26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Legea ”micii reforme”, promulgata de Basescu, nu pune legislatia Romaniei in acord cu deciziile CEDO in privinta recursurilor din penal

Scris de: | pdf | print

28 October 2010 13:39
Vizualizari: 7176

Legea “micii reforme”, gandita de ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) promulgata luni de presedintele Traian Basescu, are o mare carenta, si anume nu modifica reglementarile cu privire la posibilitatea instantei supreme de a dispune administrarea de probe in recurs, atunci cand inculpatul a fost achitat in instanta de fond si in cea de apel. Din cauza faptului ca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu administreaza probe in faza de recurs, Romania a fost condamnata pana acum de cel putin patru ori la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, dar, in continuare, legiuitorul nu pare sa ia in serios aceasta carenta legislativa. CEDO a statuat ca, din cauza neadministrarii de probe, nu se asigura dreptul la un proces echitabil. Un astfel de caz a fost si cel al edilului din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, care a fost condamnat de instanta suprema dupa ce a fost achitat in doua instante, in fond si apel.

Judecarea recursului fara probe noi, condamnata de CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania in mai multe cauze, printre care Calmanovici contra Romaniei si Danila contra Romaniei, pentru ca instanta suprema, in judecarea recursului, a decis condamnarea inculpatilor, fara a lua masurile pozitive pentru a se convinge, prin administrarea tuturor probelor, de vinovatia inculpatilor. CEDO a decis ca instanta suprema ar fi trebuit sa urmeze dispozitiile impuse unei instante investita cu judecarea cauzei in fond, inclusiv cu administrarea de noi probe si cu audierea inculpatilor si eventualelor parti vatamate.

In cauza Calmanovici contra Romaniei, Curtea a atras atentia ca solutia de condamnare a unui acuzat pentru prima oara in ultima instanta doar de catre o instanta care, fara sa il audieze, a fost investita sa judece cauza in discutie, in fapt si in drept, si a analizat problematica vinovatiei sau nevinovatiei partii interesate care sustine ca nu a comis fapta considerata infractiune penala, incalca echitatea procedurii garantate de articolul 6 § 1 din Conventie. (…) pentru respectarea garantiilor de echitate a procedurii, Curtea de Casatie ar fi trebuit sa il audieze pe reclamantul prezent in timpul dezbaterilor, luand masuri pozitive in acest scop, sau sa se asigure, daca era cazul, ca acesta renuntase la acest drept in mod neechivoc si ca o astfel de renuntare era insotita de garantiile necesare si nu afecta niciun interes public. Prin urmare, Curtea apreciaza ca, avand in vedere natura chestiunilor pe care Curtea de Casatie ar fi trebuit sa le analizeze, condamnarea reclamantului pronuntata fara ca el sa fie audiat personal si, mai mult, dupa o hotarare de achitare pronuntata in prima instanta, este contrara cerintelor unui proces echitabil”. De asemenea, in cauza Danila versus Romania, CEDO a statuat ca “ramane valabil faptul ca instanta Curtii Supreme de Justitie a judecat bazandu-se doar pe dosarul judecatoriei continand depozitiile martorilor si declaratiile reclamantului, acelasi dosar pe baza caruia a fost achitat in prima instanta si in apel. In aceste conditii, conform Curtii, Curtea Suprema de Justitie ar fi trebuit sa inceapa administrarea directa a probelor in speta si sa asculte din nou atat pe reclamant ca si pe anumiti martori, cu grija mai ales la intrebarile pe care le avea de transat si importanta lor pentru reclamant. (...) Curtea considera ca aceasta condamnare a reclamantului de catre Curtea Suprema de Justitie fara ca acesta sa aiba posibilitatea de a pune intrebari lui D.C., persoana care l-a denuntat si, in consecinta, principalul martor al acuzarii, a ignorat paragraful 3 d) al articolului 6 din Conventie”.

Mircia Gutau, una dintre victimele carentei legislative

Fostul edil din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, achitat in doua instante, de fond si de apel, a fost condamnat la Inalta Curte de Casatie si Justitie in exact acelasi mod, fara administrarea de noi probe, contrar dispozitiilor CEDO. Codul de Procedura Penala in vigoare reglementeaza in mod expres situatiile in care se poate face recurs, precum si modul in care instanta poate sa decida in cauza care ii este supusa dezbaterii. Unele dintre aceste prevederi ale Codului de Procedura Penala cu privire la judecarea recursului au fost modificate prin legea “micii reforme”, de exemplu, precizarea conform careia instanta de recurs poate administra probe noi daca dosarul nu a fost supus apelului. Nu se precizeaza insa ce poate face Inalta Curte de Casatie si Justitie, daca este investita cu judecarea recursului intr-o cauza penala in care inculpatii au fost achitati si in faza de fond, si in cea de apel. Ca atare, Romania este susceptibila de a fi condamnata la CEDO pentru aceasta problema cel putin pana la momentul aplicarii noului Cod de Procedura Penala.

Comentarii

# racaceanu catalin date 28 October 2010 17:27 +8

Si ce daca...

# pompiliu bota date 28 October 2010 21:59 +6

Legea “micii reforme”, gandita de ministrul Justitiei Catalin Predoiu(!??!): de când gândeşte această nulitate în drept? El a luat 70.000 euro pentru ...consultaţii la coduri! Şansa lui Gutău este doar cazul Dumitru: ,,32. Condamnând reclamantul, tribunalul nu a furnizat niciun motiv concret pentru a-şi argumenta concluziile de vinovăţie. Astfel, judecătorii nu s-au aplecat deloc asupra elemenelor materiale şi intenţionale constitutive ale infracţiunii de calomnie şi nu au făcut nicio referinţă concretă la elementele de facto care ar fi putut justifica concluzia de vinovăţie şi caracterul public al faptelor reţinute (vezi, mutatis mutandis, cazurile Albina şi Boldea).
33. Curtea statuează că decizia de condamnare nu a fost suficient motivată, iar Tribunalul Arad nu l-a judecat în mod echitabil pe reclamant."

# racaceanu catalin date 29 October 2010 04:45 +6

:D E vorba de categoria DIN PUTUL GANDIRII la don ministru. Atat

# professor date 29 October 2010 10:13 +4

se spune mai degraba, fata de acest personaj, "din putza gandirii", cu care il invit sa mearga la groapa de nisip sa se joace

# Horatiu Popovici date 28 October 2010 23:25 +3

Cat de frica le este?

octombrie 27, 2010 de malaimare

Oare cat de frica le este acestor guvernanti?

In Bucuresti, aproape la fiecare colt de strada, cate 5,6 masini de politie si un microbuz cu politisti in civil.

Splendid! Splendida tara, minunata guvernare.

De cine le este frica acestor indivizi?

De poporul acesta? Nu!

De lege? Nu!

Atunci?

Eu cred ca le este frica de ceea ce stiu, de ceea ce se va afla dupa caderea lor, de ceea ce trebuie sa aflam cu totii dupa ce vor disparea politica romaneasca. Le este frica de averile facute in ultimii ani prin furt ordinar.

Le este frica din cauza tentativelor de stat politienesc, de stat securist, de stat dictatorial.

Le este frica pentru mizeria pe care au incercat-o ieri la CNA de a desfiinta postul de televiziune Realitatea, lucru pe care il vor incerca si maine ( joi).

Le este frica de ei insisi si este frica cea mai monstruoasa pentru ca te urmareste si in somn.

La toate colturile Bucurestilor, masini de politie cu civili gata sa creeze o diversiune, gata poate sa arunce o grenada cu lacrimogena, sa traga din tunul de apa, asa cum isi doresc insii care se agata de putere cu dintii, cu gingiile, cu unghiile lor portocalii.

Le este frica si bine fac pentru ca, dupa parerea mea, au si de ce!

Boc tocmai spune ca intelege nemultumirea oamenilor.

Boc tocmai spune ca nu mai putem cheltui mai mult decat producem.

Ce sa inteleg insa in legatura cu banii pe care tocmai i-a dat propriilor parlamentari in teritoriu? Astia de unde mama ma-sii sunt? Din productia cui, din moment ce nu mai avem de unde cheltui pentru ca nu mai producem?

Boc tocmai spune vorbe penibile.

Splendid.

AS FI CURIOS, CINE MAI ARE NEVOIE DE INTELEGEREA SI DE VORBELE LUI, DE INTELEGEREA SI DE VORBELE LOR?

# racaceanu catalin date 29 October 2010 04:46 +7

Nu le e frica. Ii doare-n basca. Deocamdata.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva