Licitatie mascata? MJ confirma ca licitatia pentru imbunatatirea portalului instantelor a fost castigata de afaceristul Borodi, dar nu spune numele celeilalte firme care ar fi fost in “cursa”, doi retragandu-se din start!

Scris de: L.J.

28.08.2011 16:04
Vizualizari: 3921

Lumeajustitiei.ro a publicat, sapatamana trecuta, informatia conform careia portalul instantelor de judecata, baza de date a judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel, a devenit afaceristului Marcel Borodi din industria IT, apropiat PDL-ului, o adevarata oportunitate in vederea rotunjirii veniturilor. Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a incheiat cu firma Net Brinel SA, din Cluj Napoca, patronata de omul de afaceri Marcel Bordodi, (foto) un contract in valoare de un milion de euro, in vederea achizitionarii unor echipamente necesare in vederea imbunatatirii portalului. In luna iunie, institutia condusa de catre Catalin Predoiu, a organizat o licitatie deschisa, la care Lumeajustitiei.ro aflase ca a participat un singur ofertant.


Ministerul Justitiei, dupa aparitia acestui articol, a venit cu cateva precizari, in debutul acestora aratand ca la licitatia cu pricina au participat patru ofertanti dar doi s-au retras, au mai ramas doi, si a castigat, intr-adevar firma lui Borodi. Nu ni se spune insa numele celeilalte firme cu care s-a batut in final firma lui Borodi, ca sa ne putem da seama daca licitatia a fost pe bune sau o licitatie mascata. Iata precizarile Ministerului Justitiei catre Lumeajustitiei.ro:

Procedura de achizitie publica “Echipamente necesare in vederea imbunatatirii portalului instantelor de judecata”, inregistrata in SEAP cu nr. 109223/09.10.2010, s-a desfasurat in perioada noiembrie 2010 – iunie 2011.

In cadrul procedurii s-au inscris patru firme dintre care numai doua au parcurs toate etapele de evaluare solicitate in fisa de atribuire. Doi dintre participanti nu au finalizat intreg procesul, deoarece unul nu a depus decât documentele de calificare - motiv pentru care sistemul SEAP l-a descalificat, iar cel de-al doilea s-a retras la data de 23.11.2010 din motive necunoscute, dupa cum reiese din informatiile ce se regasesc in sistemul de licitatii electronice SEAP. Au ramas asadar in cursa doi participanti, fiecare cu oferta lui de pret. In aceste conditii, Ministerul Justitiei precizeaza ca Net Brinel S.A. a fost desemnat câstigator in baza criteriului de selectie “pretul cel mai mic”. Fapt atestat de documentatia de atribuire: „Pentru procedura de licitatie deschisa organizata prin mijloace electronice in vederea achizitionarii echipamentelor mentionate in Caietul de Sarcini, criteriul utilizat va fi pretul cel mai scazut”.

Asa cum rezulta tot din documentatia de atribuire, Ministerul Justitiei si-a rezervat dreptul de a incheia contractul la o data ulterioara evaluarii ofertelor, deoarece la data lansarii achizitiei publice nu erau identificate fonduri disponibile. Temeiul legal al incheierii contractului la o data ulterioara evaluarii ofertelor se regaseste in art. 6. alin. 1 din H.G. numarul 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din O.U.G. nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit acestui text de lege, “autoritatea contractanta poate initia procedura de atribuire a unui contract de achizitie publica fara ca sursele de finantare sa fie identificate, cu mentiunea ca acestea trebuie identificate in momentul semnarii contractului de achizitie publica.” De aici rezulta si decalajul de sapte luni de zile dintre momentul finalizarii evaluarii ofertelor si data atribuirii contractului.

Referitor la sistemul de operare achizitionat specificam ca Windows Server 2008 R2 este ultima versiune de sistem de operare de tip server comercializata de catre Compania Microsoft si cea mai noua in domeniu. Anul 2008 din denumire specifica anul in care sistemul de operare a fost lansat, sistem care prin actualizari de tip software este permanent mentinut la ultima versiune si nu indica sub nicio forma vechimea acestuia. Versiunea instalata pe echipamentele achizitionate - Windows Server 2008 R2 wSP1 – a fost lansata in februarie 2011”.

In ce priveste imbunatatirea portalului instantelor in general, Ministerul Justitiei arata urmatoarele:

Achizitionarea echipamentelor este doar una din etapele imbunatatirii portalului instantelor de judecata. Mai este necesara si imbunatatirea din punct de vedere software.

Astfel, a fost depus proiect si a fost obtinut un grant de la Comisia Europeana pentru dezvoltarea portalului instantelor din punct de vedere software - “Dezvoltarea utilizarii de instrumente electronice de gestionare a procedurilor de comunicare a citatiilor si inserarea in cadrul portalului instantelor a unui motor de cautare generala”. Acest proiect isi propune optimizarea aplicatiei portal de baza, introducerea unui motor de cautare generala cu multiple optiuni de cautare si a unui modul de citatii pentru partile din dosare care au domiciliu necunoscut, citatii care in acest moment sunt afisate la avizierul din cadrul instantelor de judecata. In acest moment au fost elaborate specificatiile pentru aceasta achizitie si in curand va fi lansata achizitia serviciilor si licentelor necesare. Proiectul are termen de realizare finele anului 2012.

 

Comentarii

# Adrian date 29 August 2011 13:12 0

Procedura de achizitie publica trebuia realizata in mod transparent, prin postarea anuntului si in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a VI-a, pe site-ul Ministerului Justitiei, dar si in toate cotidianele centrale intrucat imbunatatirea performantei portalului instantelor de judecata priveste toti justitiabilii, la ora actuala fiind aproximativ 9,5 milioane de dosare inregistrate. Este un domeniu de interes national si trebuia actionat in interesul national

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii