LUCICA N-ARE SPOR – Procurorul Lucian Onea incearca de un an de zile sa scape de controlul judiciar. Trimis in judecata pentru represiune nedreapta si cercetare abuziva, la pachet cu Mircea Negulescu, fostul sef al DNA Ploiesti a primit un nou flit de la Inalta Curte, care i-a mentinut masura preventiva. Dosarul paraditorilor Lucian Onea si Mircea Negulescu va incepe la instanta suprema in luna septembrie (Minuta)

Scris de: George TARATA

18.08.2019 10:32
Vizualizari: 2655

De un an de zile incearca sa scape de controlul judiciar vestitul procuror Lucian Onea (foto), fost sef al DNA Ploiesti. Si tot de un an de zile primeste flit dupa flit de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ultima data s-a intamplat in urma cu cateva zile.

Astfel, instanta suprema a respins, in 14 august 2019, contestatia formulata de Lucian Onea impotriva incheierii din 18 iulie 2019, prin care tot ICCJ mentinuse masura controlului judiciar dispuse fata de fostul sef al DNA Ploiesti de catre procuroarea Adina Florea de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Este vorba despre controlul judiciar dispus in dosarul in care Lucian Onea a fost trimis in judecata pentru fabricarea dosarului "Serghei Petrus", in care tinta era ex-deputatul Sebastian Ghita.


Iata minuta ICCJ din 14 august 2019:

"Respinge, ca nefondata, contestatia formulata de inculpatul Onea Lucian Gabriel impotriva incheierii din data de 18 iulie 2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia Penala, pronuntata in dosarul nr.1916/1/2019/a1.1.

Obliga contestatorul inculpat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariul aparatorului desemnat din oficiu pentru contestatorul inculpat, in suma de 79 lei, se plateste din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu, astazi, 14 august 2019".

Iata minuta ICCJ din 18 iulie 2019:

"I. In temeiul art. 348 alin. (2) Cod procedura penala raportat la art. 207 alin. (2) si alin. (4) Cod procedura penala, constata legalitatea si temeinicia masurii preventive a controlului judiciar luata fata de inculpatii: Onea Lucian Gabriel si Negulescu Mircea, masura pe care o mentine.

II. Conform art.215 alin.(1) si (2) Cod procedura penala, pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Onea Lucian Gabriel trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa se prezinte la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat; b) sa informeze de indata judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata cu privire la schimbarea locuintei; c) sa se prezinte la organul desemnat cu supravegherea sa, respectiv Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat; d) sa nu paraseasca tara decat cu incuviintarea prealabila a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata; e) sa nu ia legatura cu inculpatul Negulescu Mircea, cu persoana vatamata Ghita Sebastian Aurelian si cu martorii Cosma Vlad Alexandru, Suciu Mihai si Petran Ioan si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale; f) sa nu exercite profesia de procuror; g) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

III. Conform art.215 alin.(1) si (2) Cod procedura penala, pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Negulescu Mircea trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa se prezinte la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat; b) sa informeze de indata judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata cu privire la schimbarea locuintei; c) sa se prezinte la organul desemnat cu supravegherea sa, respectiv Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat; d) sa nu paraseasca tara decat cu incuviintarea prealabila a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata; e) sa nu ia legatura cu inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu persoana vatamata Ghita Sebastian Aurelian si cu martorii Cosma Vlad Alexandru, Suciu Mihai si Petran Ioan si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale; f) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

In baza dispozitiilor art.215 alin.(3) Cod procedura penala atrage atentia inculpatilor Onea Lucian Gabriel si Negulescu Mircea ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor stabilite in sarcina lor, masura controlului judiciar poate fi inlocuita cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Dispune efectuarea cuvenitelor comunicari, conform prevederilor art.215 alin. (5) Cod procedura penala. Onorariul aparatorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Negulescu Mircea in suma de 313 lei se suporta din fondul Ministerului Justitiei. Onorariul partial cuvenit aparatorului din oficiu pentru inculpatul Onea Lucian Gabriel in suma de 80 lei se suporta din fondul Ministerului Justitiei. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la pronuntare. Pronuntata in sedinta din Camera de Consiliu, azi 18 iulie 2019".

Falsurile paraditorilor

Asa cum se stie, procurorul Lucian Onea a fost trimis in judecata de procuroarea SIIJ Adina Florea, in 15 iulie 2019, pentru participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, represiune nedreapta, cercetare abuziva si instigare in forma continuata la comiterea, fara vinovatie, sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata. La pachet cu Onea, SIIJ l-a trimis in judecata si pe tovarasul de paradeli al acestuia, procurorul Mircea Negulescu, pentru participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreapta si instigare in forma continuata la comiterea fara vinovatie sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Dosarul urmeaza sa inceapa in faza de camera preliminara in cursul lunii septembrie 2019.

Prezentam comunicatul SIIJ privind trimiterea in judecata a procurorilor Lucian Onea si Mircea Negulescu:

"Procurorii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Onea Lucian Gabriel, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, represiune nedreapta, cercetare abuziva, instigare in forma continuata la comiterea, fara vinovatie, sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata si Negulescu Mircea, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreapta, instigare in forma continuata la comiterea fara vinovatie sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In rechizitoriul intocmit in cauza s-a retinut urmatoarea situatie de fapt:

Inculpatul Onea Lucian Gabriel, in calitate de procuror la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti, in instrumentarea a doua dosare penale, in calitate de procuror de caz, impreuna cu inculpatul Negulescu Mircea, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denuntator sa plasmuiasca un denunt in numele unei persoanei imaginare, sa intocmeasca in fals, in format electronic, tabele care contin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetatenie romana in anul 2014, cu scopul de a dovedi infractiunea de coruperea alegatorilor pretins savarsita de persoana impotriva careia s-a formulat denuntul.

De asemenea, in calitatile mentionate anterior, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu ajutorul inculpatului Negulescu Mircea, la data respectiva procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunea de coruperea alegatorilor fata de o persoana despre care stia ca nu este vinovata. Totodata, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, in cursul lunii mai 2015, in solutionarea celor doua dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrangeri asupra martorului denuntator.

In rechizitoriu, se mai retine ca inculpatul Onea Lucian Gabriel, in calitate de procuror la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti, in mod repetat, impreuna cu inculpatul Negulescu Mircea, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in perioada aprilie – mai 2015, l-au determinat pe martorul denuntator sa contrafaca, prin exercitarea de constrangeri, a unui denunt si a unor tabele in format electronic continand nume de persoane din Republica Moldova care ar apartine unor cetateni romani imaginari".

Comentarii

# boul date 18 August 2019 11:31 +4

Il doare la basca din moment ce incaseaza incontinuare la greu! HUUO csm!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii