LUPTA LUI DRGANEA – Fostul presedinte PSD Liviu Dragnea continua demersurile pentru anularea scandaloasei condamnari din dosarul DGASPC Teleorman. Dragnea acuza ca a fost condamnat pentru o fapta neprevazuta de legea penala, ci de Codul Muncii: „Cred cu tarie ca stau de 8 luni nevinovat in penitenciar. De aceea nu am platit prejudiciul, pentru ca nu mi s-a parut normal sa platesc pentru o fapta pe care nu am comis-o”

Scris de: Valentin BUSUIOC

14.01.2020 15:42
Vizualizari: 2573

Fostul presedinte al PSD Liviu Dragnea (foto centru) nu abandoneaza lupta pentru anularea revoltatoarei condamnari la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pe care a primit-o in cauza DGASPC Teleorman. Marti, 14 ianuarie 2020, Dragnea, aparat de avocata Flavia Teodosiu, si-a sustinut cauza in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in cadrul recursului in casatie declarat impotriva condamnarii din dosarul DNA.In fata completului ICCJ format din judecatorii Marius Dan Foitos, Maricela Cobzariu, Ioana Alina Ilie, Lavinia Valeria Lefterache si Ana Hermina Iancu, Liviu Dragnea a subliniat ca sta in inchisoare nevinovat, motiv pentru care nici nu a achitat partea lui de prejudiciu pe care i-o imputa DNA, spre deosebire de fosta sotie, Bombonica Prodana. De asemenea, Dragnea a reluat o afirmatie pe care a facut-o de-a lungul intregului proces – atat in sala de judecata, cat si in presa –: ca nu le-a cunoscut pe Adriana Botorogeanu si Anisa Stoica si nici ca a avut vreodata cunostinta despre faptul ca acestea erau angajate fictiv la Protectia Copilului Teleorman, in realitate ele lucrand la filiala judeteana a Partidului Social Democrat. Completul condus de Marius Foitos a ramas in pronuntare pentru data de 21 ianuarie 2020.


Iata cele mai importante declaratii ale lui Dragnea:


Vreau sa ma refer la doua lucruri. In primul rand, la un neadevar reluat in rechizitoriul DNA – si anume: la faptul ca eu le-am cunoscut pe Adriana Botorogeanu si Anisa Stoica, ca lucrau la DGASPC, dar de fapt veneau la partid. Este un neadevar ca multe altele folosite de acest parchet in rechizitoriu.

Nu am initiat si nu am sustinut acest recurs in casatie doar pentru faptul ca as fi nevinovat si impreuna cu avocatii as fi cautat interpretari ale legii doar pentru a iesi din inchisoare, ci cred cu tarie in nevinovatia mea. Eu cred cu tarie ca sunt complet nevinovat si ca stau de opt luni nevinovat in Penitenciarul Rahova. De aceea nu am platit partea care mi-ar reveni mie din prejudiciu (cum a facut fosta sotie): pentru ca nu mi s-a parut normal sa platesc pentru o fapta pe care nu am comis-o.

Ramane la aprecierea dumneavoastra daca eu voi sta in continuare nevinovat la inchisoare sau daca, tinand cont de argumentele doamnei avocat, veti dispune eliberarea mea.

Mentionam ca fostul lider PSD – prin avocata Flavia Teodosiu – a depus recursul in casatie in temeiul art. 438 alin. 7 din Codul de procedura penala: „inculpatul a fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala”. De altfel, avocata Teodosiu a subliniat ca faptele pe care DNA le-a acuzat in rechizitoriu nu pot fi sanctionate drept penale, ci cel mult ca abateri disciplinare, in conformitate cu Codul muncii.


Redam principalele argumente ale Flaviei Teodosiu:


Asa cum a fost savarsita, fapta doamnei Alesu Floarea (n.r. - fosta sefa a DGASPC Teleorman, condamnata in dosar pentru abuz in serviciu pe motiv ca le-a angajat pe Botorogeanu si Stoica) nu indeplineste elementele de tipicitate a faptei de abuz in serviciu. Domnul Liviu Dragnea a fost condamnat pentru ca ar fi instigat-o pe doamna Alesu sa savarseasca abuz in serviciu.

Pentru a exista fapta de abuz in serviciu, este necesar sa fie trei mari conditii. Prima a fost indeplinita – ma refer la subiectul activ al faptei. Dar a doua, cea legata de modalitatea de incalcare a legii, nu a fost indeplinita. A treia – cea privind vatamarea unui drept sau producerea unui prejudiciu – este discutabila, in raport cu argumentele acuzarii.

Codul muncii statueaza clar ca angajatul poate fi concediat sau tras la raspundere pentru nereguli in activitate. Cheia acestui recurs in casatie este articolul 247, alineatul 1 din Codul muncii, care vorbeste despre faptul ca 'angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara'. Or, mergand in DEX la definitia cuvantului 'prerogativa', vedem ca ea vorbeste despre un privilegiu si despre un avantaj acordat cuiva.

Am cautat sa vad daca in Codul muncii exista vreun articol ce trage la raspundere angajatorul care nu sanctioneaza angajatul pasibil de tragere la raspundere. Nicaieri nu se prevede vreo sanctiune pentru pasivitate, pentru inactiune. Astfel, cum putea instanta sa retina ca dreptul de a aplica sanctiunea disciplinara cade in sarcina anagajatorului? Daca acest Cod al muncii nu prevede obligativitatea sanctiunii, cum putea instanta sa condamne in acest sens?

Faptele doamnei Alesu reprezinta cel mult o abatere ce poate fi sanctionata disciplinar sau administrativ la locul de munca; nicidecum penal. Cu atat mai mult fapta domnului Liviu Dragnea nu isi regaseste ancora in fapta doamnei Alesu. Acesta nu poate decat sa fie achitat, iar decizia in cazul sau sa fie desfiintata.

Comentarii

# YES date 14 January 2020 18:48 +16

Liviu Dragnea UN CONDAMNAT POLITIC in interes politic a lui Iohannis de a castiga alegerile prezidentiale din 2019 si boicotarea P.S.D in alegerile europene. Toate cu sprijin de la "servicii" plus celebra D.N.A .UN PATRIOT NATIONAL a trebuit elimina din viata politica a Romaniei. Iohannis si sotia pot FURA nepedepsiti cate "case" vor din Sibiu , ei sunt deasupra legilor penale . Nemernicii politici jubileaza !

# escu date 14 January 2020 21:53 +1

Dragnea, PSD, trebuie condamnat pentru orice, inclusiv că a strănutat în public. Ținerea lui în pușcărie este comandă politică, amânarea pronunțării sentinței trebuie privită în contextul noilor numiri din justiție. Asta demonstrează că DNA este structura politică care este destinată condamnării pe bandă rulantă a tot ce poartă numele de PSD, pentru orice nimic. Năstase a fost condamnat pentru a se da un exemplu de cum este condamnat un om pentru corupție, Dragnea pentru că trebuie distrus PSD, numai politicieni liberali sunt ocoliți de DNA. Videanu, cu prejudicii de milioane estre spălat și curat, Claudiu Iordache, este nevinovat, Orban, nu se probează vinovăția etc. Apropo, Orban a lămurit-o cum este cu declarația de avere? Draga ANI investighează din ce a trăit el 4 ani? Cumva din alocația copiilor, dacă are așa ceva, sau a fost întreținut numai din salariul soției?

# "Tzara lu' 'statu' drepzi unde se numara voturili cu armada" date 15 January 2020 00:01 +3

Dreptate si fratie! Aci in tara unde toata lumea vede/aude/vorbeste dar nimeni nu stie cine/ce/cat/cui s-a tot retrocedat vreme de 30 de ani, si nici azi nu-i clar de ce si "cine-a tras in noi dupa 22"... este normal si evident ca avem foarte multa incredere in faradelegile pronuntate definitiv si irevocabil! Si suntem absolut siguri ca traim in democratie pentru ca am fost intrebati - si dupa 1945 si dupa 1990 - daca suntem de acord ca Romania sa fie Tara Neutra... dar stim cu totii ca de 1 Decembrie aniversam Ziua Nationala nu "Ziua cand Multinationalili ne-au ocupat"... Noroc cu Protocoalele pentru ca fara ele exista sanse sa se prinda unii pe altii. Bine ca cele mai mari incasari de la "Fondu'apropritatea" le au "actionarii stategici" si ca multe terenuri si paduri sunt sunt dobandite de cetateni cu ambasadori din tari care o pretuiau si decorau pe "anchetatoarea sefa".. caa nu anchetam retrocedarile excesive semnalate din 2011 de Ministrul cu ANCPI( cadastrul) in subordine?

# DODI date 15 January 2020 00:11 +3

Dacă avem puțină memorie putem ști că Năstase a fost condamnat pentru mită cu bani tipăriți ”după data comiterii faptei”, iar Dragnea pentru că era din același oraș cu inculpatele. Pe cine au deranjat acești oameni? Năstase pe securistul Popov, iar Dragnea pe securistul ciolanis! Ce au furat acești oameni? DNA nu a aflat oricât s-a străduit. În schimb securiștii Popov și ciolanis au furat cu ruptul, dar sub acoperirea atentă a SRI care îi are pe ambii la mână și pentru care aceste slugi securiste execută prompt ordinele. În trecut, prezent și viitor. În țara asta sunt condamnați numai PATRIOȚII și puși în funcții înalte numai PATRIHOȚII.

# Sphinx date 15 January 2020 00:18 +1

Liviu Dragnea a avut incredere in "SECURISTII" din P.S.D si l-au FRIPT !. Aviz amatorilor!.

# Zamolxes date 15 January 2020 00:30 +1

Cand vezi cirezile de imbecili, ( # rezist-soros) devine suportabila vorba-ceea: "Mereu rasare-acelasi soare, mereu traiesc aceiasi prosti".

# VOX date 15 January 2020 00:57 +4

Definitia lui Liviu Dragnea (romanul) ! Am aparat interesele Romaniei in mod EROIC, nu diplomatic.

# jude date 15 January 2020 06:50 +5

D-na avocat ar trebui sa intrebe de ce este Dragnea in puscarie nu pe judecatori, in primul rand, ci pe ranjitul de la cotroceni si pe stapanii nostri din afara! Pai se vedea de la o posta, chiar si un chior ca basescu,ca Dragnea se dovedea un patriot care incerca sa mai puna botnita hulpavilor din occident care vor toate bogatiile date noua de BUNUL DUMNEZEU. Nu i-ar mai rabda pamantul de nenorociti!

# nae din dealul feleacului date 15 January 2020 14:55 +1

Cred ca L.Dragnea va fi pus in libertate si asta din doua motive:1)Avocatii F.Teodosiu si C.L.Popescu stiu carte,au scris ce trebuie,au sustinut cum trebuie si sint mai desteptii decit Juzii pe care ii vor domina.2)Oculta va trebui sa le gaseasca teme "cozilor de topor din RO",ca li sau epuizat temele avute,in campaniile electorale(locale,parlamentare,anticipate,etc.)ce urmeaza si vor reincalzi ciorba cu ,iata,monstrul Dragnea e in libertate,ciuma rosie,ca nu au altele si nici nu stiu sa genereze/nu au voie sa genereze ceva sanatos pt.natiune.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii