MACELARIREA SISTEMULUI JUDICIAR – Senatorul PSD Robert Cazanciuc s-a dezlantuit impotriva legii prin care PNL-USR-PLUS a impus completuri de doi judecatori in apel, in loc de trei, cum prevedea legea votata in 2018: „In folosul cui lucram noi, Parlamentul? Cetateanul ar avea nevoie de garantii sa fie judecat de mai multi oameni care cauta impreuna dreptatea, sau de doi in calea finala de atac, care de regula nu se inteleg intre ei?” (Video)

Scris de: V.B.

16.06.2021 13:37
Vizualizari: 5202

Coalitia PNL-USR-PLUS a actionat profund impotriva interesului justitiabilului roman cand a votat definitiv in Parlament revenirea la completuri de doi judecatori in apel, in loc de trei, asa cum prevedea Legea nr. 207/2018, care a modificat Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.Cel care si-a exprimat mesajul de revolta de mai sus a fost senatorul PSD Robert Cazanciuc (foto) luni, 14 iunie 2021, cand Senatul a votat, in calitate de camera decizionala, proiectul de lege a trei deputati PNL privind modificarea si completarea articolului 54 din Legea 304/2004. Este vorba despre deputatii Cristian-Tudor Bacanu, Alexandru Kocsis-Cristea si Olivia-Diana Morar. Amara ironie face ca Bacanu si Morar sa fie avocati – deci oameni care teoretic ar trebui sa plece urechea la nevoile sistemului judiciar si ale justitiabililor.


Iata forma de pana acum a art. 54 din Legea 304/2004:


(1) Cauzele date, potrivit legii, in competenta de prima instanta a judecatoriei, tribunalului si curtii de apel se judeca in complet format dintr-un judecator, cu exceptia cauzelor privind conflictele de munca si de asigurari sociale. In conditiile prevazute la art. 23 alin. (1^1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, judecatorii stagiari pot asista, in conditiile legii, la sedintele de judecata ale completurilor formate din judecatori definitivi.

(1^1) Contestatiile formulate impotriva hotararilor pronuntate in materie penala de catre judecatorii si tribunale in cursul judecatii in prima instanta, de catre judecatorii de drepturi si libertati si judecatorii de camera preliminara de la aceste instante se solutioneaza in complet format din 2 judecatori.

(2) Apelurile si recursurile se judeca in complet format din 3 judecatori, cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel”.


Amintim ca la 15 octombrie 2018 guvernul Viorica Dancila a emis OUG nr. 92/2018, prin care a prorogat intrarea in vigoare a articolului de mai sus pana la 1 ianuarie 2021. La 30 decembrie 2020, executivul Florin Citu a mai prorogat o data implementarea articolului, pana la 1 ianuarie 2023.


Si ungurii au pus umarul la mascarada legislativa


De data aceasta, prin votul de luni, 14 iunie 2021, majoritatea PNL-USR-PLUS-UDMR a anulat completurile de trei pentru procesele in apel, lasandu-le doar pentru cauzele aflate in faza de recurs. Au existat 69 de voturi „pentru” si 59 „impotriva” (vezi facsimil). Alaturi de PSD au votat doar cei de la AUR, precum si senatoarea Diana Iovanovici-Sosoaca (exclusa din AUR).

 Redam forma articolului 54 votata definitiv de Senat:


„Art.I. – Articolul 54 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.827 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 54, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(2) Apelurile se judeca in complet format din 2 judecatori, cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel.”

2. La articolului 54, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(2^1), cu urmatorul cuprins:

„(2^1) Recursurile se judeca in complet format din 3 judecatori, cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel.”

Art.II.- La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se abroga Ordonanta de urgenta a Guvemului nr.215/2020 privind adoptarea unor masuri in materia alcatuirii completurilor de judecata in apel, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1316 din 30 decembrie 2020, aprobata prin Legea nr.85/2021”.


Prezentam si luarea de pozitie a senatorului PSD Robert Cazanciuc (vezi video):


Aceasta initiativa mi-a adus in minte din nou intrebarea despre rostul nostru, ca membri ai Senatului.

In urma cu cativa ani de zile, avand in vedere experientele din sistemul judiciar din Romania, cativa parlamentari s-au gandit ca cetateanul roman este mai degraba protejat daca in calea de atac finala este judecat de un complet de trei judecatori, si nu de doi judecatori. Pentru cei care nu sunt juristi: in general, in faza finala a unui proces, sunt doi judecatori in materie penala. La un moment dat, pentru ca au fost divergente si solutii greu de obtinut, s-a apreciat ca este in interesul cetateanului sa fie judecat in calea finala (care decide cu privire la viata lui) nu de doi oameni (care pot sa greseasca mai usor), ci de trei oameni.

Vorbeam de rostul nostru aici, pentru ca ma intrebam: in folosul cui lucram noi, Parlamentul? In folosul cetateanului, care ar avea nevoie de garantii sa fie judecat de mai multi oameni care cauta impreuna dreptatea, sau de doi in calea finala de atac, care de regula nu se inteleg intre ei?

Am auzit vorbe despre faptul ca MCV-ul ne cere ceva. Nu; MCV-ul nu ne cere sa lucram impotriva propriului nostru popor. Pentru ca ce sa vedeti: in decembrie anul trecut (nu mai departe), Guvernul – condus de Ludovic Orban, probabil – emitea o ordonanta de urgenta contra referendumului pe care [impreuna cu] presedintele Romaniei (fie-i numele laudat!) l-ati initiat, stimati colegi din coalitia de guvernare.

Si ce a spus atunci: nu trebuie sa mai dam ordonante pe justitie – asa ceva este inadmisibil, sa permitem politicului sa se imixtioneze in actul de justitie. Emiteti o ordonanta de urgenta in decembrie 2020, spunand in felul urmator: 'E nevoie sa pregatim sistemul, e nevoie de timp pentru a intra efectiv cu aceste complete de 3 judecatori in functiune. Si am prorogat aceasta lege pentru 2023'. In decembrie anul trecut! Si astazi, cativa parlamentari (probabil nejuristi sau nefiind neaparat in slujba propriilor cetateni) ce se gandesc? In ciuda referendumului, in ciuda incalcarii grosolane de catre Guvern a referendumului, v-ati asumat incalcarea vointei poporului, ca sa ce? Ca sa vina astazi doi-trei oameni, care probabil nu sunt de rea-credinta, dar nu inteleg nevoia cetateanului de a fi protejat in mod real.

Stimati colegi, suntem chemati sa protejam in mod real cetateanul. Abrogarea acestui text de lege nu este in interesul cetateanului roman. Daca sistemul judiciar nu are resurse, suntem aici sa aducem resurse. Nu pentru sistem, ci pentru cetateni.

 


 

* Cititi aici expunerea de motive

Comentarii

# Darnic date 18 June 2021 17:30 0

Corect ! Sper ca #cacat au "perceput" . Suie Moros !!! :D

# Alion date 18 June 2021 17:37 +27

Din pacate PSD este plin de SRI-sti : Tudose , Grindeanu, Ciolacu, Stanescu etc. Partidul a fost preluat de SRI , adica acei bugetari platiti s afaca treaba din fisa postului se ocupa de politica si procese. Trebuiec desfiintati sau macar privatizati. :-*

# maxtor date 23 June 2021 00:54 0

legea lu 2/3:primul a fost domnul titi(tudorel toader,intrebatzi la moldova)-a dat oug pentru ca "nu sunt bani la buget".a recunoscut cumva,pacatele sunt iertate.(uite motiv de cale extra/para/dia/meta ordinara).

# porcuroru date 23 June 2021 17:10 0

Si cu 2 in complet, si cu 3 in complet, tot la fel de prost isi fac treaba. Sa ma lase nea Cazacioc cu demagogia asta si sa puna mana pe niste decizii ale judecatorilor din complete de 3, de 2, de n... sa vada ca sunt la fel de prost motivate, oricati "judecatori" le-ar iscali (ca tot grefierii le motiveaza. mai nou si o specie experimentala de "asistenti judiciari" mai scrie hotarari pe la curtile de apel, ca juzii sunt prea ocupati pentru a scrie niste motive pentru solutiile lor, e sub demnitatea lor sa scrie "motivari").

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii