MAGISTRATI, DESCHIDETI GURA, STELICA E IN SPATELE VOSTRU – Ministrul Justitiei Stelian Ion incurajeaza judecatorii si procurorii sa protesteze dupa ce Inspectia Judiciara a cerut suspendarea judecatorilor Dragos Calin, Alina Gioroceanu si Laurentiu Grecu: „Ii rog pe magistrati sa nu taca si sa nu se teama. Sa isi faca datoria cu profesionalism si cu buna credinta, dar si sa vorbeasca despre problemele si pericolele sistemului judiciar”

Scris de: V.B.

23.04.2021 16:50
Vizualizari: 7741

Ministrul Justitiei Stelian Ion (foto) le canta in struna judecatorilor si procurorilor activisti care au semnat o scrisoare de protest fata de dosarul disciplinar in care Inspectia Judiciara cere CSM suspendarea din functie a judecatorilor Dragos Calin, de la Curtea de Apel Bucuresti (presedintele Forumului Judecatorilor din Romania), Laurentiu Grecu (de la Tribunalul Mehedinti) si Alina Gioroceanu (de la Tribunalul Olt).Amintim ca, in afara de seful FJR si ceilalti doi judecatori, Inspectia Judiciara ii cerceteaza disciplinar pe judecatorii Vasilica-Cristi Danilet (Tribunalul Cluj), Anca Codreanu (Tribunalul Brasov, sotia procurorului Alexandru Codreanu de la PT Brasov), Georgeta Ciungan (Tribunalul Bihor), Alexandru Balasanu (Judecatoria Botosani) si Ioan Fundatureanu (Curtea de Apel Pitesti; cel care pana nu demult se intitula „Jean Corectu” pe Facebook). Dupa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate marti, 20 aprilie 2021, cei trei sunt cercetati disciplinar dupa ce in spatiul public discutiile purtate de Dragos Calin pe un forum al magistratilor de pe Facebook cu mai multi colegi de-ai sai, discutii in care erau atacati politicieni, magistrati si ziaristi (click aici pentru a citi).

Revenind la ministrul Justitiei, trebuie sa spunem ca vineri, 23 aprilie 2021, „DJ Stelica” - cum a fost numit de cand a adus boxa in Parlament la dezbaterile pe Legile Justitiei - a pus libertatea de exprimare a magistratilor mai presus de obligatia de rezerva a acestora cand vine vorba despre probleme ale sistemului judiciar si ii lauda pe judecatorii si procurorii-activisti care in 2017-2018 s-au opus modificarilor la legile justitiei.

Totusi, trebuie sa remarcam ca Stelian Ion introduce o nuanta la finalul mesajului publicat vineri pe Facebook: judecatorii si procurorii trebuie sa se exprime „in mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru si limbaj elegant, asa cum le sta bine unor magistrati”. Ceea ce poate fi interpretat si ca o critica la adresa #rezistentilor intrati in vizorul Inspectiei Judiciare, avand in vedere ca limbajul folosit de catre unii dintre acestia in grupul de pe Facebook nu putea fi catalogat drept academic (judecand dupa ceea ce a aparut in presa).


Redam postarea ministrului Stelian Ion:


Dreptul la exprimare este un drept fundamental. Chiar daca au o obligatie de rezerva, in privinta tuturor problemelor care tin de profesia si activitatea lor, magistratii trebuie sa se bucure de libertatea de exprimare.

In ultimii ani, luarile de pozitie curajoase ale magistratilor pe tema modificarilor legilor justitiei si a legislatiei penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept si ne-ar fi aruncat cu zeci de ani in urma.

Presiuni asupra magistratilor, sau intimidari menite sa-i descurajeze in a se mai exprima liber in privinta problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decat sa mareasca tensiunile din sistemul judiciar. Daca vom alege cu totii sa tacem si sa ne prefacem ca nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica si ne vor coplesi.

In proiectele de lege am propus intarirea dreptului la libera exprimare a magistratilor. Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justitiei sa poata exercita actiunea disciplinara impotriva magistratilor.

De asemenea, desi am primit la randul meu unele critici la adresa activitatii de ministru din partea unor magistrati, nu intotdeauna intr-un limbaj adecvat, chiar daca a fost neplacut, nu am considerat ca aceste abordari contondente ar trebui pedepsite in vreun fel. Am incercat sa dau la o parte ambalajul neplacut si sa receptionez ideea. Nu putem sta cu urechea lipita de usa pentru a asculta ce vorbesc intre ei magistratii si nu putem tolera ca societate ca magistratii sa fie urmariti, filati in timpul lor liber.

Ii rog pe magistrati sa nu taca si sa nu se teama. Sa isi faca datoria cu profesionalism si cu buna credinta, dar si sa vorbeasca despre problemele si pericolele sistemului judiciar. Sa o faca in mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru si limbaj elegant, asa cum le sta bine unor magistrati.

Comentarii

# Gyuse Bogdan date 23 April 2021 17:23 +11

Oare asa sa fie? Daca-i pe exprimare libera pentru magistrati, poate-mi aranjeaza menestrelul Stelica o conferinta de presa cu procurorul Alexandru Anghel pe tema legilor justitiei, legislatia penala si SIIJ. Chiar nu am pregatire in domeniul juridic asa ca sigur procurorul va fi in real avantaj. L-o tine???

# Jamais avocat date 23 April 2021 18:45 +32

Din pacate trebuie sa vorbesc din nou, de un ministru al Justitiei, fost avocat si de o calitate rar intalnita : Dupont Moretti. Are curajul sa spuna adevarurilor din societate pe nume, asa cum sunt real, sa acuze dar si sa apere atunci cand societatea vrea contrariu. Si noi avem un fost avocat ministru prin Justitie. Dl Ciolos, dl Barna chiar nu gasiti un om macar la jumatate fata de maretia lui Dupont Moretti ? Pentru Romania jamais normala chiar si jumatatea lui D.P. ar reprezenta un ministru chiar foarte bun !!!

# Andrei Muresan date 23 April 2021 21:03 +27

Site-ul “Lumea justiției”, este blocat spre exterior (America) , probabil de către SRI. Aceste euglene naziste fac tot ce este posibil, ca adevarul sa nu ajungă la diaspora.

# Gica contra sistemului date 23 April 2021 22:50 +17

Ce vrăjeală ieftina! Scuzați limbajul neacademic. Adică magistrații sa vorbească iar noi ne vedem de "treaba". Aici nu este vorba numai de problemele magistratilor ci de ale Justiției ca sistem. Iar dacă el, după atâția ani de avocatura, nu le cunoaște, atunci sa ne lase. Vrei sa afli problemele, dacă nu le știi? faci o dezbatere pe verticala sistemului cu "actorii" implicati, inclusiv din partea justitiabililor, tragi concluziile și apoi legiferezi. Simplu. Dar când vrei sa impui ideile pe care le ai în cap, atunci le ceri altora sa vorbească iar tu te faci ca asculți. Domn Stelica minte mica( ca nu prea știe ce vrea sa zica), te-a cam luat valul maririi, i-ați un sclav să-ți spună mereu memento mori și poate revii cu picioarele pe Pământ.

# Goargăș date 23 April 2021 22:59 +10

Jean Corectu....râd și curcile! De ce n-o fi stând el în banca lui. Oare ce/cine îl re-comandă? Poate o voce, că talentu'....

# Ioana M. date 24 April 2021 07:00 +39

Altii cetateni( nimeni nu e mai presus de lege) au fost condamnati penal pentru injuriile sau acuzele de pe „feisbuc”.Stelica ii indeamna sa acuze fara probe, sa jigneasca, sa incalce legea si sa faca politica…

# Netzeanu date 24 April 2021 10:47 -22

netejorule, probleme cu respiratia, ma?

# Sorinel Cicica date 24 April 2021 18:56 -45

Acu-i momentul! Au ,,curatat'' sistemul juridic in ultimii 10-15 ani ,,populandu-l'' numai cu cine nu misca-n front iar acum a venit momentul sa afle daca si-au facut treaba bine. Deci, ,,sa-si faca curaj'' conform indemnului. Sigur ca va trebui sa arate macar in aparenta ca-i ,,democratie'' astfel incat vor scoate la inaintare alte cateva sosoace care-o sa intretina circul.

# VIKY date 25 April 2021 07:54 +32

"Sa isi faca datoria cu profesionalism si cu buna credinta, dar si sa vorbeasca despre problemele si pericolele sistemului judiciar."...Tu hastagist-nazist esti cel mai mare pericol pentru sistemul judiciar. Cei care trebuie sa vorbeasca, sa protesteze, si sa ceara demisia ta, sunt cei verticali, onesti, profesionisti, nu gunoaie corupte, cu creierul spalat, gata la orice ora sa primeasca comenzi, carora tu te adresezi si le ceri sa vorbesaca si sa protesteze. Ma mir ca va mai rabda pamantul.

# VIKY date 25 April 2021 08:19 +21

@Andrei Muresan...Nu numai Luju ste blocat, sunt si posturi TV blocate in strainatate dupa dezvaluiri despre dictatura criminala-nazista din Romania. De ex ieri la un post de Tv a fost dezbatut un subiect care vizeaza USR+, mai degraba Plus a lui Ciolos. Azi este blocat la noi. A fost dezbatuta platforma unei organizatii nazisto-criminala condusa in Franta de Macron, iar din partea Romaniei de Ciolos. Platforma acestei organizatii este: fara proprietate personala, fara familie, promovarea perversiunilor sexuale, viata in grup, nu in cupluri!!!. Aceste creaturi, in frunte cu Macron, Ciolos si Oana Bogdan, le recomand (daca au asemenea afinitati), grupuri de animale din jungla, dar ii avertizez sa fie atenti in ce grup intra deoarece sunt animale care isi protejaza familia. Le doresc din toata inima, o viata libera in jungla, unde nu se pune problema care pe...care.

# Lita date 25 April 2021 11:03 +37

Sorinel Cicica -/-..." vor scoate la inaintare alte cateva sosoace"... Cum ai zis? Ia mai zi odata!

# Lita date 25 April 2021 16:43 +56

Andrei Muresan * La care se poate adauga si mana agentiei Muniz & AsoCIAtii.

# gica date 25 April 2021 19:28 +24

Stelian Ion inainte de a fi ministrul justitiei a fost manelist?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii