DENUNTATOR FACUT CU JAPCA – Declaratia halucinanta facuta la Tribunalul Salaj in dosarul fostului subprefect Claudiu Baican: “Am fost chemat de procuror intr-o parcare, nu m-am dus de bunavoie. Am fost dus acasa cu masina de catre domnul procuror, am luat actele... Nu am depus vreun denunt. Mi s-a luat o declaratie, nu mi s-a spus in ce calitate. Daca nu m-ar fi sunat procurorul, nu m-as fi dus... Am fost chemat de procuror, nu m-am prezentat de buna voie” (Declaratia)

Scris de: Bogdan GALCA

20.09.2017 15:40
Vizualizari: 7365

DNA a obtinut condamnarea intr-un dosar privind retrocedarea unor terenuri dupa ce s-a folosit de o persoana transformata cu japca in denuntator de un procuror de la Parchetul Tribunalului Salaj, care i-a dat intalnire intr-o...parcare. Respectivul a fost dus cu masina acasa sa ia niste acte, dupa care pus sa dea o declaratie, fara sa i se spuna in ce calitate. I s-a atribuit calitatea de denuntator fara ca barbatul sa doreasca acest lucru. Nu mai vorbim de faptul ca acesta nu intentiona sa faca acel denunt sau sa dea vreo declaratie din proprie initiativa.


Lumeajustitiei.ro prezinta declaratia data de Gheorghe Haraszy, persoana careia i-a fost atribuita calitatea de denuntator in dosarul instrumentat de DNA si in care a fost condamnat pentru luare de mita Claudiu Lucian Baican, fostul subprefect al judetului Salaj, (foto), dar si omul de afaceri Dan Radu, acuzati intr-un dosar de retrocedare de terenuri. Desi Gheorghe Haraszy a declarat in mai multe randuri, in scris, ca nu a formulat vreun denunt, acest lucru nu a interesat pe nimeni.
In data de 5 mai 2015, procurorul Emil Flonta de la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj a luat legatura telefonic cu Gheorghe Haraszy si l-a chemat pe acesta in parcarea situata pe strada 22 Decembrie din Zalau. Haraszy s-a urcat in masina procurorului, acesta l-a dus acasa pentru a lua niste acte, dupa care Flonta l-a condus la sediu, acolo unde i-a luat o declaratie despre Dan Radu, care ulterior a fost pus sub acuzare si trimis in judecata pentru trafic de influenta, spalare de bani si dare de mita fostului prefect. La sfarsitul declaratiei, lui Haraszy i-a fost atribuita calitatea de denuntator, iar dupa cateva zile, cauza a fost declinata la DNA Cluj (vezi facsimil 1), avand in vedere ca se vorbea de un prejudiciu de peste 10.000 euro, dosarul fiind instrumentat si trimis in instanta de procurorul Anemaria Cireap.


Haraszy a afirmat in mai multe randuri, declaratiile fiind consemnate la dosar, ca el nu a formulat vreun denunt, ca nu a avut nici cea mai mica intentie sa faca acest lucru si ca daca n-ar fi fost chemat de procuror, nu s-ar fi dus, pentru ca nu avea de ce. A facut-o atat la DNA, cat si in instanta. Potrivit avocatului Claudiu Mincic, aparatorul lui Dan Radu, Haraszy a spus in fata instantei despe acesta, cu referire la asa-zisul denunt: “Sa-i fac eu rau dansului, daca el numai bine mi-a facut?”, insa declaratia nu a fost consemnata si pe hartie, ci doar pe inregistrarea audio a sedintei de judecata. Dosarul a fost trimis in instanta, dar procurorul DNA a decis clasarea in privinta lui Gheorghe Haraszy, transformat in martor de DNA, pentru cumparare de influenta, “fiind incidenta clauza de nepedepsire in conditiile formularii denuntului penal anterior sesizarii organelor de urmarire penala(vezi facsimil 2). Dan Radu a fost condamnat in prima instanta la 7 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, iar Lucian Baican la 3 ani de inchisoare cu suspendare.


Prezentam pasajul din declaratia lui Gheorghe Haraszy in care acesta explica la Tribunalul Salaj ca nu a facut denunt, declaratia integrala fiind atasata la finalul articolului:

Am fost cautat acasa de catre o persoana, fiica mea a raspuns, eu fiind plecat. Aceasta a intrebat de ce sunt cautat, spunandu-i-se ca pentru terenuri. Dupa aproximativ doua saptamani am fost sunat de catre un procuror care m-a intrebat unde sunt, mi-a cerut sa ne intalnim. Ne-am intalnit in oras, am fost dus acasa cu masina de catre domnul procuror, am luat actele, dupa care am mers la procuratura si am fost audiat. Mi s-a spus ca sunt chemat in legatura cu Dan Radu, am dat o declaratie, dar nu mi s-a spus in ce calitate, pe care am citit-o. Am declarat ce mi-am adus atunci aminte (…) Eu nu am depus vreun denunt, am fost la procuratura si am fost audiat. Daca nu m-ar fi chemat procurorul nu m-as fi prezentat si nu am formulat denunt. Am fost chemat de procuror, nu m-am prezentat de buna voie (…) Cu acea ocazie mi s-a spus ca posibilitatea sa depun denunt sau daca nu se pot sesiza ei din oficiu cu privirile la terenurile rezolvate de Dan Radu”.Iata comunicatul DNA din data de 20 ianuarie 2016 prin care au fost trimisi in judecata Dan Radu si Claudiu Lucian Baican

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata,

in stare de arest preventiv, a inculpatului DAN RADU, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- trafic de influenta (2 infractiuni, din care una in forma continuata),
- spalare de bani, in forma continuata,
- dare de mita, in forma continuata,


Si in stare de libertate a inculpatului BAICAN CLAUDIU LUCIAN, la data faptelor subprefect al judetului Salaj si ulterior sef al Serviciului Fond Funciar din cadrul Primariei Municipiului Zalau, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- luare de mita, in forma continuata,
- spalare de bani, in forma continuata.


in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

1. in perioada septembrie 2012 - iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins si primit de la o persoana (denuntator in cauza), in mod direct sau indirect, suma totala de 278.216 lei si o suprafata de teren de 1570 mp, lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra functionarilor Primariei Municipiului Zalau, cu atributii in domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenta in urma careia martorului denuntator si fratelui acestuia le-au fost eliberate un numar de patru titluri de proprietate, pentru o suprafata de peste 10 ha teren.
Conditia impusa pentru ajutorul acordat a fost ca cele doua persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate sa il mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vanzarea ulterioara a acestora.
in cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobandit prin metoda simulatiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafata de teren de 8.433 mp (pretul inscris in contract fiind de 120.000 lei).
Din aceasta suprafata, la data de 22 ianuarie 2014, inculpatul Dan Radu, prin aceleasi persoane interpuse, a vandut 1470 mp teren intravilan contra sumei de 100.000 lei.
In ambele cazuri, preturile stabilite de parti au fost subevaluate, taxarea tranzactiilor realizandu-se conform grilei notariale la sume mult mai mari.
In perioada 2014 – septembrie 2015, pentru ajutorul acordat in reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor respective, inculpatul Baican Claudiu Lucian, in calitate de functionar public, având functia de subprefect al judetului Salaj si ulterior de sef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primariei municipiului Zalau, a primit de la inculpatul Dan Radu, foloase constand intr-un teren in suprafata de 831 mp, in valoare de 69.056 lei, precum si materiale de constructii in suma de 4.262,58 lei.
Pentru a disimula adevarata provenienta a acestor bunuri primite cu titlu de mita, inculpatul Baican Claudiu Lucian a incheiat contractul de vanzare cumparare al terenului respectiv cu aceleasi persoane interpuse, iar materialele de constructie au fost livrate de o firma controlata de inculpatul Dan Radu, pe baza unor documente fictive.
2. In aceeasi maniera a procedat inculpatul Dan Radu si in cursul anului 2011, cand, ca urmare a influentei pretinse, a fost emis pe numele a doua persoane, un titlu de proprietate ce privea o suprafata totala de 8.684 mp, situata in intravilanul municipiului Zalau. De aceasta data, inculpatul a pretins un procent de 1% din pretul de vanzare al terenurilor respective.
In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce apartin inculpatilor Dan Radu si Baican Claudiu Lucian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Salaj, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza".

*Cititi aici declaratia integrala data de Gheorghe Haraszy


Comentarii

# Mioritza date 20 September 2017 15:43 +6

France  Apropo de denunțători. Aşa cum am mai spus: Se poate rezolva extrem de simplu problema resetării 100% sistemului și distrugerea Mafiei Naționale.(dacă se dorește cu adevărat-NU vrăjeli şi abureli politice care nu rezolvă absolut nimic în realitate) Se dă o LEGE sau OUG valabilă maxim 3 zile, timp în care toți cei care ştiu, au dovezi şi  recunosc toate încălcările de lege şi/ sau abuzuri fie ei chiar și din mafioții sistemului sa fie iertați sau grațiati chiar  total, iar cei care  încă ascund şi tăinuiesc, Judecati dupa legea martiala pt. Crimă organizată si Tradare....Sa vedeți voi cu  sutele de mii de țipete şi urlete!... 8)  ,,Cum se împart singuri în 2 cete, în SMINȚIȚI și în MIŞEI''.  ;-)

# Pif date 20 September 2017 17:01 +2

Aiurea. Trebuie stabilit un termen normal (nici chiar 3 zile lucratoare) in care orice persoana oripilata de savarsirea unei infractiuni (martor sau victima ori oarecum complice in context) sa denunte ce are denuntat ca sa beneficieze, dupa caz, de clementa legii. Prea s-a ajuns la situatia aberanta in care posibilii favorizatori din umbra sa gaseasca acum denuntatori care sa denunte si laptele supt de la muma daca asta li se cere sub presiune.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii