LOCOTENENTUL LUI KOVESI, LUAT DIN ZBOR – Procurorul Marius Iacob a fost sanctionat disciplinar de Inalta Curte pentru incalcarea Ordinului Procurorului General. Decizia este definitiva. Potrivit Legii 303/2004, presedintele Klaus Iohannis are obligatia sa il revoce de urgenta din functie pe Marius Iacob, care nu mai poate ocupa 3 ani nicio functie de conducere. Urmeaza Kovesi (Minuta)

Scris de: Elena DUMITRACHE

18.03.2019 21:44
Vizualizari: 13429

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a pedepsit exemplar pe procurorul sef adjunct al DNA, Marius Iacob, care avea vise de preamarire ca sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Completul de 5 civil al Inaltei Curti a decis luni, 18 martie 2019, sanctionarea disciplinara cu AVERTISMENT a procurorului Marius Iacob (foto) pentru incalcarea Ordinului Procurorului General privitor la participarea procurorului in cauzele civile, atunci cand a desemnat-o pe procuroarea Simona Ricu din DNA sa participe la sedintele de judecata ale dosarului civil in care procuroarea Mihaela Iorga Moraru a chemat-o in judecata pe fosta sefa DNA, pentru a-i cere sa suspende ordinul de revocare din DNA nr. 301/2017 emis de Laura Codruta Kovesi. Sanctiunea de avertisment aplicata de Inalta Curte lui Marius Iacob are efecte devastatoare pentru inaltele aspiratii.


Aceasta intrucat, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, prevede ca, odata sanctionat disciplinar, un magistrat nu mai poate ramane pe functia de conducere pe care o ocupa la acel moment, dar atentie, nu mai poate nici promova ca sef al unei structuri de parchet timp de 3 ani. Aceasta inseamna ca, oricat ar fi visat la postul de sef al DNA, Marius Iacob a primit "stop joc" de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mai mult, conform aceluiasi act normativ, presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis este obligat sa emita decretul de revocare din functie a lui Marius Iacob de indata, acestuia fiindu-i aplicat articolul 54 alin. (4) raportat la articolul 51 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care prevede ca revocarea "se face", fara alte discutii. 

Astfel, decizia Inaltei Curti a fost luata in dosarul nr. 2977/1/2018, cauza in care Inspectia Judiciara a contestat "albirea" disciplinara a procurorilor Marius Iacob si Simona Ricu de catre Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM, prin Hotararea nr.9P din 11 septembrie 2018, pronuntata in dosarul nr.8/P/2018.

Conform minutei ICCJ, "paratul" Marius Iacob fost sanctionat cu „avertisment” pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.m) teza a doua din Legea nr. 303/2004 („nerespectarea in mod nejustificat a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”), aceeasi sanctiune fiindu-i aplicata si procuroarei Simona Ricu, procuror sef serviciu in cadrul DNA.

Amintim ca Marius Iacob si Simona Ricu au fost trimisi in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara in 4 mai 2018 (Click aici pentru a citi), pentru ca 4 luni mai tarziu Sectia pentru procurori in materie disciplinara sa ii "spele" (Click aici pentru a citi).

Iata ce prevede art. 51 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004:

"Art. 51

(2) Revocarea din functia de conducere a judecatorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a presedintelui instantei, pentru urmatoarele motive: (...)

c) in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare."

Art. 54 alin. 4) din Legea nr. 303/2004:

"(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestuia, precum si procurorii sefi de sectii ai acestor parchete, sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 15 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Directiei Nationale Anticoruptie ori Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2), care se aplica in mod corespunzator."

Iata ce prevede art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004:

"Nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente".

Prezentam in continuare minuta pronuntata de Inalta Curte in dosarul nr. 2977/1/2018 :

"Minuta deciziei civile nr. 69. Cu majoritate: Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr.9P din 11 septembrie 2018, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.8/P/2018. Caseaza in parte hotararea atacata si, in rejudecare, admite in parte actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara. In temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica paratului Iacob Marius Constantin – procuror-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie sanctiunea constand in „avertisment” pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeasi lege. in temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica paratei Ricu Carmen Simona - procuror sef serviciu in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie sanctiunea disciplinara constand in „avertisment” pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeasi lege. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate. Definitiva. Cu opinia separata a domnului judecator George Bogdan Florescu in sensul respingerii, ca nefondat, a recursului declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr.9P din 11 septembrie 2018, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.8/P/2018. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 18 martie 2019".

Comentarii

# avocat date 18 March 2019 22:09 +11

CINE URMEAZA, DOI SUNT TAIATI DE PE LISTA,DOLACHE SI IACOB , MAI SUNT CATIVA!

# DODI date 19 March 2019 15:58 +1

Pentru că tot a lăsat cazul Elodia în coadă de pește acum poate să se ocupe de găsirea acesteia. La ”inteligența sa nativă” și ”înalta pregătire profesională demonstrată” cred că nu poate singur nici stradă. Chiar dacă este desenată trecere de pietoni.

# Ghro date 18 March 2019 22:10 +8

si atat? poate ca ICCJ ar trebui sa traga de urechi si Brigada Nufarul S.A de la Sectia de Porcusori a CSM... macar asa, sa le bata obrazul, ma rog, soricul ala gros

# Cetateanul date 18 March 2019 22:17 -1

Cine pune pariu ca nu pleaca? Eu pun!

# Klausa Ciolannis date 18 March 2019 23:37 -1

Sunt multumit de activitatea DNA, luati mâinile de pe Justitie !

# Sunt de acord cu cetățeanul date 18 March 2019 23:55 +5

:D :D :D Sunt de acord cu cetățeanul. Nici IACOB nu pleacă , nici DOLACHE nu pleacă. Sunt susținuți puternic de cele două secții ale CSM, care aplică legea cu fermitate doar ''pentru căței'' ;-) ( cum ar fi procurorul ăla caraghios care i-a amendat pe polițiștii care l-au oprit în trafic :D ) De observat că pe ăsta l-au și suspendat pentru că fapta aduce atingere prestigiului justiției, dar pe judecătorul de Curte de Apel Dolache , mangă la volan prin București, secția de judecători nu l-au mai suspendat , pentru că , nu-i așa, fapta nu aduce nicio atingere prestigiului justiției :D AȘADAR LA CSM ESTE EGALITATE, DAR NU PENTRU CĂȚEI :D

# livia date 19 March 2019 07:47 +2

Ce revocare, ce urgenta? Aceste doua cuvinte nu ii sunt cunoscute lui klaun. Pai pana citeste, pana intelege (daca intelege ceva), pana deschide gura, trece timp. Si apoi o sa spuna ca nu revoca pe nimeni pentru ca este multumit de activitatea dna, si ciuma rosie vrea sa puna mana pe justitie.

# imun/teanu date 19 March 2019 09:51 +1

Dl. Marius si-a saltat cariera pe ne-gasirea Elodiei. Sa-si scoata parleala se tot screme sa inventeze, el, Elodi sau Elode. Cu si in tandem amicul Gigi (nu "amoroso" ci doar Popovici), ambii in numele DNA (crede ca poate) "face ce vrea". Chiar si "substituire de persoana" adica "furt de identitate", prin fals intelectual", "in forma calificata" (ca meseriasi) si "continuata" (perseverand la extrem), in si "grup constituit organizat (cand antameaza si judecator / care nu s-ar pleca DNA?!). Si le merge! Prin "interpretarile" lor substituind termeni lingvistici consacrati reinvetteaza si DEX-ul (Academiei!), inchipuindu-se si proful Alexandru Graur si si regretatul academician Marius Sala. * PS. O surpriza. In ciuda vehementei pe sticla, argumentata mereu, dl. Liviu Plesoianu la cetateni este surd. Sau, de fapt o fi impasibil la oameni (desi de ei ales deputat), sau nu i-o spune (tainuit!) secretarul sau Lacatus Tudor.

# maresal date 19 March 2019 10:17 0

asa a luat fiinta camasile verzi ,ca raspuns la toate nedreptatile si tupeul care l ati enumerat mai sus

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii