28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII CONTINUA PROTESTUL IMPOTRIVA TAIERII PENSIILOR – Tribunalul Valcea a decis suspendarea sedintelor de judecata timp de 15 minute: “Incepand cu data de 06.01.2020, dupa 30 de minute de la inceperea sedintelor de judecata, acestea vor fi suspendate pe o perioada de 15 minute, dupa care vor fi reluate”. Urmeaza noi adunari generale ale judecatorilor care sa stabileasca daca vor continua protestele, si sub ce forma

Scris de: B.G. | pdf | print

7 January 2020 12:31
Vizualizari: 5696

Judecatorii nu fac niciun pas inapoi si continua protestele impotriva deciziei regimului Iohannis si a Guvernului PNL de a le taia pensiile de serviciu. Dupa ce la sfarsitul anului trecut mai multe instante au anuntat ca isi inceteaza activitatea si ca nu vor mai judeca decat cauzele urgente, luni, 6 ianuarie 2020, un tribunal a anuntat o noua forma de protest.


Astfel, Adunarea Generala a Judecatorilor de la Tribunalul Valcea, instanta condusa de judecatorul Adrian Mugurel Gheorghita (foto) a decis ca dupa 30 de minute de la inceperea sedintelor de judecata, acestea vor fi suspendate timp de 15 minute, dupa care vor fi reluate.

Iata comunicatul Tribunalului Valcea:

“In sedinta Adunarii Generale a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Valcea, desfasurata la 06.01.2020, s-a hotarat modificarea formei de protest, in sensul ca incepand cu data de 06.01.2020, dupa 30 de minute de la inceperea sedintelor de judecata, acestea vor fi suspendate pe o perioada de 15 minute, dupa care vor fi reluate”.

 

Tribunalul Bucuresti, prima instanta care a anuntat ca isi suspenda activitatea


Amintim ca protestele au inceput la finalului lui 2019, dupa ce Guvernul PNL a anuntat intentia de a elimina pensiile de serviciu. Tribunalul Bucuresti, condus de judecatoarea Laura Radu, a fost prima instanta care a anuntat ca isi inceteaza activitatea si ca nu va mai judeca decat cauzele urgente.  Masuri similare au fost luate apoi de Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Prahova, Tribunalul Arges si Tribunalul Galati, dar si Curtea de Apel Ploiesti, aceasta instanta catalogand intentia de taierii a pensiilor ca o incalcare grava a independentei puterii judecatoresti. Din informatiile noastre, urmeaza ca in aceste zile sa aiba loc nou adunari generale ale judecatorilor care sa stabileasca daca vor continua protestele, si in ce forma.

Mai mult, in 2 ianuarie 2020, judecatoarea Adina Lupea de la Curtea de Apel Cluj a avertizat, intr-o postare pe Facebook, in legatura cu posibilitatea ca actiunile magistratilor sa treaca la un nivel superior: “Nu vom mai judeca nici cauzele cu masuri preventive. Sa fie o veselie peste tot, pana cand vor realiza ce inseamna munca noastra”.


Iata comunicatul Curtii de Apel Bucuresti:

“Anuntatele intentii ale Guvernului Romaniei de a diminua sporul pentru desfasurarea activitatii in conditii grele si vatamatoare, prin modificarea OUG nr. 114/2018, precum si de a elimina pensiile de serviciu ale magistratilor, reprezinta o incalcare grava a independentei puterii judecatoresti, calificata ca atare si de catre Curtea Constitutionala a Romaniei in jurisprudenta sa constanta.

Statul constitutional al magistratilor, care cuprinde o multitudine de incompatibilitati si interdictii precum si responsabilitatile si riscurile pe care le implica exercitarea acestei profesii impun acordarea unor drepturi banesti adecvate ca o compensatie a privatiunilor si ca o garantie a independentei puterii judecatoresti.

Pozitii publice asumate cu usurinta in mediul politic, precum aceea 'daca nu ne convine putem parasi sistemul', sunt de natura a leza demnitatea si onoarea profesiei de magistrat si de a rupe echilibrul care trebuie sa existe intre cele trei puteri.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti solicita reprezentantilor celorlalte puteri ale statului, ca indiferent de climatul social si politic, sa dea dovada in discursul public si in activitatea desfasurata de echilibru si prudenta, nicio imprejurare neputand justifica incalcarea garantiei constitutionale a independentei justitiei.

Drept urmare, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis in Adunarea Generala ca in masura in care, puterea judecatoreasca nu va fi recunoscuta ca fiind una dintre cele trei puteri ale statului iar Guvernul isi va mentine intentia de a afecta drepturile salariale ale judecatorilor dar si ale intregului personal din justitie, incepand cu data de 23 decembrie 2019, activitatea instantei va fi suspendata, pe timp nelimitat, cu exceptia cauzelor cu masuri preventive in materie penala”.

 

Iata comunicatul Tribunalului Bucuresti:

“Astazi, 23.12.2019, judecatorii Tribunalul Bucuresti in continuarea celor statuate prin Hotararea Adunarii Generale din data de 18.12.2019 si-au exprimat dezacordul fata de modul in care celelalte puteri ale statului, legislativa si executiva, se raporteaza la puterea judecatoreasca, prin intentiile de interventie asupra drepturilor existente si consacrate de actele normative in vigoare.

Siguranta si stabilitatea financiara reprezinta o garantie a statutului judecatorilor, caracterizat prin incompatibilitati si interdictii, astfel incat acesta nu trebuie sa fie afectat prin limitari de tipul celor comunicate in spatiul public de reprezentantii Guvernului si Parlamentului.

S-a hotarat astfel, mentinerea suspendarii activitatii pe durata nedeterminata, urmand a fi judecate doar cauzele cu impact direct asupra intereselor legitime ale cetatenilor, respectiv masuri preventive in materie penala si dosare urgente in materie civila (ordonante presedintiale vizand minorii, masura plasamentului de urgenta, ordine de protectie).

 

Iata comunicatul Tribunalul Arges:

„La data de 19.12.2019 a fost convocata Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Arges, potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) coroborat cu art. 16 alin. c) din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti aprobat prin HCSM nr. 1375/2015, avand ca ordine zi:

I. Exprimarea unui punct de vedere de catre magistratii Tribunalului Arges, in cadrul Adunarii Generale, cu privire la adoptarea unei forme de protest pentru apararea statutului judecatorului, in raport de proiectul de act normativ ce vizeaza abrogarea pensiilor de serviciu;

II. Asigurarea stabilitatii financiare a magistratilor, prin mentinerea in plata a cuantumului tuturor sporurilor acordate;

Prin Hotararea nr. 4/19.12.2019, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Arges a hotarat urmatoarele:

Incepand cu data de 23 decembrie 2019 pana la data 17 ianuarie 2020, inclusiv, se adopta urmatoare forma de protest:

Toate sectiile Tribunalului Arges vor judeca numai cauzele cu caracter urgent, dupa cum urmeaza:

Sectia penala: cauze cu parti in stare de detentie, cauze cu minori, cauze in care inculpatii sunt sub imperiul unei masuri preventive sau masuri de siguranta, cauzele de competenta judecatorului de drepturi si libertati, cauzele in care exista riscul implinirii termenului de prescriptie a raspunderii penale in urmatoarele 6 luni, sesizarile in vederea confirmarii redeschiderii urmaririi penale.

Sectia civila: ordin de protectie, suspendare executare silita, sechestru asigurator, ordonanta presedintiala, cauzele care se judeca de completele specializate de minori fond, masuri de protectie, plasamente si adoptii.

Sectia pentru conflicte de munca si asigurari sociale: ordonanta presedintiala, suspendare executare, suspendare provizorie, cerere de ajutor public judiciar.

 

Iata comunicatul Tribunalului Prahova:

 

“Prin Hotararea Adunarii Generale a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Prahova din data de 19.12.2019, urmare a propunerilor legislative de natura sa afecteze independenta sistemului de justitie si pentru eliminarea imixtiunilor politice, s-a stabilit ca, incepand cu data de 20.12.2019, activitatea de judecata, cu exceptia cauzelor urgente, sa fie suspendata.

Durata suspendarii, decisa prin Hotararea Adunarii Generale a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Prahova, va fi reevaluata la inceputul lunii ianuarie 2020 in functie de respectarea climatului de independenta necesar infapturirii actului de justitie in conditii optime si in beneficiul cetatenilor”.


Iata comunicatul Tribunalului Galati:


“Adunarea Generala a Judecatorilor Tribunalului Galati, convocata la data de 20.12.2019, cu majoritate de voturi, a hotarat suspendarea activitatii instantei, in sensul solutionarii doar a cauzelor urgente, respectiv cele stabilite de aplicatia Ecris si de Hotararile nr. 15/2019, nr. 18/2019 si nr. 19/2019 ale Colegiului de conducere si a pronuntarii solutiilor in cauzele ramase sau amanate in pronuntare in aceasta perioada, incepand cu data de 20.12.2019 si pana la renuntarea publica de catre Guvern a modalitatii de aplciare si calculare a sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare, precum si cu privire la eliminarea pensiilor de serviciu, atat pentru judecatori cat si pentru personalul auxiliar de specialitate.

Adunarea Generala a Judecatorilor de la Tribunalul Galati este de acord ca pensia in plata a personalului din justitie nu ar trebui sa fie mai mare decat salariu avut anterior pensionarii.

Totodata, Adunarea Generala a Judecatorilor de la Tribunalul Galati solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa adopte o pozitie cu privire la masurile fiscale propuse in ultima perioada, urmand sa se dispuna convocarea tuturor Adunarilor Generale ale Judecatorilor ale instantelor din tara in vederea adoptarii unei forme unitare de protest”.

 

Iata postarea judecatoarei Adina Lupea de pe Facebook, din 2 ianuarie 2019:

 

„Inteleg ca unii dintre decidenti nu ne iau in serios cu protestele pana pe 13 ianuarie. Daca nu ne iau si nu elimina tampenia cu pensiile de serviciu ale noastre taiate, o sa solicit sa trecem la next level.
Nu vom mai judeca nici cauzele cu masuri preventive. Sa fie o veselie peste tot, pana cand vor realiza ce inseamna munca noastra”.


foto:voceavalcii

Comentarii

# POPA date 7 January 2020 15:13 0

tăierile pensiilor sunt rezultatul îndepărtării „regretabilului Dragnea”, pt consolidarea în schimb a bugetului serviciilor ....

# Edelweiss - Ivory Tower Complaint Writer date 7 January 2020 16:56 +1

Mey, dar de la Suceava nimică acțiune? Că-mi freamătă „plaivazul meu de calibru mare” să mai scriu o plângere penală întemeiată pe art. 218 alin (4) și art. 202 raportat la art. 181 din Legea Dialogului social nr. 62/2011. Haidi, bre iepurilor fricoși. Puneți-o și voi de-o grevă, de-o suspendare a activității, de-o ceva acolo să avem motiv de dixtracție!

# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle date 7 January 2020 17:44 +1

Legea dialogului social 62/2011 Art. 218 alin. (4) ”Declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condițiilor prevăzute la art. 191 alin. (1) ori la art. 202-205 constituie INFRACȚIUNE și se pedepsește cu ÎNCHISOARE DE LA O LUNĂ LA UN AN SAU CU AMENDĂ, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.” Articolul 202 ”NU POT DECLARA GREVĂ: PROCURORII, JUDECĂTORII, PERSONALUL militar și personalul cu statut special din cadrul Ministerului Apărării Naționale, al Ministerului Administrației și Internelor, al MINISTERULUI JUSTIȚIEI ȘI DIN INSTITUȚIILE ȘI STRUCTURILE DIN SUBORDINEA SAU COORDONAREA ACESTORA, inclusiv al Administrației Naționale a Penitenciarelor, al Serviciului Român de Informații, al Serviciului de Informații Externe, al Serviciului de Telecomunicații Speciale,…” Art. 181 ”PRIN GREVĂ SE ÎNȚELEGE ORICE FORMĂ DE ÎNCETARE COLECTIVĂ ȘI VOLUNTARĂ A LUCRULUI ÎNTR-O UNITATE”

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva