Magistratii vor raspunde pentru procesele pierdute in tara si la CEDO! MJ are pe teava un nou proiect de lege pentru raspunderea magistratilor

Scris de:

21.01.2011 12:40
Vizualizari: 6435

Ministerul Justitiei se afla in faza de definitivare a unui nou proiect de raspundere materiala a magistratilor pentru erorile judiciare pe care le produc din neglijenta sau cu rea-credinta. Proiectul este unul diferit de cel anuntat anul trecut, care a fost regandit in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din alte state europene, unde au existat cazuri de atragere a raspunderii unor magistrati, dar si potrivit cerintelor societatii din tara, dar si alte state europene, care numai sunt de acord cu conceptul de lipsa totala de raspundere a judecatorilor si procurorilor pentru solutiile care afecteaza viata si drepturile unor justitiabililor. Oficialii MJ contactati de Lumeajustitiei.ro ne-au confirmat ca este vorba despre un nou proiect, care este finalizat din punct de vedere tehnic, insa nu ne-au furnizat elemente din cuprinsul sau, pe motiv ca acest lucru va fi facut in momentul in care se va decide supunerea proiectului dezbaterii publice. Oficialii MJ ne-au mai informat ca asupra acestui proiect urmeaza sa se obtina avizul noului CSM si ca, din pricina alegerilor care au avut loc, proiectul finalizat tehnic de ceva vreme nu a fost supus atentiei vechiului Consiliu. 

Surse avizate ne-au dezvaluit insa ca proiectul de lege va instaura raspunderea magistratilor pentru procesele pierdute pe plan intern (in instantele romane), dar si pe cele pierdute la CEDO, motivat de faptul ca aceasta este calea de responsabilizare a unor magistrati si de recastigare a increderii publicului in Justitie. Si ca e posibil ca in forma finala a proiectului sa se includa chiar obligativitatea verificarilor faptelor magistratului, in cazul oricarei achitari sau returnari a dosarului (in cazul procurorilor) sau de achitare ca urmare a admiterii unei cai extraordinare de atac impotriva unei sentinte defintiive ori irevocabile, ori de condamnare a Romaniei la CEDO (in cazul judecatorilor).

Precizarile lui Predoiu

Zilele trecute, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a facut o declaratie presei in legatura cu acest proiect, in care a aratat: „Ministerul Justitiei a elaborat un proiect privind raspunderea magistratilor in care am incercat sa avem un consens cu vechiul CSM pe acest proiect, intrucat este un proiect delicat, care trebuie sa aiba in spate si suportul sistemului (...) Pentru erorile comise cu rea-credinta sau din grava neglijenta, exista o raspundere a magistratului. In final exista o consecinta si asupra magistratilor. In acest an, sper ca Romania sa aiba cel putin un proiect trimis in Parlament de Ministerul Justitiei privind responsabilitatea magistratilor, daca nu chiar o lege. Proiectul este elaborat. Va trebui sa promovam proiectul, pentru ca el este menit, nu sa sanctioneze magistratul, in primul rand, ci sa-l responsabilizeze si sa-i creasca increderea cetateanului in judecator. Atunci cand cetateanul va sti ca are in fata un magistrat mai responsabilizat, in virtutea acestei legi, va avea o alta incredere. In consecinta, si gradul de acceptabilitate a deciziilor instantelor va fi mai mare. Cetateanul se va duce acasa mai impacat cu soarta, chiar daca a primit o decizie nefavorabila, si nu se va gandi sa faca noi apeluri prin care sa aglomereze alte instante, numai pentru ca nu are incredere in judecator. Trebuie sa recastigam increderea in judecator!

Comentarii

# xena date 21 January 2011 13:41 +8

"Cetateanul se va duce acasa mai impacat cu soarta, chiar daca a primit o decizie nefavorabila, si nu se va gandi sa faca noi apeluri prin care sa aglomereze alte instante, numai pentru ca nu are incredere in judecator. Trebuie sa recastigam increderea in judecator!”


Si,cum bine spunea cineva pe acest site, sa ajungem timpurile in care justitiabilii vor arunca cu flori in judele care le pronunta condamnarea..

Mareane draga, pe ce lume traiesti???

# Anonimus date 22 January 2011 06:00 +8

@xena multumesc ptr.ca m-ai citat, desi commentul pe care l parafrazezi continea niste greseli gramaticale de care nu sunt mandru chiar daca a fost postat in graba.
ref.la comentariul tau de acum sunt perfect de acord cu mentiunea ca Predoiu este doar o unelata nefericita a regimului Basescu si clanului Zamfirescu - Stoica.
Apropo de Stoica este ex-ministrul si actualul prieten al presedintelui Basescu si acesta reevaluat dupa modelul Oprea.
Basescu despre Stoica: "Valeriu Stoica a subordonat actul de justiţie în scopuri politice şi sub conducerea sa, Justiţia trece prin cea mai neagră perioadă de la război"/"Îndreptarea justiţiei trebuie să înceapă chiar de la ministru"/„Arestând un reputat profesor de matematică (deputatul PD Liviu Mera), Valeriu Stoica penibilizează actul de justiţie"/„Reforma domnului Stoica a creat o adevărată pătură de cetăţeni aruncaţi în stradă într-o guvernare care are pretenţia că este cea mai democrată de după război"-astazi D-lui Presedinte acest gen de actiuni pe care le taxa cu frenezie nu i mai miros urat din contra este incantat de prestatia ministrului executant Predoiu.

Despre legea raspunderii magistratilor, intentia e laudabila,dar cum ne-am obisnuit in regimul actual orice buna intentie ascunde interese nelegitime tinand cont ca aplicarea legii este facuta tot de obedientii si supusii lor.

# dixit date 21 January 2011 15:57 +5

Avem nevoie de o asemenea lege dar asa cum au fost si altele necesare, ele se vor cladi pe un calapod tipic romanesc. Ideea va ramane dar se va pierde brusc in dispozitii iar punerea in practica va fi aproape imposibila. Avem legi care s-au edictat tocmai pentru a se conforma legislatiei comunitare. Ceea ce a rezultat in Romania e jalnic - a ramas eventual doar titlul european si preambulul.

Cetateanul nu se va duce acasa mai impacat chiar si atunci cand va primi o decizie nefavorabila datorata incompetentei sau coruptiei existente in justitie. Ambele cauze fiind aproape imposibil de demonstrat. Iar cand se demonstreaza, nimeni nu raspunde niciodata.

# xena date 21 January 2011 16:07 +5

Noi toti suntem de vina ca a ramas doar premabulul.
Incompetenta sau coruptia nu sunt scuze care sa stea in spatele oricui care trebuie sa inteleaga ca intr-un litigiu o parte pierde si o alta castiga.Si cand nimeni nu isi intelege rostul, nu are cine sa raspunda. Ca ma gandesc ca nu s-or gasi samariteni pe toate gardurile.

Ce remarc de ani de zile, si ce ma doare, e ca s-a vanat cu frenezie responsabilitatea magistratilor. Punerea lor la zid.
Ce le-ati dat, voi, societatea in schimb?
De ce ar fi ei mai anormali decat o intreaga Romanie?
Citeza pe dixit
Avem nevoie de o asemenea lege dar asa cum au fost si altele necesare, ele se vor cladi pe un calapod tipic romanesc. Ideea va ramane dar se va pierde brusc in dispozitii iar punerea in practica va fi aproape imposibila. Avem legi care s-au edictat tocmai pentru a se conforma legislatiei comunitare. Ceea ce a rezultat in Romania e jalnic - a ramas eventual doar titlul european si preambulul.

Cetateanul nu se va duce acasa mai impacat chiar si atunci cand va primi o decizie nefavorabila datorata incompetentei sau coruptiei existente in justitie. Ambele cauze fiind aproape imposibil de demonstrat. Iar cand se demonstreaza, nimeni nu raspunde niciodata.

# dixit date 21 January 2011 16:16 -2

Este evident ca intr-un litigiu o parte pierde total sau partial. Important este daca cel care castiga e indreptatit conform legii! Despre asta e vorba. Ma indoiesc ca exista justitiabili pierzatori pe drept dar nemultumiti. Iar daca sunt, asta e problema lor subiectiva si nu intra in discutie.

Magistratii trebuie sa raspunda pentru erorile judiciare deoarece un stat de drept se cladeste pe o justitie dreapta. Faptul ca Romania a ajuns anormala se datoreaza in primul rand justitiei. Aici nu mai avem stat de drept.

# diana cotoi date 21 January 2011 23:12 +2

OHO, domnul ministru voieste EXECUTII IN PIATA PUBLICA? Sa dea sange la popor, in loc de hrana? Bine atunci, dar sa se instituie raspunderea pentru toate autoritatile statului implicate in situatia pentru care a primit condamnare la CEDO! Inclusiv primarii cu toti membri si fiecare dintre membrii Comisiilor locale de fond funciar si Comisiilor judetene de fond funciar, bunaoara, care, prin faptul ca nu si-au facut treaba in mod responsabil si i-au incaierat pe oameni, eliberand la doua parti acte de reconstituire pe unul si acelasi teren, se fac vinovati de nerespectarea dreptului international, in care se include si practica CEDO! Sa stiti domnilor, ca RASPUNDEREA POLITICA DE CARE VA PREVALATI CAND VA CONVINE NU EXCLUDE RASPUNDEREA PATRIMONIALA, PE CALEA ACTIUNII IN REGRES A STATULUI! aDICA SA PLATEASCA TOTI CEI VINOVATI, PROPORTIONAL CU "COTA" DE CONTRIBUTIE LA VINA PENTRU PREJUDICIUL STATULUI, INCLUSIV CEI DESPRE CARE VORBEAM! SI ASA SA VEDETI CA VOR GRESI MAI PUTIN, LA FEL CUM MAI PUTIN VOR GRESI SI MAGISTRATII!Astept deci sa completati initiativa DVS! Cu respect, dlui ministru PREDOIU MARIAN

# vivi pescaru date 22 January 2011 23:44 +2

Uitati un amanunt esential - raspunderile si vinovatiile autoritatilor statului, altele decat cea judecatoreasca, nu pot fi stabilite decat in justitie - de catre magistrati. Cine i-a oprit pe magistrati sa aplice sanctiunile prevazute de lege? Tocmai aceasta-i chestiunea. Politicul, Smecherii si Justitia si-au impletit interesele, devenind un soi de "Cosa Nostra" care nu raspunde. Astfel,legea si dreptatea au devenit incet, incet, himere inaccesibile cetateanului de rand.

# gelu date 30 May 2011 12:09 +1

FORMIDABIL. UNII DINTRE EI DESI JUDECA NU SUNT CU NIMIC MAI PREJOS DECAT CRIMINALII CONDAMNATI DE EI. I-A FACUT tov. iliescu=kgb "inamovibili"=mai presus de lege. cum ramane cu art. din CONSTITUTIE ? sau asta este ptru. milioanele de fraieri=populatia romaniei. sa suporte pana la ultimul leut, sau dupa caz, cu libertatea. ATUNCI VA FI JUSTITIE IN romanica. VOTATI-O CAT MAI REPEDE DOMNILOR, NU AVETI DECAT DE CASTIGAT. ROMANII VOR PRINDE CURAJ SI II VA TRAGE LA RASPUNDERE PE NEMERNICII CARE CASTIGA BANI CU SACI. SUCCES DEPLIN. MISCATI-VA REPEDE.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii