MANIFEST PENTRU APARAREA DREPTURILOR AVOCATILOR – Scrisoare catre procurori: Privilegiul avocatului de a intepreta legea conform constintei si cunostintelor sale. Avocatul Costel Gilca avertizeaza asupra derapajelor din procuratura: "O astfel de gandire este bolnava, este dictatoriala, dar nu este o eroare de exprimare a celor care au intocmit adresa, ci este un mod de gandire a procurorilor: noi suntem statul, noi dictam interpretarea legii!"

Scris de: Elena DUMITRACHE

04.05.2021 15:53
Vizualizari: 6296

Procurorii ar trebui sa ii inlocuiasca pe avocati in sala de judecata pentru ca pledoariile avocatilor ii pot convinge pe judecatori ca legea e de partea clientilor lor, si nu de partea acuzatiilor aduse de anchetatori. Anchetatori, care in unele situatiiprecum la Parchetul Tribunalului Brasov, unde prim-procurorul Claudiu Sandu a infierat avocatii dupa decizia ICCJ in cazul avocatului Robert Rosu, aplaudand executia acestuia din urma – dau dovada de "o gandire bolnava, ingusta, dictatoriala, o gandire complet nejuridica" si de "o lipsa crasa de minime cunostinte generale, legate de rolul si locul avocatului intr-o societate democratica". Concluziile de mai sus apartin avocatului Costel Gilca (foto) si se regasesc intr-o scrisoare pe care acesta le-o transmite procurorilor si pe care Lumea Justitiei o prezinta integral.


In cuprinsul scrisorii se subliniaza rolul avocatului de a-si apara clientului si de a interpreta legea conform constintei si cunostintelor sale, si nu dupa cheful procurorilor.


Manifestul lui Costel Gilca are loc dupa ce prim-procurorul Claudiu Sandu de la PT Brasov a transmis un punct de vedere cu privire la memoriul intocmit de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) in 14 aprilie 2021, (care a fost inaintat de Baroul Brasov catre toate instantele si parchetele de pe raza judetului Brasov) si facut public in ziua in care in intreaga tara au avut loc manifestari ale avocatilor pentru sustinerea drepturilor lor, ca urmare a condamnarii avocatului Robert Rosu la 5 ani de inchisoare de catre Completul Negru de la Inalta Curte, format din judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Ioana Alina Ilie, pentru vina de a-si fi exercitat profesia.


De altfel, avocatul Costel Gilca precizeaza in scrisoarea adresata procurorilor ca Adresa Parchetului de la langa Tribunalul Brasov nr. 2326/IX-1/2021 este de o gravitate fara precedent in intreaga istorie a avocaturii si releva, in opinia sa, "un mod de gandire a procurorilor: noi suntem statul, noi dictam interpretarea legii!" si nicidecum o eroare de exprimare a celor care au intocmit adresa.


Redam in continuare scrisoarea adresata procurorilor de avocatul Costel Gilca:


"Va reamintim faptul ca dictatura comunista a fost impusa de procurori si de judecatori, primii fabricand dosare politice, ceilalti pronuntand/executand la comanda politica sentinte de condamnare a dusmanilor poporului”.


Adresa Parchetului de la langa Tribunalul Brasov nr. 2326/IX-1/2021, emisa in contextul solutiei in care un celebru avocat roman a fost condamnat nevinovat, cu o hotarare judecatoreasca demna de sentintele dictate de judecatorii comunisti facuti pe puncte, este de o gravitate fara precedent in intreaga istorie a avocaturii.


Adresa demonstreaza doua elemente:

-o gandire bolnava, ingusta, dictatoriala, o gandire complet nejuridica;

-o lipsa crasa de minime cunostinte generale, legate de rolul si locul avocatului intr-o societate democratica: apararea drepturilor si intereselor legitime ale justitiabililor.


Afirmatia din adresa mentionata Astfel, hotararea mentionata stabileste limita exercitarii profesiei de avocat care poate acorda consiliere si asistenta oricarui client, in limitele legii” este demna urmasa a stalinismului adus cu senilele tancurilor.


Cine dicteaza limitele legii domnule Procuror? Cumva tot procurorii? In aceste conditii solicit sa fie inlocuiti toti avocatii cu procurori, pentru ca pledoariile avocatilor ii conving pe judecatori ca interpretarea legii este de partea clientilor lor.


In aceste conditii, procurorii care au interpretat gresit legea, iar persoanele urmarite penal in baza rechizitoriilor procurorilor sunt achitate, deoarece procurorul a interpretat gresit norma legala, inseamna ca sunt infractori deoarece au depasit limitele legii?


O astfel de gandire este bolnava, este dictatoriala, dar nu este o eroare de exprimare a celor care au intocmit adresa, ci este un mod de gandire a procurorilor: noi suntem statul, noi dictam interpretarea legii!"


Sursa foto Costel Gilca: Avocatura.com

Comentarii

# Lorenzo de Medici date 4 May 2021 17:36 +27

Dl. avocat Gâlcă ! Maestre ! Sunt de acord cu tot ce spuneți, măcar pentru faptul că am cunoștințe de specialitate, dar consider că acordați prea multă importanță unei nulități de procuror ( și o spun cu regret, ca fost procuror). Cu indivizi de teapa ipochimenului, care semnează de capul lui și peste capul PG adrese in numele instituției pe care, nedemn și rușinos, o conduce, arogandu-si, cu tupeu de golan, reprezentarea tuturor procurorilor din Brașov în susținerea inepțiilor lui, nu se poate lupta decât prin ignorare, asumarea cu și mai mare forță a meseriei de avocat și cu lobby parlamentar puternic pentru schimbarea urgenta a modului de selecție și promovare in funcții a magistraților, in așa fel încât exemplare urât mirositoare ca sus numitul să nu mai ajungă, never ever, să conducă nici măcar o scară de bloc, d'apai o unitate a MP.

# Neamul lui Bicilis date 5 May 2021 09:25 +5

Prin anii `50 sute de avocati erau atacati de presa stalinista pentru ca isi aparau clientii in fata abuzurilor infaptuite de procurorii si judecatorii kolhozari. Parte din acesti avocati au fost ulterior bagati in puscarie exact pe modemul Rosu. Prin anii `80 regumul ceausist a redus drepturile avocatilor transformandui pe acestia in procurori deghizati. Procesul lui Ceausescu releva clar degradarea sistemului judiciar si mascarada adoptata de catre avocat. Ceea ce se intampla azi este o rezultanta a faptului ca judecatorii si procurorii criminali din perioada stalinista si ceausista nu au raspuns penal pentru atrocitatile infaptuite si, au ajus iar in postura de a elabora regulamente si legi criminale continund atrocitatile infaptuite in trecut. Asa se intampla cand nu exista Legea Raspunderii Magistratului, Legea Lustratiei, iar SIIJ mimeaza functionarea. La puscarie cu toti magistratii ce au batjocorit Legea si cetateanul!

# Andrei Muresan date 5 May 2021 13:49 +12

Sfarsitul României: "Cetatea să cada-n nămol, Păzită de spini şi de gol. Usca-s-ar izvoarele toate şi marea, Şi stinge-s-ar soarele ca lumânarea." Acest sfârșit îl doresc, prin BLESTEM, lui Iohannis și sorosistilor de la Cotroceni.

# Teodor date 5 May 2021 13:51 +13

Stimate coleg, fost procuror, nu selecția și promovarea este problema. Apartenenta acestei profesii tagmei magistraților este adevărată problemă. Scoaterea acestora din rândul magistraților ar rezolva multe, foarte multe probleme, inclusiv derapajele de gândire. Sunt selectați, crescuți și împinși doar cei care corespund chipului și asemănării predecesorilor. De acolo vine mentalitatea se supraoameni. Evident nu discutam despre toți procurorii. Dacă ai noroc dai peste unul profesionist, onest și chiar uman.

# CARCOTAS date 5 May 2021 18:03 +3

Flacaul asta, Sandu, suferind de priapism la organul gandirii, in sensul ca tot ce i se ridica ca revelatie la ciocnirea neuronilor trebuie neaparat ejaculat in spatiul public, este progenitura unui militian. In casa tatalui sau o fi auzit de multe ori cum trebuie luptat cu ''banditii'' de avocati, care strica ei munculita vajnicilor purtatori de bulan, in complicitate cu mucosii aia de judecatori. Parchetele nu prea au oameni care stiu sa se exprime, in general la mesele cu magistrati, procurorul este fie ala tacut, fie ala care se sparge in figuri pe ringul de dans, cu camasa iesita din pantaloni si buricul grasos la vedere. Dar domnul Sandu, asta mic, juniorul adica, poate sa spuna ca a dat lovitura vietii lui, ajungand sef peste procurorii care ii restituiau tatalui dosarele incropite pe marturii smulse in duelul unu la unu cu anchetatii, in birouri intunecoase, retrase si bine antifonate. Iata o societate democratica, cu o adevarata mobilitate sociala!

# Zanfir date 5 May 2021 21:13 +53

Felicitari dle. Galca ca veniti ... din alta parte, decat din Brasov. In mod suspect, Baroul Brasov tace . Si conducerea Baroului Brasov tace. Si dl. Briciu tace . Si UNBR tace .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii