28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MApN a lasat Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti de izbeliste: nu are sistem informatizat, iar repartizarea aleatorie se face de mana!

Scris de: | pdf | print

18 October 2010 14:27
Vizualizari: 7570

Desi Justitia falfaie steagul repartizarii aleatorii, ca pe o garantie a impartialitatii, accesului liber la informatia de interes public si la sistemul ECRIS, Lumeajustitiei.ro a descoperit ca acestea nu sunt decat pampoane puse pentru imaginea de ansamblu a sistemului. Pentru ca exista inca instante care muncesc la fel ca inaintea informatizarii. Ca sa nu zicem ca pe vremea lui Ceausescu. Este vorba despre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti. Aici nu exista asa-numita arondare la sistemul informatic al instantelor ECRIS, judecatorii militari nu au acces informatic la programul LEX, iar repartizarea se face aleatoriu, din mana. In acest timp, cele doua ministere care asigura conducerea bicefala a acestei instante, respectiv ministrii Predoiu si Oprea (Justitiei si Apararii), nu au gasit formula comuna prin care TMTB sa poata functiona la standardele atinse de celelalte unitati judecatoresti din tara. Bani nu exista pentru asa ceva, astfel ca accesul la informatiile ce tin de dosare aflate in competenta TMTB se pot afla doar printr-un artificiu numit ”acreditare prin formular dat de MApN”.

Cine vrea ca instantele militare sa nu se reformeze?

Portalul instantelor ar trebui sa fie o cale de acces la informatia primara de interese public, precum termene, sentinte, amanari, date de contact si alte cateva elemente necesare bunei functionari a acestui site. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti este inclus in acest portal, dar degeaba. Nu se poate accesa mai nimic. Chiar daca introduci numarul de dosar, numele persoanei, si mai mult, daca accesezi rubrica ”contact”, mesajul este ca ”momentan nu sunt disponibile informatii in aceasta sectiune”.

Ne-am interesat si am aflat ca aceasta problema treneaza nerezolvata de mai multa vreme, iar unii judecatori din TMTB cu care am discutat pe acest subiect spun ca ei sunt neputinciosi pentru ca Ministerul Apararii, care ar trebui sa colaboreze pe aceasta problema cu Ministerul Justitiei, i-a lasat de izbeliste si nu ii sprijina cu nimic financiar ca sa poata sa prinda din urma pasii in informatizarea facuti de restul magistratilor din tara. Daca un jurnalist vrea sa afle decizia data intr-un dosar, trebuie sa aiba musai o acreditare in acest sens data dupa ce completeaza un formular-tip transmis special la TMTB de conducerea Ministerului Apararii. Ori, Ministerul Apararii trebuie sa inteleaga ca in privinta activitatii judiciare si organizatorice a unei instante, nu are competente sa intervina, pentru ca e vorba de activitate judecatoreasca. In acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii ar fi trebuit sa ia de multa vreme taurul de coarne si sa-l propteasca in poarta MApN-ului, pentru ca Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti este format din judecatori, care au statut de magistrat, deci cariera si organizarea acestei activitati tine de PUTEREA JUDECATOREASCA. Numai ca inspectorii CSM, in urma controalelor facute – spun surse confidentiale din TMTB - cand au constatat ca nu exista un sistem informatic la aceasta institutie prin care sa se faca repartizarea aleatorie, au zis se faca aceasta repartizare ca si inainte. Adica, soseste un dosar, se inregistreaza si se repartizeaza la mana, nu prin sistemul informatic, completului care urmeaza pe hartie.

Lumeajustitiei.ro solicita ministrilor Apararii si Justitiei sa aiba o discutie urgenta pe aceasta tema si sa gaseasca solutia pentru a sprijini cat mai urgent aceasta instanta militara. Iar la nivelul Guvernului, sa se ia o decizie pentru ca instantele militare sa poata sta cu ambele picioare pe taramul Puterii judecatoresti, nu cu un picior aici si cu celalalt in Puterea executiva. Altfel, vom crede ca exista interesul ca informatiile de la aceasta instanta sa fie tinute secrete, iar judecatorii militari sa ramana sub bocancul Armatei!

Comentarii

# pompiliu bota date 18 October 2010 15:36 +5

Credeţi că ministrul-ginerică Predoiu ştie să deschidă un calculator? Mă tot întreb ce consultaţii a dat el de 70.000 euro?

# cristi date 18 October 2010 16:38 +1

Bai pompilica..te pomeni ca oprea o fi vreun zmeu..in lae pregatirii profesionale..ai auzit de doctorat luat la varful bocancului...vezi taticu' cati dintrei baieteii cu epoleti si dunga pe crestet au doctoratele luate pe bune...ai sa razi...sau poate esti din acelasi aluat....din nefericire baietii astia, pastratorii unei traditii vecina cu vechile turnatorii si filaturi , ajung acum in pozitii cheie..si in plus au doctorate...te mai intrebi cine are interesul sa mentina justitia militara in cacat?...deja ti-am dat raspunsul, pompilica, baiat simplu si naiv..ma mir ca nu te intrebi ..da cocorii un' se duc..cand se duc...?

# 2NA date 18 October 2010 17:18 +3

MAPN are dreptul sa intervina...in probleme administrative (chestiunea site-ului fiind o chestie ad-tiva). Stii vorba aceea... cine plateste vorbeste!Adevarul este ca la cate dosare mai au cele cateva instante militare, o asemenea investitie, chiar nu merita!Or, statutul de judecator ar putea fi o conditie necesara din perspectiva MJ, dar se pare ca nu e suficienta din partea MAPN (care-i plateste pe judecatorii militari)!

# ioana date 11 December 2010 17:02 0

am sotul condamnat nevinovat pot trimite dosarul la trib militar.ptr ca la noi justitia doarne oameni nevinovatii sunt condamnati si adevaratii infractorii sunt in libertate ???unde putem sesiza abuzurile judecatorilor care condamna fara probe si anchetatorii coruptii care sa aiba mai multe cazurii ia in considerare declaratiile adevaratilor infractorii ,iar infractorii sunt liberii,iar oameni nevinovati sunt condamnati 10 ani de inchisoare pe declaratia unui infractor...asa este legea la noi in tara adevaratii infractorii sunt aparatii de anchetatorii si oameni nevinovati condamnatii pe abuzul lor???unde pot face reclamatie anchetatorului si judecatorului in afara de ai da in judecata...

# george date 12 December 2010 01:08 0

pt doamna ioana "Art. 94 din Legea 317/2004 : Judecatorii si procurorii raspund civil, disciplinar si penal, in conditiile legii. Art. 97 din Legea 317/2004: (1) Orice persoana poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, direct sau prin conducatorii instantelor ori ai parchetelor, in legatura cu activitatea sau conduita necorespunzatoare a judecatorilor sau procurorilor, incalcarea obligatiilor profesionale in raporturile cu justitiabilii ori savarsirea de catre acestia a unor abateri disciplinare."

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva