19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAREA MINCIUNA – Fostul sef SRI George Maior dezinformeaza grav cu privire la numarul mandatelor de interceptare pe siguranta nationala: “O medie de 1500 pe an nu mi se pare foarte relevant, chiar foarte putin”. In realitate, numarul este dublu. Doar in 2013, ICCJ a emis 3.791 de mandate de siguranta nationala, dupa ce anul anterior numarul acestora fusese de 3.602. In medie, Inalta Curte emite cate 10 mandate de interceptare pe siguranta nationala zilnic (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 May 2015 15:10
Vizualizari: 7295

Uitati cum dezinformeaza fostul director al Serviciului Roman de Informatii, George Maior (foto), proaspat propus ambasador al Romaniei in SUA. Maior pretinde ca, anual, sunt emise foarte putine mandate de interceptare pe siguranta nationala. Mai exact, sustine Maior, ar fi vorba de o medie de 1.500 de mandate pe an. In realitate insa, numaraul acestora este dublu, dupa cum va vom arata in cele ce urmeaza.

Invitat la Pro TV, duminica 10 mai 2015, George Maior a precizat ca cele 1.500 de mandate de siguranta nationala sunt nerelevante avand in vedere populatia Romaniei. De asemenea, fostul sef al SRI sustine ca mandatele de siguranta nationala sunt emise pentru zone de contraterorism, contrainformatii, contraspionaj si amenintari cibernetice.


Iata dialogul dintre jurnalistul PRO TV si fostul sef SRI:

Moderator: Cati romani sunt ascultati zilnic?

George Maior: Nu mai sunt director, ma puneti in...

Moderator: In perioada mandatului dumneavoastra.

George Maior: Foarte putine mandate de siguranta nationala. Foarte putine si exact pe zonele acestea de care vorbeam, contraterorism, contrainformatii, contaspionaj, amenintari cibernetice. O medie de 1.500 de mandate de acest tip pe an, nu mi se pare, la populatia tarii, foarte, foarte relevant, chiar foarte putin.

Moderator: In ce perioada 1.500?

George Maior: Nu ma pot...

Moderator: Pe an?

George Maior: Anual, da, da.

Moderator: Si pe perioada indelungata, adica pe mai multe saptamani?

George Maior: Depinde, variabila, depinde de situatie. Pot fi pe perioada mai limitata, mai lunga etc, conform legii

In realitate, numarul mandatelor de siguranta nationala este mai mult decat dublu fata de cifra avansata de Maior

Exista doua dezinformari in declaratiile lui George Maior. Prima este cea referitoare la numarul mandatelor de siguranta nationala, iar cea de-a doua priveste infractiunile pentru care acestea sunt emise.

Astfel, fostul director al SRI pretinde ca, anual, sunt emise 1.500 de mandate de interceptare pe siguranta nationala. Cifra este insa inexacta, iar asta a dezvaluit-o pentru Lumeajustitiei.ro chiar Inalta Curte de Casatie si Justitie. In realitate, numarul mandatelor pe siguranta nationala este mult mai mare decat 1.500. Mai mult decat dublul acestei cifre.

La 1 septembrie 2013, Lumeajustitiei.ro a prezentat un raspuns al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in legatura cu numarul mandatelor de interceptare pe siguranta nationala emise in anul precedent. Potrivit raspunsului ICCJ, in 2012, au fost emise peste 3.600 de mandate pe siguranta nationala, ceea ce inseamna aproximativ 300 pe luna, deci cam 10 pe zi.

Prezentam raspunsul Inaltei Curti din 27 august 2013 privind mandatele din 2012:

Numarul propunerilor admise de Inalta Curte de Casatie si Justitie avand ca obiect emiterea mandatelor de interceptare in cazul indiciilor de amenintari contra sigurantei nationale este de 3.602 in anul 2012 si 2.197 pana la data de 8 august 2013”.

Dupa cum se poate observa, in acest raspuns a fost cuprinsa si statistica privind prima jumatate a anului 2013. Cifra exacta a mandatelor de siguranta nationala emise in 2013 am prezentat-o in 16 iulie 2014, tot in baza unui raspuns al instantei supreme.

Astfel, in 2013, numarul mandatelor de interceptare pe siguranta nationala a fost mai mare decat cel din anul precedent. Mai exact, de 3.791. Ceea ce inseamna cam tot 30 de mandate pe luna, adica 10 mandate pe zi.

Prezentam raspunsul Inaltei Curti din 16 iulie 2014 privind mandatele din 2013:

Numarul propunerilor admise de Inalta Curte de Casatie si Justitie avand ca obiect emiterea mandatelor de interceptare in cazul indiciilor de amenintari contra securitatii nationale este de 3791 in anul 2013 si 881 pana la data de 30 aprilie 2014 inclusiv”.

Dosarele DNA sunt bazate pe mandate de interceptare pe siguranta nationala

O a doua dezinformare a lui George Maior se refera la infractiunile pentru care ar fi emise asemenea mandate. “Pe zonele acestea de care vorbeam, contraterorism, contrainformatii, contaspionaj, amenintari cibernetice”, a sustinut fostul director SRI.

Si de aceasta data realitatea ne spune altceva. Ceva total diferit fata de ceea ce pretinde Maior. Dupa cum se stie, majoritatea dosarelor instrumentate de DNA sunt bazate pe mandate de interceptare pe siguranta nationala. Iar de-a lungul timpului Lumeajustitiei.ro a prezentat cazuri de dosare de la DNA in care au fost emise mandate de siguranta nationala, desi presupusele fapte nu priveau amenintari la adresa sigurantei nationale.

In acest sens, reamintim dosarul directorului Antena Group, Sorin Alexandrescu, acuzat ca l-ar fi santajat pe administratorul RCS-RDS Ioan Bendei. Lumeajustitiei.ro a aratat ca dosarul impotriva Antenelor si familiei Voiculescu nu a fost deschis in urma plangerii de santaj a lui Ioan Bendei, din 19 aprilie 2013. Dovada se regaseste la fila 81 din rechizitoriu unde se mentioneaza, negru pe alb, existenta unui mandat de siguranta nationala, cerut de SRI si acordat de Inalta Curte de Casatie in luna martie 2013, deci cu mai bine de o luna inainte de plangerea-denunt a administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, despre care procurorii sustin ca a stat la baza dosarului.

Concret, in rechizitoriu se face trimitere la un mandat de siguranta nationala, emis de Inalta Curte in 8 martie 2013, declasificat de Inalta Curte de Casatie si Justitie in august 2013. Astfel, la capitolul miijloace de proba din rechizitoriul DNA, la fila 81, se mentioneaza:

- M.S.N. nr. 010258 din 07.03.2013 (fila 97, vol.5)

- Adresa I.C.C.J. nr. 115-CDC-06.08.2013, declasificare M.S.N. (fila 96, vol.5)

De asemenea, un alt dosar care nu a fost nici de contraterorism, nici de contrainformatii, nici de contaspionaj si nici de amenintari cibernetice a fost cel al cel al consilierei ex-ministrului Muncii, Mariana Campeanu, Iuliana Corut. Si in acest dosar exista inca din luna octombrie 2012 un mandat de siguranta nationala.

In acelasi context, trebuie amintit si dosarul “Referendumului”. In rechizitoriul in care a fost trimis in judecata Liviu Dragnea se face trimitere la un mandat de interceptare pe siguranta nationala, emis in luna mai 2012, deci cu aproape trei luni inainte de organizarea referendumului. Mandatul nr. 003032/10.05.2012, declasificat de Inalta Curte de Casatie si Justitie in octombrie 2012, a fost emis pe numele liderului PSD Alexandria Gabriel Valentin Boboc, si nu pe numele lui Liviu Dragnea.

*Cititi aici raspunsul ICCJ cu privire la mandatele pe siguranta nationala emise in 2012

*Cititi aici raspunsul ICCJ cu privire la mandatele pe siguranta nationala emise in 2013

Sursa Foto: webphoto.ro

Comentarii

# limbaj de diplomat date 11 May 2015 17:48 0

Se acomodează cu jargonul specific noului job . . .

# peticuta date 12 May 2015 09:10 +3

in mandatul acestuia s-au acumulat cele mai multe dosare penale de mare coruptie, fapt pentru care urmeaza a fi mutat disciplinar la watshintgon!! iar colegul domniei sale continua opera la s ,r,i,(dl coldea)care nu va apuca anul 2016 in aceiasi functie!!

# ARGUS date 11 May 2015 22:30 +1

daca am retinut bine,in 2013 au fost emise mai putin de jumatate din cereri.Este un lucru extraordinar pentru ICCJ.Deci,se poate.Mai exista si judecatori curajosi.Expresia este aiurea,pentru ca toti ar trebui sa fie asa.oricum,situatia este incurajatoare.

# mulder, agentul mulder date 11 May 2015 22:35 +4

Sunt curios de..influenta bahica a vorbitorului. Apoi, este f. posibil ca maioru sa fi spus adevărul,  deoarece 1500 de solicitari de mandat semna el (pe cele corect luate de sri, pe baza atribuțiilor din lege), restul le semna il comandante de facto (as putea spune de drept, pen'ca el conducea serviciul) gheneralu' din binom. Partea trista o reprezintă faptul ca pe judecătorii anume desemnati de la iccj ii doare in fund de ce semnau (cand li se punea in fata hartia cu solicitare de mandat). Crede cineva ca judecatorul, supravegheat de sri, cum ne zice padurice, se interesa de "probele" pe care sebazau sri-stii?sau ca interesa finalitatea mandatului, care tb sa reprezinte confirmarea informatiilor?......

# Miroslav date 12 May 2015 22:51 0

Fostul sef al SRI George Maior( Mr.) trebuie cercetat nu numai pentru dezinformarea cu pricina,ci si pentru ca nu si-a respectat juramantul militar in a apara patria,chiar cu pretul viertii. La domnia sa pretul a fost functia de minciuni si banul. La fel trebuie judecat de Tribunalul Militar si condamnat cu ani grei de puscarie,poate atunci v-a vorbi mai apasat cu gura larg deschisa ca omul sa inteleaga ce vorbeste. Stimati politicieni cu capetele pe umeri unde i-ati gasit pe asemenea specimene,care din functii si-au facut banci pe viata?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva