29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MESAJ PENTRU FANATICII MAGISTRATURII – Membrul CSM Victor Alistar le da lectii judecatorilor si procurorilor care se pun deasupra legii: „Magistratii sa inteleaga ca dreptatea este prescrisa numai de lege, nu de protocoale secrete, nu de curente ideologice neomarxiste si nu de jocuri hegemonice sau de culise din sistemul judiciar sau din afara lui... Sa nu permita ocuparea ideologica a justitiei sau derapajele unor falsi lideri care se folosesc de sistemul judiciar pentru interesele lor partizan

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

14 May 2019 16:12
Vizualizari: 5041

Este nevoie de multa curatenie in magistratura romana, iar judecatorii si procurorii sa inteleaga ca rolul lor este doar acela de a aplica legea, nu de a o interpreta in folosul propriu. Sunt principalele idei care se desprind dintr-un comunicat emis marti, 14 mai 2019, de catre Victor Alistar (foto), reprezentant al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii.


Luarea de pozitie a lui Alistar vine in contextul in care marti se comemoreaza 71 de ani de la primul val de arestari politice operate de catre regimul comunist dupa proclamarea Republicii Populare Romane, peste 15.000 de tineri din toata tara fiind aruncati in inchisorile comuniste. De altfel, prin Legea nr. 127/2017, data de 14 mai 2019 a fost proclamata drept Ziua nationala de cinstire a martirilor din temnitele comuniste.

In acest context, Victor Alistar subliniaza faptul ca inimaginabilele abuzuri comuniste nu ar fi fost posibile fara implicarea judecatorilor si procurorilor, membrul CSM atragand atentia ca in prezent ne confruntam cu o amenintare similara – si anume: transformarea magistratilor in activisti politici.

Mai precis, profesorul universitar ii denunta pe acei magistrati care „si-au asumat rol de propagandisti activi in mediul politic”, la fel ca inaintasii lor din 1948.

Marea masa tacuta, onesta si echilibrata a magistratilor poate sa nu permita derapajele unor falsi lideri care se folosesc de sistemul judiciar pentru interesele si ideologiile lor partizane si poate sa nu permita ocuparea ideologica a justitiei sau deturnarea de la rolul si menirea sa”, puncteaza Alistar.

Pentru ca magistratura romana sa evite repetarea istoriei, reprezentantul societatii civile in CSM lanseaza un set de opt recomandari, indemnandu-i pe judecatori si procurori „sa se asigure ca rolul si misiunea care le-au fost incredintate de societate sunt pe deplin intelese si asumate”.

Redam comunicatul complet al lui Victor Alistar:

„Ziua de 14 mai 1948 a insemnat inceputul luptei pentru Adevar si pentru neamul romanesc prigonit de comunisti. In numele jertfei lor, a statorniciei si a marturisirii Adevarului, statul si sistemul de justitie trebuie sa continue sa adopte aceeasi conduita impecabila si sa nu cedeze in fata presiunilor de orice fel. Nu avem dreptul sa uitam sau sa minimalizam jertfa lor, deoarece aceasta pentru noi a fost adusa.

Astazi cinstim memoria martirilor romani din temnitele comuniste. In temnitele de la Aiud, Gherla, Targu Ogna, Pitesti, Canal, Baia Sprie, Jilava martirii au suferit batai, umilinte, torturi fizice si psihice, in numele poporului roman si in numele traditiilor noastre crestine. Tineri, batrani, elevi, studenti, intelectuali sau simpli tarani, barbati sau femei, nici unul nu a scapat de furia tortionarilor si, in chinuri cumplite si de neimaginat, au marturisit Adevarul si nu au cedat presiunilor de nici un fel. Astfel, ei ne sunt modele pe care ar trebui sa le urmam permanent. Modele pentru familie, modele pentru neam si societate si, nu in ultimul rand, modele pentru dreptate si justitie.

Arestarea a mii de tineri in 14 mai 1948, alaturi de arestarile in masa pornite la aceasta data impotriva celor care isi aparau proprietatea, celor care isi aparau libertatea de constiinta, celor care aparau traditia democratica a societatii romanesti si a tuturor celor care nu gandeau in ideologiile marxiste, impuse prin forta, violenta si suprimarea dialogului, a fost urmata de proceduri judiciare la care au participat magistrati. Anchetele si procesele au sfidat Constitutia si legile (chiar si pe cele de atunci) si au dat prioritate imboldurilor ideologice ale vremii. Explicatia pe care au dat-o a fost aceea ca asa erau vremurile, explicatie care ar fi putut sa fie invocata daca se supuneau numai legii. Sub aceasta explicatie s-au ascuns: fortarea normelor, reinterpretarea realitatii, disimularea actului de dreptate, dar au fost si unii magistrati care si-au asumat rol de propagandisti activi in mediul politic al vremii.

Pe langa cinstirea memoriei martirilor nostri, este momentul si sa reflectam la vremurile pe care le traim, sa ne ingrijim ca sa nu mai ajungem niciodata acolo. Este momentul ca magistratii, in practica si conduita lor, sa se asigure ca rolul si misiunea care le-au fost incredintate de societate sunt pe deplin intelese si asumate astfel incat:

- Sa demonstreze ca justitia este un factor in sprijinul societatii si nu un dominator al societatii;

- Sa judece si sa actioneze in litera si spiritul legii si nu sa reinterpreteze vointa legii raportat la propria vointa;

- Sa respinga pe oricine din corpul magistratilor care mistifica, denatureaza, manipuleaza adevarul pentru scopuri personale de preamarire;

- Sa respinga vendetismul, vedetismul si veleitarismul din sistemul de justitie;

- Sa inteleaga ca dreptatea inseamna echitate si ea este prescrisa numai de lege, nu de protocoale secrete care desfid dreptul la aparare, nu de curente ideologice neomarxiste, nu de rapoarte de experti nelegitimati de nimeni si nu de jocuri hegemonice sau de culise din sistemul judiciar sau din afara lui;

- Sa asigure o practica unitara care sa elimine echivocul din actul de aplicare a legii;

- Sa nu mai confunde independenta cu impunitatea, democratia cu magistocratia sau ordinea constitutionala cu ordinea ideologica partizana;

- Sa trateze independenta ca o garantie data justitiabililor si nu ca pe un beneficiu personal.

Societatea a dat justitiei romane, dupa revolutia de acum 30 de ani, toate instrumentele pentru ca cele de mai sus sa fie asumate si aparate de magistrati, in interesul societatii si spre garantarea rolului de echilibru. Insa rolul de echilibru nu poate sa fie garantat decat de profesionisti care demonstreaza echilibru.

Astazi, cu toate garantiile avute, nu mai este permis sa auzim justificarea: 'acestea sunt vremurile', urmata de chemare la lupta de clasa sau de casta.

Atunci eram sub ocupatie militara, iar acum sub ocupatie ideologica, si atunci si acum vedeam si vedem promovarea 'magistratului de tip nou'.

Marea masa tacuta, onesta si echilibrata a magistratilor poate sa nu permita derapajele unor falsi lideri care se folosesc de sistemul judiciar pentru interesele si ideologiile lor partizane si poate sa nu permita ocuparea ideologica a justitiei sau deturnarea de la rolul si menirea sa.

Jertfa martirilor neamului nostru, in care momentul 14 mai 1948 al inceputului arestarilor in masa este unul de referinta, trebuie sa oblige justitia contemporana sa spele pacatele justitiei de atunci.

Aducerea aminte fara luare aminte este fariseism!”

Comentarii

# DODI date 14 May 2019 17:52 +17

Afirmațiile dl. Alistar sunt prea fine pentru ca pupincuriștii din procuratură, acoperiții dintre judecători sau analfabetul ciolanis să priceapă ceva. Ei pricep doar de politica pumnului, a cătușelor și a gratiilor. Este ceea ce au învățat unii în familie, alții la școala comunistă urmată, iar exaltații din USR studiind și aprofundând tezele legionale.

# DOREL date 14 May 2019 18:08 +4

Nenorocirea - daca Soviani are dreptate, si s-ar prea putea sa aiba - e ca "marea masa" a judecatorilor, mai ales de la instantele care pronunta hotarari irevocabile/definitive nu da 2 bani pe lege ! Si b): pana acu',stiam ca numai aia de la sectia penala a "supremei ïnstante" nu dadeau 2 bani pe lege, da' se vede ca dracu'e mai negru decat credeam ! Parerea mea ...

# un Publius Maro Vx date 14 May 2019 18:43 +12

Ma aliez cu atitudinea tanarului Alistar, in afirmarea adevarului(cu atat mai mult cel istoric!), ca principiu de baza in viata si implicarea rolulului sau in societate, caci moralitatea nu este o marfa de doi bani, ci cultivand-o in constiinta noastra, a tuturor romanilor, ne mentinem demnitatea unei natiuni civilizate!

# mutu rupe caputu date 14 May 2019 18:48 +10

Toate nazbatiile astea, se intampla, sau voit intentionate, sub umbrela instigatorilor din umbra, a paranoicilor securisti(noii tradatori de tara), platiti gros din bugetul statului, ca sa-si mentina pe langa luxul vietii, ca bunastare in exces, si dorinta oarba de a controla si tine restul po******tiei sub o teroare indusa ...cu singura consecinta, sub dictonul "divide et impera", jumuleste ce poti, si apoi, da-le si cu bata in cap. Dupa 1989, cei frustrati ca nu se mai lafaie in functiile de partid, invocau la represalii de genul: "sa-i impuste pe toti, si sa ramanem doar noi, comunistii si armata(!?). Azi avem viziunea altor handicapati mintali, inraiti si ahtiati pentru putere absoluta, cu doar doua cuvinte schimbate: securitatea si noi, procurorii latratori", sau "latrinatori"??! Astia-s noii "burta verde", "bot gros", sferto-doctii care se vreau respectabili.

# SPERTAKUS date 14 May 2019 18:56 +6

Pe termen lung,caracterul este decisiv pentru destinul unui om,referitor la V.Alistar pe langa ca are mult carcter,este si un om bine pregatit profesioanal!Toate felicitarile!!!!!!!

# Da... date 14 May 2019 19:00 +5

Doamne ! Ce frumos spus ! Câți magistrați vor înțelege? ""Atunci eram sub ocupație militară, acum suntem sub ocupație ideologică."" Nu uitați că protocoalele au fost semnate cu o forță militară , SRI este o forță înarmată.Au grade militare, insemne militare, și au ocupat instituții civile. Mai era doar un pas și istoria se putea repeta într-un mod groaznic. Somnul națiunii poate naște monștri!

# Da... date 14 May 2019 19:01 +3

Doamne ! Ce frumos spus ! Câți magistrați vor înțelege? ""Atunci eram sub ocupație militară, acum suntem sub ocupație ideologică."" Nu uitați că protocoalele au fost semnate cu o forță militară , SRI este o forță înarmată.Au grade militare, insemne militare, și au ocupat instituții civile. Mai era doar un pas și istoria se putea repeta într-un mod groaznic. Somnul națiunii poate naște monștri!

# Da... date 14 May 2019 20:12 +4

Și somnul încrederii în ceilalți ,cum spunea regretatul Octavian Paler , poate naște monștri. Iată până unde poate duce o justiție care face politie politică! Distrugerea încrederii în instituțiile fundamentele ale unui stat ,este deosebit de păguboasă și creatoare de curente anarhice. ""Aducerea aminte fără luare aminte este fariseism!"" EXCEPTIONAL !

# Alistar la CCR date 15 May 2019 05:09 0

De ce nu e propus dl Alistar la CCR? E o limita de varsta? (E prea tanar?)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva