20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINISTERUL MEDIULUI “STA DE 6” LA FURAT DE LEMNE – Interviu cu Daniel Iane, directorul Indaco Systems, despre taraganarea de ani de zile a implementarii dezvoltarilor la Inspectorul Padurii, care pot stopa mafia lemnului: “Sistemul este gata din 2017, cineva doar trebuia sa-l bage in priza... In schimb, dezvoltarile de la STS sunt netransparente, se taraganeaza de 3 ani fara niciun rezultat” (Reactia Ministerului Mediului)

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

22 January 2020 17:49
Vizualizari: 10143

Una dintre cele mai grave fenomene infractionale, aflate de ani de zile in dezbaterea opiniei publice, si care afecteaza radical clima si calitatea aerului din Romania o constituie taierile ilegale de paduri, care continua intr-un ritm alarmant, fara ca autoritatile sa dea semne ca pot stavili acest fenomen. In urma cu mai multi ani, la nivelul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor a fost implementat un sistem de control al taierilor de masa lemnoasa din intreaga tara, impunandu-se ca orice transport sa fie in prealabil inregistrat in programul Inspectorul Padurii. Program ce poate fi accesat prin intermediul unor aplicatii care se instaleaza pe orice smartphone cu sistem de operare Android sau IOS si prin care cetatenii pot verifica daca un transport de lemne care li se pare dubios este un transport legal sau nu, prin introducerea numarului de inmatriculare a autovehiculului in sistem. Din pacate insa, sistemul si-a dovedit vulnerabilitatile de cativa ani, intrucat hotii de lemne care isi inregistrau in sistemul national transporturile aprobate, mai faceau in intervalul celor 72 ore (alocate unui transport) inca doua - trei transporturi similare de masa lemnoasa. A fost motivul pentru care Ministerul Mediului a contractat dezvoltarea programului in urma cu circa 3 ani, cu module in care sa se introduca si fotografii cu lemnele incarcate, precum si alte metode de control eficiente. Desi firma Indaco Systems a finalizat varianta imbunatatita a Inspectorului Padurii inca din aprilie 2017, Ministerul nu a dat noul program in folosinta, astfel incat hotii de lemne isi continua nestingheriti activitatile infractionale, folosind in continuare vulnerabilitatile versiunii actuale. Uluitor, daca implementarea noilor imbunatatiri a fost taraganata de aproape trei ani, aceeasi perioada a coincis cu acordarea in paralel a noilor dezvoltari Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Pe ce bani si in ce conditii nu se stie, dar e limpede ca STS nu a adus nimic nou, in timp de Indaco Systems nu a mai fost platita de Minister, desi a predat la termen programele contractate.


 

Publicam in continuare interviul realizat cu directorul Indaco Systems, Daniel Iane (foto), precum si raspunsurile oferite redactiei Lumea Justitiei de noua conducere a Ministerului Mediului, vizavi de nefunctionarea programului Inspectorul Padurii in forma imbunatatita si aparitia STS in ecuatia acestor prestari de servicii IT.

 

Domnule Daniel Iane, sunteti directorul Indaco Systems, una din cele mai importante firme de software din Romania. Pentru ca lumea sa inteleaga cu ce va ocupati, puteti enumera cateva dintre programele de referinta implementate la nivel national?

As enumera doar cele mai importante: ECRIS – sistemul de management al dosarelor din instante; Portalul instantelor de judecata – just.ro, administrat de Ministerul Justitiei unde se pot vedea termenele tuturor dosarelor aflate pe rol din tara; dezvoltarea Inspectorul Padurii – un program care combate taierile ilegale de masa lemnoasa si rezolva trasabilitatea lemnului de la locul de taiere pana la locul de destinatie; pachetul de softuri de documentare juridica Lege 5 Indaco, care contin intreaga legislatie a Romaniei si sunt cunoscute de toti profesionistii Dreptului, dar si publicului larg.


Este o mare problema in tara cu taierile ilegale de masa lemnoasa care nu s-au diminuat nici macar dupa implementarea incipienta a Radarului Padurii, programul caruia i-a urmat unul mai amplu numit Inspectorul Padurii. Ce ne puteti spune de programele acestea?

Radarul Padurii nu este un program, este un simplu protocol semnat intre Ministerul Mediului Apelor si Padurilor si Serviciul de Telecomunicatii Speciale – STS, prin care cine suna la numarul de urgenta 112 sa reclame un posibil transport ilegal de lemne trebuia sa primeasca un raspuns de la operator daca acel transport era legal sau nu. Practic, Radarul Padurii a fost doar un acces la baza de date a Ministerului Mediului, prin care operatorii STS de la 112 puteau confirma daca un transport de lemne era sau nu legal. Intrucat a existat o congestie de apeluri telefonice, s-a dispus realizarea unor aplicatii pentru telefoanele mobile prin care raspunsul sa fie generat automat celor interesati. Aceste aplicatii sunt cunoscute sub denumirea generica Inspectorul Padurii. Aplicatiile se descarca gratuit de pe up-store si Google Play ori de pe siteul Ministerului Mediului si se instaleaza pe telefoanele Android si IOS si functioneaza foarte simplu in momentul in care se introduce intr-un camp numarul masinii care efectueaza transportul de lemne de cetateanul care foloseste aplicatiile. Daca transportul este legal, cetateanul primeste un raspuns generat automat in care este informat despre cantitatea de lemn si specia acestuia, adica stejar 4 m.c. etc.


Si aplicatiile astea Inspectorul Padurii de ce nu au dat rezultate, daca oricine putea sa faca prin telefonul sau verificarile de rigoare?

Va contrazic, chiar au dat rezultate, iar la inceput chiar au pus hotii de lemne in mare incurcatura, intrucat fiecare transport ilegal era in acest fel depistat pe traseu. Practic oricine avea un dubiu devenea un inspector al padurii. Transportul de lemn se efectueaza pe parcursul unui interval de 72 ore avand un anumit numar unic. Cu alte cuvinte, oricine interoga aplicatia putea sa constate daca acel transport era unul legal sau nu pentru ca la plecare, orice transport trebuia sa primeasca din serverul Ministerului un numar unic de transport, care se verifica in aplicatii.

Din pacate, in acest interval de 72 ore sistemul actual Inspectorul Padurii nu precizeaza daca acel transport nu s-a mai repetat in cele 72 ore, adica daca s-a facut un transport multiplu pe aceeasi cantitate si specie de lemn. Pentru ca hotii de lemne au devenit inventivi si pe baza aceluiasi numar de inregistrare faceau doua, trei transporturi similare in cele 72 ore. Si le fac si in prezent. Astfel ca oricine verifica aplicatia, primeste raspuns ca transportul este OK, chiar daca respectivul camion este la al treilea sau al patrulea drum. Deci un transport e legal si alte doua-trei ilegale, acestea din urma neputand fi depistate de populatie sau organele competente. Aceste functionalitati sunt adoptate in prezent si pe siteul www.inspectorulpadurii.ro unde aici poate intra oricine si fara sa fie nevoie sa se autentifice poate verifica in aceasi maniera simpla orice transport de lemne.

 

Pai si atunci cum se rezova problema? Au stat cei de la minister si s-au uitat cum hotii de lemne pot pacali aplicatia si implicit populatia?

Parerea mea este ca Ministerul Mediului a ajutat hotii de lemne. Prin blocarea receptiei noilor dezvoltari ale platformei Inspectorul Padurii prin care aplicatiile de telefon erau imbunatatite (updatate) cu elemente noi de control, respectiv cu fotografia transportului – fotografie din spatele remorcii la incarcare – astfel incat pe baza imaginii din sistem cetatenii si nu numai sa poata verifica daca e acelasi transport autentificat in sistem care corespunde numarului unic de transport sau este o alta cantitate de lemn facuta la un trasport ilegal ulterior. Ca sa fiu inteles mai bine, fotografia prevenea alte transporturi ilegale in intervalul celor 72 ore, pentru ca imaginea arata clar dupa dimensiunile arbotilor taiati din remorca daca e acelasi transport sau nu. O metoda simpla si eficienta de a diferentia transportul legal de cele ilegale suplimentare. In plus, camionul se descarca in depozitul de lemn la destinatie numai pe baza numarului de transport astfel incat un nou transport cu un nou numar unic de transport putea fi obtinut numai daca camionul era gol. In felul acesta, in depozitul de lemn avem si dovada ca acel lemna fost descarcat acolo. In prezent, daca in acel depozit vine un alt camion si preia lemnul transportat de camionul anterior stocul este zero si este foarte posibil ca acest lemn sa nu fi fost vreodata evidentiat ca atrecut prin depozit. Deci trasabilitatea lemnului incepe sa se nasca inca din sepozit, in urma primului transport de lemne care s-a efectuat. Aceste dezvoltari ale platformei exista, sunt functionale, au fost vazute de catre Minister, insa receptia programului dezvoltat a fost amanata si ulterior blocata de catre toti ministrii care s-au perindat pana acum. Mi se pare un lucru foarte straniu ca in loc sa beneficieze de aceste instrumente de control perfectionate, Ministerul a adoptat o pozitie obstructionista, de parca nu si le-ar dori, angajand intr-un mod obscut un protocol de colaborare cu STS pentru dezvoltarea acestor componente ale programului, care nici azi, dupa 3 ani nu au devenit operationale desi erau gata la inceputul anului 2017.


Erau gata ca le-ati finalizat dvs la Indaco Systems?

Sigur ca erau gata, mai mult decat atat, a fost gata si un sistem de supraveghere din satelit a taierilor, care a fost la fel de brutal oprit de catre Minister intrucat avea rezultate foarte bune.


Pai nu vi s-au platit aceste dezvoltari pe baza de contract? Adica le-au platit si nu le utilizeaza din 2017 si pana in prezent?

Nu au platit niciun leu, iar motivele au fost de la penibile, la inexistente. Domnii de la Minister nu ne-au dat nicio explicatie asa ca ne-am vazut nevoiti sa-i actionam in instanta pentru a ne recupera banii pe dezvoltarea programului. O parte din bani chiar i-am recuperat pe cale judecatoreasca, castigand unul din procesele intentate Ministerului, respectiv costurile pentru dezvoltarea unor aplicatii SUMAL – sistem urmarire materiale lemnoase. Interesant este ca Ministerul nu si-a onorat contractul semnat cu Indaco, dar a cerut STS sa ii dezvolte tocmai acest gen de aplicatie SUMAL, procedand practic la o deturnare de fonduri pentru ca vor plati si noua si celor de la STS costurile acestor dezvoltari. Lucrul acesta se intampla chiar si acum, desi este foarte clar ca un control al Curtii de Conturi nu se va putea finaliza fericit pentru ei in privinta chelturii banului public, fie de catre Minister, fie de catre STS. Pana la urma trebuia sa recunoastem ca aceste dezvoltari costa indiferent cine le face.


Aveti idee de ce v-au ocolit pe dvs dupa ce s-a incheiat contractul si s-a preferat colaborarea cu STS in conditii obscure? Nu puteati face dvs ce putea STS? Care sunt dedesubturile aici?

Nu pot decat sa banuiesc. Dar mai intai fac precizarea ca contractul dintre Indaco si Minister nu s-a incheiat intrucat Ministerul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale. Dezvoltarea facuta de Indaco este gata din aprilie 2017, sistemul este gata. Nu trebuie decat bagat in priza si el functioneaza. In schimb, dezvoltarile de la STS sunt netransparente, se taraganeaza de 3 ani fara niciun rezultat, iar in ceea ce priveste efectiv obiectul dezvoltarilor, adica daca chiar sunt utile sau nu pentru Minister, nu sunt cunoscute. Deci nu putem stii daca acele aplicatii vor fi cu adevarat utile sau au fost facute doar ca se se castige timp si metode pentru cei care fura lemne in continuare.


Deci din 2017 si pana in prezent, hotii de lemne actioneaza nestingherit prin metoda transporturilor multiple, iar Ministerul nu face nimic sa le puna capat, jucandu-se de-a IT-ul cu STS? Cum aveti de gand sa actionati pe viitor in relatia contractuala cu Ministerul?

In acest moment nu mai avem nicio relatie contractuala cu Ministerul, insa vom continua sa ne recuperam banii in instanta, unde mai avem si alte procese legate de neonorarea vechilor contracte. Ca exemplu, nici aplicatiile de pe telefoanele mobile – Inspectorul Padurii, nici siteul www.inspectorulpadurii.ro care sunt folosite de catre cetateni, dar cat si de catre personalul silvic nu au fost pana acum platite si este normal ca Ministerul sa ne dea banii care ni se cuvin pe aceste dezvoltari.

 

Pozitia oficiala a Ministerului Mediului Apelor si Padurilor: “Aceasta aplicatie functioneaza pe serverele protejate la STS”

 

Anterior realizarii interviului cu directorul Daniel Iane de la Indaco Systems, redactia Lumea Justitiei a pus o serie de intrebari Ministerului Mediului, apelor si Padurilor, care ne-a confirmat prezenta STS in gestionbarea programului “Inspectorul Padurii”, cu precizarea ca nu cunoaste de ce conducerea anterioara a ministerului nu a continuat dezvoltarea cu respectiva societate comerciala. Iata raspunsul integral al Ministerului Mediului la intrebarile noastre:


Referitor la solicitarea dvs inregistrata in cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor cu nr. 19866/06.12.2019, cu privire la aplicatia “Inspectorul Padurii”, va comunicam raspunsurile la intrebarile formulate de dvs, dupa cum urmeaza:

1. De ce aplicatia "Inspectorul padurii" data in folosinta intr-o prima faza operationala, nu a fost finalizata pana in prezent, astfel incat vulnerabilitatile primei aplicatii sa fie remediate si sa se impiedice furtul de masa lemnoasa?

Raspuns: Aplicatia Inspectorul Padurii este o aplicatie pentru mobil, o varianta simplificata a aplicatiei ”Iwoodtracking”, fiind realizata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, in anul 2016. Aceasta aplicatie pentru mobil (Inspectorul Padurii) este disponibila in continuare gratuit pentru populatie, (aceasta se poate descarca atat de pe site-ul fostului Minister al Apelor si Padurilor - http://apepaduri.gov.ro/n cat si din magazinul GooglePlay - pentru dispozitivele ce folosesc sistemul de operare Android), iar actualul Minister al Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) nu are intentia de a ”intrerupe” functionarea acesteia.

Dorim sa precizam faptul ca aplicatia pentru mobil Inspectorul Padurii si platforma online www.inspectorulpadurii.ro sunt doua lucruri total diferite, chiar daca au aceeasi denumire.

In cadrul dezvoltarii Sistemului de Urmarire a Materialului Lemnos- SUMAL s-a realizat partial portalul www.inspectorulpadurii.ro, iar actuala conducere a MMAP a reluat aceasta dezvoltare care se va realiza in perioada de reproiectare, prioritare fiind functionalitatile care vizeaza printre altele:

-provenienta si trasabilitatea materialelor lemnoase in timp real;

-introducerea amenajamentelor silvice, atat cu descrieri ale arboretelor si a lucrarilor propuse in acestea, cat si cu suportul grafic (harti GIS);

-achizitia unui soft/servicii de procesare a imaginilor satelitare;

-generarea de alerte, acolo unde recoltatrea masei lemnoase nu se suprapune peste un act de punere in valoare legal constituit, etc.

Ca orice soft care implica un numar foarte mare de agenti economici, preconizam ca dezvoltarea sa dureze cateva luni, insa MMAP, sub noua conducere, intreprinde toate demersurile necesare pentru punerea in functiune, cat mai repede posibil a SUMAL si, inclusiv Inspectorul Padurii.

2. De ce nu ati mai continuat dezvoltarea aplicatiei cu operatorul economic careia i s-a incredintat prin contract, de catre minister, dezvoltarea aplicatiei, si nu ati facut receptia aplicatiei imbunatatite?

Raspuns: Motivele pentru care conducerea fostului Minister al Apelor si Padurilor, in 2017, a decis sa nu mai continue dezvoltarea cu respectivul operator economic, caruia i se incredintase dezvoltarea platformei www.inspectorulpadurii.ro, nu ne sunt cunoscute.


3. In baza carei conventii civile/contract/protocol aplicatia "Inspectorul Padurii" a fost incredintata Serviciului Roman de Informatii, si de ce nici acesta nu a imbunatatit vechea aplicatie pana in prezent?

Raspuns: Actuala dezvoltare a platformei www.inspectorulpadurii.ro este facuta de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) in baza unui protocol de colaborare. Desi STS a preluat dezvoltarea de peste un an, lipsa de coordonare si indicatiile contradictorii primite de la diferitele conduceri ale ministerului pana in 2019, au facut ca dezvoltarea sa nu progreseze prea mult. Actuala conducere a MMAP a suplimentat resursele umane si logistice alocate SUMAL, incepand cu luna noiembrie 2019. Actualul calendar indica luna mai 2020, ca data de finalizare a SUMAL si, implicit, a platformei www.inspectorulpadurii.ro.


4. Pentru ce motive nu ati organizat licitatie si ati ales sa colaborati cu STS pentru perfectionarea aplicatiei? Din ce fonduri bugetare este platit STS pentru lucrul la aceasta aplicatie?

Raspuns: Aceasta decizie a fost luata de conducerea fostului Minister al Apelor si Padurilor, din perioada 2017-2019. Nu cunoastem care sunt motivele care au stat la baza acestei decizii.

Actuala conducere a grabit cat de mult a fost posibil procesul de punere in functiune a acestui sistem informatic si a format un grup permanent care sa se ocupe cu aceasta dezvoltare.

Va multumim ca va interesati de starea padurilor din Romania si va asiguram ca vom reusi sa dezvoltam SUMAL in calendarul propus, inclusiv www.inspectorulpadurii.ro.

Concluzie: aplicatia pentru mobil „Inspectorul Padurii” este disponibila in continuare, gratuit, pentru platformele mobile, iar MMAP NU a intrerupt si nu va intrerupe functionarea acesteia. Aceasta aplicatie functioneaza pe serverele protejate la STS.”

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 22 January 2020 19:49 +3

LUJU intrebati-l si pe sas si pe cei ce l-au votat,D-l Daniel Iane a spus tot.Numai cine este orb nu vede,cine este surd nu aude ca fratia Iohannis-Schwechoffer lucreaza de zor si ne vor taia toate padurile;ba mai mult vor veni prin curtile oamenilor sa le taie nucii,ciresii,salcimii..Asa i se intimpla unui popor credul,naiv si imbecil de tolerand.

# UnCiot date 22 January 2020 21:54 0

https://www.ziardesuceava.ro/fiul-unui-consilier-de-la-garda-forestiera-suceava-amendat-pentru-ca-transporta-ilegal-cherestea

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva