29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ministrul Justitiei incearca sa indulceasca rapoartele Comisiei Europene. La Copenhaga, Predoiu a convenit cu omologul bulgar ca nu exista temei juridic pentru conexarea dosarelor Schengen si MCV

Scris de: L.J. | pdf | print

29 January 2012 11:30
Vizualizari: 5558

 

La finele saptamanii trecute, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a participat la reuniunea informala a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne de la Copenhaga, unde a avut o serie de intalniri la nivel inalt cu ministrul Justitiei din Olanda, Ivo Opstelten, ministrul Justitiei din Finlanda, Anna-Maja Henriksson, dar si cu ministrul Justitiei din Bulgaria, Diana Kovatcheva, caruia i-a adus la cunostinta ca Bulgaria are o creanta fata de Romania (NAVROM) statuata de o hotarare judecatoreasca defintiva, pe care Bulgaria va trebui sa si-o asume si sa o execute.


Ministrul Justitiei, a carui agenda s-a axat pe solicitarea catre Olanda, prin omologul sau, de a avea o atitudine flexibila in ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen si a apreciat pozitiv initiativa Comisiei Europene de a redacta raportul de evaluare a Romaniei pe ultimii cinci ani la capitolul „justitie„. Optimist din cale-afara, Predoiu considera ca un astfel de raport, care va fi publicat in vara acestui an, dupa ce va fi dat publicitatii raportul tehnic al Comisiei Europene de la inceputul lunii februarie, va evidentia „progresele extrem de importante pentru societatea romaneasca”. In ce priveste aderarea la Schengen, ministrul Predoiu a concluzionat ca Romania ar trebui sa-si intensifice contactele diplomatice. La aceasta reuniune a participat si conducerea CSM, formata din presedintele Alina Ghica, vicepresedintele Oana Smidth-Haineala si, in calitate de observator, Bogdan Licu-procuror.

Conform unui comunicat a Ministerului Justitiei care a rezumat discutiile la nivel inalt de la Copenhaga, ”in cadrul intalnirii cu ministrul Justitiei din Olanda, Ivo Opstelten, ministrul roman al Justitiei a trecut in revista progresele pe care Romania le-a inregistrat in cadrul MCV si a solicitat atat flexibilizarea pozitiei Olandei in ceea ce priveste considerentele accederii Romaniei la spatiul Schengen, cat si necesitatea unor concluzii echilibrate si tehnice ale Consiliului, fara nuante generale si de angajament politic in ceea ce priveste raportul ce urmeaza a fi dat publicitatii la inceputul lunii februarie 2012. In ceea ce priveste propunerea lansata de Comisia Europeana de redactare a unui raport de evaluare pe cinci ani, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si-a aratat aprecierea fata de aceasta initiativa, opinand ca astfel vor fi evidentiate progresele extrem de importante pentru societatea romaneasca care au fost inregistrate in toata aceasta perioada, insa in acelasi timp este necesara si evidentierea progreselor din ultimul an, care au fost substantiale.

Am prezentat omologului olandez progresele inregistrate de Romania de la ultima intalnire bilaterala, din luna septembrie 2011, precum si asteptarile Guvernului roman de flexibilizare a pozitiei Olandei din prisma dreptului Romaniei de a accede la spatiul Schengen. In ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, au fost inregistrate progrese notabile de la ultimul raport si suntem convinsi ca acestea se vor reflecta obiectiv in raportul intermediar al Comisiei Europene. Aceasta afirmatie este asumata atat de catre Ministerul Justitiei, cat si de catre Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentat aici de presedinte, Alina Ghica, si vicepresedinte, Oana Schmidt-Haineala. Oficialii olandezi au comentat pozitiv ultimele reforme ale sistemului judiciar, si consider, pe baza acestor rezultate, ca raportul din februarie va consemna continuarea unui parcurs ascendent al acestor reforme. Aceste eforturi trebuie recunoscute si apreciate ca atare si in niciun caz ele nu trebuie sa conduca, neindreptatit, la stigmatizarea aderarii tarii noastre la spatiul Schengen. In ceea ce priveste Schengen, Romania trebuie sa isi intensifice contactele diplomatice, care, la randul lor, trebuie dublate de diplomatia parlamentara”, a declarat ministrul Justitiei.

Predoiu solicita si de la Finlanda flexibilitate in problema Schengen!

In discutiile purtate cu ministrul Justitiei din Finlanda, Anna-Maja Henriksson, accentul a cazut pe progresele inregistrate de la ultimul raport al Comisiei Europene in ceea ce priveste MCV si importanta pe care Finlanda o acorda raportului intermediar din luna februarie.

In cadrul intalnirii cu ministrul de Justitie finlandez, Anna-Maja Henriksson, am apreciat pozitiv flexibilizarea Finlandei cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen si am insistat pe necesitatea stabilizarii acestei pozitii. Romania si-a indeplinit toate obligatiile legate de aquis-ul Schengen, iar in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare s-au inregistrat progrese notabile ”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la finalul intalnirii cu ministrul omolog din Finlanda.

In cadrul intalnirii cu ministrul Justitiei din Bulgaria, Diana Kovatcheva, accentul a cazut pe abordarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), din prisma unei pozitii comune in ceea ce priveste corelarea pe care Olanda o face in legatura cu accederea ambelor State Membre in spatiul Schengen. Ministrul Catalin Predoiu a apreciat evaluarea pe perioada de cinci ani pe care Comisia Europeana intentioneaza sa o realizeze prin raportul din vara drept o oportunitate pentru cele doua state de a demonstra atat progresele, cat si caracterul ireversibil al reformelor inregistrate.

Cei doi oficiali, roman si bulgar, au apreciat ca lipsita de temei juridic conexarea celor doua dosare, Schengen si MCV. Agenda discutiilor a continuat cu aducerea la cunostinta omologului bulgar a unei cauze constand in executarea unei creante a companiei romane Navrom, rezultata in urma catastrofei navale din 1989 si consemnata printr-o hotarare civila a instantelor romane, care trebuie recunoscuta si executata in Bulgaria.

 

Comentarii

# Bulgarschi date 29 January 2012 14:56 -1

fratii nostri de peste Dunare sa dea banu1 Domnul Predoiu a facut bine sa le aminteasca astora ca au sa ne plateasca ceva leva....ne-ar prinde bine pe saracia asta, mai luam doua-trei calculatoare pentru judecatoriile de comuna primitiva...

# Av. Catalun Racaceanu date 29 January 2012 15:22 +2

Bine-bine, ce-a zis don ministru am inteles. N-am prea aflat ce i-au raspuns reprezentantii Olandei si Finlandei. Cred ca erau impresionati maxim. Cat despre datoria Bulgariei, nu cred ca in atributiile lu don ministru intra si recuperarea creantelor. Da o fi si asta un ministru ''jucator'' ca si Base :P

# Justitia Corupta date 29 January 2012 20:45 +3

Predoiu, ca si Base, nu-l baga nimeni in seama, el stie ca raspunsul este NOT SCHENGEN. Cate sesisari sunt depuse la Comisia EU, PE, privind abuzurile si mafia din Justitie, apoi abundenta sesizarilor la CEDO din partea Romaniei, si greseala enorma ca l-ati luat si pe Bogdan Licu, acest personaj care si dansul are o sesizare la CE privind "manaria" tip "suveica" a delegarilor si transferurile procurorilor la DNA, pe cate 6 luni-1 an, doar ca sa-si ia gradul profesional...ehehe !!! umblati brambura prin EU...ca vor da Olandezii informatiile pretioase SCHENGEN pe mana nasilor si finilor lui BERcea Mondialu..sau deputatului Banias de la PDL ...sau Mafiei Udrea-Cocos..!!!

# Justitia portocalie date 29 January 2012 23:37 +3

Predoiu, Ghica , Haineala ,Licu nu sunt decat marionetele portocalii ale papusarului sef.Dovada este ca sunt toti sudati.Sa vedem Licu ce o sa faca din februarie.I s-a dat un os de ros inca ceva timp? Ca ceasul face tic-tac.........

# urangutanus ministrus date 31 January 2012 17:23 +3

N-am vazut o fatza mai clara de maimutoi decat cea a balbaitului asta ajuns ministru. Un marinar chel si un ginerica maimutoi au distrus justitia definitiv. Plus ceilalti ciumpalaci enumerati, evident.

# lica date 29 January 2012 23:59 0

Aleksander Sekulovski - preşedintele Metalimportexport: Au ajuns nemţii să dicteze Justiţiei din România? Au ajuns nemţii să dicteze Justiţiei din România? Vă aflaţi în plin "război", adică într-un proces de aproape 30 de ani cu fosta firmă Otto Wolff, preluată de Thyssen, care la rândul ei a fuzionat cu Krupp şi a devenit Thyssen Krupp. Un adevărat hăţiş judiciar. De unde a pornit totul? Povestea e veche şi lungă, dar voi încerca să o sintetizez. Metalexportimport a livrat în '81 în SUA nouă vapoare de tablă groasă. Opt pentru Otto Wolff, cu care Metalexport colabora foarte bine încă din anul 1950, şi un vapor către japonezii de la Itochu. Marfa a rămas neplătită până în zilele noastre, exceptându-i pe japonezi. Vorbeaţi de presiunile exercitate de către partea germană. Care au fost acestea? 15 ani ne-am judecat pe fond la Tribunalul Bucureşti. A durat atât de mult pentru că erau implicate firme din şase ţări. Deoarece România era o ţară din lagărul comunist, până în 1989 era greu să obţii probe şi documente de la firmele implicate. Totuşi, s-au întocmit două expertize judiciare, ambele favorabile pentru Metalexportimport. În sfârşit, în anul 1998, Tribunalul Bucureşti a dat decizia corectă, în favoarea noastră, pentru suma de aproximativ 22 de milioane de dolari. Un an mai târziu, japonezii au venit în Bucureşti şi au achitat marfa pe care-o comandaseră. Tot atunci a sosit şi o delegaţie germană, însoţită de avocaţi din Germania şi România, dar şi de oficiali ai ambasadei germane, delegaţie care, în loc să vină la noi să rezolvăm amiabil situaţia, a mers direct la Ministerul Justiţiei. Acolo au semnat un proces-verbal - depus apoi la dosar - în care se contesta experienţa judecătorilor români. Între timp, şi la apel ni se dăduse câştig de cauză. În 2000, la Curtea Supremă de Justiţie se produce lovitura de teatru. Sentinţa este întoarsă cu 180 de grade şi-i absolvă pe nemţi de plata datoriilor. Ciudata sentinţă a ajuns pe masa procurorului general de atunci şi s-a dispus rejudecarea cauzei prin recurs în anulare. Au urmat apoi o serie de "chichiţe" avocăţeşti - ba că ar fi creanţa statului, ba a Metalexportimport - care au tot amânat soluţia definitivă, favorabilă nouă. În disperare de cauză, ambasadorul german şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, au început presiunile. În cadrul unei şedinţe a CSM la care a participat şi premierul Emil Boc, Cătălin Predoiu a declarat că ambasadorul german i-a comunicat faptul că în Bundestag se va discuta o iniţiativă de suplimentare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu încă un obiectiv care ţine de durata proceselor, plecând de la nesoluţionarea în 29 de ani a procesului Thyssen de către instanţele din România. Ne-am adresat parlamentului german şi am aflat cu stupoare că nici vorbă de asemenea condiţionări! Ce caută ministrul Justiţiei în treaba judecătorilor? Ce caută ambasadorul german în a aprecia că judecătorii români sunt tineri şi neexperimentaţi? Au ajuns nemţii să dicteze Justiţiei din România? Iată un întreg arsenal desfăşurat de partea germană, care nici măcar nu s-a „coborât" la a purta o discuţie amiabilă cu noi, utilizând până şi pârghiile politice pentru a nu-şi plăti datoriile, ce ajung acum la 50 de milioane de euro. Am sesizat la CEDO acest lobby ilegal şi imoral şi aşteptăm răspuns. Aveaţi titlu executoriu. Ce s-a întâmplat? Noi am propus atât ministrului Predoiu, cât şi ambasadei SUA să organizăm un arbitraj în America, unde s-a şi dus marfa de fapt. N-am primit nici un răspuns. În altă ordine de idei, la Sibiu, unde am încercat executarea lor silită - conform hotărârii judecătoreşti -, prin firma subsidiară pe care o deţin acolo, nu numai că ne-am lovit de o serie de amânări la nesfârşit, ci şi de o altă sentinţă, care ne-a obligat tot pe noi la plata unei sume de 70.000 de euro. Însă avem încredere că judecătorii români, aşa tineri şi neexperimentaţi - după cum îi cataloghează delegaţia germană -, îşi vor face meseria. Marcel Bărbătei

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva