MJ vrea sa desfiinteze recursul in procesele contraventionale

Scris de: Voichita RASCANU

26.07.2010 14:52
Vizualizari: 4032

Mai putin de 10-15% din totalul de 174.000 de plangeri contraventionale sunt admise in instanta in faza de recurs, de catre la tribunal – a anuntat secretarul de stat Lidia Barac, de la Ministerul Justitiei, intr-o conferinta de presa tinuta luni, pentru prezentarea pe larg a proiectului de lege privind „mica reforma”. Potrivit secretarului de stat Lidia Barac proectul de lege prevede ca plangerile contraventionale care cad in competenta judecatoriilor sa fie judecate in prima si in ultima instanta de judecatorii. Erau anul trecut peste 174.000 de cauze, dintre care 30-35% au ajuns la recurs, din care numai 10-15% au fost admise.

Potrivit secretarului de stat Lidia Barac proectul de lege prevede ca plangerile contraventionale care cad in competenta judecatoriilor sa fie judecate in prima si in ultima instanta de judecatorii. Erau anul trecut peste 174.000 de cauze, dintre care 30-35% au ajuns la recurs, din care numai 10-15% au fost admise.

Mai mult, judecatoriile vor fi cele care vor judeca litigiile evaluabile in bani pana la 2.000 de lei. Barac a sustinut ca a discutat despre anularea caii de recurs cu singurul judecator al Romaniei la CEDO, Corneliu Barsan, care i-ar fi ”dat girul in sensul aplicarii acestei norme, pentru ca nu exista nicio prevedere europeana care sa oblige tara noastra sa pastreze vreo cale de atac in ceea ce priveste contraventiile sau orice alta latura in drept, alta decat cea penala”.

Stramutarea, limitata teritorial

Secretarul de stat a anuntat o alta modificare a legii care vizeaza procedura limitarii teritoriale la stramutarea unui dosar. Concret, in momentul in care un judecator de la instanta suprema decide ca este admisibila cererea unei parti de stramutare a cauzei sale, mutarea nu poate avea loc decat in interiorul circumscriptiei din care face parte instanta de la care se doreste stramutarea. In plus, cererea de stramutare nu se va putea face a doua oara, daca nu exista motive in plus fata de anterioarele si daca prima cerere nu ar fi fost respinsa. Potrivit lui Barac, instantele de judecata vor putea accesa de urgenta, si fara prea multe aprobari, baza de date a fiecarei administratii publice, pentru a sti in orice moment care a fost ultima locuinta a unei parti din cauze. De asemenea, conform secretarului de stat, “in mega-dosare, partile isi pot alege un reprezentant. Daca nu vor sa o faca judecatorul poate sa aloce un avocat pentru categoria respectiva de parti”, fapt care ar duce la o imposibilitate de amanare a cauzelor. Totodata, in ceea ce priveste declinarea competentei, a fost eliminata calea de atac in dezinvestirea instantei.

Exceptia de nelegalitate

In materie civila se poate relua ciclul procesual numai o singura data. In penal, instanta va solutiona procesul in fond, adica analizand toate probele, la fiecare nivel procesual, dar exista si acolo niste norme de procedura penala care o impiedica sa trimita cauza spre rejudecare de mai multe ori”, a continuat Lidia Barac. Aceasta a adaugat un alt punct al “micii reforme”, si anume acela ca “invocarea unei exceptii de nelegalitate pentru o Ordonanta de Urgenta, de exemplu, nu trebuie sa mai duca la suspendarea procesului pana la finalizarea solutionarii exceptiei, acestea din urma putand fi solutionate de presedintele completului in fata carora au fost invocate”.

Lidia Barac a sustinut ca noua lege incearca sa introduca medierea la un nivel mult mai larg, deoarece aceasta va fi posibila nu numai in multe cazuri in care pana acum nu era, cum ar fi de exemplu in situatia infractiunilor in care impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii