MULTINATIONALELE NU SCAPA DE IMPOZITARE – CCR a blocat legea prin care guvernul Orban a modificat Ordonanta 114/2018. Dupa venirea la guvernare, PNL eliminase taxele pe activele bancare si pe cifra de afaceri a intreprinderilor din energie, plafonarea pretului gazelor si obligatia ca administratorii fondurilor de pensii sa-si majoreze capitalul social spre a evita falimentul (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC

12.02.2020 18:56
Vizualizari: 10152

Ziua de marti, 12 februarie 2020, s-a soldat cu o lovitura zdravana din partea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru guvernul condus de Ludovic Orban (foto), CCR blocand legea prin care PNL a modificat OUG nr. 114/2018.Totusi, instanta de contencios constitutional nu a intrat pe fondul problemei, ci a oprit legea mentionata strict pentru un motiv de procedura – si anume: adoptarea ei prin angajarea raspunderii, iar nu prin dezbatere in Parlament. Altfel spus, CCR a analizat doar criticile de neconstitutionalitate extrinseca formulate de catre cei 111 deputati PSD care au atacat legea PNL.


Redam minuta CCR:


In ziua de 12 februarie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, in cadrul controlului anterior promulgarii, a luat in dezbatere:

A. Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, obiectie formulata de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat;

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind unele masuri fiscalbugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative este neconstitutionala.

In argumentarea solutiei, Curtea a retinut ca nu au fost respectate conditiile constititutionale referitoare la procedura angajarii raspunderii Guvernului si, in consecinta, a admis criticile de neconstitutionalitate extrinseca formulate.

Legeea pe care PNL si-a asumat raspunderea – dar care inca nu a ajuns sa fie promulgata de catre presedintele Klaus Iohannis – este stufoasa si nu amendeaza doar Ordonanta de urgenta 114/2018, ci si alte acte normative. Pe noi ne intereseaza doar modificarile aduse OUG 114/2018. Cele mai nevralgice dintre acestea se refera la eliminarea:

- taxelor pe activele bancare;

- taxelor pe cifra de afaceri a intreprinderilor din energie;

- plafonarii pretului gazelor naturale;

- obligatiei ca administratorii fondurilor de pensii sa-si majoreze capitalul social pentru a evita falimentul.

In acelasi timp, OUG 114/2018 inlocuia controversatul indice ROBOR cu indicele de referinta pentru creduitele consumatorilor (IRCC), gandit pentru protejarea debitorilor.

In sesizarea de neconstitutionalitate (pe care o gasiti atasata la final), cei 111 deputati PSD argumenteaza ca „prin angajarea raspunderii, Guvernul a incalcat prevederile constitutionale privind unica autoritate legiuitoare reprezentata de Parlament si deciziile Curtii Constitutionale”.

Autoritatea executiva si-a depasit competentele prin extinderea atributiilor Guvernului si substituirea acestuia in competentele de legiferare ale Parlamentului, singura autoritate legiuitoare a tarii, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutia Romaniei, republicata”, continua PSD-istii.

In privinta criticilor de neconstitutionalitate intrinseca, acestea se refera la presupusa incalcare, de catre proiectul initiat de PNL, a urmatoarelor articole din legea fundamentala:

- art. 16: „(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.

(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale”;

- art. 41 alin. 1: „Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera”;

- art. 44 alin. 1: „Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege”;

- art. 47 alin. 2: „Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii”.


* Cititi aici proiectul de lege pe care PNL si-a angajat raspunderea

* Cititi aici sesizarea de neconstitutionalitate

Comentarii

# Ro Man date 12 February 2020 19:10 +6

Gaseste PNL-PDL-ul o alta cale sa dea plocoane “legale “ multinationalelor, ca asa e-n....colonie

# Lita date 12 February 2020 21:03 +16

Felicitari Curtii Constitutionale si respect patriotului Liviu Dragnea!

# PNL -ul , care-i de fapt PD-L pe jumate , date 12 February 2020 21:08 +11

TREBUIE DIZOLVAT , spulberat ca PNTCD-ul , la alegeri ! PS. Plesoaianu presedinte ! 8)

# Edelweiss - Ivory Tower Tribunus Plebis date 12 February 2020 21:30 -2

Păi cum să fie interzis cumulul salariului cu pensiei când dintre decrepiții ăia de la CCR, 5 fosile cumulează salariul oripilant de nesimțit cu o pensie aidoma de onctuoasă prin nesimțire? Din puncte de vedere legal, decizia SOVIETULUI SUPREM CONSTITUȚIONAL este nulă și are efecte juridice ZERO BARAT. Nici nu aveau cădere să se pronunțe senilii din CCR pe o speță în care aveau un interes patrimonial direct: cumulul mormanelor rezultate din pensie și salariu. Abia după această decizie amuzantă, CCR intră în epoca declinului, etapă în care deciziile alea „generale și obligatorii” or să înceapă să fie privite de ceilalți actori și jucători sociali ca fiind mostre de umor din seria „Ramoliții din CCR spun lucruri trăsnite”.

# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle date 12 February 2020 21:31 -2

Tradiția constituționalității României (în perioada în care era Regat – Constituțiile din 1866 și 1923) constă în CONSILIUL LEGISLATIV ca element central al controlului abstract de constituționalitate, urmat de controlul concret de constituționalitate încredințat în competență Curții Supreme, în secții reunite. CCR - inovația asta toxică și nocivă pentru România, nu este altceva decât o scorneală instituțională nespecifică României, străină de tradițiile ei și contra-naturii bunului simț constituțional și legislativ. CCR este o reminiscență cu origini ideologice sovietice, este în fapt un SOVIET SUPREM care perpetuează în mod inutil, în mileniul III, nevoia pavloviană de TĂTUC, incumbată în mintea „Omului Now de tip Bow” prin experimente sociale de brainwashing de tip „Experimentul Pitești”. CCR este un mutant instituțional anacronic în care Omul Now de tip Bow își diluează responsabilitatea și își amanetează conștiința:

# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle date 12 February 2020 21:32 -4

Las' că analizează Tătucul CCR! Las' că decide Tătucul CCR! Las-o bă, că merge așa (frântă) Ne-am obișnuit cu ea! Cu cât o să se conștientizeze cât mai iute stringența socială a necesității reformării constituționale și de eliminare din viața cetății a acestei excrescențe benigne din corpul Națiunii, cu atât mai repede se vor limpezi orizonturile evolutive ale nației. Cu roata de căruță denumită Constituția în vigoare și cu FRÂNA de mână trasă – SOVIETUL SUPREM CCR – automobilul românesc va funcționa doar în viteza I cu motorul gripat, doar în staționare la ralanti sau doar în marșarier.

# Neanae date 12 February 2020 21:33 +21

Ma asociez cu Lita! Daaa, Liviu Nicolae Dragnea s-a comportat ca un adevărat patriot și a luptat pentru România pe un teren permanent minat la greu de opoziție. Unde punem aventurierii din PSD. A vrut ca țara sa progreseze, sa se dezvolte, sa înceteze sa înghită produsele scadente ale colonizatorului. Dementii s-au răzvrătit, bufonii au luat cârma. Anarhia e la un pas caci acești draci goi nu accepta deciziile CCR care le pun bariere despotismului cretinoid. KWI calcă și pe propriile morminte pentru interesele lui. Ce se întâmpla cu casele este REVOLTĂTOR. Bufonii și dementii executa și se prefac ca legiferează și guvernează. CURCANI ÎNFOIAȚI BEȚI CONDUC ȚARA. M#UE PNL! PUAH

# nae girimea date 13 February 2020 06:51 +5

PNL e unul din partidele multinationalelor . Celalalt e USR . Daca scade PNL , creste USR . Nr tembelilor care voteaza impotriva interesului propriu e in crestere . Caci scoala romaneasca produce tembeli iar facebookul ii "perfectioneaza"

# Edelweiss - Ivory Tower Accountant date 13 February 2020 14:07 0

ABIA ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ FII BORFAȘ NESIMȚIT! Să fii pensionar jude CCR și să respingi ca neconstituțional interzicerea cumulului pensiei cu salariul, în sectorul bugetar. Păi, la scoruri de 11.500 ÷ 13.200 de EURO / LUNAR, chiar că-ți poți permite să duci IMPOSTURA către dincolo de orice zăgazuri ale bunului-simț elementar. DORNEANU VALER – nacealnic Sovietul Suprem Constituțional Salariu morman: CCR: 289.159 +12.650 = 301.809 Ron Pensii nesimțite: - de la Casa de pensii: 322.220 Ron; - de la Camera deputaților: 74.424 Ron; TOTAL MORMAN: 698.453 Ron. Împărțit la un curs mediu în 2018 euro/ron de 4,65 rezultă: 689.453 : 4,65 = 150.204 de Euro anual. 150.204 : 12 = 12.517 euro lunar. :eek: Eeeeeee? Este o treabă ca în Rröemenica cea prăpădită să ai venituri lunare de 12.500 de euro. Venituri care i-ar face să pălească de invidie până și pe cetățenii Luxemburgului, țara cu cel mai mare PIB/locuitor din Europa!

# Edelweiss - Ivory Tower Accountant date 13 February 2020 14:09 +2

STANCIU LIVIA – JWK’s button Salariu: 283.956; Pensie: 454.716; Total Anual (Ron): 738.672. Total anual (Euro): 158.854. Venit lunar (Euro): 13.237. :eek: :eek: :eek: Oooooo! Cu peste 13.000 de euro lunar, mumia securistoidă a Plăvannului chiar îl umilește pe însuși Nacealnicul Sovietului Suprem. :-? PIMNICERU MONA Salariu: 283.956 + 12.696 = 296.652; Pensie: 384.650; Total Anual (Ron): 681.302. Total anual (Euro): 146.516. Venit lunar (Euro): 12.209. :eek: ENACHE MARIAN Salariu: 297.000; Pensii: 23.412 + 321.476 + 63.700 + 2.184 + 1830 = 412.602; Total Anual (Ron): 709.602. Total anual (Euro): 152.602. Venit lunar (Euro): 12.716. :eek: MORAR DANIEL Salariu: 277.284 + 12.235 = 289.519; Pensii: 350.855; Total Anual (Ron): 640.347. Total anual (Euro): 137.714. Venit lunar (Euro): 11.476. :eek: ATTILA VARGA Salariu: 281.732; Pensie: 100.000; Total (Ron): 381.732. Total (Euro): 82.092. Venit lunar (euro): 6.841. :sigh:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii