N-are bani, dar are idei – Predoiu vrea ca avocatii sa aiba acces la toate dosarele din instante, prin Internet

Scris de: L.J.

28.03.2011 15:03
Vizualizari: 4422

Ministerul Justitiei a anuntat ca intentioneaza sa dezvolte o aplicatie care s-ar putea dovedi in contradictie cu reglementarile europene, dar si cu legea privind protectia datelor personale ale cetatenilor romani. Astfel, MJ a anuntat, printr-o adresa semnata de secretarul de stat Gabriel Tanasescu si adresata presedintelui UNBR, Gheorghe Florea, ca Ministerul va dezvolta un proiect electronic cuplat cu ECRIS, care, in baza unei semnaturi electronice, va permite avocatilor sa studieze dosarele din fata unui calculator, dar si sa depuna acte in dosare.


Accesul la baza de date informatica se va face in baza unei semnaturi electronice. Ministerul nu precizeaza insa care sunt masurile de siguranta luate pentru a preintampina o scurgere de informatii dintr-un anume dosar pe internet sau daca avocatii au acces la intreaga baza de date, adica la toate dosarele, sau numai la cele pentru care au delegatie, asa cum se intampla in prezent. Cu toate ca proiectul este considerat, conform adresei, “o prioritate a strategiei de informatizare a instantelor in 2010-2015”, nu exista finantare pentru acesta. De abia dupa ce dezvoltarea proiectului a fost anuntata, MJ a mentionat ca va face demersuri pentru obtinerea banilor necesari, fie de la bugetul de stat, fie din fonduri europene. Chiar daca proiectul pare avangardist, mai ales pentru slaba informatizare a institutiilor din Romania, Ministerul va avea mari probleme in a pune in acord ECRIS cu noul proiect, mai ales daca luam in calcul faptul ca pentru trecerea de la ECRIS III, la ECRIS IV a fost nevoie de mai bine de trei ani, multe milioane de euro, iar utilizatorii acestuia au sustinut ca programul este in continuare unul cu multe probleme de conceptie si implementare.

MJ se lauda cu luna de pe cer: proiectul este o prioritate, dar... nu sunt bani

Conform adresei transmise de secretarul de stat Gabriel Tanasescu presedintelui UNBR, avocatul Gheorghe Florea, proiectul care va permite tuturor avocatilor sa vizualizeze actele din dosare, sa depuna on-line acte si sa primeasca automat deciziile si sentintele judecatoresti care ii intereseaza, reprezinta pentru Ministerul Justitiei o prioritate. La finalul adresei, Tanasescu recunoaste insa ca de abia din momentul anuntarii proiectului, MJ va incerca sa caute surse de finantare, fie din fonduri europene, fie din bugetul public. “Precizam ca acest proiect este una dintre prioritatile Strategiei de informatizare a sistemului judiciar pe perioada 2010 – 2015, iar Ministerul Justitiei urmeaza a efectua demersurile necesare in vederea obtinerii de finantare de la bugetul statului sau in vederea atragerii de fonduri structurale in vederea implementarii acestuia”.

Orice avocat va avea acces la toate dosarele din Romania

Ministerul Justitiei a anuntat ca dezvoltarea acestui proiect va presupune:

- dezvoltarea site-urilor pentru fiecare materie ce va face obiect al proiectului, securizarea acestora, interconectarea cu aplicatia ECRIS instante, pentru implementarea procedurii electronice in vederea efectuarii actelor de procedura, atat cat este posibil, in forma electronica;

- accesul la bazele de date corespunzatoare, preluate automat din sistemul ECRIS, pe baza de semnatura electronica si/sau utilizand user si parola creat automat de sistemul ce se dezvolta;

- modificarea si completarea normelor in materia semnaturii electronice, dupa caz, cu reglementarea acestora pentru sistemul judiciar prin Ordin al Ministrului Justitiei;

- posibilitatea de depunere de documente in forma electronica, scanate sau in alte formate, care sa fie transmise automat la dosarul aflat pe rolul instantei competente in functie de numarul unic al dosarului si stadiul procesual, cu dezvoltarea corelativa de interfete specifice;

- comunicarea actelor de procedura si hotararilor judecatoresti in forma electronica, securizata;

- implementarea de formulare standard pentru preluarea datelor relevante, introducerea acestora conform normelor de utilizare de justitiabilii inregistrati si validati de sistem, transferul datelor in sistemul ECRIS urmand o procedura de validare, predefinita, dupa caz;

- crearea in mod automat a hotararilor judecatoresti standard, in materiile si pentru obiectele care permit aceasta, pe baza deciziei completului competent, in urma indeplinirii procedurii si verificarii actelor depuse, in conformitate cu normele procedurale in vigoare”.

Ministerul Justitiei nu mentioneaza ca accesul unui avocat va fi restrictionat la dosarul pentru care acesta a fost angajat de o parte, asta putand insemna ca un avocat va putea vedea orice dosar din Romania, in orice moment, putandu-se folosi de informatiile vazute in dosare chiar si intr-un mod ilicit. Mai mult, MJ nu precizeaza care vor fi masurile de siguranta luate pentru a impiedica un eventual rauvoitor sa scoata informatii dintr-un dosar si sa le puna pe youtube sau pe alte site-uri, prejudiciind astfel grav prezumtia de nevinovatie a unei persoane, sau chiar periclitandu-i viata ori integritatea corporala. De asemenea, Ministerul Justitiei nu a precizat cum va pune in acord acest proiect cu legea privind protectia datelor personale, care prevede ca datele de identificare ale unei persoane nu pot fi facute publice, iar prin implementarea proiectului datele tuturor celor cu dosare penale, civile sau comerciale vor fi accesibile unui numar foarte mare de oameni, fie ei si avocati.

 

Comentarii

# stop in/justitiei mafiote date 28 March 2011 21:31 +1

In acest caz, nu mai ramne decat sa dea si solutii in dosare :-* .Tupeu de brofas

# pompiliu bota date 29 March 2011 05:16 +2

Art. 18. din Legea nr. 677/2001: ,,(2) Orice persoană care a suferit un prejudiciu în urma unei prelucrări de date cu caracter personal, efectuată ilegal, se poate adresa instanţei competente pentru repararea acestuia." Acest pui de mafiot nu înţelege că îl plătim pentru a administra justiţia nu avocatura mafiotă a lu tata-socru! Nu are nicio noţiune de drept!

# doru date 29 March 2011 10:30 -2

observ o mare suparare la dl. Bota. Sa fie, oare, din cauza ca a intuit ca avocatii din baroul domniei sale nu vor "pupa" drept de acces? Stati linistit, d-le. Bota, ca orice lucru bun si acesta va ramane doar la stadiu de declaratie.

# Racaceanu Catalin date 29 March 2011 12:39 +1

:D :D :D :D Acumam inteles de ce-l durea pe Bota ficatul zilele trecute...Tare mai sunteti prosti bai sclavilor.

# cacaceanu catalin date 29 March 2011 18:40 0

cine sunt sclavii? cei care platesc prostia de doua ori? odata la intrare si apoi lunar sub forma zeciuielii?

# Cristi P. Sturzu date 29 March 2011 13:57 +1

Ce rau mai sunteti domnule doru. Trebuie sa ma credeti ca structura noastra a re legitimitate deplina. Au facut aceasta afirmatie, foarte multi magistrati cu zestre intelectuala. Pe de cealalta parte, este firesc ca latraii la luna vremurilor apuse sa se zvarcoleasca in fata Concurentei asa cum se zvarcoleste Boc in fata Crizei... :lol:

# Cristi P. Sturzu date 29 March 2011 14:07 0

Si tot acolo, pe internetu' lu' preddator, o sectiune de antepronuntari, pe sistem grila. Cu premii in ciocolatele Rom sau sampanii expirate. Aloooo, ginericuleeee, nu merge netuuuu' breee. Mai stii la dosaru' ala cu BIR-u'? Am o neclarificare breee...Alooo. BA ginericule, esplica mata' la unii magistrati, cum e cu printzipiile astea juridice consfictzite de jurispredontziu uie. Acum pe bune, chiar nu gaseste partidu' un ministru la justitie de-adevaratelea?

# purtator de grija date 1 April 2011 11:23 0

nu uitati, 7 aprile, veniti cu miile la protest, altfel ramaneti pe-afara rau de tot !!!! - pentru cei 3 practicanti din ONG ( inclusiv prestatori de sauna si masaj )

# Cristi P. Sturzu date 1 April 2011 15:43 0

Da, da...cainele moare de drum lung, tu de grija altora...off, Romanie plai pustiu.

# purtator de grija date 5 April 2011 14:18 0

nu uitati, maine, 7 aprilie, veniti cu miile, nu degeaba ati donat milioane la D Bota, trebuie sa vada lumea cine-s fraierii !!!

# iobag date 5 April 2011 14:50 0

Sa fii si tu p'acolo daca vrei sa vada lumea cine's fraierii, boul satului. Cat de idiot esti, chiar nu-ti dai seama cine's infractorii din avocatura desfiintata in 48. Saraca, mama ta....

# Cristi P. Sturzu date 5 April 2011 17:48 0

Luju draga, nu stiu daca chiar trebuia sa stergi mesajul prin care il luminam pe purtatorul de grija, ca maine nu e 7 Aprilie, dar daca vrea el asa, nu pot sta in calea fericirii sale. Maine sa fie 7 Aprilie! Si maine si poimaine. Ok, nu am nimic impotriva...

# purtator de grija date 5 April 2011 17:09 0

va rog sa-mi raspundeti la fel si dupa protestul din 7 aprilie !!!

# iobag date 5 April 2011 21:41 0

Ma grijuliule, care e povestea ta? Ai vreun secret?

# purtator de grija date 7 April 2011 16:17 0

protestul, cati au fost la protest?? pe tablou erau mai multi !!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii