NECONSTITUTIONALUL WERNER – Klaus Iohannis poate fi dat oricand pe mana CCR pentru blocarea Guvernului. Deputatul Eugen Nicolicea: „Daca presedintele va respinge propunerea de premier facuta de o majoritate parlamentara, va declansa un conflict juridic de natura constitutionala impiedicand formarea unui guvern, cu scopul declarat de a dizolva parlamentul si a ajunge la anticipate. Daca-l va nominaliza premier pe Orban, va incalca si vointa Parlamentului, care tocmai i-a retras increderea”

Scris de: Valentin BUSUIOC

06.02.2020 17:05
Vizualizari: 2992

Presedintele Klaus Iohannis (foto stanga) poate fi oricand dat pe mana Curtii Constitutionale a Romaniei, pentru ca instanta sa constate conflictul juridic de natura constitutionala declansat de Werner prin impiedicarea formarii unui nou guvern – mai precis, prin refuzul numirii unui prim-ministru. Avertismentul a venit joi, 6 februarie 2020, din partea deputatului PSD Eugen Nicolicea (foto dreapta), fost presedinte al Comisiei juridice din Camera Deputatilor, in contextul in care primul om in stat a anuntat ca il va numi ca premier tot pe Ludovic Orban, iar nu o propunere din partea Partidului Social Democrat si a Pro Romania, in ciuda faptului ca Orban tocmai a fost dat jos prin motiune de cenzura, iar PSD si Pro Romania detin impreuna majoritatea in Parlament.Potrivit lui Nicolicea, conflictul juridic de natura constitutionala pe care l-ar putea constata CCR consta in faptul ca Iohannis incalca spiritul articolului 89, alineatul 1 din Constitutie, care prevede ca „dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura”.

Mai precis (subliniaza Eugen Nicolicea), presedintele stie preabine ca daca il va propune ca premier tot pe Ludovic Orban (proaspat demis prin motiune de cenzura), liderul PNL va fi automat respins de catre Parlament. La randul ei, Constitutia permite declansarea alegerilor anticipate numai dupa ce trei guverne pica unul dupa altul. Or, propunandu-l obsesiv pe Orban, Werner forteaza legea fundamentala, dorind cu orice pret alegerile anticipate, puncteaza PSD-istul. Altfel spus: presedintele se raporteaza la caderea consecutiva a celor trei guverne ca la un scop, iar nu ca la o premisa, asa cum reiese din textul constitutional, explica Nicolicea. In plus (completam noi), textul Constitutiei este limpede: alegerile anticipate sunt un drept, iar nu o obligatie. Lucrul reiese chiar din verbul „poate” prezent in art. 89 alin. 1 din Constitutie: „Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul” (in scopul declansarii alegerilor anticipate).

Alt derapaj grav al lui Iohannis il constituie incapatanarea de a-l nominaliza ca premier tot pe Orban, desi acesta a fost dat jos de catre Parlament, mai zice Eugen Nicolicea. Or, asa ceva constituie nici mai mult, nici mai putin decat incalcarea de catre presedinte a vointei Legislativului, argumenteaza deputatul jurist. In paranteza fie spus: Lumea Justitiei a prezentat pe larg jurisprudenta CCR care blocheaza desemnarea pentru un nou mandat a premierului care tocmai a fost dat jos prin motiune de cenzura (click aici pentru a citi).


Cititi mai jos comunicatul emis joi de Eugen Nicolicea:


Articolul 89 alin.(1) din Constitutie prevede dizolvarea parlamentului ca un mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvata de catre parlament ca urmare a faptului ca parlamentul nu a acordat votul de incredere unui guvern, dupa doua incercari esuate si trecerea unui numar de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou parlament care sa poata rezolva criza.

Presedinte Romaniei, Primul-ministru si numerosi lideri politici incalca sensul articolului 89 alin.(1) din Constitutie, declarand deschis ca au ca scop 'alegerile anticipate', folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile.

Daca Presedintele Romaniei va respinge propunerea de premier facuta de o majoritate parlamentara, asa cum a declarat, va declansa un conflict juridic de natura constitutionala impiedicand formarea unui guvern, cu scopul declarat de a dizolva parlamentul si a ajunge la 'alegeri anticipate'.

Daca Presedintele Romaniei va nominaliza drept premier pe Ludovic Orban, va incalca si vointa Parlamentului, care tocmai i-a retras increderea acestuia prin recenta motiune de cenzura.

Comentarii

# VOX date 6 February 2020 18:12 +7

"Nu ma intereseaza ce vor partidele. Ma intereseaza ce VREAU EU! ". K.W.Johannis. Bai, asta se crede monarh absolut (tiran). Ce blestem pe capul Romaniei! Cine detine puterea absoluta in orice tara, devine un "dictator". Totus un consult psihiatric se impune la K.W.Johannis!.

# mitica date 6 February 2020 18:28 +8

Singura speranta a ROMANIEI este ca acest individ care are o multime de dosare PENALE, este sa fie suspendat si apoi condamnat pentru ce a facut!

# nae din dealul feleacului date 6 February 2020 18:29 +4

..presedintele desemneaza IN URMA CONSULTARILOR...IN URMA inseamna CA URMARE iar nu DUPA.Constitutia este scrisa pt.oameni normali!Alegeri(de toate felurile)corecte sint intr-un SINGUR TUR si intr-o SINGURA ZI.Cine are de votat,merge la vot.Alegeri in doua tururi si in "n"zile determina un rezultat infect obtinut prin aliante/aranjamente de conjunctura/pe genunchi care apoi se destrama.Migratia politica deasemeni este o infectie.Aceste doua infectii("n"tururi,"n"zile si migratie)au rezultanta de astazi:HAOSUL!Si ca sa fie ciorba consistenta mai adaug ALOGENI in frunte.Si gata!

# DODI date 6 February 2020 18:49 +2

Ciolanis se crede groful României și tocmai a intrat în conflict deschis cu o parte însemnată a SRI care, prin intermediul PSD și PRO, au încercat repararea căruței din timpul mersului. Se pare că frânarul werner se crede pe cai mari. Nu știe că de pe asemenea cai se cade cel mai bine. Exemplul predecesorilor săi (Ion Antonescu, N.Ceușeascu) se pare că nu îi folosesc. Poate dorește o experiență personală în acest sens. O intoxicație cu plumb i-ar prinde bine. Nu de alta dar așa ar deveni și el un om mai greu. Și mai mort.

# TIPA date 6 February 2020 20:03 +9

Iohanis trebuie suspendat. Trebuia demult.Suspendarea nu atrage organizarea obligatorie a referendumului in cazul incalcarii constitutiei. Este suspendat , presedintele interimar repara ilegalitatile si neconstitutionalitatile si nu mai organizeaza niciun referendum. Dupa ce toate se vor fi aranjat iohanis poate sa revina devenind inutil. In ipoteza 2 a punerii sub acuzare pt inalta tradare referendumul este exclus din start de textul constitutional. Sunt PRO SUSPENDARE.

# nae din dealul feleacului date 6 February 2020 21:06 +1

Corect,D-na TIPA!Putintica rabdare.E posibil ca factiunile romanesti/patriotice din cadrul Serviciilor Secrete(SRI,SIE,...)sa fi "basculat"in spre popor.Propunerea de Prim Ministru a D-lui Remus Pricopie(Rector SNSPA) de catre PSD-Pro RO spune ceva.

# Constantin date 6 February 2020 22:06 +3

In orice intrecere pt primar este doar o singura data, adica un tur. Cel cu voturile cele mai multe este castigator. Ce ar fi ca in cursa de 100 m sa se mai faca una intre locul 1 si 2 ! Alegerea primarului este o singura data, ca in orice competitie. Cred ca e logic.

# Baran Gheorghe date 7 February 2020 11:23 +2

Suspendati-l pe Klaus! Macar o luna sa-l vad ca sta in Sibiu, in bBucuresti nu are unde pe perioada suspendarii, trebuie sa inchirieze un partament sau sa stea in gazda la neicanimeni. Poate poporul isi revine si voteaza demiterea in referendum . E o sansa, trebuie jucata.

# Edelweiss - Ivory Tower Constitutional Electrician * date 7 February 2020 13:02 +2

Da! da! Și marmota învelea ciocolată după ce anterior, ursul agitase polobocul cu cremă făcând surfing pe propria dermă a kurului, purtând o cască de biker nebun. Cam ăsta este deznodământul tuturor acțiunilor acestor impotenți politruci, consiliați juridic de un electrician constituțional. Las că până se pun electricienii „la curent” cu trebile constituționale, îi lasă Plăvannul fără jucărie, arătându-le în mod pragmatic ce anume e aceea „Ermächtigungsgesetz” :roll: :roll: :roll: (băiete, un poloboc de bere și un ligheaun de popcorn! Iț taim tu parti!

# Navirtu Constantin date 7 February 2020 21:12 0

Nu e blestem al României,are in spate 66,6/100 alegători!

# Alegatori!? Care depind de Ordinele STS!? date 8 February 2020 06:41 0

De ce STS e militar si implicat in alegeri? Fara militarii de la STS - implicati in "alegeri libere" si aplicatiile imformatice gestionate de ei - Natiunea Romana nu mai este capabila sa orgganizeze si sa asigure votarea si numararea voturilor doar cu servicii civile? Trebuie neaparat ca si atunci cand romanii voteaza sa fie implicate si "ordinele emise pentru militari" ? Suntem tara sub ocupatie !? Cine ne-a ocupat !?

# galibardi date 9 February 2020 07:21 0

Curat neconstituțional dar aplaudați-l. Soluția este simplă vot în Parlament și musiu suspendat. Ca și în trecut PSD ca o domnișoară se sfiește să ia această decizie. Ca și Dragnea cel sfielnic Dl Ciolacu se ferește ca .... de tămâie să ia decizii tranșante. Decizia de a-l numi pe dl Pricopie om școlit pe la Băneasa miroase de la o poștă a blat. Dacă domnul Dragnea avea ... acum nu zăcea la Gherlă dar ce să-i faci așa e-n viață. Legea răspunderii , excluderea din magistratură a judecătorilor acoperițiși acelor care au semnat protocoale și evident susspedarea domnului cu pricina erau decizii curajoase dar necesare. Ayatolahil din deal va face orice cu astfel de oameni în opoziție.

# nae din dealul feleacului date 9 February 2020 07:39 0

Cine ne-a ocupat?Toti ne-au ocupat!La vedere ne-au ocupat ALOGENII din interior(Iohannis,Helwig,Zigfrid,Czegler,Kovesi,Orban,Isarescu,..)si cozile de topor(aici sint o multime),iar mai pe ascuns "partenerii strategici"si satelitii lor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii