NOI NENOROCIRI FACUTE DE DNA – Alte doua victime ale procurorilor condusi de inculpata Laura Kovesi au fost declarate nevinovate. Curtea de Apel Targu Mures a dispus achitarea definitiva a fostului primar din Miercurea Ciuc Robert Raduly si a ex-viceprimarului Domokos Szoke. Bagati in catuse si apoi arestati, cei doi au fost achitati pentru abuz in serviciu, conflict de interese si instigare la fals material in inscrisuri oficiale (Minuta)

Scris de: Bogdan GALCA

22.10.2020 13:18
Vizualizari: 3147

Ies la iveala noi nenorociri facute de DNA pe vremea cand parchetul era condus de inculpata Laura Kovesi (foto stanga). Nenorociri pentru care nu plateste inca nimeni, iar procurorii stau bine merci in functii si incaseaza salarii colosale.Curtea de Apel Targu Mures a dispus miercuri, 21 octombrie 2020, achitarea definitiva a fostului primar din Miercurea Ciuc Robert Raduly (foto dreapta) si a ex-viceprimarului Domokos Szoke.

Solutia a fost dispusa in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) din Codul de procedura penala -
“fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.  Practic, a fost respins apelul DNA si mentinuta sentinta Tribunalului Mures. 

Robert Raduly a fost achitat pentru trei pretinse fapte de abuz in serviciu si o pretinsa fapta de conflict de interese, iar Ddomokos Szoke pentru patru pretinse fapte de abuz in serviciu si o pretinsa fapta de instigare la fals material in inscrisuri oficiale.
Robert Raduly a fost aparat de o echipa de avocati din cadrul SCA Iordachescu si Asociatii coordonata de Eugen Iordachescu.

 

Iata minuta Curtii de Apel Targu Mures in dosarul  822/96/2015:

 

Respinge, ca nefondat apelul formulat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures impotriva sentintei penale nr. 106 din 22 octombrie 2019, pronuntata de Tribunalul Mures, in dosarul nr. 822/96/2015.

In baza art. 275 alin. 6 Cod procedura penala, suma de 400 lei reprezentand contravaloarea onorariului partial al avocatului desemnat din oficiu in favoarea inculpatului intimat R. R.K.(delegatia avocatiala din oficiu nr. 1616/2020) ramane in sarcina statului si se avanseaza din fondul special al Ministerului Justitiei, in favoarea Baroului Mures. In baza art. 273 Cod procedura penala, suma de 516 lei, cu titlu de cheltuieli ocazionate cu prezenta martorului K. K.(date) la Curtea de Apel Targu Mures, va fi achitata de Ministerul Justitiei martorului Koncsag Karoly. In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura, cheltuielile judiciare avansate in apel raman in sarcina statului. Definitiva”.

 

Iata minuta Tribunalului Mures:


“In baza art. 396 alin. 1 si 5, art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, achita pe inculpatul RADULY ROBERT-KALMAN (cu datele pers.), de sub acuza savarsirii infractiunilor de:
-abuz in serviciu, prevazuta de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal;
-conflict de interese, prevazuta de art. 301 alin. 1 Cod penal;
-abuz in serviciu, prevazuta de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal;
-abuz in serviciu, prevazuta de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal.


In baza art. 396 alin. 1 si 5, art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, achita pe inculpatul SZOKE DOMOKOS (cu datele pers.), de sub acuza savarsirii infractiunilor de:
-abuz in serviciu, prevazuta de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal;
-instigare la fals material in inscrisuri oficiale, prevazuta de art. 47, raportat la art. 320 alin. 1 si 2 Cod penal;
-abuz in serviciu, prevazuta de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal;
-abuz in serviciu, prevazuta de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal;
-abuz in serviciu, prevazuta de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal.

Revoca masura sechestrului asigurator, dispusa prin ordonanta din 9 iunie 2015, emisa de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justiie – DNA - Sectia de combatere a coruptiei, in dosarul nr. 127/P/2014, si aplicata prin procesul-verbal din 11 iunie 2015, intocmit de ofiterul de politie judiciara, asupra imobilului format din teren intravilan si casa de locuit, aflat in proprietatea inculpatului Szoke Domokos in cota de 1/2.
Revoca masura sechestrului asigurator, dispusa prin ordonanta din 9 iunie 2015, emisa de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – DNA - Sectia de combatere a coruptiei, in dosarul nr. 127/P/2014, si aplicata prin procesul-verbal din 9 iunie 2015, intocmit de ofiterul de politie judiciara, asupra urmatoarelor imobile: (...).
In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare”.

 

Iata comunicatul DNA din 17 iunie 2015 privind trimiterea in judecata a primarului din Miercurea Ciuc Robert Raduly si a viceprimarului Domokos Szoke:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a inculpatilor:
RADULY ROBERT – KALMAN, primar al municipiului Miercurea Ciuc, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

-abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infractiuni),
-conflict de interese,

SZOKE DOMOKOS, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
-abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (4 infractiuni),
-instigare la infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

in perioada septembrie-octombrie 2014, in calitate de primar, inculpatul Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizatie de constructie pe baza unor documentatii incomplete, aferente reabilitarii/modernizarii unui imobil in care isi desfasoara activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universitatii Sapientia.
Acest lucru s-a produs si ca urmare a relatiilor existente intre inculpatul Raduly Robert-Kalman si conducerea institutiei de invatamant, primarul fiind si cadru didactic la filiala din municipiu a universitatii respective.
In perioada 2007 – 2011, inculpatii Raduly Robert-Kalman si Szoke Domokos, in calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plati nejustificate, in mai multe transe, in favoarea S.C. Topo Service S.A. in lipsa receptiei legale a lucrarilor de cadastru general efectuate de aceasta firma. Platile nejustificate s-au efectuat in baza unui contract incheiat intre primaria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., in care s-a mentionat initial pretul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act aditional.
Actele intocmite de S.C. Topo Service S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani mentionate in contractul si actul aditional intocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cartilor funciare ori realizarea unei evidente actualizate de cadastru si publicitate imobiliara la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrari lipsite de valoare juridica si finalitate.
In cursul anului 2014, inculpatul Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a determinat modificarea ilegala, in favoarea unui om de afaceri, a unui contract de inchiriere ce avea ca obiect inchirierea de catre o societate comerciala a unui spatiu comercial proprietate privata a administratiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.
La data de 22 iunie 2014, inculpatul Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectiva sa altereze continutul contractului de inchiriere, pentru a permite chiriasului sa subinchirieze parte din imobil, incalcandu-se astfel prevederile contractuale initiale, adoptate printr-o hotarare a Consiliu Local.
in acest sens, inculpatul a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidenta a patrimoniului, concesionari si inchirieri, sa modifice ilegal paragraful care facea referire la interdictia subinchirierii, lucru pe care aceasta din urma l-a si facut.
Ulterior, la data de 02 iulie 2014, inculpatul Szoke Domokos, cu incalcarea atributiilor de serviciu si in mod nelegal, a aprobat doua contracte de subinchiriere incheiate de firma omului de afaceri cu doua societati comerciale.
In cursul anului 2011, inculpatul Szoke Domokos, in calitate de presedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitatie organizata de primaria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrari de amenajare zona verde, in valoare estimata de 1.320.170 lei, a acceptat si declarat castigatoare o oferta neconforma depusa de catre S.C. Garden Center Grup S.R.L. din Bucuresti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza carora au fost aprobate decontari ilegale in favoarea firmei, in temeiul unei documentatii neconforme realitatii care atesta lucrari pentru suprafata de teren de 100 mai mare decat cea reala.
In perioada 2014 - 2015, inculpatii Raduly Robert-Kalman si Szoke Domokos au folosit cate un autoturism de serviciu, din dotarea primariei, pentru a se deplasa strict in interes personal, de la domiciliul lor din Miercurea Ciuc, in diferite locatii din tara.
Cheltuielile cu combustibilul, imputate Primariei Mun. Miercurea Ciuc, constituie prejudiciu material cauzat institutiei publice.
In cauza, a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor Raduly Robert – Kalman si Szoke Domokos.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.


foto  Robert Raduly: ziarharghita.ro

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii