NOUTATI DE LA DNA ORADEA – Doi politisti si un om de afaceri au fost trimisi in judecata pentru dare de mita de DNA Oradea pentru o fapta inexistenta. Curtea de Apel Oradea a dat achitare definitiva. Cu dosarele fabricate sub sefia lui Ciprian Man, Oradea a ajuns campioana achitarilor (Minuta)

Scris de: Bogdan GALCA

03.07.2020 14:47
Vizualizari: 4814

Noutati despre DNA Oradea! Ati intuit bine, anuntam o noua achitare. Este vorba despre un dosar fabricat pe vremea in care DNA Oradea era condusa de procurorul Ciprian Man (foto), zis "Manelistul DNA".Achitarea definitiva a fost dispusa de Curtea de Apel Oradea joi, 2 iulie 2020, in dosarul in care DNA i-a trimis in judecata comisarul sef Vlad Nicolae Bosca, fost sef al Serviciului de Investigatii Criminale din IPJ Satu Mare, acuzat de luare de mita, agentul de politie Felician Gheorghe Jurj din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din IPJ Satu Mare, acuzat de complicitate la luare de mita si Mihai Crisan, administratorul unei societati comerciale, acuzat de dare de mita.

Toti trei au fost achitati de catre Curtea de Apel Oradea in baza art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul procedura penala care prevede ca “fapta nu exista”. Cei trei fusesera achitati si la fond, de catre Tribunalul Bihor, cu diferenta ca solutia a fost dispusa in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala, potrivit caruia “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

 

Iata minuta Curtii de Apel Oradea din 2 iulie 2020 (dosar 2727/111/2016):


“In baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedura penala, admite apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Oradea si inculpatii Crisan Mihai si Jurj Felician Gheorghe impotriva Sentintei penale nr. 239/09.12.2019 a Tribunalului Bihor. Desfiinteaza in parte hotararea atacata si rejudecand cauza:

Schimba temeiul dispozitiei de achitare a inculpatului Bosca Vlad Nicolae din art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala in art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala, sub aspectul comiterii infractiunii de luare de mita, prevazute de art. 289 Cod penal raportat la art. 6 si art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal.

Schimba temeiul dispozitiei de achitare a inculpatului Crisan Mihai din art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala in art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala, sub aspectul comiterii infractiunii de dare de mita, prevazute de art. 290 Cod penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal.

Schimba temeiul dispozitiei de achitare a inculpatului Jurj Felician Gheorghe din art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala in art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala, sub aspectul comiterii infractiunii de complicitate la luare de mita, prevazute de art. 48 raportat la art. 289 Cod penal, raportat la art. 6 ?i art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000. Mentine restul dispozitiilor hotararii atacate care nu contravin prezentei decizii. In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea apelurilor parchetului ?i inculpa?ilor raman in sarcina statului. Definitiva”.

 

Iata minuta Tribunalul Bihor:


“Solutia pe scurt: I. In baza art. 396 alin. (1) si (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen., achita pe inculpatul B.V.N., sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, prevazuta de art. 289 C.pen. raportat la art. 6 si art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 C.pen.

II. In baza art. 396 alin. (1) si (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen., achita pe inculpatul C.M., sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita, prevazuta de art. 290 C.pen., raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 C.pen.

III. In baza art. 396 alin. (1) si (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen., achita pe inculpatul J.F.G., sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la luare de mita, prevazuta de art. 48 raportat la art. 289 C.pen., raportat la art. 6 si art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000.

In temeiul art. 404 alin. (4) lit. c) Cod proc.pen. raportat la art. 20 din Legea nr. 241/2005, ridica masura asiguratorie a sechestrului instituit prin ordonanta procurorului nr. 54/P/2012 din 02 iunie 2016 asupra bunurilor inculpatului B. V. N. (f. 61-66, vol. II, d.u.p.) si aplicata prin procesul-verbal din data de 27.06.2016 (f. 67-68, vol. II, d.u.p.). Dispune comunicarea catre O.C.P.I., a copiei dispozitivului prezentei hotarari judecatoresti, dupa ramanerea definitiva a acesteia.

In baza art. 274 alin. (3) Cod de procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel, in 10 zile de la comunicarea minutei. Pronuntata in sedinta publica din data de 09 decembrie 2019.
Document: Hotarare 239/2019 09.12.2019”.

 

Iata comunicatul DNA din 30 iunie 2016 privind trimiterea in judecata a celor trei inculpati:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciului Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

BOSCA VLAD NICOLAE, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului de Investigatii Criminale-I.P.J. Satu Mare, cu privire la
savarsirea infractiunii de luare de mita,

CRISAN MIHAI, administrator al unei societati comerciale, cu privire la
savarsirea infractiunii de dare de mita,

JURJ FELICIAN GHEORGHE, la data faptei agent de politie in cadrul Serviciului Investigatii Criminale – IPJ Satu Mare, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

in cursul lunii septembrie 2011, inculpatul Bosca Vlad, in calitate de sef al Serviciului de Investigatii Criminale-I.P.J. Satu Mare, prin intermediul inculpatului Jurj Felician Gheorghe, agent de politie, a pretins si a primit de la inculpatul Crisan Mihai suma de 4.000 de lei, cu titlu de sponsorizare. Banii au fost utilizati pentru achitarea cheltuielilor de deplasare (transport, cazare, masa) pentru cei doi politisti si sotiile lor, la un turneu de fotbal din Olanda ce fusese organizat de I.P.A. (Asociatia Internationala a Politistilor).
In schimbul acestei 'sponsorizari', ofiterul de politie si-a incalcat atributiile de serviciu cu ocazia instrumentarii unui dosar penal, in care inculpatul Crisan Mihai era acuzat de savarsirea unor fapte de mare violenta, in sensul ca, acesta, fie a intocmit personal acte de urmarire penala, fie a omis intocmirea acestora, fie a dispus altor ofiteri de politie sa efectueze acte de urmarire penala astfel incat sa asigure impiedicarea trimiterii in judecata a omului de afaceri.
In cauza s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce apartine inculpatului Bosca Vlad Nicolae pana la concurenta sumei de 4.000 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie Satu Mare.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# santinela date 4 July 2020 07:37 +3

Cum dracu de mai face umbra pamintului,prin parchete,acest Man, nu se gaseste nimeni sa-i arate USA ? Asta-i mai nociv decit Portocala,ceea ce era greu de crezut pina acum !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii