O PROBLEMA DE SECURITATE NATIONALA - George Maior: ”SRI nu se poate pronunta asupra oportunitatii implementarii proiectului de la Rosia Montana. Am acordat atentie asupra riscului ca grupari extremiste sa deturneze miscarile de protest legitime”

Scris de: L.J.

30.09.2013 14:29
Vizualizari: 7078

Directorul general al Serviciului, George Maior (foto), a fost audiat luni, 30.09.2013, de Comisia parlamentara pentru controlul SRI, declarand ca Serviciul Roman de Informatii nu se poate pronunta asupra oportunitatii implementarii proiectului de la Rosia Montana, dar a transmis peste 500 de informari din ianuarie 1999 pana in septembrie 2013 legate de "riscurile si beneficiile implementarii proiectului".


Maior a precizat ca proiectul de exploatare miniera constituie "s-a aflat permanent in atentia Serviciului" deoarece este vorba de o "problema de securitate nationala": "Prin complexitate si implicatii majore in plan economic, social, de mediu si patrimoniu, fara a omite unele ecouri in planul relatiilor internationale ale Romaniei, Rosia Montana constituie din perspectiva SRI o problema de securitate nationala".
Seful SRI a sustinut ca institutia pe care o conduce a abordat aceasta chestiune de maniera neutra, echilibrata, atat din perspectiva unor riscuri de afectare a echilibrului ecologic, patrimoniu national, climat social, cat si al atentiei fata de "actiunile interesate menite sa influenteze interesul national" sau al unor grupari extremiste care ar putea deturna "miscarile de protest de altfel legitime".

Maior a notat ca "potentialul de exploatare" este estimat in Europa ca fiind "foarte mare". De asemenea, SRI a relevat "necesitatea stabilirii valorii si structurii geologice exacte si riscul aparitiei unor blocaje in implementarea deciziei". George Maior nu a oferit alte detalii, afirmand: "Veti intelege limitele comunicarii noastre pe aceasta problema".

Intrebat la ce s-a referit seful SRI atunci cand a vorbit de riscul de deturnare a protestelor de catre grupari extremiste, seful comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI, Georgian Pop, a precizat ca rolul Serviciului este "acela de a informa beneficiarii legali daca exista aceste tendinte sau fenomene ca un protest legitim sa fie denaturat in alte scopuri"."Nu am vazut ca proteste legitime sa fie denaturate intr-un scop negativ de catre elemente de tip extremist", a notat seful Comisiei parlamentare.

 

Comentarii

# Tudor Raneti date 30 September 2013 23:59 +3

Sper ca n-am alarmat eu SRI-ul cand am zis sa se duca minerii la Iliescu dupa loc de munca :D Dormiti linistiti pe dosarele voastre de santaj. Alarma falsa :D

# Goe date 1 October 2013 05:14 0

Din ce am observat eu, se pare ca domnul George Alburnus maior i-a audiat pe cei din comisie si nu invers. Parerea mea 8)

# Vintila 10 date 1 October 2013 09:18 +3

Dar cand ofiterii activi SRI defilau in 2011 cu Alina Mihaela Bica prin Parlament si blocau reforma legii expertizelor criminalistice de ce SRI-ul nu s-a abtinut si n-a avut de asemenea o pozitie neutra? Legea expertilor criminalisti independenti nu privea SRI-ul iar CEDO deja a condamnat Romania din cauza SRI-ului in D-tru Popescu c Romania.

# babau date 1 October 2013 09:48 +1

Eu ca simplu cetatean nu inteleg de ce invelim ciocolata in staniol cand avem legi care nu ne limiteaza cand e vorba de interesul national. O dam cu eco-protestele, cu una cu alta si NU SPUNEM CA O MANA DE POLITRUCI CORUPTI VAND ROMANIA PE NIMIC. Ce incredere trebuie sa mai am eu cetatean roman, intr-o institutie care nu are niciodata o pozitite obiectiva? Ce incredere merita o institutie care se aseaza langa politrucii vanzatori de tara si le apara interesele in detrimentul interesului national? Si la urma urmei, cum ar putea SRI sa prezinte o imagine publica buna daca este finantat de politruci oligofreni ce se perinda pe la guvernare?

# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei............,, date 1 October 2013 16:00 0

Peste 60% din cetățenii români - funcționari publici /oameni politici au făcut și fac obiectul ,,URMĂRIRII INFORMATIE,,  în ideea că poate ,,iese ,, ceva palpabil.      Sinteza acțiunilor informativ-operative este folosită cu ocazia numirii în anumite funcții de conducere, afaceri pe bani publici dacă contractanții nu sunt PDL-iști, tragerea pe linie moartă dintr-o funcție publică, etc.      Acțiunile informativ-operative se inițiază, derulează și finalizează în temeiul unor instrucțiuni/regulamente interne, aprobările se dau de șefii de servicii fără nici-o altă autorizare , doar la ordinul ,,PIRATULUI,, ori consilierilor săi.      George maior o gâdilă pe dudă, el raportează PIRATULUI orice mișcare a adversarilor politici, prin intermediul ,,COMUNITĂȚII DE INFORMAȚĂII,, cu sediul în Palatul Cotroceni.

# accipiter gentilis date 2 October 2013 10:41 0

A dracului spurcaciunea de Maior ... Adica nu numai ca-l doare-n cot de ilegalitatile jidanilor de la Gold Corporation si de tradarile celor incardasiti cu ei , dar le si tine tira , supraveghind miscarile de protest sa nu cumva sa \"degenereze\" ... Si sa nu vrei reintroducerea pedepsei cu moartea ? ... Toate jigodiile astea ar trebui sa sfarseasca cum au sfarsit sotii Ceausescu : judecati si executati in cateva ore si in aceleasi conditii . Sper sa traiesc suficient sa-i vad plini de gauri la baza unui zid .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii