ODIHNEASCA-SE-N PACE – DNA a fost ingropata de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Linsat mediatic de aparatul de propaganda al parchetului anticoruptie si prezentat ca un veritabil corupt, inaltul prelat a fost achitat de Curtea de Apel Constanta in dosarul in care DNA Constanta l-a trimis in judecata pentru inchipuite fraude cu fonduri europene. Alti cinci inculpati din aceeasi cauza au primit achitare (Minuta)

Scris de: Bogdan GALCA

06.06.2019 14:09
Vizualizari: 4931

DNA a vrut sa-l bage la puscarie pe arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie (foto), cu o facatura de dosar care a picat, cel putin in instanta. Curtea de Apel Constanta a pronuntat joi, 6 iunie 2019, decizia de achitare a lui Teodosie Petrescu intr-un dosar in care inaltul prelat a fost trimis in judecata de vestitii procurori de la DNA Constanta pentru inchipuite fraude cu fonduri europene. In aceeasi cauza, judecatorii au decis achitarea a altor cinci persoane.


IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost trimis in judecata in 2017 de DNA Constanta, prelatul fiind acuzat de “savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata”. In rechizitoriu s-a retinut ca in perioada 2010 – 2016, “inculpatul Petrescu Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (A.P.I.A.) in scopul de a primi fonduri europene”.

Ei bine, dupa doi ani de judecata, timp in care arhiepiscopul Tomisului a fost linsat mediatic de aparatul de propaganda al DNA si etichetat drept “corupt”, imaginea fiindu-i distrusa, toti inculpatii au fost achitati. Sentinta a fost pronuntata in baza art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala care prevede ca “fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Sentinta nu este definitiva.

Iata minuta Curtii de Apel Constanta din 6 iunie 2019 in dosarul 67/36/2017:

“In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului PETRESCU TEODOSIE, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (acte materiale din perioada 2010-2016).

In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului BECA STERE, pentru savarsirea infractiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplic. art. 5 Cod penal (fapta din anul 2010).

In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului MALAXA BOGDAN-PETRISOR, pentru savarsirea infractiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplic. art. 5 Cod penal (fapta din anul 2011).

In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului NADOLEANU GHEORGHE, pentru savarsirea infractiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplic. art. 5 Cod .penal (fapta din anul 2012).

In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului COJOCARU CIPRIAN-IOAN, pentru savarsirea infractiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, (fapta din anul 2015).

In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului STEFAN AURELIAN, pentru savarsirea infractiunii de tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 18 4 – art.181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplic. art. 32 alin. 1 C.pen. (fapta din anul 2016).

In temeiul art. 397 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 20, art.21, art.23 si art.43 lit. a din O.U.G. nr. 66/2011 lasa nesolutionata actiunea civila formulata de catre partea civila Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. In baza art. 397 alin. 3 Cod procedura penala rap. la art. 255 Cod procedura penala dispune ridicarea masurii asiguratorii a sechestrului instituit prin ordonanta procurorului din 12 octombrie 2016 a Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta, in dosarul nr. 230/P/2016, constand in poprirea conturilor detinute de inculpatul PETRESCU TEODOSIE, persoana responsabila civilmente Arhiepiscopia Tomisului si persoana responsabila civilmente Asezamantul Monahal Sf. Apostol 'Andrei'. In baza art. 272 C.p.p., onorariu cuvenite avocat din oficiu, in suma de 1120 lei, se avanseaza din fondurile M.J. catre avocat Rosu Elena Iuliana, din cadrul Baroului de avocati Constanta. In baza art. 275 al. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia Cu drept de apel in 10 zile de la comunicarea minutei”.

Iata comunicatul DNA din 3 februarie 2017 privind trimiterea in judecata a lui IPS Teodosie:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata,

sub control judiciar, a inculpatului PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

si in stare de libertate a inculpatilor:

COJOCARU CIPRIAN-IOAN, MALAXA BOGDAN-PETRISOR, NADOLEANU GHEORGHE si BECA STERE, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

STEFAN AURELIAN, la data faptei mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (A.P.I.A.) in scopul de a primi fonduri europene.

In documentele prezentate la A.P.I.A., inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita 'Ferma 3' – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanta), avand categoriile de folosinta 'vii pe rod cu struguri pentru vin'/'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 – 142.988,37 lei, in 2011 – 184.610,27 lei, in 2012 – 239.732,26 lei, in 2013 – 262.267,07 lei, in 2014 – 281.733,52 lei, in 2015 – 281.633,28 lei. In anul 2016 platile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a ramas in faza tentativei.
Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

In cauza s-a dispus instituirea unor masuri asiguratorii constand in poprirea conturilor detinute de inculpatul Petrescu Teodosie si de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului si Asezamantul Monahal Sf. Apostol 'Andrei'.

Fata de fapta de luare de mita retinuta anterior in sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Constanta, cu propunerea de a se mentine masura preventiva si masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Ancuta date 6 June 2019 17:01 +11

Ați auzit pe cineva ďin PSD-ALDE să se întrebe..dacă s-au fraudat alegerile? De ce PSD nu a făcut numărătoarea paralelă? De ce Softul STS nu a fost verificat nici până acum de nimeni? De ce e nevoie de Soft STS.? Atâta vreme cât verificarea voturilor se face manual? De ce buletinele de vot nu au serie unică înregistrată si nimeni NU DOREŞTE un sistem antifraudă100% sigur că suntem îngropați în tehnolgie dar ne place să fim "drogați"de sistem cu prosteala gata digerată?De ce PSD nu iese de la guvernare repede şi preferă să fie cârpa de şters pe jos a sistemului şi care ajută la întărirea puterii sistemului dictatorial pe protocoale şi nenumărate ilegalități, abuzuri şi drepturi încălcate. Se înțelege clar că PSD va fi topit la Zero de sistem mai ales pt. Marea greşeală că trădat electoratul şi adevărul dovedit de cea mai falsă şi odioasă justiție din lume.. PSD nu înțelege nici acum ca sistemul poate fi învins doar prin EXPUNEREA ADEVĂRULUI ÎNTREG(a celor 30 de ani)si ACȚIUNE IMEDIATĂ!

# Ioan date 6 June 2019 20:57 +1

Ancuta, in PSD,care e un partid mare,sunt din pacate si destul de multi acoperiti,care pana nu vor fi eliminati,ne vom pune incontinuu intrebari ca ale tale.Daca se mai lungeste aceasta stare,alegatorii psd,se vor retrage treptat si ei vor dispare cu totii,atat cei onesti,cat si cei deghizati.Ultimii vor fi insa recuperati de cei pe care i-au slujit de fapt.Avem deja cateva exemple,daca vrem sa le vedem.Sunt evidente.

# propagandistul rosu date 8 June 2019 09:27 0

IPS si altii ca el, pot ingropa totul, inclusiv legea, adevarul si mai tarziu si pe noi. Se stie ca au mana numai de luat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii