OMERTA IN NUMELE BINOMULUI DNA-SRI – CSM a blocat controlul pe mandatele de siguranta nationala emise de ICCJ pentru supravegherea magistratilor si analiza pe dosarele fabricate de DNA impotriva cetatenilor si societatilor comerciale. Magistratii interceptati si facuti tinte de DNA trebuie sa ii multumeasca sefei ICCJ Corina Corbu, care a votat cot la cot cu pucistii din CSM si ministrul Catalin Predoiu pentru blocarea controlului la ICCJ

Scris de: George TARATA

15.05.2020 17:54
Vizualizari: 6332

Magistratii supravegheati si interceptati prin mandate de siguranta nationala emise de Inalta Curte trebuie sa ii “multumeasca” sefei ICCJ Corina Corbu (foto). Asta intrucat Corina Corbu, cot la cot cu judecatorii pucisti din CSM si ministrul Justitiei Catalin Predoiu, a reusit sa stopeze controlul la Inalta Curte privind modul in care instanta suprema a emis pe banda rulanta, in perioada 2014-2018, mandatele de siguranta nationala care au vizat judecatori si procurori ai Romaniei.


 

Sectia pentru judecatori a CSM a pus cruce, joi, 14 mai 2020, solicitarii formulate de judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina, reprezentantele tribunalelor in Consiliu, care la inceputul anului solicitasera presedintei CSM declansarea unui control la Inalta Curte fata de modalitatea de respectare a dispozitiilor legale privind emiterea mandatelor de siguranta nationala sub toate aspectele si in toate situatiile care i-au vizat pe judecatori si procurori in perioada 01.01.2014-31.07.2018. Solicitare venita urmare a Raportului Inspectiei Judiciare aprobat de CSM care a dezvaluit ca mii de magistrati au fost vizati de dosare penale ale DNA si masuri de supraveghere in perioada 2014-2018 (click aici pentru a citi). Adica in anii de glorie ai “Binomului DNA_SRI”.

Aceste imprejurari corelate cu numarul mare de judecatori vizati de activitatile de urmarire penala in cauzele aflate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie (Structura Centrala si structurile terioriale), precum si cu faptul ca in majoritatea covarsitoare a acestor cauze au fost dispuse solutii de neurmarire penala sau de achitare prezinta, prin natura lor, un grad de intruziune extrem de ridicat in drepturile si libertatile magistratilor vizati si au constituit - astfel cum s-a constatat deja de Plenul CSM - un factor de presiune evidenta asupra acestora, cu consecinta afectarii garantiilor de independenta a judecatorilor”, isi explicau demersul judecatoarele Baltag si Oprina.

Dupa amanarile si incercarile de ingropare a solicitarii din ultimele luni, Sectia pentru judecatori a transat problema. Si a facut-o asa cum ne asteptam. Mai exact, cu 5 voturi pentru declansarea si 6 impotriva, Sectia pentru judecatori a decis sa respinga declansarea controlului la Inalta Curte.


Iata minuta Sectiei pentru judecatori a CSM:


Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea solicitarii de sesizare a Inspectiei Judiciare pentru efectuarea de verificari la Inalta Curte de Casatie si Justitie vizand modalitatea de respectare a dispozitiilor legale privind emiterea mandatelor de siguranta nationala sub toate aspectele si in toate situatiile pentru perioada 04.02.2019-la zi. (5 voturi admitere, 6 voturi respingere)”.


Corbu putea face diferenta


Dupa modul in care s-au desfasurat discutiile este simplu de dedus modul in care s-a votat in ceea ce priveste aceasta problema. Si dupa cum veti putea observa, cea care ar fi putut inclina balanta astfel incat magistratii si opinia publica sa afle cum ICCJ a emis pe banda rulanta mandate de siguranta nationala a fost chiar presedinta instantei supreme Corina Corbu. Din pacate, aceasta a ales sa pactizeze cu tabara care se opune descoperirii adevarului despre ce s-a intamplat la Inalta Curte sub mandatele Liviei Stanciu si Cristinei Tarcea.

Astfel, vazand opiniile exprimate in Sectia pentru judecatori a CSM, pe care vi le vom prezenta pe larg intr-o editie viitoare, putem deduce ca voturile s-au impartit dupa cum urmeaza:

 

Pentru declansarea controlului la ICCJ

-judecatoarea Gabriela Baltag;

-judecatoarea Evelina Oprina;

-judecatoarea Simona Marcu;

-judecatoarea Lia Savonea;

-presdinta CSM Nicoleta Tint;


Impotriva declansarii controlului la ICCJ

-ministrul Justitiei Catalin Predoiu;

-sefa ICCJ Corina Corbu;

-judecatoarea Mariana Ghena;

-judecatorul Bogdan Mateescu;

-judecatoarea Andrea Chis;

-judecatorul Mihai Balan;

 

CSM a pus cruce analizei pe dosarele DNA


“Binomul DNA-SRI” poate sa stea linistit nu doar in ceea ce priveste mandatele de siguranta nationala emise de ICCJ pentru supravegherea magistratilor. Consiliul Superior al Magistraturii, de aceasta data in Plen, a ingropat definitiv si controlul privind dosarele fabricate de DNA, in perioada 2014-2020, impotriva cetatenilor si societatilor comerciale.

Concret, aceleasi doua judecatoare din CSM, Gabriela Baltag si Evelina Oprina, au solicitat, tot la inceputul anului 2020, realizarea unor analize privind dosarele fabricate de DNA impotriva cetatenilor si firmelor in perioada 2014-2020. Apreciem necesara si urgenta analiza la nivelul Sectiei pentru Judecatori a CSM a situatiei dosarelor ce s-au inregistrat pe rolul tuturor tribunalelor, Curtilor de Apel din tara, precum si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie vizand cetateni instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie incepand cu data de 01.02.2014 la zi, pentru a putea aprecia in ce masura s-a afectat caracterul echitabil al procedurilor judiciare derulate si, eventual, in functie de concluziile ce vor fi stabilite, identificarea responsabilitatilor si luarea masurilor corespunzatoare”, precizau judecatoarele Baltag si Oprina.

Trimisa de la Sectia pentru judecatori a CSM la Plenul CSM, solicitarea si-a gasit sfarsitul tot joi, 14 mai 2020. Concret, Plenul CSM a stopat declansarea vreunei analize privind modul in care DNA a fabricat dosare cetatenilor simpli si persoanelor juridice.

 

Iata minuta CSM:


“Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca este competent a se pronunta asupra solicitarii formulate de doamnele judecator GABRIELA BALTAG si EVELINA OPRINA, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, privind demararea formalitatilor necesare in sensul solicitarii de date si informatii de la toate tribunalele, curtile de apel din tara, precum si de la inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea evidentierii situatiei dosarelor vizand cetateni, instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie, incepand cu data de 01.02.2014 la zi. (majoritate: 10 voturi DA, 9 voturi NU)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea solicitarii formulate de doamnele judecator GABRIELA BALTAG si EVELINA OPRINA, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, privind demararea formalitatilor necesare in sensul solicitarii de date si informatii de la toate tribunalele, curtile de apel din tara, precum si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea evidentierii situatiei dosarelor vizand cetateni, instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie, incepand cu data de 01.02.2014 la zi, respectiv:

-indicarea dosarelor instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie inregistrate pe rolul acestor instante vizand persoane fizice si persoane juridice (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);

-numarul persoanelor fizice si persoanelor juridice vizate de aceste dosare (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);

-infractiunile care au facut obiectul dosarelor penale (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);

-masurile preventive si/sau metodele speciale de supraveghere sau cercetare dispuse cu privire la persoanele fizice si persoanele juridice in aceste dosare si perioadele pentru care au fost dispuse (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);

-solutia definitiva pronuntata in fiecare dosar in parte (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);

-temeiul legal in cazul solutiilor de achitare, de incetare a procesului penal dispuse in cursul judecatii, dar si in cazul solutiilor judecatorului de camera preliminara in fiecare dosar in parte (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL);

-care sunt masurile asiguratorii dispuse in aceste dosare in legatura cu bunurile persoanelor fizice si juridice si care a fost durata pentru care aceste masuri au grevat bunurile respective (majoritate: 7 voturi pentru Admitere, 11 voturi pentru Respingere, 1 vot NUL)”.


In ceea ce priveste modul in care s-a votat in aceasta problema, apreciem ca taberele au fost cam aceleasi, cu precizarea ca probabil pentru admiterea solicitarii s-au pronuntat reprezentantii societatii civile, iar impotriva solicitarii procurorii din CSM.


* Cititi aici solicitarea judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina privind declansarea unui control la ICCJ pe mandatele de siguranta nationala emise impotriva magistratilor

 

* Cititi aici solicitarea judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina privind declansarea unei analize privind dosarele fabricate de DNA impotriva cetatenilor si firmelor


Foto: Agerpres

Comentarii

# Andrei date 15 May 2020 18:34 +22

Incredibilă situație!!!Va puteti imagina oameni buni cat de mare poate fi Mizeria din instanțele românești,din moment ce pun frâna aflării adevărului cum s-au întocmit si cum s-au judecat dosarele!!! Mare Rusine Națională a devenit Justitia din Romania!!! Acoperti-va cat mai puteti pt ca va veni si ziua decontului!!!

# mitica date 15 May 2020 18:59 +8

Astia nu mai sunt justitiari, sunt infractori!

# DODI date 15 May 2020 19:45 +10

Asta înseamnă - după opinia SRI și a vuvuzelei ciolaniSS - independența justiției. Adică îngroparea fărădelegilor comise de DNA+SRI în anii de tristă amintire sub conducerea slujirii. Și mai vorbim de stat suveran, independent și democratic? Dacă ne lasă alții ne punem noi (cu ajutorul acoperiților și pupincuriștilor din CSM) strâmbe în aflarea adevărului.

# NM date 15 May 2020 20:28 +6

nu se poate asa ceva, noi chiar nu avem nimic de spus noi doar platim taxe sa le dam lor salarii. presedinta ICCJ, nu cumva asta este fosta penala, vedeti ce inseamna omu?, mare tinichea de femeie eu personal atat de tare m am bucurat cand a fost pusa sefa la ICCJ am crezut ca s-a terminat cu manevrele la ICCJ. cum a putut sa voteze doar control pentru judecatorii ei dar pentru restul cetatenilor acestei tari nu. noi suntem buni doar sa le platim salariile lor atat. cum tia trecut glontul pe la ureche. deci sa inteleg ca dreptatea este doar pentru ei magistratii , restul suntem umplutura la puscarie cu noi. praful sa se aleaga de cei care au votat contra.

# gheorghe zidaru date 16 May 2020 15:16 +7

Ma intreb de ce nu se revolta judecatorii de la ICCJ sectia penala. Dupa ce au salvat-o dintr-o situatie in care multi altii nu au avut scapare, Corina Corbu i-a reclamat la CEDO pe colegi ca au intarziat redactarea... Iar acum pune presiune pe aceiasi colegi sa trimita la CEDO raspunsul care ii convine ei. Si l-a bagat pe Dragomir la inaintare sa se ocupe de problema. Prietenii stiu de ce...

# Lechi date 16 May 2020 17:54 +2

Salut ! Noaptea mintii ! Ce incredere mai are omul de rand in justitie ? Zero ! Nu se poate face justitie daca in urma sa ramane bezna mintii, o gramada de mizerii, acoperite, puturoase, au facut precum pisica, numai ca, ea face ceva instinctiv, dar cu in scop; sa nu-i ia vre-un caine urma ! Normal , ministrul justitiei nu ar trebui sa aiba drept de vot la asemenea caz; el centreaza si da cu capul ! Mai dovada ca justitia este subjugata politic , nici nu trebuie. Ce va urma : reintoarcerea practicilor din trecut, adica agatarea sabiei lui Damocles deasupra capului judecatorilor. Ce-i de facut ? Cred eu : judecatorii integri, sa puna pe ordinea de zi ,la fiecare sedinta care va urma, acest subiect. Asociatiile profesionale ale judecatorilor trebuie sa declare stare de urgenta, pana cand adevarul va iesi la lumina

# unneuron date 17 May 2020 10:38 +2

Parca nimeni nu e mai presus de lege, asa era scris? asta cu avizul csm e un artificiu, cum adica nu potideclansa o ancheta despre asta? hai baietii cu stiinta juridica, o plangere , o sesizare ? e inadmisibil sa lasati sa treaca asta asa, in primul rand sri ar trebui sa vrea asta, s-ar curata de stampila de politie politica.

# mitica date 17 May 2020 14:24 +3

Ce putem intelege cand esti impotriva declansarii controlului la ICCJ ? Ca urmatorii -ministrul Justitiei Catalin Predoiu; -sefa ICCJ Corina Corbu; -judecatoarea Mariana Ghena; -judecatorul Bogdan Mateescu; -judecatoarea Andrea Chis; -judecatorul Mihai Balan;,nu vor sa respecte legea! Astia trebuie neaparat sa raspunda penal in fata legii!

# FAN CORBU date 18 May 2020 16:42 +3

Auzi, LUJU, de ce nu ceri matale pe legea544 sa iti comunice ICCJ punctul de vedere al sectiei penale fata de plangerea Corinei Corbu la CEDO? Si sa spuna si ce ce raspunul trimis de ICCJ la CEDO nu a tinut cont de punctul de vedere? Si cine? Hai baeti, ca se poate! :) Iar juzii de la penala, chiar stati momai sa va faca una care nu a trecut o zi pe la curtea de apel, ci a fost parasutata direct de la TB via CSM si voi stiti oricum mai multe? Pai se poate? Acum nu mai protestati? De ce? Astept provincia :))))))

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii