ORBAN A PUS GRINDA PE STAREA DE ALERTA – Din 15 mai, Romania intra in starea de alerta. Guvernul da Ordonanta de instituire a starii de alerta, pana cand Legea va intra in vigoare. Premierul Ludovic Orban va conduce CNSSU in locul ministrului Marcel Vela si va face echipa cu Vela, Arafat si ministrul "Grinda": "Masurile vor avea caracter de obligativitate". Orban recunoaste la finalul starii de urgenta ca spitalele nu au fost pline: "Nu a existat depasirea capacitatii de tratare"

Scris de: Elena DUMITRACHE

14.05.2020 13:16
Vizualizari: 3695

Joi, 14 mai 2020, este ultima zi de starea de urgenta pe teritoriul Romaniei, iar Guvernul, speriat ca a ramas fara acoperire, face tumbe ca sa instituie rapid starea de alerta pana cand Legea privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 va intra in vigoare. Si o face cum nu se poate mai bine. In sedinta de Guvern organizata joi, 14 mai 2020, la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban a anuntat ca va da o ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG 21/2004 privind situatiile de urgenta, astfel incat Guvernul sa poata institui starea de alerta incepand de la 15 mai 2020. In speranta ca in cele cateva ore pe care le are la dispozitie, Guvernul va obtine toate avizele necesare pentru ca aceasta ordonanta sa indeplineasca toate conditiile de forma si sa nu poata fi, la randul ei, contestata, Ordonanta pe care Executivul o va da azi va avea rolul unei punti intre starea de urgenta emisa de presedintele Klaus Iohannis si starea de alerta ce urmeaza sa fie instituite in baza Legii privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.


 

Astfel, la deschiderea sedintei de Guvern de joi, premierul Ludovic Orban a vorbit despre importanta pe care avut-o Klaus Iohannis, emitand starea de urgenta care a permis Executivului "sa putem sa luptam cu toate armele impotriva acestei epidemii".

In continuare, astfel cum a anuntat Orban, lupta se va duce pe starea de alerta, prin intermediul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), condus pana azi de ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela. Odata cu aprobarea Ordonantei de Urgenta anuntate de premierul Orban, CNSSU va fi condus chiar de Ludovic Orban, astfel cum acesta a precizat, alaturi de trei vicepresedinti, respectiv ministru al Afacerilor Interne Marcel Vela, ministru al Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei Ion Stefan cunoscut sub denumirea de "ministrul Grinda" (foto stanga alaturi de Orban), si seful Departamentului pentru situatii de urgenta, medicul Raed Arafat.

In ce priveste masurile care urmeaza sa fie adoptate in aceasta perioada pentru trecerea de la starea de urgenta la starea de alerta, acestea vor fi clarificate prin ordin de ministru, in ordonanta ce urmeaza a fi emisa fiind cuprinse modificarile la OUG 21/2004 precum si facilitatile care vor fi mentinute in urmatoarea perioada.


Ne-a atras atentia in discursul lui Ludovic Orban precizarile facute de acesta, potrivit carora in perioada starii de urgenta in sistemul de sanatate "nu am avut nicio problema", nefiind depasita capacitatea de tratare a persoanelor care au fost infectate. Cum ramane totusi cu informatiile vehiculate public si niciodata negate de Executiv potrivit carora spitalele sunt pline, in unitatile sanitare bolnavii de COVID-19 sunt tratati pe holuri, nemaiavand loc in saloane, iar imbolnavirile sunt in crestere?

De asemenea, premierul Orban s-a cumintit si a inteles sa respecte decizia CCR care a stabilit ca drepturile romanilor nu pot fi restranse prin Ordonanta de Urgenta. In acest sens, Orban a precizat ca modificarile la OUG 21/2004 nu vor afecta drepturi si libertati.

 

Redam in continuare declaratiile premierului Ludovic Orban de la inceputul sedintei de Guvern din 14 mai 2020:

 

"Astazi se incheie starea de urgenta instituita prin decretul presedintelui Romaniei. Facand o evaluare retrospectiva a ceea ce s-a intamplat in ultimele doua luni, trebuie sa va spun din capul locului ca decizia de instituire a starii de urgenta luate de catre presedintele Romaniei a fost o decizie extrem de benefica pentru Romania. Ne-a oferit cadrul ca sa putem sa luptam cu toate armele impotriva acestei epidemii si ne-a permis sa mentinem la un nivel cat se poate de bun raspandirea acestui virus. Ca atare, nu am avut nicio problema in ce priveste sistemul de sanatate publica. Nu a existat depasirea capacitatii de tratare a persoanelor care au fost infectate, numarul de persoane infectate la 100.000 de locuitori, mai ales tinand cont de conditiile specifice din Romania si anume faptul ca au intrat in tara din data de 23 februarie pana in data de 1 mai 1.270.000 de romani, dintre care marea majoritate au venit din tari care erau incadrate in zona rosie. Cred ca in toata aceasta perioada de 60 de zile in care presedintele ne-a oferit prin decretul de instituire a starii de urgenta toate instrumentele necesare am putut sa facem fata acestei provocari neasteptate si care ne-a pus la grea incercare.

Astazi Comitetul National pentru Situatii de Urgenta va declara starea de alerta in cadrul situatiei de urgenta provocate de epidemia de coronavirus. Tot astazi, odata cu declararea starii de alerta Comitetul National pentru Situatii de Urgenta va institui toate masurile necesare pentru a apara viata si sanatatea romanilor. Aceste masuri vor avea caracter de obligativitate si vor fi stabilite in baza OUG 21 care reglementeaza situatiile de urgenta, raspunsul autoritatilor la situatiile de urgenta si care stabilesc starea de alerta.

Nimic nu ne va impiedica sa luam toate deciziile necesare pentru a putea sa facem fata in continuare provocarii generate de aceasta epidemie.

Toate masurile necesare vor fi adopate Comitetul National pentru Situatii de Urgenta si de asemenea va solicit tututor ministrilor sa emiteti, impreuna cu Institutul National de Sanatate Publica si de asemenea cu colaborarea Consiliului de Suport Tehnico-Stiintitfic toate ordinele privind normele de sanatate, de securitatea muncii care trebuie respectate in toate activitatile (...). Este vorba despre regulile privitoare la circulatia in mijloacele de transport public, regulile privind functionarea in spatiile comerciale, regulile privind functionarea hotelurilor, frizeriilor si tututor categoriilor de activitati unde se ridica restrictiile.

De asemenea, vreau sa va anunt ca impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne am luat decizia pentru a intari autoritatea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta sa modificam Ordonanta 21 si sa imi asum, in calitate de prim ministru, conducerea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, secondat de trei vicepresedinti, de domnul ministru al Afacerilor Interne Marcel Vela, de domnul ministru al Lucrarilor Publice si de asemenea de seful Departamentului pentru situatii de urgenta, Raed Arafat.

Va solicit o mobilizare pentru a face fata trecerii de la starea de urgenta la starea de alerta. In calitate de ministri va trebui sa girati cu maxima responsabilitate implicarea si punerea in practica a tuturor masurilor.

Catre cetatenii romani transmit un mesaj foarte simplu: Fiti responsabili ca si pana acum. Respectati toate masurile care sunt instituite de autoritati pentru ca aceste masuri nu au alt scop decat acela de a va apara sanatatea, de a va apara viata, de a va feri de pericolul infectarii cu COVID-19.

De asemenea, astazi va trebui sa adoptam actul normativ, ordonanta de urgenta prin care sa reglementam toate masurile necesare pentru trecerea de la starea de urgenta la starea de alerta in special acele masuri drepturi ale cetatenilor, facilitati pe care le-am acordat pe perioada starii de urgenta si pe care le vom prelungi si dincolo de starea de urgenta. Va trebui sa reglementam toate masurile in domeniul sanatatii, de asemenea in domeniul educatiei, astfel incat sa putem face provocarilor. (...)

Trebuie sa tinem cont in modificare (n.red. - a OUG 21/2004) de decizia Curtii Constitutionale. Modificarea nu poate sa afecteze drepturi si libertati, pentru ca drepturile si libertatile pot fi afectate temporar doar prin lege si Parlamentul a adoptat legea si va intra in vigoare luni". 

Comentarii

# moromete date 14 May 2020 13:31 +21

Dictatură și pușcărie pentru mămăligarii spălați pe creiere, furați ca-n codru și canibalizați. Suntem o nație de proști, care ne merităm soarta de sclavi. Ne place.

# xyz date 14 May 2020 13:46 +1

Corect. Din pacate, nici tara asta, nici intreaga planeta nu mai au vreo scapare.

# vaduva date 14 May 2020 13:52 +7

INSEAMNA ca de VINERI la ora 00.00 pana LUNI la ora 00.00 NU EXISTA NICI STARE DE URGENTA, nici STARE DE ALERTA...care sa ne impiedice sa circulam si sa iesim din case...sa ne adunam...sa protestam

# vaduva date 14 May 2020 14:25 0

https://www.libertatea.ro/stiri/spitale-covid-bolnavi-ajutor-medici-2995737

# Diasporean date 14 May 2020 14:57 +2

Incredibil ce tampenii poate debita sica mandolina! Cum sa dai oug, ca o punte de legatura, ce este puntea din fundul curtii sale? Peneleprele eludeaza orice forma de legalitate, iar romanasii stau cuminti la cutie si spun doar atat...multumim frumos ca ne-o trageti, mai vrem!!!

# Tipa date 14 May 2020 18:01 +2

Nu va mirati ca poporul doarme.E adormit de securisti mana prelungita a ocultei...adormiti cu vraji si satanolatrie....nu o zic eu ci Sfantul PAISIE AGHIORITUL .Cuvinte duhovnicesti vol II Trezire duhovniceasca pag.191. " Ca sa le reuseasca scopul de a stapani lumea folosesc vrajitoria si satanismul.Satanolatria o vad ca pe o putere care ii va ajuta in planurile lor." De aceea sunt si disperati sa loveasca in biserica in sfanta impartasanie si tin cu sfintenie secretul .Cat timp nu stii de ce boala suferi nu te tratezi....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii