ORDONANTA PE COMPLETURI VA ADUCE HAOSUL – Avertismentul avocatului Adrian Toni Neacsu privind ordonanta de urgenta care va amana intrarea in vigoare a completurilor de 3 judecatori in caile de atac: „OUG neconstitutionala, contrara referendumului pe justitie din 2019... Haosul va fi mai mare decat cel de la completele de 5 ICCJ. Dupa anularea acestei OUG in procedura constitutionala, toate deciziile pronuntate in apel in 2021 vor putea fi desfiintate. Voi ataca OUG-ul in fiecare dosar de apel”

Scris de: V.B.

30.12.2020 15:14
Vizualizari: 6265

Ordonanta de urgenta pe care guvernul condus de premierul Florin Citu (foto stanga) se pregateste s-o emita in domeniul completurilor de judecata din caile de atac – prin care  se va amana din nou intrarea in vigoare a completurilor de 3 judecatori in apel (in prezent, apelurile se judeca in completuri de 2 judecatori, cu exceptia ICCJ) – va produce un haos mai mare decat cel provocat de completurile nelegale de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.Avertismentul a fost lansat miercuri, 30 decembrie 2020, de catre avocatul Adrian Toni Neacsu (foto dreapta), care a argumentat caracterul neconstitutional al unei astfel de ordonante.

Motivul este unul usor de banuit: o asemenea OUG ar incalca referendumul presedintelui Klaus Iohannis din 2019, unde poporul s-a exprimat prin vot impotriva legiferarii prin ordonante de urgenta in domeniul justitiei. Or, avand in vedere jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, care impune respectarea sensului unui referendum valid, ordonanta clocita de catre Florin Citu si ministrul Justitiei, Stelian Ion, are toate sansele sa pice la CCR, a subliniat Toni Neacsu, adaugand ca el insusi va ridica exceptia nelegalei compuneri a completurilor de judecata din apel si chiar va ataca ordonanta la Curtea Constitutionala.


Redam postarea de pe Facebook a avocatului Adrian Toni Neacsu:


In sedinta de Guvern de astazi este programata o ordonanta de urgenta care va amana cu inca un an de zile intrarea in vigoare a dispozitiilor referitoare la compunerea completelor de apel in civil si penal cu 3 judecatori.

Asa cum am tot spus, cercul incompetentei profesionale si ipocriziei politice se va inchide cu o OUG neconstitutionala, contrara referendumului pe justitie din 2019.

Referendumul din 2019 a constatat vointa poporului, in sens constitutional, de a nu se legifera prin ordonante de urgenta, in nici o situatie si in nici o imprejurare, in domeniul organizarii judiciare. Guvernul exact asta face, legifereaza in domeniul Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara (iata!), intervenind in sensul stabilirii compunerii completelor pentru anul 2021.

Referendumul a fost validat prin Hotararea Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 2 din 27 iunie 2019 si unul din efectele sale directe este ca "poate determina o conduita de abtinere de a reglementa in sens contrar vointei exprimate de votanti".

Prin Decizia nr. 682 din 27 iunie 2012 CCR a constatat ca "reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este in contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61".

Consecinta fireasca este ca, sesizata fiind cu exceptii de neconstitutionalitate, CCR va declara inevitabil neconstitutional OUG-ul d-lor Catu si Stelian ION intrucat nu respecta dispozitiile art. 1 si art. 2 din Constitutia Romaniei, Guvernul Romaniei ignorand vointa suverana a poporului roman cu ocazia adoptarii lui.

De asemenea, OUG-ul de astazi este neconstitutional si fiindca, potrivit practicii curente a CCR, Guvernul nu poate legifera daca parlamentul este deja sesizat cu aceiasi propunere legislativa!

Si cateva observatii practice:

1. Haosul produs de organizarea completelor in 2021 printr-o OUG neconstitutionala va fi mai mare decat cel legat de completele nelegale de 5 judecatori de la ICCJ. Dupa anularea acestei OUG in procedura constitutionala toate deciziile pronuntate in apel in 2021 vor putea fi desfiintate.

2. Eu personal voi ataca OUG-ul in fiecare dosar de apel pe care il voi avea, intrucat consider ca incepand cu 1 ianuarie 2021 trebuie sa fiu judecat in complete legale de 3 judecatori iar nu in complete de 2 judecatori stabilite printr-un OUG neconstitutional. Fiecare cerere de apel pe care o voi formula in 2021 va fi insotita si de o exceptie a nelegalei compuneri a completului de judecata, cu 2 judecatori, in loc de 3 judecatori.

3. Reglementarea cu intentie intr-un domeniu care ii este interzis Guvernului si nerespectarea, tot cu intentie, a rezultatului referendumului poate constitui continutul constitutiv al infractiunii de abuz in serviciu, posibil a fi savarsita de membrii Guvernului, in frunte cu premierul si ministri care au avizat oug-ul. Nu exista imunitate juridica a membrilor Guvernului pentru adoptarea unui OUG prin savarsirea unei infractiuni. Pur si simplu nu cred ca se va gasi cineva in aparatul tehnic al MJ care sa-si puna semnatura pentru a aviza o astfel de OUG.

4. Promovarea unui astfel de OUG de catre USR-istul Stelian Ion (avocat) si PNL-istul Florin Catu arata cat de josnica este decizia politica in Romania si lipsa aderentei reale a partidelor noastre la principiile democratice, cel mai important fiind acela ca vointa nationala, exprimata prin refrendum, este intangibila. Refrendumul din 2019 a fost un joc cinic de glezna politica si atat.

5. Presedintele Romaniei, ca initiator, are obligatia morala si politica de a interveni si a apara vointa poporului asa cum a masurat-o el in 2019 prin rezultatul referendumului. Elefantii neconstitutionali tropaie in sedinta de Guvern de astazi, nu noaptea ca hotii, ci ziua in amiaza mare, ca sutii de constitutie.


* Cititi aici proiectul de ordonanta de urgenta

* Cititi aici expunerea de motive

Comentarii

# Gilu date 30 December 2020 16:04 +8

Si ce crezi ca raspunde Neamtu':"Abar frace,/Nu sa pune,ca-i pa space/Vrea,ca-i punga,ba ca-i ceaca/Referenda,zuitata s_ o faca"...Ce ciudați sunt romanii! Ma refer la profesori...Cand le-a marit "ciuma rosie" veniturile ,nu mai conteneau ca e cah! si ca vrea sa- duca la rusi(da'banii erau buni),ca si actorii,precum și alte categorii de români,care luau banii cu stanga,dar votau cu dreapta...Uite ca au venit "ai lor","ieuropenii"care nu le mai dau nimic,ba le iau si ce le daduse"ciuma rosie"...A marait careva?Câțiva sindicaliști s- au adunat si au mieunat niste scancete.Din înaltul tronului,Raluka le- dat un siktir bine țintit,după care gasca de miorlaiti și- a cerut scuze ,plecând cu coada intre picioare...Are dreptate Mircea Badea,când spune că ăștia sunt buni pentru noi!C'est toi qui l' as voulu,Georges Dandin!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii