29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PANDEMIA SINGURATATII – Asociatia „Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor” atrage atentia asupra izolarii sociale si a singuratatii seniorilor: „1 din 4 varstnici din orasele Romaniei se confrunta cu un grad ridicat de singuratate. 3 din 10 seniori nu au pe cine sa se poata baza in situatii de necesitate. 28% nu interactioneaza cu mai mult de 4 persoane intr-o luna. 1 din 4 batrani spune ca are o stare proasta de sanatate fizica si mentala”. Iata cum putem ajuta

Scris de: L.J. | pdf | print

8 December 2021 12:16
Vizualizari: 5430

In spatele crizei economice provocate de restrictiile pandemice se ascunde alta criza, cel putin la fel de grava: una sociala. Iar ea ii afecteaza inclusiv pe batrani. In Romania, un sfert dintre varstnicii din mediul urban – adica mai mult de 450.000 de persoane de peste 65 de ani – resimte un grad ridicat de singuratate. Peste jumatate dintre seniori se simt singuri deseori. Sunt doar cateva dintre procentajele unui studiu realizat de Kantar Romania cu privire la indexul singuratatii si efectele acesteia printre seniorii romani.


 

In acest context, marti, 7 decembrie 2021, Asociatia „Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor” (condusa de Laszlo Bodor – foto 1) a anuntat lansarea campaniei „Pandemia Singuratatii” – o campanie de crestere a gradului de constientizare cu privire la problemele cu care se confrunta varstnicii singuri romani dar si de strangere de fonduri pentru acestia. Scopul campaniei este de a determina publicul larg sa inteleaga starea de singuratate a seniorilor si sa se implice in a le oferi batraneti demne si linistite, mentioneaza organizatia neguvernamentala.


ONG-ul prezinta si alte cifre din studiul Kantar:


- 3 din 10 persoane de peste 65 de ani nu au cu cine petrece timpul sau pe cine sa se poata baza in situatii de necesitate;

- 28% dintre batrani nu interactioneaza cu mai mult de 4 persoane intr-o luna intreaga;

- 1 din 4 varstnici declara ca are o stare proasta de sanatate fizica si mentala, iar singuratatea ii accentueaza problemele medicale;

- 32% dintre seniori se simt marginalizati si traiesc intr-o continua izolare.

Factori precum starea de sanatate precara sau pierderea partenerului de viata contribuie la restrangerea interactiunilor sociale.


Catalin Dinu (directorul executiv al Asociatiei „Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor”) – foto 2 – a declarat:


Bunicii nostri nu doar ca sunt singuri, insa si-ar dori sa fie in continuare utili si vizibili pentru societate, iar pentru acest lucru au nevoie de sprijinul nostru. Singuratatea duce la depresie si la degradarea sanatatii fizice, ceea ce aduce de multe ori o moarte prematura pentru seniori. Principala dificultate cu care ne confruntam este de a ajunge la ei si a depasi barierele cu privire la recunoasterea impactului singuratatii in viata lor. Cei care ne-au dat atat de multe nu trebuie sa sufere, fiind ignorati de societate. Misiunea Niciodata Singur este de a ajunge la toti varstnicii aflati in aceasta situatie si de a le reda bucuria de a trai”.

Dintre persoanele cu un grad ridicat de singuratate, 39% au probleme fizice, de doua ori mai mult decat media. Sanatatea ii determina pe batrani sa petreaca mai mult timp in interiorul casei: 64% dintre seniori petrec mare parte din timp realizand activitati casnice, cum ar fi gatit sau curatenie, ocupatii folosite ca mecanisme in lupta cu singuratatea. Rutina lor arata astfel: 43% ies la plimbare exclusiv in jurul casei sau in parc, 33% se uita la televizor, iar doar 27% au activitati in afara casei, gradinaresc sau au alte hobbyuri. Cei care se confrunta cu un grad ridicat de singuratate ies si mai putin din casa (18%).


Cum putem ajuta


Pentru a contribui la misiunea asociatiei, de a oferi sprijin varstnicilor singuri, este necesar si sprijinul material. Toti cei care vor sa le ofere bucurii seniorilor pot dona lunar 2 euro prin SMS la 8845 cu textul „IMPREUNA”, o suma recurenta pe site-ul https://niciodatasingur.ro/, sau o sponsorizare deductibila din impozitul pe venit / profit al companiei, prin facilitatea fiscala de 20%.

Asociatia „Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor” este o organizatie care are misiunea de a aduce demnitatea in vietile varstnicilor singuri, prin voluntariat si implicare civica. Din 2015, Niciodata Singur si-a asumat misiunea de „a fi impreuna”- impreuna in cauza singuratatii varstnicilor. 250 de varstnici care locuiesc singuri si peste 600 din caminele de batrani sunt sprijiniti de peste 250 de voluntari. De 6 ani, Niciodata Singur ofera sprijin moral, practic si material varstnicilor singuri sau aflati in situatii dificile de viata. Echipele de voluntari din Bucuresti, Braila, Ploiesti, Pitesti, Constanta, Iasi, Cluj-Napoca, Brasov, Ramnicu Valcea si Targoviste le ofera toate cele necesare, dar si sprijinul si prietenia lor neconditionate.

Studiul „Explorarea si masurarea singuratatii la persoanele varstnice din Romania” a fost realizat de Kantar Romania, la solicitarea Asociatiei „Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor”, in perioada 27 septembrie – 12 octombrie 2021. Acesta contine o parte calitativa (interviuri in profunzime, cu persoane din segmentul reprezentativ de varsta) si una cantitativa (sondaj pe baza de interviuri telefonice in randul varstnicilor). Studiul a fost realizat pe un esantion generat aleator, reprezentativ la nivel national.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva