29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PARATUL CSM – Concursul de numire a judecatorilor in functii de conducere risca sa fie anulat. Motivul: CSM a organizat concursul cu incalcarea legii privind starea de alerta. Judecatoarea Mihaela Rodica Dobrin de la Tribunalul Dolj a deschis la Curtea de Apel Craiova o actiune impotriva CSM. Halucinant: in loc sa respecte legea, judecatorii din CSM au luat de bune interpretarile lui Catalin Predoiu (Hotararea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 August 2020 12:44
Vizualizari: 7291

Judecatorii proaspat numiti in functii de conducere vor trebui sa le multumeasca presedintei CSM Nicoleta Margareta Tint (foto) si altor cativa membri ai Sectiei pentru judecatori a Consiliului in cazul in care concursul in urma caruia au fost validati in functii va fi anulat. Si exista toate sansele sa se intample, in instanta fiind deja depusa o actiune in acest sens.


 

Judecatoarea Mihaela Rodica Dobrin de la Tribunalul Dolj a deschis la Curtea de Apel Craiova o actiune impotriva Consiliului Superior al Magistraturii, prin care, potrivit informatiilor noastre, solicita suspendarea hotararii CSM de organizare a “concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii”. Nu cunoastem daca judecatoarea Dobrin solicita suspendarea hotararii privind intregul concurs sau doar in ceea ce priveste functia pentru care a candidat, insa oricum ar fi o decizie de admitere a actiunii sale ar duce automat la invalidarea intregului concurs.

Dosarul a fost inregistrat in 12 august 2020, primul termen fiind fixat pentru 25 august 2020 (vezi facsimil). Asa cum afirmam la inceputul articolului, sunt sanse mari ca actiunea judecatoarei Dobrin sa fie admisa, avand in vedere ca Sectia pentru judecatori a CSM a decis organizarea concursului cu incalcarea legii. Mai exact, asa cum Lumea Justitiei a aratat in articolul “CSM zburda pe langa lege”, publicat in 4 august 2020, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a organizat “concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii” cu incalcarea Legii 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 care, la art. 27 alin. 3, stabileste ca: “Pe durata starii de alerta, in institutiile si autoritatile publice se suspenda orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau functiilor vacante si temporar vacante, cu exceptia celor prevazute la alin. (1) si (2), precum si la art. 11 si 12, precum si a posturilor de predare vacante din unitatile de invatamant preuniversitar si a posturilor si functiilor vacante din institutiile de invatamant superior, institutele de cercetare, Academia Romana si academiile de ramura”.

 


Interesant este ca insusi CSM a recunoscut ca prevederile din Legea 55/2020 amintite mai sus fac imposibila organizarea concursului pentru numirea judecatorilor in functii de conducere. S-a intamplat in 25 mai 2020, la zece zile de la adoptarea Legii 55/2020, cand Sectia pentru judecatori a CSM a adoptat Hotararea nr. 749 prin care a stabilit urmatoarele:

“Potrivit art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, pe durata starii de alerta, in institutiile si autoritatile publice se suspenda orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau functiilor vacante si temporar vacante, cu exceptia celor prevazute la alin. (1) si (2), precum si la art. 11 si 12.

Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca prevederile legal mentionate anterior sunt aplicabile si concursului sau examenului pentru numirea judecatorilor in functii de conducere la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii, care, in urma promovarii concursului sau examenului, vor fi numiti in posturile de conducere vacante existente in sistemul judiciar, date fiind in principal ratiunea care a stat la baza reglementarii cuprinse in textul de lege, respectiv evitarea prezentei unui numar mare de persoane in spatii inchise, precum si exceptiile expres prevazute.

Potrivit dispozitiilor Regulamentului privind numirea in functii de conducere a judecatorilor si revocarea din aceste functii, aprobat prin Hotararea nr. 188/2020 a Sectiei pentru judecatori, si datelor communicate de directia de resort, se constata ca sunt prevazute urmatoarele probe pentru concursul sau examenul pentru numirea judecatorilor in functii de conducere: testarea psihologica, evaluarea capacitatii candidatului de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, precum si verificarea rezistentei la stres; prezentarea orala a unui proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei pentru care candideaza; si testarea scrisa privind managementul, comunicarea si resursele umane, iar pana la data de 22.05.2020 se inscrisesera 80 de candidati.

Sectia pentru judecatori a constatat ca, la art. 42 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, au fost prevazute masuri pentru desfasurarea activitatilor de pregatire in vederea sustinerii examenelor nationale si de certficare a competentelor profesionale, care presupun interactiunea 'fata in fata', in conditii de protectie sanitara, pentru unitatile de invatamant preuniversitar.

Sectia pentru judecatori apreciaza ca aplicarea prin analogie a unor texte legale este posibila doar in situatiile pentru care nu exista reglementare legala. Astfel, chiar daca la art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 nu se mentioneaza expres concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor, aplicarea prin similitudine a prevederilor art. 42 ar conduce in fapt la eludarea art. 27 alin. (3), aceasta dispozitie putand fi aplicata practic in privinta majoritatii concursurilor sau examenelor.

Constata suspendarea concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor la curti de apel, tribunale si judecatorii, organizat in perioada aprilie-iulie 2020, incepand cu data de 25.05.2020”.

 

Predoiu face legea in CSM

 

Cu toate acestea, la doar o luna de la aceasta hotarare, in 25 iunie 2020, Sectia pentru judecatori a CSM a emis Hotararea nr. 898 – luata nu in unanimitate - prin care a decis reluarea concursului. Asta desi situatia existenta in momentul suspendarii concursului persista si la data la care s-a decis reluarea concursului.

Halucinant este insa modul in care judecatorii din CSM au dispus reluarea concursului. Mai precis, au facut-o nu in baza unei legi care sa prevada clar aceasta posibilitate, ci pe interpretarile ministrului Justitiei Catalin Predoiu. Interpretari care evident nu tin cont de lege.

 

Iata fragmente din Hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM nr. 898 din 25 iunie 2020, anexata integral la finalul articolului:


“Fata de dispozitiile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, potrivit carora: 'Pe durata starii de alerta, in institutiile si autoritatile publice se suspenda orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau functiilor vacante si temporar vacante, cu exceptia celor prevazute la alin. (1) si (2), precum si la art. 11 si 12', prin Hotararea nr. 745/25.05.2020 a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a constatat suspendarea concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor la curti de apel, tribunale si judecatorii, incepand cu data de 25.05.2020.

In sedinta din data de 28.05.2020, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dispus sesizarea ministrului justitiei cu propunerea de completare a articolului 27 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, in sensul introducerii dupa alineatul (3) a unui nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins: “(4) Prevederile alin. 3 nu se aplica examenelor si concursurilor organizate in sistemul judiciar, inclusiv concursului de admitere la Insititutul National al Magistraturii, concursului de admitere in magistratura si concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii, concursului de admitere in magistratura si concursului de admitere la Scoala Nationala de Grefieri, care se pot desfasura cu respectarea masurilor de protectie sanitara”.

Prin adresa nr. 3/41936/2020, Ministerul Justitiei a comunicat ca a sesizat Ministerul Afacerilor Interne in sensul solicitarii Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin aceeasi adresa, Ministerul Justitiei a opinat, in legatura cu solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, ca se pot identifica doua interpretari ale textului art. 27 alin. (3) din Legea 55/2020, respectiv:

-interpretarea literala, restrictiva, potrivit careia suspendarea se aplica doar in cazul concursurilor (nu examenelor) pentru ocuparea posturilor vacante la autoritati publice, context in care nu ar fi necesara o modificare legislativa, dat fiind si faptul ca starea de alerta se instituie pe o perioada limitata in timp, iar procedura de promovare a unui act normativ care sa instituie exceptii de la art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 ar depasi perioada starii de alerta;

-interpretarea teleologica, potrivit careia textul art. 27 trebuie interpretat in raport cu scopul legii (prevenirea si combaterea Covid-19, urmarindu-se distantarea sociala si evitarea adunarii in spatii inchise), context in care suspendarea prevazuta de art. 27 alin. (3) din Legea 55/2020 vizeaza concursurile si examenele din cadrul tuturor institutiilor si autoritatilor publice.

In sedinta din data de 16.06.2020 a Comisiei nr. 1 – comuna din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii s-a decis, cu majoritate, ca fata de argumentele cuprinse in Adresa nr. 3/41936/2020 a Ministerului Justitiei, procedurile referitoare la examenul sau concursul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor la curti de apel, tribunale si judecatorii, pot continua, nefiind afectate de dispozitiile art. 27 din Legea nr. 55/2020.

Vazand si concluzia care a rezultat in urma dezbaterilor din cadrul Comisiei nr. 1, Sectia pentru judecatori apreciaza ca se poate proceda la reluarea concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere. In acest sens se observa ca in cuprinsul dispozitiilor art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 se utilizeaza sintagma de concurs si nu cea de examen, de unde rezulta ca suspendarea vizeaza concursurile in urma carora se recruteaza personal extern in institutii si autoritati publice. Or concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor nu implica recrutarea de personal din afara sistemului, ci asigura stabilitatea pe functii si implicit exercitarea atributiilor manageriale de catre presedinti sau vicepresedinti in scopul organizarii eficiente a activitatii instantelor judecatoresti”.


* Cititi aici Hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM prin care s-a dispus suspendarea concursului

* Cititi aici Hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM prin care s-a dispus reluarea concursului

Comentarii

# Parerea mea date 23 August 2020 12:49 +12

Actualul CSM are sanse foarte mari sa termine mandatul la puscarie...prea sunt manjiti toti membrii actuali. La multi ani va dorim, cu executare. :-x

# Koruptionen date 23 August 2020 13:09 +5

Ar trebui sa cada niste capete prin CSM. Cine a aprobat organizarea acestui concurs, impotriva legii? Cine a avut interes in cauza? Se face vreo verificare interna, vreun audit? Sau e complicitate pana la capat?

# Corleone din Brasov date 23 August 2020 13:29 +3

Este Nicoleta Tint seful unui sistem mafiot? Sau este seful unui sistem corupt si mafiot pacalit si manevrat de oamenii din subordine? Asteptam ziua de luni, ca sa vedem daca are vreo reactie si da vreun comunicat de presa - privind verificari si eventuale demiteri - sau tace din gura si da cu deodorant peste rahatul urat mirositor....

# Cetateanul date 23 August 2020 13:50 +5

Nooo. Calcarea legii? Asa ceva nu se exista sau, dupa cum urla o isterica dezaxata si trancanitoare, mai nou amploaiata printre curcile din cotetzul suprem, "in sala asta io zic ce scrie in lege". Asa ca mucles ca daca a zis curcile ca e bine atunci asa sa ii ramana numele.

# Felicitari LUJU date 23 August 2020 14:20 +5

Bravo Luju, sunteti ca o oglinda, care ne arata fata hada, nemachiata si imbatranita a Justitiei! Comunisti corupti, care incalca legea cu legea in gura!

# Cuibul de sconcsi date 23 August 2020 16:47 +3

In Csm miroase a .....

# Revocare date 23 August 2020 17:35 +3

Maine ar trebui revocat seful Directiei de Resurse Umane.....dar nu se poate, ca e si el o piluta mica, prietenii stiu de ce!

# escu date 23 August 2020 18:48 +3

Dacă pe timpul lu Tudorică se întâmpla așa ceva toată „lumea bună, crema”, din justiție ar fi sărit de târtiță în sus că se fac intervenții politice, iar DNA ar fi sărit repede, poate, chiar să-l aresteze pe făptuitor. Halal reformă în justiția liberală! La ce au mai fost cheltuiți bani pentru un simulacru de referendum? Mulțumim STS și SRI pentru rezultatul acelui referendum, că pentru cel pe tema familiei nu am avut prezență la vot.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva