PARLAMENTUL TREBUIE SA RESPINGA STAREA DE ALERTA – Avocatul Gheorghe Piperea explica de ce alesii sunt obligati sa puna capat harababurii guvernamentale: "Hotararea guwernerului este esentialmente ilegala, intrucat restrange drepturi si libertati fara sa fie lege... Hotararea guwernerului se bazeaza pe o lege neconstitutionala... Daca Parlamentul nu o va aproba, starea de alerta va fi incetat automat. Exista atat curaj si atata atentie in Parlament?”

Scris de: E.D.

18.05.2020 16:18
Vizualizari: 4474

 

Avocatul Gheorghe Piperea (foto), unul dintre primii oameni de Drept care a evidentiat abuzul autoritatilor legat de termoscanarea populatiei in scopul prevenirii raspandirii coronavirus (COVID-19), reactioneaza fata de hotararea Guvernului Orban de a institui starea de alerta la nivel national incepand cu data de 18 mai 2020. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, avocatul Piperea critica harababura legislativa si administrativa a Guvernului Orban, initiata in perioada starii de urgenta si continuata cu succes in perioada starii de alerta, aratand ca termoscanarea populatiei reprezinta o masura abuziva care nu poate fi impusa cetatenilor.

De altfel, subliniaza Piperea, obligativitatea termoscanarii si a purtarii mastilor in spatiile inchise nu au fost impuse nici macar in perioada starii de urgenta, cand se presupune ca masurile erau mai drastice, insa au devenit obligatorii in starea de alerta.


Debandada legislativa a Guvernului din ultimele doua luni este totusi pusa sub semnul legalitatii, masurile pe care premierul Ludovic Orban si echipa sa, inclusiv membrii CNSSU, le-au adoptat nefiind acoperite de un cadru legal. Iar aceasta intrucat, astfel cum bine a subliniat avocatul Gheorghe Piperea in postarea sa, "In Romania, nu exista, in mod oficial, epidemie pentru ca nu exista niciun act normativ care sa fi declarat, oficial, epidemia".


Redam postarea avocatului Gheorghe Piperea:

"Haloimăsul legislativ si administrativ generat de guwerner este total. E ridicol si jenant pentru orice om cu scaunul la cap.

S-a emis o noua hotarire, de data asta, hotarire de guvern, prin care se declara (din nou) stare de alerta la nivel national. Urmeaza ca aceasta hotarire sa fie supusa aprobarii de catre Parlament. Daca Parlamentul nu o va aproba, starea de alerta va fi incetat automat. Dar cine crede ca exista atat curaj si atata atentie in Parlament?

Intrucat eu sunt mai idealist din fire, incerc sa ofer, totusi, Parlamentului doua motive pentru care aceasta hotarire ar trebui respinsa.

In primul rand, hotarirea guwernerului este esentialmente ilegala, intrucat restrange drepturi si libertati fara sa fie lege. Restrangerile de drepturi nu sunt justificate de o calamitate naturala, un dezastru sau un sinistru deosebit de grav. In Romania, nu exista, in mod oficial, epidemie pentru ca nu exista niciun act normativ care sa fi declarat, oficial, epidemia. Calamitate naturala nu exista, intrucat cei 14 mii de infectati cu covid19 sunt cu asupra de masura acoperiti de capabilitatile sistemului sanitar national (care, de altfel, este in mod iresponsabil silit sa someze, in proportie de trei sferturi, in timp ce oamenii sufera sau chiar mor acasa, intrucat nu sunt primiti in spitale, prioritare fiind cazurile de covid-19). Nici sinistru deosebit de grav nu exista - asta se vede cu ochiul liber, fara microscop, optic sau electronic. Restrangerile de drepturi nu sunt nici proportionale cu situatia care le-a determinat - intrucat starea de alerta este, in mod evident, o stare mai putin grava decat starea de urgenta, restrangerile de drepturi nu pot fi mai severe in stare de alerta decat in starea de urgenta. Or, termoscanarea si purtarea mastii in spatii inchise, de exemplu, nu au fost obligatorii in starea de urgenta, desi sunt obligatorii in starea de alerta.

[Nota catre "aparatorii" statului de drept si militantii anti-korupzion: aceste cerinte nu sunt inventate de mine, ci rezulta din art. 53 din Constitutie].

In al doilea rand, hotarirea guwernerului este fundamental ilegala intrucat se bazeaza pe o lege neconstitutionala. Legea privind starea de alerta, chiar daca a intrat in vigoare azi, este neconstitutionala, intrucat reglementeaza aceeasi situatie pe care o reglementeaza OUG nr.21/2004, asa cum a fost modificata prin OUG nr.68/2020. Deocamdata, nu s-a formulat nicio exceptie de neconstitutionalitate, dar restrangerile de drepturi si libertati si amenzile ori sanctiunile complementare aplicate vor putea fi contestate in justitie, unde se va putea ridica exceptia si, ulterior, castiga la CCR, cu consecinta anularii retroactive a hotaririi de guvern de declarare a alertei la nivel national, ceea ce va insemna, realmente, un dezastru legal, judiciar si administrativ pentru guwerner".Comentarii

# Baran Gheorghe date 18 May 2020 16:47 +18

Da , parlamentul sa respinga aceasta stare de alerta . Sa o instituie unde sunt focare , pe localitati si / sau judet. Ajunge ! Cine vrea sa fie atent este si fara constrangere. CIne vrea sa fie imprudent este si cu constrangere.

# Hades date 18 May 2020 17:54 +4

N-aș pune bază pe Parlament. Un Parlament care a consimțit să-i fie uzurpate prerogativele, în 2 rânduri, prin încuviințarea ilegalelor decrete de instituire/prelungire a stării de alertă și un Parlament care a adoptat Legea nr. 55/2020, mai proastă chiar decât OUG nr. 1/1999 sau OUG nr. 21/2004, neconstituțională nu numai pentru motive extrinseci, gen paralelism legislativ, dar mai ales pentru motive intrinseci, gen restrângerea de drepturi și libertăți nu prin lege, ca act formal al Parlamentului, cum scrie în Constituție și zise CCR, ci prin legislație secundară, de tip hotărâre de guvern, nu va face altceva decât să încuviințeze și actuala neconstituțională stare de alertă și să consimtă a 4 oară, că a 3 a fost odată cu adoptarea legii, la paradirea drepturilor și libertăților cetățenilor români pe care ar trebui să le apere cu cerbicie în calitate sa de ”organ reprezentativ suprem al poporului român”. Halal !

# Cioc Misu date 18 May 2020 18:04 0

Aveti perfectă dreptate. Felicitări. Ma indoiesc că opoziția din parlament e in stare de ceva Va vota pentru cu niște amendamente de care guvernul nu va tine seama

# Pintea date 18 May 2020 18:05 -2

Si in schimb, ce sa avem? Debandadă? Santem vraiște! Habar n-avem cand ne sant incalcate cu adevarat drepturile, cand trebuie sa protestam si cand nu. Țipăm si ne isterizăm pentru lucruri marunte iar abuzurile majore au trecut pe sub nasul nostru pentru ca noi eram ocupati cu exercitarea drepturilor fundamentale de a ”sta la terase si a hăhăi” ori de a da like-uri tâmpe la cescuțe de cafea. Un referendum pt familie boicotat, nu ne-a ingrijorat. Nici promulgarea Legii 45/2020. Eram negri de suparare ca am fost ”umiliti” ca trebuia sa avem in buzunar declaratii pe proprie raspundere, ca sa iesim afara. Afișarea voluntara pe facebook a unor poze cu aspecte intime ale vietii noastre, nu este ”injositoare”, nici ”degradantă”. Numai masurarea temperaturii in scop preventiv, ne provoaca crize de nervi. Ca ni se incalcă dreptul la transpirație. Dreptul de a fi sănătoși, dă-l incolo, bine ca sesizăm aici o manipulare mondială ca să nu iesim din casa.

# afiliatul date 18 May 2020 18:22 0

Multumiri dle avocat! Ne spuneti ce noi stim. De 30 de ani suntem furati si talhariti legal, conform ....legii. Si nu noi facem legea!

# xyz date 18 May 2020 19:08 +1

Focare de ce, istetule? De prostie poate. Tu inca n-ai inteles ca nu exista nici un Coronavirus?

# mihai date 18 May 2020 19:32 +1

pandemie de sclavi botnitati

# Cu masca, fara masca date 18 May 2020 19:36 +3

Pe cine credeti ca intereseaza ,,partea legala''? Am stat in ,,arest la domiciliu'' doua luni pe ,,legislatie ilegala'' si au platit ,,contribuabilii'' carora li s-au adus firmele pe butuci. Tocmai asta e scopul ,,balbaielilor''. Cea mai mare idiotenie pe care o pot spune ,,cetatenii'' este ca ,,guvernatii'' (cu un n, pt. ca al II - lea n il detin adevaratii decidenti) n-ar prea sti cum sta treaba cu legile. ,,Marii juristi'' ai natiei sigur ca-si dau seama ca-n noua lege a alertei de ex. ,,legiuitorul'' atat de bine pregatit juridic a impus obligativitatea purtarii mastilor ,,uitand'' sa specifice in lege sanctiunea in cazul incalcarii acestei obligatii. Nefiind sanctiunea, evident ca cine o sa fie amendat o sa castige in instanta. Au facut ca srl-istul si cumparatorul sa se incaiere pe tema mastii. Unul aparandu-si afacerea de frica ,,statului'' care ar putea sa-i inchida activitatea iar altul aparandu-si dreptul la demnitate. Totul in numele implementarii ,,distantarii sociale''

# Moise date 18 May 2020 20:48 0

Ideea este buna dar din păcate (ne)aleșii nu ne reprezintă interesele! Cine să facă asta,papagalul Ciorapu,Michimaus ori Motociclenu? Haha!!! Am ajuns pe mana repetenților clasei și plagiatorilor!

# vaduva date 19 May 2020 06:44 +2

@Pintea, observ ca sunteti de o ingrozitoare lipsa de echilibur democratic, sigur aveti vreo 70 de ani si ati fost militian sau securist de spita veche....cand citesc ce scrieti, imi vine sa vomit..pozele pe FB, chiar daca le pui in pielea goala, sunt puse din proprie vointa, nu cu pistolul la ceafa sau in frunte, nici nu te conditioneaza FB ``pune-ti pozele sau in caz contrar ai interzis sa intri pe FB```. eu am alt caracter...pentru mine, VIATA PERSONALA SI INTIMA A UNUI OM ESTE SFANTA..iar temperatura corpului MEU sau a COPILULUI MEU ma priveste numai pe mine si pe copilul meu, nici macar pe vreun medic, ca daca vreau sa am temperatura NU ma poate obliga nimeni sa ma duc la medic sau sa iau medicament pentru scaderea acesteia... exista si un principiu CEDO- dreptul de a trai NEVAZUT de ceilalti...iar eu nu vreau sa imi fie vazuta temperatura de NIMENI...clar ?

# vaduva date 19 May 2020 06:47 +1

@pintea, tu nu ai decat sa te dezbraci in pielea goala la intrarea in magazine, sedii publice printre care instante de judecata....este dreptul tau sa te arati in public dar NU OBLIGA si pe restul lumii.

# banditu coroiu date 19 May 2020 07:20 0

Cam multe pretentii de la ciucalacu. In afara de iesit pe sticla si smiorcait ca-i jeganis rau si-l acuza de blat cu ungurii, mai mult nu poate actualul psd-ist sef. Asta daca-i treaz. Daca nu-i treaz e lesinat, si tot asa. Actualii opozanti au recuperat in sondaje 3 procente in 6 luni cu ciucalacu la carma datorita inactivitatii si pupincurismului. O sa aprobe orice mizerie vine de la jeganis fara sa comenteze, inclusiv starea de alerta extrem de nemaipomenit de foarte maxima cum o alinta papagalul betiv de la guvern.

# Pintea date 19 May 2020 11:25 0

@văduvioarei/Pt limbajul țățesc pe care il ai si pt modul de gândire îngust, de turmă, nici nu te-as baga in seama, dar țâfna pe care o afisezi pe-aici si atacul la persoana, ma determina sa te scot din anonimat. Tehnologia NFC cand o folosești la hipermarket, nu o fi periculoasa? Sau conexiunea WI-FI? Ori termometrul digital cu infrarosu pt sugari, folosit de altfel in toate spitalele din strainatate?Camere video cu infrarosu?Sau produsele scanate la hipermarket, nu or fi toxice? Si da, asta am spus si eu, cand e vorba de pandemia facebook, acolo te despui voluntar, nici macar nu e nevoie sa te constrângă cineva, nu iti pasa de ridicol, atat esti de incantat sa ingrețoșezi spatiul virtual cu poze intime, adica exhibarea si aderarea la ceva ce ti se pare COOL, nu are limite! Faceti o petitie universala de protest, pentru ca in toata lumea se foloseste scanarea, incepand din aeroporturi, ca sa vedem cu ii pasa. Sau nu indrazniti sa mergeti cu nesupunerea dincolo de pagina luju?

# Pintea date 19 May 2020 12:22 0

@văduva/ ... dreptul de a trăi NEVAZUT este exercitat cel mai bine pe facebook! daca nu cumva se refera la o capacitate paranormală de a fi invizibil..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii