PENSIILE SPECIALE, IMPOZITATE LA SANGE – Parlamentul a votat definitiv impozitarea cu 85% a pensiilor de serviciu ce depasesc 7.000 lei si cu 10% a pensiilor intre 2.000 si 7.000 lei. Camera Deputatilor a adoptat proiectul cu 307 voturi „pentru” si unul singur „impotriva” (Document)

Scris de: V.B.

17.06.2020 16:08
Vizualizari: 12001

Ziua de miercuri, 17 iunie 2020, a adus consens intre deputatii PSD, PNL si USR. Camera Deputatilor – condusa de Marcel Ciolacu (foto) a votat, in calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor de serviciu (asa-zisele „pensii speciale”) ce depasesc 7.000 de lei si cu 10% a pensiilor de serviciu situate in intervalul 2.000-7.000 de lei (vezi facsimil). Ne referim atat la pensiile judecatorilor si procurorilor, cat si la cele ale parlamentarilor, judecatorilor CCR, functionarilor Curtii de Conturi, Avocatului Poporului, pilotilor civili etc. (click aici pentru intreaga lista).Spunem ca a existat consens intre PSD, PNL si USR, intrucat cei care au propus aceste trepte de impozitare au fost deputatii Alfred Simonis (PSD) si Florin Roman (PNL), precum si membrii Comisiei pentru buget din Camera Deputatilor, membri atat ai Partidului Social Democrat si ai Partidului National Liberal, cat si ai Uniunii Salvati Romania. De altfel, consensul s-a vazut mult mai bine in plenul Camerei Deputatilor, unde au fost inregistrate 307 voturi in favoarea impozitarii pensiilor de serviciu si numai unul impotriva.

Proiectul de lege a fost depus la Senat in 2 septembrie 2019, de catre fostul ministru de Finante Eugen Teodorovici, dar forma care a iesit din Camera Deputatilor este substantial diferita de cea propusa de senatorul PSD. Astfel, Orlando Teodorovici propunea impozit de 30% pentru pensiile de 7.000-10.000 lei si 900+50% pentru orice depaseste suma de 10.000 de lei.


Concret, proiectul modifica Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cea mai importanta schimbare fiind introducerea titlului IV/1, cu denumirea „Taxa pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta”. Acest titlu va contine trei noi articole: 134/1 („Categoria de contribuabili si sfera de cuprindere a taxei pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta”), 134/2 („Stabilirea bazei de calcul din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta”) si 134/3 („Calculul, retinerea, plata si declararea taxei pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta”). Acest din urma articol va viza efectiv pragurile de impozitare pentru pensiile de serviciu, dupa cum puteti citi in documentele anexate la final.

Amintim ca a mai existat consens intre PNL, PSD si USR in materie de pensii de serviciu ale magistratilor si ale celorlalte categorii sociale – cand a fost vorba ca Parlamentul sa le elimine, pur si simplu. Cu toate acestea, planul partidelor a fost dejucat de catre CCR, Curtea Constitutionala a Romaniei stabilind neconstitutionalitatea unei asemenea manevre (click aici pentru a citi). De altfel, instanta de contencios constitutional n-a facut altceva decat sa-si confirme propria jurisprudenta din ultimii 20 de ani legata de acelasi subiect (click aici pentru a citi).

Ramane de vazut daca noua lege trecuta prin Parlament va fi atacata si ea la CCR si mai ales daca judecatorii constitutionali o vor tranti, la fel cum au procedat cu legea de eliminare a pensiilor de serviciu.


* Cititi aici forma initiala a proiectului depus de Eugen Teodorovici

* Cititi aici expunerea de motive a fostului ministru

* Cititi aici amendamentele votate de Camera Deputatilor

Comentarii

# escu date 17 June 2020 16:50 +1

Hă, hă, hă, oare cine va urma la rând, să conteste legea la CCR? Crede cineva că gogoașa asta va avea câștig de cauză? Nu uitați că a mai fost odată niște modificări la legea pensiilor, unde CCR, patronată de Zegrean, a sus că pensii speciale sunt numai ale lor, la CCR, nu și ale celorlalți. În altă ordine de idei, crede cineva că procurori și judecători vor accepta asta? Va fi, oare, punctul de plecare din care procurorii vor asalta reduta liberalilor, cei cu imunitate la corupție și afaceri ilegale? Dar ce a fost șocant în declarația lui Ciolacu în fața ziariștilor, a fost isteria unei jurnaliste care era să-l strângă de gât, de ce nu răspunde la întrebări. Deontoloaga ar fi procedat tot așa și la Cotroceni, unde Johannis după ce îndruga ceva, întorcea spatele și pleca? Vai, mama ei de ziaristă! Unde o fi învățat jurnalismul?

# Un magistrat date 17 June 2020 17:39 +4

Nu va trece de CCR aceasta ineptie legislativa. Cu siguranta Inalta Curte o va ataca la instanta de contencios constitutional. Iar ICCJ isi va urma si de aceasta data propria-i jurisprudenta

# 307 YES.! date 17 June 2020 22:08 -2

SINECURILE astea de "SPECIALI" au luato peste BOT cum meritau ! Ce munca speciala au facut ASTIA (militieni.securisti.malitari.magistrati ....etc.!!???) pe vremea lui Niciolaie Ceausescu ?. Avea functii , salarii, privilegii, si NU munciau in 3 schimburi ca restul majoritar la salariatilor din Romania. Ca sa nu mai zic de bietii tarani din C.A.P. JOS PRIVILEGIILE daca vreti VOTURI la toamna !!!..

# VOX POPULI . date 17 June 2020 22:36 0

@ un magistrat : LA MUNCA Baaa...!! Nu la POMANA statului !

# X date 17 June 2020 23:29 +2

D.omnule magistrat, cu ce este mai prejos un medic, un chimist, un fizician, un cercetător științific decât dvs., un magistrat.? Și sa nu uitam de marele Portocala și mulți, foarte mulți ca el. Asemenea specimene au nevoie de pensii speciale și medicii care învață toată viata și salvează mii de oameni primesc o pensie jenant de mica. Rușinos!

# un mizantrop date 18 June 2020 03:22 +2

Ne meritam soarta! Flamand sa vada cum moare capra vecinului, idiotul util nu observa ca a lui a murit fara lumanare...Niciunul nu vede aberatia taierii unei pensii obtinute in functie de venit (ala nesimtit!) ramas netaxabil...Cum, naiba-i lasi salarii imense, sporuri si facilitati absurde, dar, il taxezi la pensie...bineinteles ca o sa pice la CCR...si nu pentru ca nu-si scot corbii ochii intre ei (de data asta), ci, pur si simplu ca e o aberatie de lege...amesteca merele cu perele si scot micsunele de plastic...apoi, ticalosia de a include in "speciale" pensiile de serviciu ale militarilor, pe motiv ca ar fi necontributive...in vreme ce neomatrxistii useristi vorbesc despre necesitatea pensiilor ocupationale, ei amesteca singura pensie ocupationala (aia militara) cu pensiile parlamentarilor si alte sinecuri politice...poate, in sfarsit le va spune cineva ca militarii contribuie (exact!) cam cu jumatate de venit, toata cariera, catre institutia care le si plateste pensia...

# Cetateanul date 18 June 2020 09:54 +1

Mulți proști! Foarte mulți ...liberi. Măi dăștepților ”307 YES.!”, ”VOX POPULI” și ”X” ... dincolo de hăuleala voastră isterică, specifică de altfel turmei populare, avem și ceva argumente? Urlete de gen egalitarist sunt specifice perioadei comunistoide. Toți, dar absolut toți ăia gen chimist, medic, profesor și orice fel de meșter de pe planetă ... atunci când compar în fața onoratei instanțe ori când ajung pe la vreun parchet ar da ORICE să aibă garanția unui magistrat onest, corect și imparțial. E greu de crezut dar viața bate filmul! Faptul că există niște dobitoci siniștri gen portocală, dorel și alte specimene nu înseamnă că trebuie beliți toți! Dacă un copac este bolnav nu dai foc pădurii, așa cum fac acum ciuma roșie dimpreună cu idioții utili ai leprei galbene.

# DIANA date 18 June 2020 11:18 0

PENSIILE INTRA IN CATEGORIA VENITURI ,PENTRU ORICE PERSOANA CARE A MUNCIT. PENTRU A INTRA IN LEGALITATE TREBUIE IMPOZITATE SI VENITURILE TUTUROR PERSOANELOR- DECI SI ALE CELOR AFLATI IN ACTIVITATE,INDIERENT UNDE MUNCESC,INCEPIND CU PRESEDINTELE ROMANIEI SI TERMININD CU PAZNICUL DE LA SUPERMARKET SAU FEMEIA DE SERVICIU! PRIN ACEASTA LEGE SE PROCEDEAZA

# Bula date 18 June 2020 11:28 0

Unul cu salariu de 15.000 lei plateste 10% impozit, iar un pensionar cu pensie de 15.000 lei plateste 85%. E o aberatie. Plus ca dorinta asta de a schimba permanent ceva de dragul schimbarii fara logica si fara analiza profunda apartine colonialistului de serviciu pe care il doare in dos de tara lui. Colonialistul de serviciu abordeaza permanent pancarta cu schimbarea de dragul voturilor si cu scopul deturnarii opiniei publice pentru ca hotii sa fie lasati in pace si sa fure in liniste. Niciodata colonialistul nu va gandi sa mareasca pensiile amarate si va sustine permanent ca tara e saraca. Acesta intotdeauna va urla sa fie taiate pensiile cele mari si nu va sustine niciodata sa fie marite cele mici. Pentru ca tara sa fie tinuta jos.

# Lorenzo de Medici date 18 June 2020 12:40 0

#Un magistrat, ideea în sine de impozitare diferită a pensiilor de serviciu și de aducere a lor în anumiți parametrii de decență și echitabilitate, în raport cu restul pensiilor în plată, nu e o inepție, decât, poate pentru #Unmagistratinept. La fel, ideea în sine nu are nimic neconstituțional, dacă se aplică tuturor pensiilor de serviciu și dacă nu afectează, în substanță, acest drept. CCR a zis că nu poți lipsi magistrații de dreptul la pensia de serviciu, dar nu a zis că magistrații trebuie să încaseze un anumit cuantum al pensiei de serviciu ori că nu se poate reglementa altfel modul de calcul sau sistemul de impozitare. Așa că, dacă ești chiar magistrat, mă așteptam să și înțelegi dezlegările CCR, nu doar să le vânturi așa pentru impresie artistică.

# Sphinx date 18 June 2020 12:48 0

"Taxa pe pensiile SPECIALE este neconstltutionala " zice tovarasul Zegrean (care este un beneficiar de ; speciala; ) Nu o fi PROST sa zica altfel !!...Pomanagiu si EL ....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii