28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PICCJ A INCERCAT SA SALVEZE PARADITORII DE LA PLOIESTI – Inalta Curte a respins cererea de revizuire formulata de PICCJ impotriva deciziei prin care instanta suprema i-a achitat pe fostul sef al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose si pe fostul deputat Sebastian Ghita, trimisi in judecata de DNA Ploiesti. Admiterea revizuirii i-ar fi putut scapa pe paraditorii de la DNA Ploiesti, anchetati de SIIJ pentru abuzurile din cazul Tudose-Ghita (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 April 2021 14:01
Vizualizari: 5370

PICCJ a ratat in tentativa de a-i salva pe paraditorii de la DNA Ploiesti. Inalta Curte a respins cererea de revizuirie a PICCJ formulata impotriva deciziei din 2019 prin care instanta suprema ii achitase pe fostul procuror al Parchetului Curtii de Apel Prahova Liviu Tudose si pe fostul deputat Sebastian Ghita, trimisi in judecata de paraditorii de la DNA Ploiesti.


 

Decizia de respingere a cererii de revizuire a fost luata luni, 5 aprilie 2021, de Completul de 5 ICCJ format din judecatorii Alin Nicolescu, Elena Barbu, Hermina Iancu, Eleni Marcu si Simona Cirnaru. Practic, acestia au mentinut decizia din 2019 de achitare a lui Liviu Tudose si Sebastian Ghita, precum si a celorlalti inculpati din dosar.

Trebuie spus ca o admitere a revizuirii cerute de PICCJ i-ar fi ajutat extrem de mult pe procurorii care au fabricat dosarul lui Liviu Tudose si Sebastian Ghita. Asta in conditiile in care autorii inscenarii din cauza Tudose-Ghita sunt anchetati in momentul de fata de SIIJ fix pentru fabricarea acestui dosar, or decizia de achitare dispusa de ICCJ in 2019 si pastrata iata de instanta suprema nu face decat sa dovedeasca si mai mult abuzul judiciar comis. Este vorba despre procurorul Mircea Negulescu (foto dreapta), cel care a inceput dosarul, si procurorii Lucian Onea (foto centru) si Cerasela Raileanu (foto stanga), cei care au semnat rechizitoriul prin care Liviu Tudose si Sebastian Ghita au fost trimisi in judecata impreuna cu procurorul Aurelian Mihaila de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, fostul sef al IPJ Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova Constantin Ispas (vezi facsimil).

 

Redam minuta ICCJ din 5 aprilie 2021 (dosar 2689/1/2020):


“d.p.101/Respinge, ca inadmisibila, cererea de revizuire formulata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Judiciara impotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 Judecatori, in dosarul nr. 2525/1/2018. In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate cu cererea de revizuire formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Judiciara raman in sarcina statului. In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariilor cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Ghita Sebastian Aurelian, Dosaru Viorel, Ispas Constantin, Mihaila Aurelian Constantin si Tudose Liviu Mihail, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in suma de cate 160 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 5 aprilie 2021.

Opinie separata, Constata imposibilitatea verificarii admisibilitatii cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Judiciara impotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronuntate de inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 Judecatori, in dosarul nr. 2525/1/2018, pana la solutionarea, de catre Curtea Constitutionala, a exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 453 alin. (3) si art. 457 alin. (1) din Codul de procedura penala, ambele cu privire la cazul de revizuire prevazut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala“.


Achitari pe linie. Tudose, tinut nevinovat 4 luni in arest


Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti a mentinut in 28 iunie 2019 sentinta de achitare dispusa la fond, in 14 iunie 2018, de judecatorii Maricela Cobzariu, Daniel Gradinaru si Stefan Pistol. Astfel, Completul de 5 judecatori ICCJ a decis achitarea tuturor inculpatilor, dupa cum urmeaza:

-Sebastian Ghita (fost deputat), acuzat de doua infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta, spalare a banilor, santaj, doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, conducerea unui vehicul fara permis de conducere;

-Liviu Tudose (fost procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti) acuzat de luare de mita si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;

-Aurelian Mihaila (fost procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti), acuzat de doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si cercetare abuziva;

-Viorel Dosaru (sef al Inspectoratului de Politie Judetean IPJ Prahova), acuzat de luare de mita, trafic de influenta, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si favorizarea faptuitorului;

-Constantin Ispas (fostul sef al Serviciului Judetean Anticoruptie Prahova), acuzat de trafic de influenta si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Solutiile de achitare au fost pronuntate in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) Cod procedura penala - “fapta nu exista” si in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Foarte important: Liviu Tudose, Viorel Dosaru si Constantin Ispas au stat in arest aproximativ 4 luni, in timp ce Aurelian Mihaila a fost tinut dupa gratii cateva zile.

Comentarii

# MN date 6 April 2021 21:14 +22

oameni astia adica magistratii sunt sanatosi la cap?, la nemernici astia se fac texste psihologice?,nu inteleg pentru ce platim noi cu o sumedenie de bani pe acesti hoti si pungasi, eu cred ca acesti ticalosi lucreaza pe dos adica sa strice, sa faca numai rau, sa primeasca comenzii si pe spagi foarte mari. nu cred ca stiu acesti ticalosi sa rezolve un dosar corect si fara inbarligaturi, falsuri si denunturi. nu inteleg de ce sunt platiti atat de mult, ce merite au ei?,cine sunt ei si ce muncesc ei atat de periculos de primesc atatea sporuri.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva