PLANGEREA CARE L-A AMBALAT PE NISTOR – Procuroarea Carmen Tundrea a dispus neinceperea urmaririi penale fata de seful interimar al DNA Calin Nistor pentru luare de mita si abuz in serviciu, fara sa-l audieze macar. Solutia a fost data cu rapiditate, la doar o luna de la depunerea denuntului. Procuroarele Anca Jurma si Florentina Mirica l-au dat in primire pe Nistor: “Cand a avut Carmen Tundrea o plangere de asta cu el, s-a ambalat ca de ce nu il solutioneaza mai repede” (Rezolutia)

Scris de: George TARATA

17.01.2019 17:10
Vizualizari: 5173

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate acuzatiile din plangerea penala care l-ar fi “ambalat” pe seful interimar al DNA Calin Nistor (foto). Este vorba despre plangerea amintita in discutia dintre fosta procuroare DNA Florentina Mirica si fosta sefa interimara a DNA Anca Jurma. O plangere ajunsa la procuroarea DNA Carmen Tundrea, care conform lui Mirica l-ar fi enervat pe Nistor din cauza ca nu dadea mai repede o solutie.

Intai sa vedem fragmentul din discutia Florentinei Mirica cu Anca Jurma cu privire la episodul in care Calin Nistor s-ar fi “ambalat”:


MIRICA: Dar dumnealui (n.r. - Calin Nistor) nu e la prima situatie de genul asta. Stiu ca tot asa a reactionat disproportionat…

JURMA: Da?

MIRICA: Da, cand a avut Carmen Tundrea o plangere de-asta cu el, s-a…

JURMA: … ambalat!

MIRICA: … s-a ambalat ca de ce nu il solutioneaza mai repede. Stai usor, nu asta-i prioritatea. Deci nu vad care-i chestia. Adica eu una nu vad cum as veni eu sa ma reclame cineva si sa ma duc cu pretentie la un coleg sa faca dosarul mai repede. Pai, cine sunt eu?”.

Termopane pentru Nistor

Ei bine, plangerea despre care cele doua discuta se refera la un denunt depus in 15 februarie 2012 de tatal omului de afaceri Gheorghe Deaconeasaacesta din urma vanat ani de zile de DNA Pitesti, structura condusa de Calin Nistor, si intre timp condamnat la ani grei de inchisoare intr-un dosar cu extrem de multe semne de intrebare - si sora omului de afaceri. Calin Nistor a fost acuzat la acea vreme de abuz in serviciu si luare de mita, iar avocata Anca Nicoleta Ionescu de trafic de influenta.

In ceea ce-l priveste pe Calin Nistor, pe atunci sef al DNA Pitesti, acesta a fost acuzat de abuz in serviciu constand in faptul ca ar fi dispus schimbarea calitatii lui Gheorghe Deaconeasa din martor in inculpat fara sa tina tina cont de probele prezentate de avocati si ca i-ar fi refuzat exercitarea dreptului la aparare, iar pentru luare de mita in aceea ca ar acceptat ca un alt om de afaceri sa ii monteze termopane in schimbul unei solutii de netrimitere in judecata.

Carmen Tundrea a rezolvat cazul in doar o luna

Denuntul a ajuns la procuroarea DNA Carmen Tundrea. Aceasta s-a miscat extrem de rapid si a rezolvat cazul in doar o luna, mai exact, in 26 martie 2012, in conditiile in care denuntul fusese depus in 15 februarie 2012. Concret, Carmen Tundrea a dispus neinceperea urmaririi penale atat fata de actualul sef interimar al DNA Calin Nistor pentru luare de mita si abuz in serviciu, cat si fata de avocata Anca Nicoleta Ionescu pentru trafic de influenta, stabilind ca fapta nu exista. Totusi, durata solutionarii denuntului, desi una foarte scurta, l-ar fi nemultumit pe Nistor, daca e sa tinem cont de ceea ce afirma Mirica.

Calin Nistor a luat NUP fara sa fie audiat

Pentru a da aceasta solutie, Carmen Tundrea a dispus audierea celor doi denuntatori, a omului de afaceri Gheorghe Deaconeasa, care si-a insusit denuntul tatalui si surorii sale, si a martorilor propusi de acestia, inclusiv a omului de afaceri despre care se sustinea ca i-ar fi montat termopane lui Nistor in schimbul unei solutii favorabile. Evident, acesta din urma a negat acuzatiile, sustinand ca nu il cunoaste pe Nistor, dar confirmand ca a avut dosar la DNA Pitesti, deci la structura condusa de Nistor, care a fost inchis cu neinceperea urmaririi penale. De asemenea, a fost audiata de catre procuroarea Carmen Tundrea si avocata Anca Nicoleta Ionescu, vizata de denunt. Singurul care nu a fost audiat, asa cum reiese din rezolutia lui Carmen Tundrea, a fost tocmai actualul sef interimar al DNA Calin Nistor. Chiar si asa, procuroarea Tundrea a stabilit ca:

Avand in vedere faptul ca din actele administrate in dosar nu au rezultat indicii cu privire la comiterea infractiunii de luare de mita, prev. de art. 254 Cp rap. la art. 6 din Legea 78/2000, de catre Nistor Calin, constand in aceea ca a pretins de la Paval Dorin montarea unor ferestre termoizolante pentru a pronunta o solutie de netrimitere in judecata fata de acesta, se va dispune neinceperea urmaririi penale, in temeiul art. 10 lit. a C.p.p.

(…)

Tot fata de Nistor Calin se va dispune neinceperea urmaririi penale sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art. 246 Cp, in temeiul art. 10 lit. a Cpp, deoarece respingerea motivata a cererilor de probatiune formulata de catre Deaconeasa Gh. Gheorghe, luarea unei masuri prevazute de lege fata de acesta (obligarea de a nu parasi localitatea) si schimbarea calitatii acestuia din martor in invinuit nu reprezinta acte de incalcare ale atributiunilor de serviciu, ci reflecta rationamente juridice concretizate in acte de urmarire penala fundamentate pe materialul probator existent in cauza supusa analizei. Opiniile si solutiile procurorilor nu pot face obiectul cercetarii penale pentru ca nu satisfac doleantele partilor. Eventualele deficiente de ordin formal sau substantial, ori aprecieri gresite ale probelor din partea magistratilor pot fi indreptate pe calea controlului judiciar.

La solutionarea cauzelor de catre procurori trebuie avut in vedere principiul independentei magistratilor, precum si faptul ca indeplinirea atributiunilor de serviciu de catre magistrati nu constituie prin ea insasi o activitate susceptibila de a fi apreciata ca avand caracter general”.

Iata rezolutia prin care procuroarea Carmen Tundrea i-a dat NUP sefului interimar al DNA Calin Nistor:


Comentarii

# Jidovu date 17 January 2019 18:38 +1

Motivarea pt dl procuror privind indreptarea eventualelor deficiente este posibila numai pe calea controlului judiciar prin exercitarea cailor de atac legale nu a fost valabila si pt cele 2 judecatoare de la C de Apel Bucuresti condamnate pentru abuz in serviciu

# Carcotas date 17 January 2019 18:48 +2

Interesantă caracteristica prezenta la Așii DNA: la începuturile meseriei au fost slabi profesioniști, avocati fara clientela sau cu clientela măruntă. Asa la Oradea, asa la Pitesti, asa la Brașov. In plan psihologic, astia care erau niste neica nimeni la debut, au intrat in paradeala, venind de la parchetele locale cu frustrari si dorinta de revansa.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii