PNL NE VA INTERZICE INCA 2 LUNI SA IESIM IN STRADA – Exclusiv: Iata Legea in baza careia Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, in numele COVID-19, ne poate tine in continuare izolati la domiciliu, poate restrictiona circulatia, suspenda afacerile sau tine bisericile inchise. Sunt interzise mitingurile si protestele, fapt de care va profita impopularul Guvern Orban, care a cazut sub 30% in sondaje (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE

13.05.2020 23:17
Vizualizari: 9581

Mare eveniment in Parlamentul Romaniei. Dupa doua zile de foc in Senat si la Camera Deputatilor, care este for decizional, deputatii au adoptat miercuri, 13 mai 2020, cu 261 de voturi, Proiectul de lege privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Este vorba despre proiectul de lege in baza caruia se poate institui starea de alerta, pe care Guvernul a anuntat-o dupa finalizarea starii de urgenta. "Graba" Executivului de a initia acest proiect de lege a dat ocazia crearii unui vid legislativ dupa data de 15 mai 2020, caci nu va putea fi impusa nicio masura restrictiva cetatenilor romani in scopul impiedicarii raspandirii "virusului ucigas" pentru cateva zile.


 

Nici macar posibilitatea avansata de unii politicieni, potrivit careia presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa prelungeasca starea de urgenta pentru cateva zile, astfel incat sa fie mentinute masurile restrictive fata de populatie nu sta in picioare, de vreme ce Ordonanta de Urgenta nr. 1/1999 care reglementeaza aceasta stare prevede expres la articolul 5 ca "starea de asediu se poate institui pe o perioda de cel mult 60 de zile, iar starea de urgenta pe o perioada de cel mult 30 de zile". Pe cale de consecinta, starea de urgenta nu mai poate fi prelungita, desi a fost prelungita pentru inca 30 de zile prin Decretul 240/2020 (Click aici pentru a citi).


Proiect pentru prelungirea starii de urgenta


Ramane asadar proiectul de lege pe care Camera Deputatilor l-a adoptat miercuri, 13 mai 2020, si care urmeaza sa fie trimis presedintelui Iohannis spre promulgare. Incepand de astazi practic, vor urma cel putin 5 zile in care Legea starii de alerta nu va putea fi aplicata (tinand cont inclusiv de cele 3 zile prevazute la art. 78 din Constitutie pentru intrarea in vigoare a legii).

Abia dupa indeplinirea termenului constitutional de intrare in vigoare la legii, Guvernul Romaniei – prin Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSSU) condus de ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela (foto dreapta alaturi de premierul Ludovic Orban) – poate cere Parlamentului instituirea starii de alerta la nivel national, in baza Legii privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Atentie, modalitatea de aplicare a proiectului de lege adoptat astazi de Camera Deputatilor tine exclusiv de CNSSU, acesta fiind cel care dispune masurile aplicabile pe perioada starii de urgenta. Desigur, tot cu acordul Parlamentului care poate incuviinta integral sau cu modificari starea de alerta.


Lumea Justitiei a obtinut forma finala a Legii privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (atentie, nu este legea starii de alerta), cu amendamentele aduse de deputati, actul normativ avand in prezent modificari care schimba fundamental forma propusa de initiator, respectiv Guvernul Romaniei.

Iar daca tinem cont de prevederile nou introduse in proiectul de lege privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 de Camera Deputatilor in Comisia juridica, putem concluziona clar: Starea de alerta este o stare de urgenta cu alta denumire. Sunt prevazute in continuare masuri restrictive, de la restrangerea drepturilor cetatenesti la blocarea activitatii unor operatori economici, sunt in continure prevazute izolarea la domiciliu sau restrictionarea traficului. Totul tine de ce cere CNSSU si incuviinteaza Parlamentul. 


Iar aceasta nu este singura modificare:

Pe durata starii de alerta, la fel ca si in timpul starii de urgenta, "se pot suspenda activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici". Vor fi permise insa activitatile comerciale care prevad vanzarea de produse electrocasnice, activitatile desfasurate de magazine care au intrarea din exterior si nu dintr-un spatiu comercial, magazinele agroalimentare, farmaciile, cabinetele stomatologice, curatatoriile de haine, centrele de ingrijire personala, vanzarea de produse si servicii de optica medicala.


Proiectul de lege astfel cum a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, lasa totusi o portita pentru organizarea evenimentelor in aer liber, precum festivalurile, care "se pot desfasura potrivit unor regulamente ce prevad masuri de protectie sanitara stabilite prin ordin comun al Ministerului Culturii si Ministrului Sanatatii". In schimb, prin aceasta lege, sunt interzise mitingurile, protestele si orice fel de demonstratii, in scopul, zice legea, al "diminuarii impactului tipului de risc". De ce oare intr-un articol din lege Parlamentul interzice organizarea unor evenimente in aer liber, precum mitingurile, dar si concertele, iar cateva pagini mai jos, in acelasi proiect este prevazut un articol separat in care se prevede posibilitatea organizarii de festivaluri in aer liber, cu conditia unor acorduri obtinute de la Ministerul Sanatatii sau Ministerul Culturii?

Noi credem ca de masura interzicerii mitingurilor va profita din plin Guvernul Orban care a devenit impopular, ajungand la un procent de sub 30% incredere in randul populatiei.


Toate aceste prevederi cuprinse in legea adoptata de Parlament pot fi aplicate de CNSSU dupa bunul plac, astfel ca nu ramane decat sa asteptam pentru a vedea cum inteleg guvernantii sa aplice aceste prevederi. 

Va prezentam asadar cateva dintre cele mai importante modificari, cu mentiunea ca amendamentele pot fi citite integral la finalul articolului:

-Starea de alerta se instituite de catre Guvern, la propunerea ministrului Afacerilor Interne si nu poate depasi 30 de zile. Starea de alerta poate fi prelungita, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile;

-Atunci cand starea de alerta se instituie pe cel putin jumatate din unitatile administrativ-teritoriale de pe teritoriul tarii, masura se supune incuviintarii Parlamentului;

-Parlamentul poate in acest caz sa incuviinteze starea de alerta integral sau cu modificari;

-In aceasta perioada pot fi adoptate masuri precum: achizitionarea de bunuri si servicii necesare pentru gestionare situatiei de urgenta, prin negociere, fara publicare prealabila; evacuarea temporara a persoanelor sau bunurilor din zona afectata sau posibil afectata; instituirea carantine sau a izolarii la domiciliu; restrangerea sau interzicerea organizarii si desfasurarii de mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte, precum si intruniri de natura activitatilor culturale, sportive, religioase, etc.; restrangerea sau interzicerea circulatiei persoanelor si vehiculelor in locurile si, dupa caz, in intervalele orare stabilite; restrangerea sau interzicerea efectuarii de catre operatori a transporturilor de orice fel; lmitarea sau suspendarea pe durata determinata a activitatii unor institutii sau operatori economici;

-Pe durata starii de alerta se pot suspenda activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici;

-A fost instituita obligatia ca pe perioada starii de alerta numirile in functii publice sau de inalt functionar public sa poata fi facute doar daca persoanele respective indeplinesc conditiile de a fi functionar public sau inalt functionar public;

-Pot fi utilizate masurile didactice alternative de predare, invatare, evaluare si se pot desfasura online si examenele de finalizare a studiilor de licenta si masterat sau a programelor de studii prosuniversitare, sustinerea tezelor de doctorat sau de abilitare;

-Activitatea muzeelor, bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si audiovizual, precum si evenimentele culturale in aer liber si festivalurilor publice si private se pot desfasura potrivit unor regulamente ce prevad masuri de protectie sanitara stabilite prin ordin comuna al Ministerului Culturii si Ministrului Sanatatii;


*Cititi aici integral modificarile aduse de Camera Deputatilor Legii privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Comentarii

# DODI date 13 May 2020 23:53 +27

Încă o dată PSD-ul bolnavului Ciolacu nu a ratat ocazia de a se face preș în fața nulităților ciolaniSS și sică mandolină. Poate aceasta înseamnă, în viziunea PSD, opoziție constructivă. Iar noi fraierii care credeam că opoziție înseamnă să te opui ilegalităților peneliste și ciolaniSSte. Câtă naivitate. Și asta se plătește cu statul acasă, pe coji de nuci, timp de 60 de zile. Drept învățătură de minte. Să nu mai alegem în funcțiile importante din stat oameni fără coloană vertebrală, oameni dependenți de ifosele HELLvigului, aserviți păpușarilor din SRI sau care se vând gratis licuricilor.

# Cetateanul date 14 May 2020 01:49 +8

Devine demn de milă Ciolanu. E atât de terorizat de ce a aflat incât a rămas doar bravada din el... și leșinul. PS Nu așa că devine duios cum reșapatul Victor Veorel se visează deja în fruntea bucatelor? Ce au ajuns rozele... claie de leșinăcioși și căcăcioși.

# marius date 14 May 2020 08:12 0

Interesant. Tot opozitia e vinovată. Si Dragnea e vinovat Ca a fost arestat si ca i-a descis calea Viorica, care la randul ei s-a facut de tot rahatul ca sa vina apoi Ciolacu , care sa se faca preș. Si ce bine ca PNL si Jhonny au grija de noi ca sa avem puterea să dăm cu elan muncitoresc in trădătorii neamului aflați pe banca opoziției.

# Corector date 14 May 2020 08:51 +6

L-am auzit aseara pe Victor Viorel in timp ce vota cu Nu aceasta lege,cum mintea fara sa clipeasca despre cei 1000 de morti de raceala covid.Nu Viorele,morti doar de Covid daca sint 10.Ceilati au murit de boli grave.Iar Ciolacul si-a 'bagat piciorul in ghips' ca sa evite niste intrebari incomode despre noncombatul cu Fuhrerul pinileilor.O veste buna ne da totusi Varujan de la ALDE.Din ce spune el, guvernul Pinileu trebuie sa vina din nou in fata Parlamentului cu masurile efective pe timpul 'alertei';atunci se va vedea cine respecta sau nu drepturile romanilor.Felicitari lui Serban Nicolae pentru perioada maxima de 1 luna a duratei alertei,fara inteligenta lui ne trezeam ca Pinileu ne tine alertati la nesfirsit.Cit despre sondaj Pinileu e de mult sub 20%.Va ajunge ca bunicul mort tinut in geam pentru pensie.

# banditu coroiu date 14 May 2020 09:13 +3

Io cred ca pielenistii mai au sub 20% in sondaje iar la terminarea starii de alerta populatia va fi pregatita cu molotoave sa-i alunge cum se cuvine de la guvernare cu focuri de artificii, dat fiind faptul ca actuala opozitie traieste intr-o dolce farniente prelungita si n-are de gand sa-i trimita acasa. Am ajuns o tara condusa de sondaje de opinie masluite la cheremul unor dobitoci patentati cu o opozitie de mucava controlata de militieni/spioni/producatori_de_diplome_pentru idioti, cu o populatie terorizata cu amenzi ilegale date de niste giboni cu 7 clase dupa bunul lor plac. Vine vara, bine-mi pare/ carantina e in floare/ ia sa stam iar la racoare/ pana la parlamentare. Izolare placuta in continuare 8)

# Nicolae Bucur date 14 May 2020 09:34 +1

Pentru Dodi(am incercat sa raspund si nu ma lasa) Este o naivitate sa crezi in ,,naivitatea PSD" si in general, a politicienilor. Poti sa admiti ticalosia, oportunismul, interesul si lasitatea.

# lege-faradelege date 14 May 2020 11:23 +4

Avem imagina FERMEI ANIMALELOR , asa cum a fost descrisa de GEORGE ORWEL, ne confruntam cu ignoranta, coruptie, lipsa de interes pentru cetatean, se inghite tot ce se ofera,se modifica cele sapte porunci, intalnim ipostura,intelegeri oculte, regim autoritar.....In cartea lui ORWELL, Porcul SONWBOLL era considerat ca fiind LEON TROTSKI, iar Porcul numit NAPOLEON era STALIN. Poate este momentul sa se publice o varianta a acestui roman, actualizat vremurilor din ROMANIA.

# Hades date 14 May 2020 11:27 +2

Îți trebuie, într-adevăr, multă ticăloșie să votezi în Cameră proiectul de lege în forma apropiată de mizeria propusă de guvern, cu ignorarea totală a variantei corecte votate în Senat. A ieșit, din nou, o lege necostituțională. O dată pentru că s-a încălcat bicameralismul, varianta din Cameră fiind fundamental diferită de cea din Senat, a doua pentru că nu mai există nicio diferență între regimul stării de urgență și cel al așa-zisei ”stări de alertă” și a treia pentru că restrângerea de drepturi nu se face direct prin lege, ca act al Parlamentului, cum scrie în constituție și a stabilit CCR, ci prin hotărâri de guvern, acte infralegale, care, atenție, se supun controlului paralamentar numai dacă starea de alertă se declară pe jumătate sau întreg teritoriul țării, dacă nu, nu se supun niciunui control paralamentar. Hal de paralamnetari !

# escu date 14 May 2020 11:29 +1

Unde este liderul care să pună pe linia de plutire PSD, care, cu Ciolacu în frunte, a intrat în derivă? Ciolacu, manevrat de servicii, face toate jocurile politice. Noroc că mai sunt unii care gândesc și caută impunerea legii, altfel Parlamentul ar fi votat inepția de a modifica CONSTITUȚIA printr-o lege, după dorința fuhrerului și a PNL, care mai târziu ar fi acuzat PSD că ei au încălcat Constituția.

# vaduva date 14 May 2020 11:41 +6

DACA MA SCANATI CU TERMOMETRUL ACELA neomologat si neverificat metrologic , care sa fie folosit de ORICINE altcineva in afara de un CADRU MEDICAL, va dau in judecata....adicalea, RADARUL trebuie sa fie folosit de POLITIE, iar daca nu este omologat - radar verificat cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic , este NULA inregistrarea..OAMENII SUNT MAI PREJOS DECAT MASINILE......si eu sa ma las TERMOMETRIZATA de orisicine..??????? neomologat si neverificat metrologic??? NUUUUUU! va dau in judecata ! de pe piata au disparut termometrele cu mercur, cand am mers la farmacie in octombrie 2019, ca era sa mor in urma unei stari septice provocate de un abces, dupa o noapte de delir si frisoane, am gasit numai termometre de plastic, FARA MERCUR, de acest gen al vostru....si care aratau ca am 34 -35 de grade Celsius....sa va fie clar, nu mai preluati modelul CHINA cu termometrizarea populatie de catre orice jandarm sau agent de paza, care NU ESTE MEDIC SAU ASISTENT MEDICAL...

# vaduva date 14 May 2020 11:47 +2

ORICE termometrizare efectuata de catre alta persoana care nu este cadru medical ATESTAT si AUTORIZAT este INTERZISA prin lege....orice cadru medical care NU ARE AUTORIZATIE DIN PARTEA COLEGIULUI medicilor sau asistentilor de libera practica este pasibil de PEDEAPSA PENALA...daca efectueaza acte medicale PUBLICE, .deci, orice jandarm sau politist sau autoritate publica sau comerciant care foloseste TERMOSCANERE sau TERMOMETRE pentru termometrizarea populatiei FARA ACORDUL EI, este pasibil de PUSCARIEEEEEEE....pentru ca se numeste UZURPARE DE CALITATI OFICIALE, UZ DE FALS, etc....asa, orice absolvent de drept sau fara licenta poate sa JUDECE CAUZELE ca un judecator , sa REPREZINTE persoane in justitie ca UN AVOCAT, DOAR pentru ca ASA VREA EL, cu incalcarea legii....orice persoana poate sa ceara CARTEA DE IDENTITATE si sa amendeze un cetatean chiar daca nu este POLITIST...

# vaduva date 14 May 2020 11:51 +3

marea problema care se naste.....in urma TERMOSCANARII /TERMOMETRIZARII ILEGALE se incheie vreun proces verbal de constatare sau se interzice verbal si omul nu are acces in instante sau magazine sau alte sedii, doar pe baza respingerii verbale ? cu ce va face PROBA in instanta sau la parchet ??? ramane doar CAMERA DE LA TELEFON sa fie proba ca I SE INTERZICE ACCESUL IN ORICE SPATIU INCHIS din Romania....cu mastile am stabilit, clarrr ??? nuuu ???? CA sunt contraindicate sau inca Arafat, ce am inceput sa il urasc pe acest agent Mossad, mi se pune piticul cand il vad la TV....OIIIIII, m-am saturat de turma asta de oi. ...in afara de cei pe care ii IUBIM si de LIBERTATE nimic nu este mai de pret pe lumea asta jegoasa... JOS DICTATURA MEDICO-MILITARA!!!!! https://swprs.org/a-swiss-doctor-on-covid-19/…

# vaduva date 14 May 2020 12:02 +1

Cine este șeful OMS, Organizația Mondială a Sănătății? " Tedros Gebrajesus a fost membru de rang înalt al unei organizații pseudomuniste paramilitare din Etiopia - Frontul de Eliberare Tigraan *, care este responsabil pentru genocidul din Etiopia și care, apropo, pe lista organizațiilor teroriste ale SUA. Mai exact, Tedros Gebrajesus asociat cu genocidul din Amhara, unde 2 milioane de amharani au "dispărut" literalmente în gropi comune și mai târziu ca membru al guvernului a participat activ la eradicarea jurnaliștilor și opoziției care au fost grav torturați în închisori, huh cei care reușesc să evadeze în Yemen sunt persecutați chiar și acolo. Tedros Gebraisus însuși negociază cu guvernul yemen pentru deportarea disidenților evadați, care au fost și ei imediat închiși torturați. Dr. Dr. Tedros Gebrajesus are o autobiografie construită temeinic, care nu are nicio legătură cu realitatea.

# vaduva date 14 May 2020 12:03 +1

Tedros Gebrajesus este primul șef al OMS care nu are de fapt educație medicală, dar are merite deosebite pentru "familii". Ce sunt ele? Regiunile întregi din Etiopia sunt folosite ca laboratoare de experimente deschise, iar populația locală, ca șoareci de Guineea. De exemplu, în 2016 în regiunea Oromia, după un experiment, grupul de control format din 500 de persoane infectate au experimentat șoareci, iar explicația lui Tedros GebraIsus a fost că guvernul a vrut să-i mute într-un alt loc care era mai mult - bun pentru viață. Numărul 500 este conform Human Rights Watch.

# vaduva date 14 May 2020 12:04 +2

După ce "familiile" au construit o autobiografie adecvată a lui Tedros Gebrajesus și l-au numit în 2017 ca șef al OMS, care este o organizație neguvernamentală și este controlată de aceleași familii. Primul lucru pe care îl face Tedros Gebrajesus este să numească un alt criminal în masă - Robert Mugave, responsabil pentru genocidul din Zimbabwe în anii 80, ca ambasador al OMS. Un alt vârf al cinismului! Probabil că multă lume a ratat un alt scandal în care s-a dovedit că OMS a cheltuit într-un an șocant 200 milioane de dolari pe.. cheltuieli de călătorie. O sumă pe care chiar și Kristalina Georgieva ar invidia-o. Pentru ce s-au dus cu adevărat banii ăia? Pentru experimente noi și noi în Africa, desigur. De exemplu, Ebola, care este de o sută de ori mortală decât coronavirusa și reprezintă de fapt o amenințare mortală pentru omenire. Foarte bine întreținută în Africa de Vest, unde se experimentează direct pe oameni ca șoareci experimentați.

# vaduva date 14 May 2020 12:05 +1

Cine este "controlul" Ebolei către Tedros Gebrajesus și cine, desigur. La fel ca și cu coronavirusa!După moartea lui David Rockefeller în 2017 și a palmelor grele pe care Djord Shoros (George Soros) le-a primit de la noua administrație a președintelui Trump și mai ales de la grupul de generali din Pentagon care " declarat război " familiilor ". Aceștia din urmă lansate ca noua lor sabie Bill Gates.Este vorba de Bill Gates, (a cărui teză că populația mondială ar trebui redusă), " gestionează în prezent criza " mondială " numită Covid-19. ordonă guvernelor ce să nu facă și să nu facă "Tragând de urechile" guvernului suedez, care a refuzat să cânte la fluier și chiar încearcă să comande președintele SUA așa cum i-a poruncit Soros lui Obama.Totuși, lucrurile nu merg, iar președintele Trump a anunțat că oprește finanțarea OMS și a luat măsuri pentru anularea "urgenței" din Statele Unite. Familiile i-au răspuns imediat cu proteste " spontane " ale cetățenilor bine înarmați și organizați

# Ioana M date 14 May 2020 12:58 0

propun sa se organizeze alegerile locale cu cele parlamentare...si asa se vaita ca nu au bani...fac economie... Din motive de sanatate mai bine ne adunam odata decat de doua ori...

# vaduva date 14 May 2020 13:19 +2

```Termoscanere gen " pistol " emana radiații ionizante cu unde gama !!! Citi ! Documentati-va```.........Radiația gama (simbolizată prin γ sau {\displaystyle \gamma }{\displaystyle \gamma }) este o radiație electromagnetică provenită din dezintegrarea radioactivă a nucleelor atomice. Constă din fotoni de energie foarte mare. A fost descoperită de Paul Villard, un chimist și fizician francez, în anul 1900 în timp ce studia radiația emisă de radiu. În anul 1903, Ernest Rutherford i-a dat denumirea de raze gama, pe baza penetrării destul de puternice a materiei; înainte descoperise două tipuri mai puțin penetrante de radiație din dezintegrări, pe care le-a numit raze alfa și raze beta, în ordinea crescătoare a puterii de penetrare.

# Valentina Vulcan date 14 May 2020 21:30 0

OMS organizație criminala care într-adevăr dorește reducerea populației planetare, și acordul cuTataru, un motiv in plus sa refuzam vaccinarea obligatorie.si ochii și urechile in patru!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii