POCINOGUL SCHENGEN - Ministrul Justitiei se disculpa inaintea Raportului de tara, pentru politica de acordare de cetatenii moldovenilor care au asigurat victoria lui Basescu la prezidentiale!

Scris de:

06.01.2011 13:18
Vizualizari: 4370

Ministrul Catalin Predoiu a dat joi publicitatii un surprinzator comunicat de presa in care, inaintea asteptatului Raport de tara, incearca sa acrediteze ideea ca preconizatul rateu privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen nu ar trebui pus sub nicio forma pe seama politicii nationale de acordare de cetatenii locuitorilor din Republica Moldova. Prin acest comunicat, se pare ca ministrul Predoiu (foto) incearca sa-si dedulceasca propria cafea, dupa ce colegul sau de guvern, ministrul de Externe Teodor Baconski a aruncat zatul esecului intrarii in Schengen in fata unor state europene. Dupa cum se stie, sustinutul program de acordare de cetatenie romana locuitorilor din Moldova a fost manevra politica prin care Traian Basescu si-a asigurat victoria la ultimele alegerile pentru prezidentiale, el pierzand la vot in tara in fata contracandidatului Mircea Geoana, dar iesind victorios cu voturile din strainatate ale moldovenilor care au primit cetatenia romana. Sustinerea din comunicatul lui Predoiu ca alte state membre ale Uniunii Europene au acordat mai multe cetatenii decat Romania, nu poate fi considerata un argument serios, in conditiile in care nu numarul era important in aceasta afacere, ci problemele de securitate din spatiul estic, cu amenintarile specifice pentru UE (a se intelege aici inclusiv traficul cu arme, tigari si persoane). Comunicatul semnat de Catalin Predoiu pare mai degraba o scuza anticipata la una din criticile majore care se vor regasi in apropiatul Raport de tara, ca motive de amanare a momentului in care Romania va fi acceptata in spatiul Schengen. Desi pana in prezent, actuala Putere incearca sa arunce vina exclusiv in carca CSM, iata ca problemele principale ale anuntatului esec Schengen sunt mai degraba legate de campania electorala a lui Traian Basescu, care a prins al doilea mandat de presedinte cu ajutorul voturilor moldovenilor carora li s-au dat cetatenie romana sub mandatul lui Predoiu. Publicam in continuare comunicatul integral al ministrului Catalin Predoiu.

 

Declaratie de presa

Invocarea Mecanismului de Cooperare si Verificare drept cauza a unei eventuale amanari a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen ignora temeiul juridic si scopurile Deciziei Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 privind instituirea mecanismului.

De asemenea, o astfel de motivatie ignora faptul ca in toate Rapoartele de tara, inclusiv cel din iulie 2010, au fost mentionate progrese constante in privinta Obiectivului (Benchmark) nr. 3 al mecanismului, privind combaterea coruptiei la nivel inalt.

Ca o confirmare a faptului ca Romania actioneaza decisiv in combaterea coruptiei sta si faptul ca prin intermediul Ministerului Justitiei, Romania a devenit membru fondator al Academiei Internationale Anticoruptie infiintata la Viena, in septembrie 2010.

Invocarea politicii Romaniei privind acordarea cetateniei drept o preocupare in contextul calendarului aderarii Romaniei la Spatiul Schengen ignora faptul ca legea romana si practica autoritatilor romane in domeniu se incadreaza in standardele europene. Statisticile arata ca numarul de cetatenii acordate anual de Romania, precum si in medie in ultimii ani este rezonabil si se afla sub numarul de cetatenii acordate de alte state membre ale Uniunii Europene.

Romania a avut un aport permanent in ultimii ani la desfasurarea agendei europene in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne, concretizat in co-initierea unor instrumente de drept comunitar si pozitiile constructive abordate in consiliile JAI.

De asemenea, Romania a realizat in ultimii ani o serie de programe de cooperare in domeniul Justitiei si combaterii coruptiei, cu un sprijin uman si financiar semnificativ din partea statelor membre ale Uniunii Europene, care confirma increderea acestora in certitudinea traiectului progresiv al Romaniei in domeniu.

Politica Romaniei de sprijin a Republicii Moldova in aspiratiile sale europene, concretizata in domeniul Justitiei printr-un program de cooperare intre ministerele de resort, contribuie la promovarea standardelor si valorilor europene precum independenta Justitiei si combaterea coruptiei, la consolidarea reputatiei si influentei Uniunii Europene la granitele sale din est.

Ministerul Justitiei a desfasurat in anul 2010 multiple demersuri diplomatice in sfera de competenta, pentru explicarea progreselor in cadrul activitatii de combatere a coruptiei, precum si a celorlalte politici ale ministerului, inclusiv in domeniul cetateniei.

Astfel, intalniri bilaterale precum cele desfasurate in 2010 cu comisarii europeni Viviane Reding si Cecilia Mallmstrom, secretarul general al Comisiei Europene Catherine Day, ministrii de Justitie din Germania (2), Franta, Austria, Finlanda (2), Marea Britanie, Suedia, Italia, Bulgaria (3) si Spania, vor continua si in programul diplomatic al Ministerului de Justitie in 2011.”

Catalin Predoiu

Ministrul Justitiei

 

 

 

 

Comentarii

# antonie popescu date 6 January 2011 20:54 +2

Imi permit sa fac o observatie ...nimeni din aceasta tara care se pretinde stat de drept intr-o Europa a drepturilor omului, nu trebuie sa se disculpe pentru recunoasterea cetateniei romane celor din Basarabia si Bucovina, care sunt descendenti din cetateni ai Regatului Romaniei si au dobandit cetatenie romana prin nastere, in aplicarea unui principiu al Vechii Europe. Intr-o lume normala, ar trebui sa se acuze ca nu au recunoscut inca din 1990-91, realizand o reparatie istorica prin inamanarea actelor de identitate romanesti (nu "acordarea" sau "redobandirea" cetateniei trebuie facuta, pentru ca nu e cazul celor "naturalizati" ci de emiterea de acte de identitate, doveditoare ale cetateniei romane)
In Ziua si mai veche am explicat candva pe larg si am facut si o trimitere la Germania. Recent, mai multi observatori/comentatori aratau ca intr-o Europa a reunificarii, Romania se delimiteaza de Basarabia, semnand sub o presiune care nu mai era sovietica un pseudoTratat de delimitare a frontierei !
Mai mult, nu se acuza acum o problema de circulatie a persoanelor - ci coruptia si traficul ilicit de bunuri/marfuri; Nu am vazut ca nici Germania si nici Franta sa fi exprimat oficial un punct de vedere referitor la recunoasterea cetateniei romane ...au vorbit de lipsa securizarii frontierelor iar naivul secretar de stat francez, pentru afaceri europene, ori e un tip ca Panait Istrati prin orientarea sa de stanga, ori a pierdut o buna ocazie sa taca - asa cum spunea Chirac !

# antonie popescu date 6 January 2011 20:58 0

Cat priveste numarul de votanti din Basarabia - au fost vreo 10(ZECE)MII, astfel ca nu echivaleaza cu o comuna mai mare sau cu un orasel.

In ceea ce priveste mecanismul de verificare si cooperare - politicienii romani au pierdut o buna ocazie de a tacea - eu sunt de partea acelora care au spus raspicat ca a vorbi de abandonarea MCV echivaleaza cu un act de tradare a cetatenilor carora li s-a spus de DREPTATE SI ADEVAR !
D.A.? :)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii