PRECIZARI PE CT-UL DE LA MATEI BALS – CNCAN reactioneaza pe situatia computerului tomograf care depisteaza COVID-ul in cateva minute, dar care este inca neoperational: "Institutul Matei Bals a depus la CNCAN, o solicitare atipica... Intelegem necesitatea autorizarii, dar avand in vedere complexitatea dosarului si obligatia respectarii normelor si reglementarilor in vigoare, din dorinta rezolvarii corespunzatoare, CNCAN a solicitat Institutului clarificari suplimentare"

Scris de: L.J.

16.06.2020 18:25
Vizualizari: 2733

In urma articolului publicat de Lumea Justitiei cu titlul "Super-tomograful sabotat politic" (click aici pentru a citi) in editia din 15 iunie 2020, dar si a altor articole postate pe site-urile altor publicatii, vizand acelasi subiect, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a emis, in data de 16 iunie 2020, un comunicat de presa in care aduce precizari legate de computerul tomograf aflat in curtea Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, neoperational de o mai bine de o luna.


 

Fara a face alte comentarii asupra precizarilor CNCAN, publicam in continuare comunicatul de presa al Comisiei aflate in subordinea Guvernului Romaniei:


"Referitor la articolele aparute in presa, cu privire la potentiala intirziere pe motive politice a autorizarii instalatiei de tomografie computerizata de la Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals (Institutul Matei Bals), Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) face urmatoarele precizari:


Asa cum a demonstrat de-a lungul timpului, dar mai ales in contextul pandemiei actuale, institutia noastra trateaza cu echidistanta si maxima celeritate solicitarile de autorizare, singurele criterii de evauare fiind cele de natura tehnica privind asigurarea securitatii pacientilor si a personalului medical;


Institutul Matei Bals a depus la CNCAN, o solicitare atipica pentru autorizarea montarii unei instalatii de tomografie computerizata intr-un container, care ulterior sa fie amplasat pe un trailer mobil. Mentionam ca o autorizatie de acest tip permite doar montarea instalatiei radiologice pe trailer, iar pentru ca instalatia sa poata opera este necesara si obtinerea unei autorizatii de utilizare;


Solicitarea autorizarii amplasarii si ulterior a utilizarii unei instalatii de tomografie computerizata intr-un container pe un trailer mobil constituie o premiera in Romania si presupune o situatie exceptionala de operare si o derogare de la prevederile Normei de securitate radiologica in practicile de radiologie de diagnostic si radiologie interventionala care reglementeaza asigurarea securitatii radiologice in conditii normale de operare;


Intelegem necesitatea autorizarii, dar avand in vedere complexitatea dosarului si obligatia respectarii normelor si reglementarilor in vigoare, din dorinta rezolvarii corespunzatoare, CNCAN a solicitat in data de 05.06.2020 Institutului Matei Bals clarificari suplimentare privind:

justificarea utilizarii instalatiei pe un trailer mobil, avand in vedere ca amplasarea si operarea unei instalatii de tomografie computerizata pe un trailer. In acest scop CNCAN a solicitat copii ale documentelor relevante emise de autoritatile competente care sa justifice utilizarea instalatiei pe un trailer mobil. In documentatia tehnica primita de la Institutul Matei Bals se omite sa se precizeze ca instalatia radiologica este montata pe un trailer mobil, se precizeaza doar ca este montata intr-un container, in schimb, in avizul sanitar nr. 592/29.05.2020 eliberat de DSP Bucuresti se precizeaza ca instalatia radiologica este montata pe autocaravana.

in plus, din documentatia trimisa nu rezulta daca proprietarul trailerului si al instalatiei de tomografie computerizata este o firma privata (respectiv Centrul Multifunctional Caraiman) si daca va inchiria containerul si instalatia de tomografie computerizata catre Institutul Matei Bals. In acest caz, Institutul Matei Bals va avea astfel doar calitatea de operator al instalatiei radiologice.


O parte din raspunsul la clarificari a sosit in data de 16 iunie 2020, iar in prezent CNCAN asteapta raspunsul complet din partea Institutului Matei Bals la clarificarile solicitate, in vederea eliberarii autorizatiei de amplasare-constructie. Aceasta poate fi eliberata in conditiile in care solicitantul de autorizatie demonstreaza respectarea prevederilor cerintelor cuprinse in legislatia in vigoare".

Comentarii

# Ion date 16 June 2020 20:27 0

Ce importanță are ca este in container ca este pe trainer? Voi dati autorizație de funcționare pentru tipograf! CNCAN -ul cred ca sabotează,cred ca CNCAN este "al meu"adica al lui Johanus!

# Vasile date 16 June 2020 21:08 +1

Cei de la Matei Bals, am eu convingerea, au gresit impardonabil: au pus o virgula unde nu trebuie. In aceste conditii, e limpede ca nu se poate da avizul. Ha,Ha,Ha!

# Florin date 17 June 2020 07:58 +1

Probabil nu esti in masura sa cunosti implicatiile functionari unui CT, si aici ma refer la modul in care influențează mediul înconjurător. Si nu ma refer la ecologie ci pur si simplu la radiatiile de expunere... Sa-ti dau un exemplu : Ai fi de acord ca in apartamentul vecin sa se instaleze un CT ? Eventual vecin cu peretele unde dormi ? Deci, problema nu este trailarul ci unde o parchezi ca sa o folosesti...indiferent de cate straturi de protectie pui pe pereti trailarului.... Vezi, e ca la Covit....salvezi 20 dar declanșeazz "minuni" la alti... In plus, o autorizare exceptionala nu scuteste eminentul de o eventuala raspundere penala.....asa ca oameni se îngroapă in hârtii acoperitoare... PS. Daca mergi pe legislatia actuala ....de fiecare data cand trailarul părăsește curtea spitalului trebuie aprobare de la CNCAN...

# santinela date 17 June 2020 08:18 +2

Bai astia de la Comisia lui peste,mai bine taceati drscului din gura si nu dadeati comunicatul,macar nu va faceati de ris. Avize peste avize,aprobari peste aprobari,echidistantilor. Voi trebuie sa dati aprobare pentru functionarea aparatului si autorizatii pentru cei care-l manipuleaza,ce treaba aveti cu proprietarul aparatului,daca asta are basca sau nu ,etc. ? De aia nu are ursul coada fiindca timpiti ca voi raspund la comenzi politice !

# banditu coroiu date 17 June 2020 09:24 +1

Poi, cam toate institutiile statului sunt capusate de politruci, de zerodocti si de habarnisti cu patalama sri, asa ca ce autorizatie sa dea niste neica nimeni pentru un aparat pe care nu l-au vazut decat pe wikipedia in poze. Cum sa autorizeze asa ceva un babuin care se uita la tomograf ca broasca la inundatie? Acu' pe bune.. avem cam multe pretentii de la stampilagii astia platiti gras de la buget ca sa-si frece cafeaua prin birourile ministerelor 24/7. Intre timp mai tipariti un articol despre covid sa mai manance si minusarii o paine, ca au cam facut foamea in ultima vreme, si s-ar putea sa nu mai apuce o rectificare bugetara de la sri daca-i matrasesc psd-istii pe martafoii astia de la putere.

# Neagu date 17 June 2020 15:18 0

Daca era cazul de un radiolocator american de preluare/acoperire nu.mai se cerea aviz...! Probabil.este un CT chinezesc si ne inregistreaza ,,maladiile "...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii