PRIMUL CONFLICT INTRE MAGISTRATI SI PNL – Judecatorii Tribunalului Arges se revolta impotriva intentiei noii puteri de a amana cu un an intrarea in vigoare a normei care va permite pensionarea anticipata a magistratilor: „Independenta financiara a justitiei este de importanta cruciala pentru functionarea sistemului judiciar... Sustinem preluarea bugetului instantelor judecatoresti de catre CSM” (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC

07.11.2019 20:01
Vizualizari: 4064

Noua putere PNL deja se confrunta cu revolta magistratilor. Miercuri, 6 noiembrie 2019, Adunarea Generala a judecatorilor de la Tribunalul Arges – in frunte cu presedinta instantei, Mariana Varga (foto 1) – a adoptat in unanimitate Hotararea nr. 5/2019, prin care cere punerea in aplicare de la 1 ianuarie 2020 a noii prevederi din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care permite pensionarea anticipata a magistratilor cu cel putin 20 de ani vechime.


Chiar daca semnatarii hotararii nu o spun explicit, luarea lor de pozitie legata de pensionarile anticipate este o forma de revolta in fata proiectului de lege initiat de catre senatoarea PNL Alina Gorghiu, prin care aceasta propune ca norma privind pensionarea anticipata sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2021, iar nu la 1 ianuarie 2020, dupa cum prevede actuala Lege nr. 242/2018 de modificare a Legii nr. 303/2004.

Lumea Justitiei v-a prezentat aici motivele invocate de Gorghiu, aceasta pretinzand ca pensionarile anticipate ar urma sa dea peste cap sistemul judiciar.

Reluam acum doar textul proiectului de act normativ al senatoarei liberale:

Articol unic

Articolul V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei, publicata in Monitorul Oficial nr. 874 din 16 octombrie 2018, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

'Prevederile art. 1 pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2021'”.

Prezentam actuala forma a art. 82 alin. 3 din Legea nr. 303/2004, asa cum a fost modificat de Legea nr. 242/2018:

De pensia de serviciu prevazuta la alin. (1) beneficiaza, la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si judecatorii, procurorii si magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si judecatorii si magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul prevazuta la alin. (1), pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala in aceste functii”.

Inainte sa va prezentam strigatul de revolta al judecatorilor de la Tribunalul Arges, mentionam ca judecatoarea Adina Daria Lupea (foto 2), de la Curtea de apel Cluj – cea care a postat pe Facebook documentul – a dat asigurari ca bulgarele va deveni avalansa, intrucat din ce in ce mai multe adunari generale vor exprima pozitii similare.

Prezentam postarea Adinei Lupea de pe Facebook:

Pentru ca am observat ca orice guvern va veni, va fi schimbat sau remaniat, demis sau investit are ca obiectiv principal justitia, cred va si noi trebuie sa avem un contraraspuns sau macar o pozitie in legatura cu ce ni se pregateste sau ce ne poate afecta.

AG a Tribunalului Arges a inceput. Urmeaza alte adunari generale saptamana asta si cea viitoare

Pentru ca e singura solutie de a atrage atentia decidentilor ca trebuie sa tina cont si de parerea noastra.

Deocamdata doar despre preluarea bugetului de la MJ si pensionarea anticipata.

Sper ca domnul Predoiu, care a trait vremurile din 2009 sa isi aminteasca ca o magistratura unita poate schimba orice”.

In alta ordine de idei: judecatorii condusi de Mariana Varga si-au exprimat sustinerea pentru trecerea bugetelor instantelor altele decat ICCJ de la Ministerul Justitiei la CSM.

Redam Hotararea nr. 5/2019 adoptata de Adunarea Generala a Judecatorilor de la Tribunalul Arges (vezi facsimil):

Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Arges (...),

Avand in vedere ca independenta justitiei este o valoare constitutionala, prin care se asigura suprematia legii,

Vazand declaratiile si actiunile politicienilor romani, precum si demersurile efectuate si anuntate public de catre puterea executiva si legislativa, cu privire la modificarea conditiilor de pensionare a magistratilor, ca o forma de presiune asupra acestora,

Considerand ca independenta financiara a justitiei este de importanta cruciala pentru functionarea sistemului judiciar (independenta conferita constitutional) si apreciind necesitatea ca justitia sa reprezinte [un] obiectiv de importanta strategica intr-o societate democratica, cu unanimitatea celor prezenti, prin vot deschis valabil exprimat, hotaraste:

1. Sustinerea demersului Consiliului Superior al Magistraturii privind preluarea bugetului instantelor judecatoresti de catre CSM, conform Deciziei Plenului CSM din 15 octombrie 2019, respectiv trecerea bugetelor curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor din gestionarea Ministerului Justitiei in gestionarea Consiliului Superior al Magistraturii;

2. Punerea in aplicare a dispozitiilor art. 82 alin. 3 din Legea nr. 303/2004 modificata prin Legea nr. 242/2018, privind pensionarea anticipata a magistratilor care indeplinesc conditia vechimii in magistratura de 20 de ani, in functia de judecator sau procuror, precum si impiedicarea adoptarii oricaror masuri care ar putea conduce la modificarea varstei de pensionare a magistratilor, in acord cu jurisprudenta instantei constitutionale (modificarile aduse alineatului (3) prin OUG nr. 92/2018 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2020).

3. In temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 modificata prin Legea nr. 234/2018, luarea masurilor care se impun pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea, in sensul ca niciun fel de ancheta penala asupra unui magistrat sa nu poata incepe fara avizul conform al sectiei corespunzatoare din CSM.


Comentarii

# unul din lumea cea mare date 7 November 2019 20:33 +2

ratiai dreakului de trintori,cu salarii gretos de mari si nemeritate.auzi ba cit tupeu pe astia carora sica cu trafalete ar trebui sa le taie salariile imediat si de urgenta,(adica in timpul cit luju posteaza cele scrise de mine).ce nesimtiti si cit tupeu pe nenorocitii de mermelitori de justitie!!!!!!!baaaa!!!!!! cu ce drept ba sa iesiti la pensie cu salariile voastre gretoase de nesimtite cind voi ati fost niste tortionari penali si na;/va de exemplu pe minjitul statului(magistratul ) lazar,aaaaa a zis cineva ca asta/i procuror?atunci luati/l peselaru,sau pe ghena,sau...sau...sau 98% din toata mermeleala,bai sica capu la guvernul durex taie/le ba pensiile,salariile si lasa/i sa munceasca pina la 65 de ani(cel putin) si asa faci bani de sanatate(ca oricum se roaga romanii de sanatatea ta!!!! adica sa traiesti ca cartoful)

# Pintea date 7 November 2019 22:42 +2

Ce ne pasa? Sa se certe obedientii intre ei: jușticia si politicul. Adica acea parte care a fost bot in bot. Totusi legea privind pensionarea anticipata ar trebui sa intre in vigoare in anul 2100, pt ca toti aștia si succesorii lor sa stea la muncă, cum sta orice cetatean, nu sa se pensioneze la 40 ani.

# santinela date 8 November 2019 08:09 +1

Ha,ha,ha ! Nici nu s-a instalat bine si Sica Mandolina, impreuna cu von Snitel, au primit in dosuri morcovi de li se vad doar frunzele ! In razboiul cu astia, cei doi si in general nimeni nu poate cistiga !

# Om normal. date 8 November 2019 10:57 +3

Singura solutie impotriva AUSTERITATII (generale) anuntata de guvernul PNL pentru anul 2020 este NU Johannis presedinte pe inca 5 ani. Cine nu da doi bani pe CONSTITUTIE si deciziile CCR este un dictator ANTIROMAN. ASTA acuma vrea si Romania MEA!

# obiectiva din IRan date 8 November 2019 13:50 +2

CER DESECRETIZAREA DECLARATIILOR DE AVERE ALE MAGISTRATILOR DE LA CSM......ca la orice functionar public acestea TREBUIE OBLIGATORIU SA FIE PUBLICED....nu sa luati mite peste mite si sa aveti legaturi matrimoniale cu SRI -ul, STS-ul, cu corporatisti, cu politisti, cu porcurori, cu jandarmi si CETATEANUL pe care il executati habar sa nu aiba macar ce magarii faceti si la ordinele cui.....cautati pe site-ul CSM....la sectiunea PUBLIC declaratii magistrati...la AVERE este trecuta la secret.........

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii