19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROBLEME DE TRANSPARENTA - TI Romania a realizat un studiu bazat de receptivitatea instantelor si parchetelor la solicitarile facute in baza Legii 544/2001, din care reiese ca cea mai mare rata de raspuns complet apartine tribunalelor! (Document)

Scris de: L.J. | pdf | print

30 September 2012 12:41
Vizualizari: 8007

 

Modul in care instantele si parchetele inteleg sa raspunda solicitarilor venite din partea celor interesati in baza prevederilor Legii fundamentale si a Legii 544/2001 care garanteaza accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public a fost analizat, printr-un studiu amplu, de catre Transparency International Romania, ONG al carui director executiv este Victor Alistar (foto). TI-Ro a dat publicitatii acest studiu la finele acestei saptamani, cu ocazia sarbatorii Zilei Internationale a Dreptului, acesta reprezentand o continuare a studiului realizat in 2011, dar de aceasta data au fost monitorizate si aspecte ce tin de administrarea si functionarea parchetelor.


In perioada aprilie-iunie 2012, TI Romania a transmis la nivelul tuturor instantelor, parchetelor si structurilor de parchete specializate (DNA si DIICOT) din tara cererii de informatii, continand un numar total de 100 de intrebari privind diferite informatii cu caracter public din urmatoarele arii tematice, ce tin de bugetul instantelor si parchetelor, regulament si organizare, distribuirea aleatorie a dosarelor, statistica judiciara, sesizari, sanctiuni etc.

Toate cererile de informatiii de interes public au fost transmise prin e-mail sau prin fax instantelor, parchetelor si structurilor specializate ale acestora insotite de solicitarea de a transmite raspunsul in format electronic. In total au fost transmise 11040 de intrebari adresate unui numar de 240 de instante si 13175 de intrebari adresate unui numar de 244 de parchete si unitati specializate ale acestora. Cea mai mare rata de raspuns complet, conform studiului, apartine tribunalelor (70 la suta din solicitarile transmise primind raspuns complet in 30 de zile), urmate de Curtile de Apel (69 la suta) si judecatorii (48 la suta).

Intresant este ca la intrebarea “care este procedura pe care un justitiabil trebuie sa o urmeze pentru a beneficia de ajutor public judiciar?”, toate instantele au dat in proportie foarte mare raspunsuri partiale, iar referitor la bugetele instantelor, cele mai putine raspunsuri (4 la suta) au fost date de judecatorii.

La studiul respectiv mai adaugam noi, ca deficienta in ce priveste transparenta activitatii instantelor si parchetelor, faptul ca in majoritatea raspunsurilor acordate mass-media se secretizeaza numele persoanelor din rechizitorii sau din lucrarile disciplinare (desi prin aceasta nu se incalca Legea protectiei datelor personale), ceea ce ingreuneaza posibilitatea jurnalistilor de a informa cetateanul in timp util, precum si faptul ca multe dintre solicitari, chiar daca nu au un grad de complexitate care sa necesite trecerea timpului de 30 de zile, nu primesc un raspuns imediat, chiar daca este legat de un eveniment la zi.

*Cititi aici, integral, studiul realizat de TI Romania

Comentarii

# Pentru ca habar nu aveti ce cereti date 30 September 2012 13:37 -1

Ati primit astfel de raspunsuri pentru ca habar nu aveti ce cereti. Multe din datele cerute erau deja pe site-urile instantelor iar voi le-ati cerut numai asa, de amorul artei.

# mix date 30 September 2012 15:57 +2

asa sa fie? oricum e un exercitiu b :-) un.

# Pai hai sa vedem date 30 September 2012 20:47 +1

Intrebarea 1 si 2 - Care sunt cnditiile si care este procedura pentru ca un jusitiabil sa beneficieze de ajutor public judiciar. Daca intrebarile astea veneau din partea unui justitiabil, le mai intelegeam dar din partea TI este evident ca vroiau doar sa se bage in seama - in acest caz raspunsul era logic sa fie doar trimiterea la lege - sa puna mana sa o citeasca daca nu stiu, nu sa sacaie instantele cu intrebari din astea. Intrebarea 3 si - care este numarul de solicitari privind ajutorul public judiciar si numarul de justitiabili care au beneficiat de ajutor public judiciar in anii 2011 - 2012. Daca cei de la TI ar fi cunoscut sistemul ECRIS (sau poate se fac ca nu-l cunosc) ar fi stiut ca nu exista posibilitatea sa identifici electronic astfel de solicitari. Si atunci ce faci? Verifici dosar cu dosar cateva mii de cauze? Sa spuna ei cum trebuie procedat. Intrebarea 11 - care e locatia arhivei in cadrul instantei. Prima pe dreapta cum intrii pe intrarea din spate.

# tot eu date 30 September 2012 20:49 0

De fapt ce au vrut sa intrebe? Ma lamureste cineva? In fine.... chiar ei recunosc ca au urmarit sa vada doar cum se raspunde, deci ii interesa.... fix in pix...de raspunsuri.

# si tot eu date 30 September 2012 20:54 +1

Intrebarea 28 - care este programul de lucru cu publicul al bibliotecii? Pai instantele sau parchetele sunt biblioteca publica? Dupa cum va spuneam, oamenii astia au pus intrebari in bataie de joc si acum se mira de raspunsuri. Intrebarea 39 - Care este regulamentul de ordine interioara :sad: Intrebarea 46 - care este numarul hotararilor pentru fiecare materie in anii 2011 -2012. Ce intelegi prin fiecare materie? Doar Civil/penal sau familiei, muncii, comercial, adoptii etc. Cand pui o intrebare si vrei un raspuns trebuie sa fii clar in ceea ce intrebi

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva