20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCURORUL DNA LA CHEF CU SUSPECTUL – “Manelistul DNA” Ciprian Man vrea sa se scuze, dar mai mult se afunda. Afaceristul Dorel Ungur cu care Ciprian Man de la DNA Oradea a recunoscut ca “a participat la un eveniment” a avut calitate de suspect chiar intr-un dosar al DNA Oradea. Man a primit autorizatie de vanatoare de la asociatia “Crisana Hunting” a lui Dorel Ungur. Culmea, “Crisana Hunting” a fost inculpata in acelasi dosar al DNA Oradea (Ordonanta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 January 2018 14:58
Vizualizari: 9467

Vestitul Ciprian Man de la DNA Oradea (foto), zis “manelistul DNA” pentru dosarele dupa ureche pe care le face, a chefuit impreuna cu un afacerist care pana de curand a avut calitatea de suspect intr-un dosar chiar al DNA Oradea, adica structura de parchet unde activeaza in prezent procurorul si unde acesta a fost sef timp de vreo trei ani de zile. Acelasi procuror Ciprian Man a primit autorizatie de vanatoare de la o asociatie care a avut calitate de inculpat in acelasi dosar de la DNA Oradea.

Inainte de a expune intreaga situatie sa facem o scurta recapitulare a evenimentelor, astfel incat contextul sa fie cat mai bine inteles. In 25 ianuarie 2018, Lumeajustitiei.ro si alte publicatii au prezentat dezvaluirile facute de fostul senator Valer Marian privind existenta unor “indicii concludente ca Ciprian Man, 'procuror de elita' protejat de Kovesi, a fost implicat intr-un masacru cinegetic”. Valer Marian a sustint ca la o partida de vanatoare, din decembrie 2017, au fost impuscati noua cerbi lopatari, a caror vanare era interzisa, iar procurorul Man avea autorizatie pentru o ciuta. De asemenea, Valer Marian a precizat ca procurorul Ciprian Man ar fi participat, dupa vanatoare, la o petrecere, unde “amfitrion” ar fi fost afaceristul local Dorel Ungur, “care este anchetat in mai multe dosare penale aflate pe rolul parchetelor din Bihor si Arad(click aici pentru a citi dezvaluirile lui Valer Marian). La o zi dupa dezvaluirile lui Marian, procurorul Ciprian Man, prin intermediul DNA, a remis un drept la replica in care a sustinut ca nu a impuscat decat un cerb femela, pentru care avea autorizatie de la asociatia “Crisana Hunting”. De asemenea, Man a recunoscut ca dupa vanatoare a participat “la un eveniment organizat de Stiole Catalin la cantonul silvic 'Goroniste'”, insa a sustinut ca pe afaceristul Dorel Ungur l-a intalnit pentru prima data cu acea ocazie (click aici pentru a citi replica lui Ciprian Man).


Autorizatie de la inculpat, distractie cu suspectul

Ei bine, aici intervine problema. Procurorul Ciprian Man de la DNA Oradea a primit autorizatia de vanatoare, in decembrie 2017, de la o asociatie care a avut calitatea de inculpat intr-un dosar chiar al DNA Oradea, pana in octombrie 2017. De asemenea, Man a participat la cheful din cantonul silvic Goroniste alaturi de afaceristul Dorel Ungur, in conditiile in care acesta a avut calitatea de suspect intr-un dosar instrumentat de DNA Oradea. Iar, asa cum se stie, DNA Oradea a fost condusa in perioada 17 decembrie 2014 – 31 februarie 2017 chiar de catre Ciprian Man. Ulterior, din 31 februarie 2017 pana in 17 octombrie 2017 Man a activat la DNA structura centrala, unde fusese promovat de Kovesi. S-a intors in toamna anului trecut la DNA Oradea, unde activeaza si in prezent. Coincidenta, dosarul in care asociatia care i-a dat autorizatia de vanatoare lui Man a avut calitate de inculpat, iar afaceristul cu care a chefuit Man calitate de suspect a fost lucrat de DNA Oradea timp de trei ani, intre 2014 si 2017, adica fix perioada in care Man a fost sef la DNA Oradea. In cele din urma, s-a dat ordonanta de clasare de catre procurorul Cristian Marius Ardelean de la DNA Oradea, un colaborator vechi si important al “manelistului DNA” Ciprian Man (vezi facsimil).

Nu vom intra pe fondul dosarului, insa va vom prezenta pe scurt ce s-a intamplat cu acesta. Astfel, Asociatia de vanatoare “Crisana Hunting” apare in dosarul penal nr. 120/P/2014 al DNA Oradea avand calitatea de inculpat. In acelasi dosar, afaceristul Dorel Ungur apare avand calitatea de suspect. Potrivit ordonantei de clasare din 25 octombrie 2017, data de procurorul Cristian Marius Ardelean in dosarul 120/P/2014, cauza privind asociatia care i-a dat autorizatia de vanatoare lui Man si afaceristul cu care Man s-a distrat a fost deschisa in 2011, ca urmare a unei plangeri depuse la Parchetul de pe langa Judecatoria Salonta. Dosarul a ajuns apoi la la Parchetul Tribunalului Bihor, care, in 15 noiembrie 2014, l-a declinat catre DNA Oradea. Au urmat o ancheta pana in 25 octombrie 2017, cand procurorul Cristian Ardelean a emis ordonanta de clasare fata de o infractiune de fals in declaratii retinuta in sarcina lui Dorel Ungur, pe de o parte, si a declinat cauza in favoarea Parchetului Tribunalului Bihor fata de alte acuzatii privindu-i pe Dorel Ungur si Asociatia de Vanatoare “Crisana Hunting”.

Asadar, avem urmatoarea situatie:

-procurorul DNA Ciprian Man de la DNA Oradea a chefuit cu un afacerist care cu doua luni inainte avea calitate de suspect intr-un dosar al DNA Oradea;

-acelasi procuror DNA Ciprian Man de la DNA Oradea a primit autorizatie de vanatoare de la o asociatie care cu doua luni inainte avea calitatea de inculpat intr-un dosar al DNA Oradea;

Valer Marian: “Cu o graba suspecta si, bineinteles, cu stiinta si cu aprobarea lui Kovesi, DNA a emis un comunicat de presa cu incercarea de disculpare a procurorului Ciprian Man”

Pe de alta parte, fix aceasta problema a fost remarcata si de fostul senator Valer Marian, intr-un text trimis Lumeajustitiei.ro dupa aparitia dreptului la replica din partea procurorului Ciprian Man. Valer Marian mai inainteaza insa o ipoteza extrem de interesanta. Si anume ca este foarte posibil ca in dosarul in care vizati erau Asociatia „Crisna Hunting” si afaceristul Dorel Ungur procurorul Ciprian Man sa fi dispus acte de urmarire penala.

Iata textul lui Valer Marian:

Sefa DNA sare sa-l spele pe 'procurorul de elita' Ciprian Man

Am trait sa o vedem si pe asta. In premiera, o institutie de stat emite si transmite un comunicat prin care solicita imperios presei sa publice punctul de vedere al unui angajat. Si nu este vorba de orice institutie, ci de Directia Nationala Anticoruptie, ale carei comunicate de presa sunt aprobate de procurorul sef Laura Codruta Kovesi, conform Regulamentului de organizare si functionare a DNA. Comunicatul a fost transmis publicatiilor Cotidianul, Evenimentul Zilei si Lumea Justitiei a doua zi dupa publicarea articolului 'Braconierul recidivist de la DNA', in care am devoalat ca procurorul Ciprian Man, seful Serviciului Teritorial Oradea al DNA pana anul trecut, a participat in data de 19 ianuarie 2017 la o vanatoare organizata pe fondul de vanatoare al unui om de afaceri cu multiple probleme penale, a carui asociatie de vanatoare i-a eliberat autorizatie de vanatoare pentru un cerb lopatar femela, dar au fost vanati noua cerbi lopatari, inclusiv masculi, a caror vanare era interzisa in perioada respectiva.

Procurorul Man avea posibilitatea sa solicite publicarea unui drept la replica, ca persoana fizica, dar nu a facut acest lucru sau nu a fost lasat sa-l faca, probabil pentru a nu debita prostii. De asemenea, avea si are posibilitatea sa formuleze plangere pentru apararea reputatiei catre Consiliul Superior al Magistraturii si sa ma actioneze in judecata pentru raspundere civila delictuala. De un an incoace am publicat in jur de 10 articole privind abuzurile si alte nelegalitati ale procurorului Man, dar nu a uzitat niciodata de drepturile de a formula drept la replica, plangere pentru apararea reputatiei si actiune in raspundere civila delictuala, ceea ce mi-a creat si intarit convingerea ca se simte cu musca pe caciula.

Cu o graba suspecta si, bineinteles, cu stiinta si cu aprobarea lui Kovesi, DNA a emis un comunicat de presa cu incercarea de disculpare a procurorului Ciprian Man, fara sa efectueze minime verificari asupra veridicitatii afirmatiilor din articolul infierat. Procurorul Man nu a negat participarea sa la vanatoarea organizata in data de 19 decembrie 2017, dar sustine ca el a impuscat un singur cerb femela, pentru care i-a fost eliberata autorizatie si a platit suma de 450 lei. Procurorul Man nu a negat nici ca ar fi fost impuscati noua cerbi lopatari in ziua respectiva pe fondul de vanatoare pe care a fost prezent, dar paseaza raspunderea asupra celorlalti participanti la partida de vanatoare. De asemenea, Man nu a negat nici ca ar fi participat la petrecerea organizata dupa vanatoare, la care a fost prezent si proprietarul fondului si presedintele asociatiei care i-a eliberat autorizatia, omul de afaceri Dorel Ungur.

Invederez DNA ca informatiile privind derularea si rezultatul vanatorii au fost furnizate de un martor ocular. In plus, exista si inregistrari audio-video si martori colaterali referitor la evenimentele din 19-20 decembrie 2017. Ca sa stimulez curiozitatea si implicarea DNA, o sa plusez aratand ca, potrivit surselor noastre, la vanatoarea respectiva a fost impuscat si un mistret, alaturi de cerbii lopatari, si a mai participat un procuror de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

Semnalez DNA si ca procurorul Man debiteaza cel putin doua minciuni gogonate in punctul sau de vedere. Prima este aceea ca a trimis carcasa cerbului impuscat la domiciliul parintilor sai, prin numitul Catalin Stiole, caruia i-a predat autorizatia de vanatoare pentru a justifica provenienta vanatului in eventualitatea unui control. Afirmatia sa este contrazisa insa de dreptul la replica al sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, Alin Hanis, publicat de site-ul de casa bihon.ro in data de 25 ianuarie 2018 (ziua aparitiei articolului contestat), cand a fost publicat si un drept la replica al procurorului Man. Potrivit afirmatiilor sefului Politiei bihorene, cei doi barbati opriti pentru control de organele de politie, respectiv partenerii de vanatoare ai procurorului Man, Catalin Stiole si Ioan Petrugan, 'au fost descoperiti cu cerbi lopatari transati', deci cu mai multi cerbi, nu cu unul singur, si au declarat (atentie, nu au prezentat) ca au autorizatie pe numele sefului de la DNA Oradea 'ca sa scape de control'.

A doua si cea mai gogonata minciuna a procurorului Man este aceea ca nu l-a cunoscut, pana la petrecerea organizata dupa vanatoare, pe omul de afaceri Dorel Ungur din Salonta, presedintele asociatiei de vanatoare (Crisana Hunting) care i-a eliberat autorizatia pentru un cerb lopatar femela si proprietarul fondului pe care a fost organizata vanatoarea. Ori, pe numele acestui afacerist omnipotent din zona si al asociatiilor sale Agrosilva Crisul Negru si Crisana Hunting a existat un dosar penal, cu nr.120/P/2014, care a lancezit la DNA Oradea din 2014 pana in 2017. Adica exact in perioada in care procurorul Man a fost seful acestei institutii. Dosarul are ca obiect infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, participatie improprie la aceasta infractiune, fals in declaratii, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si inselaciune legate de dobandirea fondurilor de vanatoare Peri si Goroniste. Procurorul Man si amicii sai au vanat inainte de Craciun pe fondul Goroniste, care constituie obiectul dosarului penal in cauza.

Dorel Ungur a avut calitatea de suspect in dosar, iar Asociatia de proprietari de terenuri Agrosilva Crisul Negru si Asociatia de vantoare Crisana Hunting, la care susnumitul detine functia de presedinte, au avut calitatea de inculpat, rezultand ca a fost inceputa urmarirea penala, respectiv a fost pusa in miscare actiunea penala in cauza. Man trebuia sa stie de acest dosar, in calitate de procuror sef, mai ales ca una din persoanele vatamate i-a adresat o plangere privind tergiversarea solutionarii cauzei. Este posibil chiar sa fi dispus acte de urmarire penala in cauza. In plus, era de notorietate ca afaceristul Ungur a avut numeroase dosare penale (cel putin 15) pe rolul parchetelor din Bihor, indeosebi pentru inselaciune si evaziune fiscala, precum si ca era anchetat pentru ucidere din culpa si parasirea locului accidentului, dupa ce in ianuarie 2016 a lovit cu autoturismul in orasul Chisineu-Cris, pe trecerea de pietoni, un barbat care a decedat pe loc.

Dosarul nr.120/P/2014 a fost solutionat prin netrimitere in judecata in toamna anului 2017, dupa trei ani de la inregistrare si dupa ce procurorul Man a revenit la DNA Oradea. Printr-o ordonanta trasa de par, emisa in data de 25 octombrie 2017 de catre procurorul Cristian Ardelean, prieten bun si colaborator fidel al lui Man, s-a dispus clasarea cauzei, cu motivarea ca lipseste latura obiectiva ori fapta nu exista, referitor la infractiunile de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, respectiv cu motivarea ca s-a indeplinit termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru fals in declaratii. Prin aceeasi ordonanta, s-a dispus disjungerea cauzei si declinarea acesteia Parchetului de pe langa Judecatoria Salonta (desi in considerentele prealabile se preciza ca va fi declinat Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor) pentru celelalte infractiuni (participatie improprie la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals in inscrisuri private, uz de fals, inselaciune), cu motivarea ca nu sunt de competenta DNA.

Astfel ca, dupa sapte ani, dosarul este retrimis la Parchetul de pe langa Judecatoria Salonta, unde a fost inregistrat in 2011 si de unde a fost preluat in acelasi an de Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor. Parchet la care a lancezit tot trei ani, dupa ce a fost repartizat procurorului Ardelean, care, culmea ironiei, a dispus declinarea sa la Serviciul Teritorial Oradea al DNA in toamna anului 2014, cu putin timp inainte de a fi angajat la acest serviciu, motivarea de atunci fiind ca exista fapte de competenta DNA. Acum, suspectii vor mai castiga timp datorita ivirii unui conflict de competenta intre Parchetul de pe langa Judecatoria Salonta si Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, iar parchetul competent, dupa sapte ani de tergiversare si musamalizare a cauzei, nu are decat sa constate prescriptia raspunderii penale si pentru aceste fapte.

Solutia emisa in dosarul DNA Oradea 120/P/2014 nu este insa definitiva intrucat a fost atacata cu plangere de catre una din persoanele vatamate. Plangerea acestuia a fost respinsa printr-o ordonanta emisa de procurorul sef al DNA Oradea cu cateva zile inainte de vanatoare, respectiv in data de 12 decembrie 2017. Si impotriva acestei ordonante a fost formulata plangere, care este pe rolul Tribunalului Bihor in dosarul nr.32/111/2018, care a avut primul termen de judecata in data de 25 ianuarie 2018. Este deci cert ca procurorul Man si amicii sai au participat la o vanatoare organizata pe fondul unui suspect dintr-un dosar al DNA Oradea, si ca acesta a beneficiat de o autorizatie eliberata de asociatia inculpata in dosarul respectiv. Ramane sa asteptam ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa verifice si sa stabileasca daca aceasta partida de vanatoare a constituit pentru procurorul Man si acolitii sai un folos necuvenit, sau mai pe romaneste o spaga, din partea suspectului si a inculpatei scapate in prealabil de DNA”.


Comentarii

# siropel date 29 January 2018 15:12 +2

cum stai infractorule braconier MAN ?

# Mandarina date 29 January 2018 15:20 +1

Minciuna are picioarea scurte d-l procuror. Până când ai crezut că o să păcălesti pe toată lumea cu minciunile tale!!!!. Grav este că nu ai informat sefii că de fapt tu chefuiai cu infractorii pe care trebuia să-i cercetezi și nu ai spus nimic de dosarul penal.

# DODI date 29 January 2018 15:29 0

La palatul Cotroceni cântă cucuveaua, dar luluța și ai ei fac pe surzii. Atâta vreme cât dorel are nevoie de prea mult timp pentru a scrie trei rânduri, plagiatoarea oficială își permite să râdă în nas tuturor, să încalce legile țării, să nesocotească hotărârile CCR și să mintă peste tot că modificările legislative aduc atingere actului de justiție. Poate nu înțelege dorel că simpla solicitare, chiar și neurmată de fireasca soluție de la cionalis, va fi pentru johANUS un examen în fața electoratului. Este motiv pentru care PSD trebuie să îi ceară imediat lui dorel să învețe să... scrie.

# Cerb date 29 January 2018 15:39 +3

CIPRIANE NICI NU ȘTII CÂT DE MIC ÎNCEPI SĂ FII ..,. Scuze; De fapt ca să devii mic trebuie să fi fost mare....

# Anonimus date 29 January 2018 16:15 +2

Ce de întâmpla cu dosarele acestui procuror instrumentate de Lazarica, interesează pe cineva?

# avi avi date 29 January 2018 18:36 +2

din pacate multi, foarte multi procurori sunt alcoolici. o sa vedeti, pentru cine vrea sa vada, ca sunt pline crismele de pe linga instantele de judecata cu purtatori de robe. un judecator sau un procuror are ce cauta in crisma in timpul programului?

# bobi date 30 January 2018 09:03 +2

Ia vreficati ca si prin Vrancea sunt vreo doi procurori mare vânători gen Man!Lefter şi Ţârlea!

# Siropul date 30 January 2018 17:05 0

Nu se ia si nici nu se va lua nimeni dupa infractori de doi bani 

# PENTRU SIROPUL date 31 January 2018 15:05 0

Să știi că mulți au ajuns la pușcărie ÎN BAZA UNOR DECLARAȚII FĂCUTE DE INFRACTORI DE DOI BANI.

# Braconierul date 8 February 2018 16:33 0

La pușcărie cu mandarina si obedientul Ardelean

# Jelu date 28 June 2018 22:03 0

Fratilor imi place ce dezbateți voi aici.hai liberare

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva