PROCURORUL DORU TULUS STRANGEA CU USA – Turnura spectaculoasa in dosarul ex-ministrului de Interne Cristian David. Denuntatorul Roger Nitescu si-a retras denuntul in fata ICCJ: “Formularea lui s-a datorat unei constrangeri exercitate asupra mea de procurorul Tulus... mi s-a pus in vedere de catre Tulus ca daca nu confirm ma asteapta arestul urmat de inculparea sotiei si a socrului”. Judecatorul Ionut Matei a executat pe un singur denunt, vadit necredibil (Document)

Scris de: L.J.

03.02.2019 13:43
Vizualizari: 13803

Ies la iveala metodele de lucru mizere de la DNA, dar si prestatia dubioasa a anumitor judecatori de la Inalta Curte, in frunte cu vestitul Ionut Matei, judecator care in opinia noastra, in orice stat european ar fi fost alungat din sistem dupa nenumaratele dovezi aparute in spatiul public la adresa sa.

In dosarul fostului minstru de interne Cristian David – care a devenit o tinta politica pentru DNA, inca de cand era consilierul si coordonatorul campaniei prezidentiale a liderului ALDR Calin Popescu Tariceanu – proba cheie pe care s-a crosetat executia la fond de catre judecatorii ICCJ Ionut Matei si Sandel Macavei (in opinie majoritara), a cazut ca un fulger in apel.


Amintim ca in acest dosar, la fond, prin sentinta din 5 decembrie 2017, judecatorii ICCJ Ionut Matei si Sandel Macavei au dat condamnari grele, trase de par, pe simple interpretari si pe un probatoriu nu doar subtire, dar vadit contradictoriu. Astfel, fostul ministru Cristian David a primit 5 ani de inchisoare pe un simplu denunt, dat in fata procurorilor DNA sub stare de constrangere de catre Roger Valeriu Nitescu, fost consilier al fostului ministru de interne Cristian David.

Condamnare la fond pe un singur denunt – specializarea judecatorilor Ionut Matei si Sandel Macavei

Cristian David a fost acuzat ca a primit o geanta cu 500.000 euro de la un fost consilier ADS, Adrian Mladin, denuntul fiind unica proba in acest sens, fara sa existe flagrant sau vreo alta proba privind pretinderea ori remiterea sumei.

La randul lui, denuntatorul Roger Valeriu Nitescu a primit o pedeapsa de 6 ani de inchisoare in acest dosar. Dar ce frapeaza si mai tare este ca asa-zisul datator de bani – Adrian Mladin se afla in fata unei pedepse de 7 ani de inchisoare si sub mandat de siguranta nationala, sub supravegherea SRI si a unui procuror din PICCJ, fiind greu de crezut ca intr-o atare situatie se apuca sa faca trafic de influenta si sa remita genti cu bani, ci mai degraba ca era interesat sa faca orice pentru a coopera cu organele judiciare pentru a obtine macar o reducere de pedeapsa.

Ce este revoltator in sentinta de la fond si intareste acuzatiile constante a zeci de justitiabili ca judecatorul Ionut Matei condamna fortand probele de la dosar, e ca in sentinta din 5 decembrie 2017 a existat opinia separata a judecatoarei ICCJ Ioana Bogdan, care a considerat ca fostul ministru Cristian David trebuie achitat din lipsa de probe.

Ce e foarte important in legatura cu opinia separata este ca desi Ionut Matei si Ioana Bogdan sunt cunoscuti drept foarte buni prieteni, cea din urma nu a fost de acord cu executia fostului ministru, ba chiar a acuzat lipsa de probe suficiente dupa cum urmeaza: “Raportat la ansambul probator administrat in ambele faze ale procesului penal, apreciez ca nu exista suficiente mijloace de proba care sa conduca la rasturnarea prezumtiei de nevinovatie fata de inculpatul David atat sub aspectul actiunii de pretindere a foloaselor necuvenite, cat si in ceea ce priveste primirea fructului infractiunii de trafic de influentaAstfel, denuntatorul a mentionat ca la data de 1 februarie, dupa ce i-a remis suma de 500.000 euro lui N. (n.n. – denuntatorul Roger Valeriu Nitescu) care trebuia sa i-o predea personal inculpatului David, s-au deplasat impreuna la sediul... , unde, in timp ce ... a intrat in biroul... , a ramas in anticamera, observand cand acesta a iesit fara sa mai aiba asupra sa servieta in care se aflau banii. Aceasta imprejurare insa nu dovedeste dincolo de orice indoiala rezonabila ca suma de... a ajuns in posesia inculpatului David, in conditiile in care martorul M. nu a avut nicio confirmare in acest sens de la destinatar, situatie in care nu este exclusa posibilitatea, in lipsa oricarei probe contrare, ca acesta sa nu se fi aflat la birou cand inculpatul N. a lasat servieta, pe care ulterior putea sa si-o insuseasca, avand in vedere pozitia constanta de negare a primirii banilor din partea traficantului de influenta, cu atat mai mult cu cat intermediarul remiterii foloaselor necuvenite a prezentat o varianta total diferita de cea a martorului sub acest aspect (...) In aceste conditii, consider ca exista o indoiala rezonabila cu privire la acuzatiile formulate impotriva inculpatului David, care, in realitate, se intemeiaza doar pe declaratiile coinculpatului N., persoana care desi la momentul formularii propriului sau denunt era interesata sa beneficizeze de aplicarea dispozitiilor art. art. 19 din legea 682/2007, nu a prezentat aceeasi varianta ca a denuntatorului cu privire la remiterea foloaselor necuvenite pentru traficantul de influenta.

Intreaga opinie separata a Ioanei Bogdan o puteti citi dand click aici!

Deci iata cum, in opinia separata, judecatoarea Ioana Bogdan subliniaza vulnerabilitatea majora a acuzatiilor DNA la adresa fostului ministru de Interne Cristian David si anume ca singura proba impotriva sa era denuntul lui Nitescu, dar mai ales faptul ca acesta isi negocia pielea si, ca, atentie, in prima sa declaratie data in fata procurorilor DNA nu a formulat nicio acuzatie impotriva minitrului David.

Bomba: denuntatorul Nitescu si-a retras denuntul in apel si al acuza pe procurorul Doru Florin Tulus (foto) de constrangere

Si acum cireasa de pe tort: ca un corolar al demonstrarii lipsei de probe, in fata ICCJ denuntatorul Roger Valeriu Nitescu si-a retras denuntul formulat in 2015 in fata DNA. Si nu oricum, ci chiar prin motivele de apel fomulate. Denuntorul Roger Nitescu il acuza negru pe alb pr procurorul de caz Doru Florin Tulus, care a semnat Rechizitoriul din 14 iulie 2015, ca i-a smuls denuntul sub presiune si intimidare, desi in prima declaratie data la parchet nu i-a adus nicio acuzatie ex-ministrului David si nu a recunoscut vreo remitere de bani.

Iata fragmente relevante din motivele de apel formulate la Completul de 5 al ICCJ de denuntatorul Roger Valeriu Nitescu:

Un prim aspect care se impune a se preciza este ca asa cum am mentionat in partea introductiva a prezentului apel nu imi mai mentin denuntul formulat impotriva numitului David Cristian si Mladin Adrian. Formularea acestuia s-a datorat unei constrangeri si presiuni exercitate asupra mea de catre organul de urmarire penala (…) Dupa ce am intrat in sediul DNA am fost condus la etajul 1 sau 2 unde mi s-a facut cunostinta cu domnul procuror Tulus. Aici mi s-a spus direct ca nimeni nu are ceva de a face cu mine, ci ca ei sunt interesati de Cristian David, fiind intrebat daca i-am dus acestuia vreo geanta cu bani. Eu am negat, dupa care mi s-a pus in vedere de catre domnul Tulus personal ca daca nu confirm acest lucru, pe mine ma asteapta arestul preventiv urmata de inculparea sotiei mele si a socrului. Au fost purtate in continuare discutii intr-un birou alaturat unde erau si alti lucratori DNA, loc unde mi s-au pus o derie de intrebari legate de remiterea de bani catre Cristian David, incheierea unor contracte de vanzare-cumparare si alte discutii pe care nu mi le mai aduc aminte.

Cert este ca la finalul discutiilor mi s-a solicitat sa semnez o hartie, pe care cred ca erau consemnate raspunsurile pe care eu le dadusem la intrebarile ce imi fusesera puse, dar pe care am refuzat sa o semnez. Am refuzat semnarea oricarui document solicitand sa mi se permita a lua legatura cu un avocat.

Vizibil iritat, domnul procuror Tulus a dat dispozitie sa fiu lasat sa plec si sa revin la inceputul saptamanii urmatoare. In timp ce eram in usa biroului l-am auzit pe domnul procuror dand dispozitii ofiterilor DNA sa inceapa urmarirea penala si impotriva sotiei si socrului meu. Cand am iesit din holul ce separa biroul in care fusesem de holul principal al etajului, domnul procuror Tulus a venit dupa mine si mi-a spus sa ma gandesc bine sa declar ca i-am dus lui David Cristian o geanta cu bani, in perioada in care acesta fusese ministru de Interne. Din cate imi amintesc mi s-a spus ca banii proveneau de la Mladin si ca aveau legatura cu tranzactionarea unor terenuri la Buzau (…) In zilele urmatoare m-am prezentat la biroul domnului avocat Georgescu Adrian de la Ploiesti, povestindu-i ca sunt suspect de fapte de coruptie care il priveau si pe David Cristian pe cand era ministru de Interne, legate de retrocedarea unor terenuri in Buzau si de remiterea unor sume de bani atat de mina cat si transmise lui David Cristian. Discutiile cu domnul avocat Georgescu s-au desfasurat in jurul dorintei mele de a confirma denuntul lui Mladin Adrian privind suma de 500.000 euro remisa lui David Cristian. In raport de informatiile furnizate domnului avocat Georgescu la biroul acestuia am formulat un denunt impotriva lui David Cristian si Mladin Adrian, pe care in cursul saptamanii urmatoare le-am depus la sediul DNA, ocazie cu care mi s-a liat si declaratie de suspect, practic denuntul fiind dat din nou in fata unui ofiter DNA.

Afirmatiile legate de remiterea de catre Mladin Adrian a sumei de 500.000 euro ministrului Cristian David, prin intermediul meu, la locuinta sa, au fost inserate in denuntul depus la DNA, ca urmare a discutiilor purtate de mine cu domnul Tulus.

Precizez ca intrucat mi s-a spus la momentul primei mele prezente in sediul DNA ca trebuie sa spun doar ca i-am dat o valiza cu bani ministrului, bani ce imi fusesera dati de Mladin Adrian, am declarat ca suma am dus-o acasa la ministru, intrucat asa am considerat eu, nespunandu-mi-se unde sa declar ca am dus efectiv banii. Acesta este motivul pentru care eu am declarat ca banii, dupa ce m-am intalnit cu Mladin, i-am dus lui David Cristian la locuinta sa de serviciu.

Cu ocazia celei de-a doua prezente a mea in sediul DNA, imi aduc aminte ca la finalul discutiilor domnul Tulus fiind foarte multumit, mi-a spus ca dat fiind faptul ca apucase sa trimita citatii sotiei si socrului meu, urma ca ei sa fie audiati in calitate de supecti, dar ca sa stau linistit ca vor fi scosi de sub urmarire penala. Tot la finalul discutiilor am fost intrebat daca accept sa ma intalnesc cu David Cristian purtand tehnica de inregistrare asupra mea, lucru pe care l-am acceptat. La un timp scurt, cred ca maxim o saptamana m-am intalnit cu David Cristian purtand tehnica de interceptare pe mine undeva in Baneasa, in holul unui Hotel Phoenicia. Aici am stat impreuna cu David Cristian circa 5 minute perioada in care am incercat sa adus in discutie, asa cum fusesem instruit de cei de la DNA ca urma sa fiu chemat acolo in legatura cu problema terenurilor de la Buzau si a banilor despre care declarasem in denunt ca ii primisem de la Mladin, pentru David, si ca ii remisesem efectiv ultimului la domiciliul sau. Cu ocazia acelei intalniri, imi aduc aminte ca David Cristian mi-a spus ca el nu are niciun amestec si cand l-am intrebat ce sa declar, el mi-a spus ca e problema mea ce sa declar.

In concluzie, nu este adevarat ca i-as fi remis lui David Cristian suma de 500.000 euro provenind de la Mladin pentru aceasta afacere cu terenurile de la Buzau - (vezi facsimilele urmatoare)

* Cititi aici integral sentinta de condamnare a fostului ministru de Interne Cristian David, apartinand judecatorilor Ionut Matei si Sandel Macavei, si opinia separata a judecatoarei Ioana Bogdan in sensul achitarii (I)

* Cititi aici integral sentinta de condamnare a fostului ministru de Interne Cristian David, apartinand judecatorilor Ionut Matei si Sandel Macavei, si opinia separata a judecatoarei Ioana Bogdan in sensul achitarii (II)

Comentarii

# ^^ date 3 February 2019 14:16 +24

Ionut Matei te-ar condamna si daca te-ar acuza DNA ca respiri aer.

# nu conteaza date 3 February 2019 20:02 +5

Nu mi-e clar titlul... Strangea cu usha, sau strangea in numele USA? Nu de alta dar mie-mi pare ca sclavia romaniei fata de USA, e deja (prea mult), dovedita! Chestia cu "coruptia" din Romania, a fost impusa de USA, procurorii romani sunt... medaliati de USA (!!!). ambasadorul USA da ordine in Romania... Deci? STiu ca o sa-mi atrag minusuri de la cretini dar chiar nu vedeti si cum anumite centre media fac o reclama desantata USA? Sa zica cineva catre Antena 3 ca USA e rea si sa vedeti cum sar toti in sus! Ei sunt pro-USA, indiferent de ce-ar fi! Realitatea nu conteaza, USA e cea mai cea!

# Toma Canja date 3 February 2019 14:55 -4

.....ar trebui consultați si ...noii...prieteni...de religie. .ai lui cristian TROACA.david... .CU SIGURANȚA...LOR LE-A SPUS ADEVARUL.....fara sa fie constrans decât de propria convingere....!?!?!!

# Sena date 3 February 2019 15:28 +8

Un monstru acest Ionut Matei. Afara din magistratura ar fi o prima masura care se impune, inaintea  raspunderii penale. Afara monstrule !

# DODI date 3 February 2019 16:07 +8

Pe când se vor autosesiza cei din CSM despre acoperiții din ICCJ, cei care prin ordinele primite, prin acoperirea de agenți ai SRI și prin lipsa lor acută de profesionalism aduc grave deservicii noțiunii de justiție.

# Stef date 3 February 2019 18:56 +2

Citat din Cotidianul de Cornel Nistorescu "Ce s-a ales de afirmațiile lui Liviu Dragnea, socotit de mulți dirijorul nemilos al Executivului Dăncilă și al majorității parlamentare? Un mare și lustruit zero! Este cea mai convingătoare probă că Liviu Dragnea se face că joacă împotriva sistemului și, în același timp, îl protejează, negociază cu el, se teme să-l înfrunte pînă la capăt și amînă deciziile care ar putea clinti poziția dominantă a serviciilor secrete și a parchetelor din România.Altceva nici nu mai merită adăugat!"

# Andreea date 3 February 2019 16:20 +3

judecatorul Ionut Matei este cercetat de Inspectia Judiciara / Solicitati informatii de la Inspectia Judiciara.

# Dana Daniela date 3 February 2019 17:15 +6

Traim in Romania. Din astfel de cauze ne pleaca tineretul , oameni destepti parasesc tara si mai ne intrebam de ce oameni nepotriviti ocupa posturi nepotrivite....

# Alexandru Lapusneanu date 3 February 2019 22:00 0

PSD ALDE Aveti toate argumentele sa adoptati in regim de maxima urgenta : 01. OUG de scoatere in afara legii a protocoalelor si a probelor rezultate din aplicarea lor; 02. OUG cu privire la nelegalitatea completurilor de 5 judecatori; 03. Guvernul sa invoce la CCR nelegalitatea completurilor de 3 judecatori; 04. HG privind desectretizarea Hotararii CSAT care a permis incheierea protocoialelor; 05. Legea amnistiei si gratierii pentru toate persoanele condamnate sau cercetate in dosare in care au functionat protocoalele nelegale. Din pacate cel mai mare dusman este ministrul justitiei! Acesta nu a facut nimic pentru stoparea si eliminarea gravelor abuzuri savarsite si constatate de CCR si de clasa politica responsabila! El, nu face decat sa arunce pe piata bombe care vizeaza nelegalitati savarsite, fara sa-si asume nicio responsabilitate a actelor normative care sa inlature aceste nelegalitati! Solutionarea acestor urgente va pune capat luptelor politice existente.

# Raul date 3 February 2019 18:31 +5

După toate informațiile care apar in legătura ci judecătorul Ionuț Matei, de ce nu face nicio instituție , societate civilă , organizație , plângere pe numele acestui individ pentru a nu mai fi lăsat sa condamne oameni după bunul plac doar pe motivul ca nu are cine ce sa-i facă. Câți oameni trebuie sa nenorocească ?

# Oameni buni. Ati prostit cu totii???!? date 3 February 2019 20:01 +3

Nu va e clar ca justiatia nu exista????? Cate dovezi mai trebuie? In Romania vrei sa omori pe cineva? Well, e simplu. 1. Faci dosar de presa in care in ucizi la nivel de imagine pe individ. 2. Apoi faci un dosar penal. 4. Apoi infunzi puscaria cu imbecilul care se crede judecat nu executat. Ps. Este sir lung de prosti. Individul cercetat. Magistrati. Cititori de ziare. Etc.

# NARCIS date 3 February 2019 20:19 +5

   Ei sunt in continuare MAGISTRATI...platiti imparateste , NOI, doar LATRAM si URLAM   la   Luna Noua.Ce sens mai are sa ne zbuciumam cand nimeni nu-i inculpa ? Singura solutie: lasam meleagurile strabune,luam drumul pribegiei si...PUNCT si DE LA CAPAT (vorba zeului Klaus)!

# Ultima sansa , caci reptilele au marit bugetul serviciilor date 3 February 2019 23:34 0

Liviu Pleșoianu presedinte ! :-*

# santinela date 4 February 2019 08:00 +3

Mai trebuie sa auzim mult timp de nemernici precum Matei,Tulusi,Papici,Tarci,Stancii,Camelii,Mani etc?? Cum dracu sa condamni pe baza unui singur denunt, iar acest "specimen" sa mai existe,sa mai judece la ICCJ ? Sintem de risul curcilor.O mineriada ar trebui, cu desfasurare prin salile de la ICCJ,DNA si sectia de procurori a CSM-ului ,asta ar trebui !

# + DE PUTERE date 4 February 2019 12:13 +1

Se cunoaste tehnica acestui procuror de carton, de regula constrange ilegal pe cei condamnati cu promisiuni false sa faca denunturi nefondate.Trebuie sa raspunda pentru aceste abuzuri.

# PSD+ALDE , wtf ? date 4 February 2019 19:33 +1

Ba fraierilor treziti-va ! Cum adica mariti bugetul la servicii ??!!! :eek:

# markusdundee date 4 February 2019 23:45 +2

Intrebat de cunostinte de ce a fortat taranii sa jure pe blibie , Tulus a zis ca regreta ce a facut dar ca a fost fortat de Basescu. E un inceput de a vedea cine e capul tuturor faradelegilor.

# nu conteaza date 5 February 2019 09:58 +1

Si tot basescu-i pune pe astia de azi, sa faca in continuare, porcariile pe care le fac???

# vitan.sandu date 5 February 2019 12:59 0

Nu, basescu a creat un sistem pe care el insusi il numea "stat mafiot", sistem care a continuat sa functioneze in virtutea inertiei. WKI inca nu si/a dat seama ca sistemul functioneaza in continuare, si oricum nu ar putea stapani sistemul, asa cum facea basescu.

# markusdundee date 5 February 2019 09:16 0

De ce nu vreti sa publicati ce am scris ca doar imi asum cele scrise? Dosarul 430/P/3003 a fost clasat se Claudia Rosu impreuna cu alti infractori din Justitia impartiala pe milioane de dolari. Verificati si veti vedea cine erau cei vizati in dosar.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii