Proiectul „Protectia martorilor - factor esential in combaterea marii criminalitati – WITPRO” a fost lansat si va aduce, prin bugetul de 201.378 euro, o imbunatatire a logisticii Oficiului National de Protectie a Martorilor. Prin proiect, se va achizitiona si un sistem video-conferinta pentru audierea martorilor din alte state, fara a fi nevoie de deplasarea acestora la instanta!

Scris de: L.J.

04.04.2013 14:17
Vizualizari: 14735

 

Joi, 4 aprilie 2013, la hotelul Ramada Majestic – Bucuresti a avut loc lansarea proiectului „Protectia martorilor - factor esential in combaterea marii criminalitati – WITPRO”. Beneficiarul proiectului este Oficiul National pentru protectia martorilor, unica unitate nationala in acest domeniu, care se afla in subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Proiectul are un buget total de 201.378,33 euro si o durata de desfasurare de trei ani.


Inspectoratul General al Politiei Romane a obtinut finantare din partea Comisiei Europene pentru proiectul Protectia martorilor - factor esential in combaterea marii criminalitati – WITPRO, beneficiarul fiind Oficiul National pentru Protectia Martorilor. La evenimentul de lansare, in premiera pentru ONPM, a acestui proiect, au participat secretarul de stat si sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Anghel Andreescu, chestor de politie Florentin Robescu, adjunct al inspectorului general al Politiei Romane, comisar-sef de politie Laurentiu Sobu (directorul Oficiului National pentru Protectia Martorilor – I.G.P.R (foto conferinta), precum si reprezentanti ai structurilor pentru Protectia Martorilor din Austria si Bulgaria.

Proiectul are un caracter transnational, parteneri externi si co-beneficiari fiind structurile de protectie a martorilor din Austria si Bulgaria. Obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea cooperarii si colaborarii internationale in domeniul protectiei martorilor.

Durata proiectului este de 36 de luni, iar bugetul total al acestuia este de 201.378,33 euro, cu o finantare din partea Comisiei Europene de 90%, respectiv 181.240,50 euro, cofinantarea I.G.P.R. fiind de 10 %.

Proiectul include o componenta de achizitie de echipamente si una de instruire in domeniul protectiei martorilor. Conform comunicatului IGPR, ”prin seminariile, stagiile de pregatire si intalnirile ce vor avea loc se va realiza stabilirea unor linii comune de actiune, a procedurilor si tehnicilor de lucru, precum si intarirea capacitatii de reactie in vederea gestionarii eficiente a problematicii protectiei martorilor in cadrul Uniunii Europene, tinand cont de faptul ca se va realiza o buna cunoastere a sistemelor, modalitatilor si tehnicilor de lucru ale statelor implicate, precum si a celor mai bune practici internationale in domeniul protectiei martorilor„.

Activitatile de pregatire prevazute in cadrul proiectului vor consta in sase seminarii, patru exercitii practice, doua vizite de studiu si organizarea unei conferinte internationale la care vor fi invitati sa participe reprezentanti a structurilor de protectie a martorilor din 11 state.

Totodata, se va achizitiona un sistem tip videoconferinta, ce va permite audierea martorilor dintr-un stat membru al Uniunii Europene in altul, precum si in interiorul tarii, fara a mai fi necesara deplasarea acestora din localitatea de resedinta pana la instanta. Acest sistem tip videoconferinta reduce valoarea cheltuielilor ONPM, dar si a altor state europene cu care Romania colaboreaza pe aceasta zona.

Comentarii

# VIKY date 5 April 2013 08:14 +5

Bugetul pentru acest proiect este egal cu bugetul CSM-ului pebtru creioane colorate, pixuri si ...scobitori, si mai mic decat bugetul lui MRU pentru sunca kobe, periute, unguente si... supozitoare. Pentru o frunza sau cheltuit 20 mil euro, iar pentru un proiect de protectie a martorilor, care implica enorm de multe cheltuieli, care nu se rezuma numai la un sistem tip videoconferinta, ci implica foarte multi factori. Sunt foarte multe cazuri cand o familie intreaga trebuie protejata: identitati noi, tara noua...

# VIKY date 5 April 2013 08:16 +1

scuze...pentru...

# Care Oficiu? date 5 April 2013 12:00 +2

Sper ca functionarii acestui Oficiu de protectie a martorilor sa aiba un salariu baban, sedii noi, BMW-uri de serviciu! Ca toate autoritatile si oficiile din tara asta care mananca bani si nu fac nimic. :lol: :lol:

# HanNaSolo date 22 November 2013 00:32 0

La coruptia din RO.....cred ca deja e nascut mort proiectul ;-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii