Proiectul ”Reforma sistemului judiciar” s-a resuscitat! In 12-14 luni, se vor inregistra in totalitate toate sedintele de judecata!

Scris de:

08.02.2011 16:37
Vizualizari: 6100

Optimism fara precedent la Ministerul Justitiei. Ministrul Catalin Predoiu si managerul de tara al Bancii Mondiale, François Rantrua, au sustinut marti o conferinta de presa in care au evidentiat, alaturi de consilierul Ruxandra Costache si directorul din MJ, Andrei Pana, progresele inregistrate in derularea Proiectului “Reforma Sistemului Judiciar”, in conditiile in care o buna perioada de timp proiectul s-a impotmolit si era cat pe ce sa nu se mai deruleze. Predoiu a punctat, in debutul conferintei, existenta acestui blocaj, subliniind ca acest proiect de reforma a sistemului judiciar „a fost resuscitat si se afla pe un drum bun”.

La conferinta a fost invitat sa participe si presedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, avand in vedere rolul acestuia de partener institutional in derularea si implementarea Proiectului, dar si de beneficiar al acestuia.

Conform declaratiilor facute de ministrul Predoiu, acest proiect pentru care Banca Mondiala, prin B.I.R.D. aloca 110 milioane de euro iar partea Guvernului Romaniei este de 36 milioane euro, a fost promovat la stadiul de ”satisfacator” si se va prelungi pana in 2013. Pana la data de 31 decembrie 2010, au fost incheiate 46 de contracte iar suma angajata din imprumut a fost de aproape 40 la suta. In 2011 au fost demarate o serie de lucrari la instante din Iasi, Sibiu, Oradea si Cluj. Detaliile tehnice au fost oferite de directorul Andrei Pana care a explicat ce instante au fost deja reabilitate cu bani din acest proiect. Este vorba despre Tribunalul Maramures (4,44 milioane RON), Judecatoria Vatra Dornei (4 milioane RON), Judecatoria Viseul de Sus (3,4 milioane RON si Judecatoria Bolintin Vale (2,2 milioane RON).

Intebat de Lumeajustitiei.ro cand se va finaliza, pe componenta din proiect referitoare la crearea de facilitati de imbunatatire a instantelor, inregistrarea tututor sedintelor de judecata, inclusiv in civil, ministrul Predoiu a delarat ca mai sunt multe lucruri de facut, iar directorul Pana, care se ocupa de acest sistem, a dat si un termen: 12-14 luni! In opinia ministrului, ”informatizarea merge bine”. ”Si eu i-as dori sa avem un sistem de informatizare cum am vazut in Marea Britanie”, a mai adaugat ministrul.

Predoiu a recunoscut ca Lumeajustitiei.ro are dreptate atunci cand pune problema inghesuielii din parchetele Capitalei sau a sediului inadecvat al Inaltei Curti si a spus ca se gandeste la o solutie, dar ca parchetele sunt problema Ministerului Public, insa va sprijini orice demers al acestuia. Intrebat de noi daca mai era nevoie de proiectul cu Banca Mondiala, in situatia in care clasa politica nu ar fi luat decizia sa lase Justitia fara taxele judiciare de timbru, Predoiu a raspuns in coada de peste, afirmand ca pe viitor se va gasi "o cale de mijloc", fara sa indice care anume.

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava a declarat la randul sau ca mizeaza pe o comunicare rapida si eficienta a actului de justitie, iar vulnerabilitatile sistemului sunt chestiuni care ”se pot rezolva”.

Am iesit la mal!, a spus cu mandrie ministrul Predoiu, referindu-se la situatia dramatica in care s-a aflat, o perioada, proiectul cu Banca Mondiala.

Comentarii

# consilier juridic date 8 February 2011 16:57 +1

reforma in justitie? ce e aia? o gasca de judecatori care urla la petitionari in instanta? astea sunt sedinte de judecata unde un tembel sub amenintarea ca te amendeaza nu te lasa sa-ti sustii cauza? asa ministru asa justitie. n-am crezut ca ajung sa vad asa magistrati de tot risul. o duduita judecatoare insarcinata urla ca o dementa la un petent efectiv degeaba, i-a pus o intrebare petentului si cind bietul om a deschis gura sa raspunda i-a dat 500 lei amenda.asa ceva nu e justitie ci o magarie strigatoare la cer. asa zisele amenzi isca numai abuzuri, asta nu se cheama justitie ci maimutareala.

# themis date 8 February 2011 17:35 0

E o rusine nationala...Din 146 milioane s-au cheltuit 14 milioane, adica sub 10% in sase ani.Are ce sarbatori ministrul Predoiu, nu-i asa?

# John date 8 February 2011 19:37 +2

Cum o cheama pe judecatoare, consilier juridic si la ce instanta isi face de cap? Caci am inteles de la Constantin Branzan intr-un articol publicat recent pe acest site ca i-a respins la psihologic pe cei care striga la parti in instanta. Sau, mai exact i-a respins la psihologic pe cei care nu striga in instanta la parti. Nesimtiti sunt unii. Si mai au si curajul sa spuna ca sunt in slujba justitiei, iar nu impotriva ei asa cum sunt in realitate.

# catalin date 9 February 2011 05:18 0

Stau si ma intreb ce dracu stiu sa faca sistemele astea de inregistrare de costa atata. Oricum, Predoiu este rupt de realitate

# lion el amar date 9 February 2011 17:15 +1

Prin 2009 la ICCJ presedinta completului de recurs (penal),o cumatra apelpisita, i-a dat cuvantul petentului(un necajit de pe la Pascani)cerandu-i sa se pronunte cu privire la o exceptie de procedura;evident, omu"era pe afara; o tinea cu procuroru, care a facut , a dres, etc.; doamna presedinta l-a dat afara cu jandarmii! ce s-a reformat?
In instante judecatorii s-au transformat in agenti fiscali si nu mai prididesc cu amendarea avocatilor, pe ideea" i-ati atatea procese cat poti sa duci...", adica vreo patru-cinci pe an, ca sa fii sigur ca niciunul nu pica in aceeasi zi cu altul.Crapa ranza in ei ca fostii lor colegi de facultate, care au riscat si s-au facut avocati-incepand sa castige bani doar dupa 3-5 ani, au venituri mai mari ca ale lor: sa plateasaca, ca au de unde, mama lor de avocati! Pe judecatori nu i-a deranjat nimeni ca in toamna lui 2009 au facut greva, dar si-au incasat indemnizatiile ca si cum ar fi intrat in salile de judecata.Vreau sa vad ce o sa spuna Curtea de Conturi...Asta, tot in reforma se inscrie, domnule ministru?1

# lion el amar date 9 February 2011 17:18 0

ia-ti

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii