PROTECTIE PENTRU ROMANI – Iata proiectul prin care PSD vrea sa plafoneze cel putin 6 luni preturile la electricitate si gaze pentru consumatorii casnici, la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021: „Se constituie Fondul national pentru compensarea pierderilor la furnizori si a compensarii cu pana la 50% a diferentei de pret inregistrate in ultimele 6 luni. Finantarea Fondului se asigura din taxarea cu 50% a profitului producatorilor si de la bugetul de stat”

Scris de: V.B.

17.09.2021 16:31
Vizualizari: 2261

Guvernul nu face nimic ca sa-i protejeze pe romani in fata exploziei preturilor la gaze naturale si energie electrica, tinand blocat in Parlament proiectul Legii consumatorului vulnerabil. Un asemenea demers este totusi facut, dar de catre Opozitie.Senatorul PSD Daniel Zamfir (foto) a depus la Senat vineri, 17 septembrie 2021, proiectul Legii pentru plafonarea preturilor la energie electrica si gaze pentru consumatorii casnici. Initiativa prevede limitarea timp de cel putin 6 luni a preturilor la cele doua utilitati pentru consumatorii casnici, la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021. In acelasi timp, proiectul legislativ infiinteaza Fondul national pentru compensarea pierderilor la furnizori si a compensarii cu pana la 50% a diferentei de pret inregistrate in ultimele 6 luni la consumatorii casnici. Fondul va fi finantat atat de la bugetul de stat, cat si – foarte important – din taxarea cu 50% a profitului inregistrat de producatorii de energie electrica si gaze naturale.


Iata proiectul de lege (vezi facsimil):


Art. 1 - (1) Avand in vedere cresterea exagerata a preturilor la energie electrica si la gaze naturale, care afecteaza un numar foarte mare de consumatori, preturile la energie electrica si la gaze naturale se plafoneaza la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioada de sase luni, pentru consumatorii casnici.

(2) Plafonarea se aplica pentru consumatorii casnici si se stabileste prin Ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Art. 2 — (1) Se constituie Fondul national pentru compensarea pierderilor la furnizori si a compensarii cu pana la 50% a diferentei de pret inregistrate in ultimele 6 luni la consumatorii casnici.

(2) Finantarea Fondului se asigura din taxarea cu 50% a profitului inregistrat de producatorii de energie electrica si gaze naturale, precum si de la bugetul de stat.

Art. 3 - Ministerul Energiei controleaza, prin personalul imputernicit, aplicarea prevederilor prezentei legi privind pierderile rezultate la furnizor si constituirea Fondului national pentru compensarea pierderilor.

Art. 4 - Prezenta lege se va aplica pe o perioada de 6 luni de la momentul publicarii in Monitorul Oficial, cu posibilitatea prelungirii termenului de aplicare.

 Redam mesajul lui Zamfir de pe Facebook:


Plafonarea preturilor la energie electrica si gaze, in regim de urgenta!

Astazi, am depus in numele parlamentarilor PSD proiectul de lege privind plafonarea preturilor la energie electrica si gaze!

Nu acceptam praful in ochi aruncat oamenilor de guvernul #dedreapta care protejeaza in continuare profiturile uriase ale producatorilor si furnizorilor de energie!

Varianta lor nu opreste cresterea preturilor, iar compensarea, care e tot din banii nostri, e una nesemnificativa!

Vrem plafonarea preturilor pe o perioada de cel putin 6 luni, compensand facturile romanilor din supraimpozitarea profiturilor uriase ale producatorilor de energie!

#tinemcuRomania”.


Proiectul de lege a fost anuntat pe Facebook inca de miercuri, 15 septembrie 2021, atat de catre Daniel Zamfir, cat si de senatoarea PSD Gabriela Firea si consilierul general Aurelian Badulescu (fost viceprimar general al Capitalei). De altfel, Badulescu a publicat facsimilul de mai sus, cu textul initiativei de act normativ.


Prezentam postarea Gabrielei Firea:


Disperarea oamenilor obisnuiti in privinta scumpirilor de nesuportat se loveste de geamurile Palatului Victoria. Puterea de dreapta nu vede, nu aude. Totul e bine in tara, romanii o duc wow!

Adevarul este insa cel pe care il stie toata tara. Cel pe care il simt romanii cand merg la cumparaturi sau platesc facturi.

Partidul Social Democrat are gata proiectul de lege care presupune plafonarea preturilor la energia electrica si la gaze. Propunem masuri care sa-i protejeze pe toti romanii in fata acestor scumpiri exagerate. Asta face un partid responsabil. Oamenii sunt satui de circ si de lupte politice cu interese meschine.

Ce propunem prin acest proiect:

1. Oprirea facturilor exagerate prin plafonarea pretului la gaze si energie electrica – pentru urmatoarele sase luni, dupa intrarea in vigoare a legii, pretul sa fie plafonat la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021.

2. Acordarea unui ajutor financiar – statul va suporta pana la jumatate din diferenta de pret pentru consumatorul final.

3. Taxarea profiturilor producatorilor de gaze si energie – jumatate din profiturile companiilor producatoare sa mearga in Fondul National pentru compensarea pierderilor la furnizori.

Acest proiect de lege trebuie sustinut de toate formatiunile politice din Romania, iar parlamentarii PSD vor discuta cu toate grupurile politice inaintea votului. Doar niste politicieni iresponsabili vor putea respinge o asemenea initiativa menita opreasca aceste cresteri de pret, multe de nesuportat pentru bugetul unei familii obisnuite din Romania.

Am ajuns aici pentru ca guvernul condus de PNL s-a grabit cu liberalizarea pietei energiei. Au facut asta pe genunchi, fara sa ia toate masurile de siguranta pentru romani. Dublarea facturilor inseamna aproape 1.200 de euro in plus pe an pentru fiecare familie.

Din ce sa mai traiasca o familie cu venituri reduse sau un pensionar daca venituri pentru 4 sau 6 luni se vor duce doar pe utilitati? Si, oricum, scumpirile sunt in lant. Cresterea pretului la gaze si energie electrica inseamna pana si scumpirea painii.

Nu putem sa ne jucam cu vietile oamenilor!

Este o perioada in care statul trebuie sa intinda o mana de ajutor. Plafonarea temporara a preturilor si determinarea companiile furnizoare sa participe cu o parte din profiturile extraordinare la sustinerea consumatorilor sunt singurele solutii, momentan”.

 

* Cititi aici expunerea de motive


sursa foto: Agerpres

Comentarii

# Lita date 17 September 2021 17:07 +25

Exista deja o baza legala pentru interventia statului in situatii de criza, asa cum a explicat domnul prof. dr. Piperea intr-o postare de acum cateva luni.

# Edelweiss - Ivory Tower (Ghost) Resident date 17 September 2021 17:45 +21

„Ministrul popescu este un BOW… sau cum am ajuns nelocuitor în propriul domiciliu” :sigh: Inga ce zice un bow de ministru – virgil popescu – ministrul energiei – despre locuințele care consumă mai puțin de 30 de kW lunar: „Popescu a spus că un consum sub 30 kW pe lună înseamnă că sunt case nelocuite sau case de vacanță. Peste nivelul de 200 kW este considerat un consum mare și nu va fi compensat.” :o Asta vrea să însemne că am ajuns fantomă în propria-mi locuință? :eek: Căci, istoricul de consum al ultimilor 3 ani, în baza căruia am stabilit convenția de consum la trecerea la un nou furnizor, spune clar o medie de vreo 27-28 kW lunar. :-) În atare condiții dubitative, dau fuguța să mă uit în oglindă să verific dacă sunt sau nu sunt nelocuitor al acestei case: :o – dacă nu mă văd în oglindă, înseamnă că ministrul popescu este un geniu nedescoperit (nedeshumat); :-? – dacă mă văd în oglindă, atunci înseamnă că ministrul popescu este un Bow Trade Mark. :-x ///

# Pintea date 17 September 2021 18:13 +75

Da, foarte bine a facut! Macar PSD are cativa membri carora le pasa! Daniel Zamfir are intotdeauna initiative legislative care urmaresc binele cetateanului. Gașca de plafonați de la guvern nu se gandesc decat cum sa ajute corporatiile in continuare, sa nu cumva sa sufere vreo scadere a profitului. Au abrogat O.U.G. 114, au conectat companiile de gaz la Bursa de la Viena - care o fi aia, ca sa luam de la OMV. Totul este premeditat international pentru a se imbogati fulminant anumite companii, tocmai acum cand NORDSTREAM 2 a fost finalizata, dar mai sunt de efectuat niste autorizari in UE, care le intarzie, ca asa au spus americanii. Rusia va vinde Germaniei gaz cu 220 USD/1.000 mc. Prioritar pentru guvern azi a fost ”green pass”-ul. Anul trecut in Bucuresti se ajunsese cu rata de infectare la 7, iar ei nu au luat masuri de carantinare.

# Pintea date 17 September 2021 18:19 +61

Mai este o problema cu energia electrica: cea a contoarelor de energie electrica. Sunt contoare noi, fara aviz metrologic, pe care e imposibil sa identifici afisajul indexului, cetateanul nu il poate citi. Indexul poate fi modificat prin ortul optic, cu un laptop. In vara, companiile de electricitate au anuntat ca vor trece pierderile pe facturile clientilor casnici (o faceau si inainte). Angajatii lor beneficiază de curent electric gratuit acasa. Acesti angajati stiu cum sa modifice contoarele rudelor, prietenilor, astfel ca acestia sa consume energie clandestin. De aceea oamenii au primit facturi cu consum de mii de kw/h fara sa exlice cineva cum se poate intampla sa consumi 4.000-5.000 kw intr-o luna, eventual si fara sa fii acasa, fiind in vacanta. Exista niste smecherii pe care le fac cei de la companiile de electricitate.

# Edelweiss - Ivory Tower Admirer in the Mirror date 17 September 2021 18:38 +17

„Azi am să-ncrestez în grindă - / Jos din cui acum, oglindă! / Popescu-i dus în sat! (Cu pluta) / Io* mă ațin să-mi zăresc mutra, / Şi-am văzut-o! :-? Clar acuma: / nu-s fantomă! :roll: //// Wey, mi-am văzut mutra în oglindă! :roll: Nu-s moroi, casa mea nu e bântuită și nici nelocuită iar ministrul popescu e, cu certitudine axiomatică, un mare BOW! UN BOW GUVERNAMENTAL! :-x

# gigi date 21 September 2021 16:27 0

UN ARTICOL SA CONTINA FAPTUL CA PRETURILE LA GAZ SI ELECTRICITATE SA SE MAREASCA LA 6 LUNI DUPA MARIREA SALARIILOR SI PENSIILOR,,SI, NUMAI CU COEFICIENTUL MAXIM CU CARE S-AU MARIT PENSIILE SI SALARIILE.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii