25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROTESTUL CONSILIERILOR JURIDICI – Senatorii Robert Cazanciuc si Daniel Fenechiu, blamati pentru legea care leaga avocatii de banul public. Ordinul Consilierilor Juridici din Romania condamna proiectul: „Pare croit impotriva profesiei de consilier juridic si a bunei gestionari a fondurilor publice. Este absurd sa se sustina ca nu mai este nevoie de asemenea interdictii in cheltuirea banului public pentru ca ar fi depasite circumstantele economico-financiare ale anului 2012”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

22 September 2020 17:05
Vizualizari: 7206

Profesia de consilier juridic continua sa fie una dintre cele mai izolate profesii ale Dreptului din Romania. Ordinul Consilierilor Juridici din Romania condus de Valentin Trutan condamna initiativa legislativa a doi parlamentari cunoscuti si reclama ca demersul acestora are ca efect majorarea necontrolata a costurilor pentru institutiile publice prin plata nu doar a salariilor consilierilor juridici din aceste institutii, ci si prin plata onorariilor caselor de avocatura.


 

Concret, intr-un comunicat de presa remis Lumea Justitiei, presedintele Ordinului Consilierilor Juridici din Romania Valentin Trutan critica proiectul de lege initiat de senatorii Robert Cazanciuc (PSD) si Daniel Fenechiu (PNL) care vizeaza modificarea art. 1 din OUG nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative, in sensul abrogarii primului articol.

Vorbim despre articolul din Ordonanta de urgenta care permite autoritatilor si institutiilor publice sa achizitioneze servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare in situatii temeinic justificat, atunci cand acestea nu se pot asigura de catre personalul de specialitate juridica angajat.


Presedintele Valentin Trutan: „Se deschide cale contractarii unor servicii juridice externe fara niciun fel de control, dupa bunul plac al conducatorilor institutiilor publice”


Or, arata Valentin Trutan in comunicatul transmis, „autorii initiativei legislative apreciaza ca interdictia instituita de art. I trebuie abrogata prin propunerea legislativa inregistrata la Senat sub nr. B 530/2020” motivand canu mai este nevoie de asemenea interdictii in cheltuirea banului public pentru ca ar fi depasite circumstantele economico-financiare ale anului 2012 care au impus reducerea cheltuielile din bugetul de stat”. Aceasta desi, precizeaza presedintele Ordinului Consilierilor Juridici, „ne aflam in plina pandemie Covid -19, cu efecte dezastruoase din punct de vedere economic, cel putin la fel de grave precum cele produse de criza economica din 2008-2013”.


In opinia presedintelui Ordinului Consilierilor Juridici, "este evident ca, in realitate, prin externalizarea serviciilor juridice, cresc necontrolat costurile pentru institutiile publice, deoarece, pe langa salariile consilierilor juridici din institutiile publice, mai trebuie platite si onorariile caselor de avocatura, in cele mai multe cazuri in cuantumuri cu mult peste sumele alocate pentru salarizarea consilierilor juridici”.


Redam in continuare comunicatul Ordinului Consilierilor Juridici din Romania:


PROIECT DE LEGE INDREPTAT IMPOTRIVA PROFESIEI DE CONSILIER JURIDIC SI A BUNEI GESTIONARI A BANULUI PUBLIC


ORDINULUI CONSILIERILOR JURIDICI DIN ROMANIA, organizatie reprezentativa a celui mai mare corp profesional din domeniul dreptului, isi exprima nemultumirea si indignarea fata de un proiect de lege care pare croit impotriva profesiei de consilier juridic si a bunei gestionari a fondurilor publice.

Potrivit art. I din OUG nr. 26/2012, autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare. Masura a fost necesara in momentul adoptarii, avand in vedere, printre altele, neregularitatile constatate de Curtea de Conturi cu privire la anumite zone de utilizare a fondurilor publice. Totusi, prin exceptie, ordonanta de urgenta la care ne referim asigura autoritatilor si institutiilor publice posibilitatea de a achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare in situatii temeinic justificat, atunci cand acestea nu se pot asigura de catre personalul de specialitate juridica angajat.


Cu toate acestea, autorii initiativei legislative apreciaza ca interdictia instituita de art. I trebuie abrogata prin propunerea legislativa inregistrata la Senat sub nr. B 530/2020


Ordinul Consilierilor Juridici din Romania considera ca aceasta propunere legislativa trebuie respinsa intrucat argumentele retinute de initiatori in expunerea de motive sunt complet nejustificate.


Astfel, este absurd sa se sustina ca nu mai este nevoie de asemenea interdictii in cheltuirea banului public pentru ca ar fi depasite circumstantele economico-financiare ale anului 2012 care au impus reducerea cheltuielile din bugetul de stat, in contextul in care ne aflam in plina pandemie Covid -19, cu efecte dezastruoase din punct de vedere economic, cel putin la fel de grave precum cele produse de criza economica din 2008-2013.


Desi initiatorii sustin ca abrogarea art. I din OUG nr. 26/2012 este menita a reduce cheltuielile din bugetul de stat pentru aceasta activitate, este evident ca, in realitate, prin externalizarea serviciilor juridice, cresc necontrolat costurile pentru institutiile publice, deoarece, pe langa salariile consilierilor juridici din institutiile publice, mai trebuie platite si onorariile caselor de avocatura, in cele mai multe cazuri in cuantumuri cu mult peste sumele alocate pentru salarizarea consilierilor juridici.


Practic, prin aceste proiect de lege se deschide cale contractarii unor servicii juridice externe fara niciun fel de control, dupa bunul plac al conducatorilor institutiilor publice.


Pe de alta parte, este clar ca initiatorii doresc sa elimine temeiul legal in baza caruia Curtea de Conturi a constatat in mai multe randuri, in cadrul controalelor efectuate, ca banul public a fost cheltuit nejustificat, cu incalcarea prevederilor OUG nr. 26/2012, prin achizitionarea de servicii juridice externe, in conditiile in care institutiile publice in cauza beneficiau de structuri juridice interne suficient specializate.


Apreciem, de asemenea, ca si celelalte argumente din expunerea de motive sunt nefondate si rupte de realitate. La nivelul mai multor autoritati si institutiilor publice din Romania exista, intr-adevar, deficit de personal specializat in domeniul juridic. Dar solutia rezolvarii acestei situatii nu este aceea a externalizarii serviciilor juridice in orice circumstanta, prin cheltuirea unor sume exorbitante din fondurile publice, ci cresterea numarului consilierilor juridici care formeaza structurile/departamentele juridice din cadrul institutiilor si autoritatilor publice, precum si salarizare corespunzatoare a acestora, in concordanta cu importanta si complexitatea activitatii pe care o desfasoara.


Daca initiatorii proiectului de lege ar fi binevoit sa realizeze o analiza si un studiu de impact, ar fi putut constata ca extinderea si intarirea departamentelor/structurilor juridice din cadrul institutiilor publice, prin cresterea numarului de consilieri juridici si diversificarea gradului de specializare a acestora, reprezinta modalitati mult mai economice si mai eficiente, atat pentru desfasurarea activitatii juridice, cat si pentru gestionarea banului public.


Consilierul juridic are ca misiune asigurarea apararii drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale institutiilor publice si ale celorlalte persoane juridice de drept public sau privat, fiind, astfel, un participant activ la asigurarea legalitatii si infaptuirea justitiei. In acest moment, profesia de consilier juridic este reglementata de o lege lacunara si depasita, adoptata inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, o reglementare care nu este adaptata actualelor conditii economice si sociale. In ciuda numeroaselor solicitari si demersuri pe care le-am realizat in ultimii 15 de ani pentru a moderniza aceasta lege si o alinia la cerintele pietei muncii, ne-am lovit de refuzul decidentilor ca de un zid. De aceea, consideram ca printre prioritatile parlamentarilor romani ar trebui sa se regaseasca, de exemplu, modificarea Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic si nu proiecte menite sa contribuie la risipirea banului public.


Mentionam ca propunerea legislativa cu privire la care intelegem sa ne exprimam protestul are in vedere abrogarea articolului I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative” si este inregistrata la Senat sub nr. B 530/2020, avandu-i ca initiatori pe: Cazanciuc Robert-Marius - senator PSD; Fenechiu Catalin-Daniel - senator PNL; Pauliuc Nicoleta - senator PNL; Preda Radu-Cosmin - senator PSD.


Presedinte Ordinul Consilierilor Juridici din Romania

Consilier juridic

Valentin TRUTAN"


* Cititi aici prevederile proiectului de modificare a OUG 26/2012


Sursa foto 1: Agerpres

Comentarii

# Cetateanul date 22 September 2020 18:27 0

Bataia e mult mai lunga.... si incepe cu dezincriminarea faptelor celor ce au achizitionat servicii de consultanta cu incalcarea disp oug. PS Se apropie judecarea apelului unor "personalitati"

# fabe date 22 September 2020 18:48 +7

Ce stie sa faca fenechiu? simplul fapt ca a fost in gasca lui dan diaconescu ca sa prinda si el o bucatica la alegeri spune tot despre acest individ. nu a reusit sa se impuna pe piata ca avocat si a ales politica in echipa zero tv a lui diaconescu.

# Fomistii date 22 September 2020 19:16 +10

Stiu o gramada de circiumari care le-au cumparat diplome odraslelor analfabete. Dupa diploma au investit in robe si buticuri de avocatura. Acum stati si crapati de foame. Era bine cind va uitati aroganti la consilierii juridici? Acum va uitați cu jind ca niste hiene hamesite, rupte de foame. Consilierii juridici nu se ating de clientii voștri dar voi vreti sa ne furați painea. Cat despre Fenechiu ne-am lamurit toti, mai bine să-și bea posirca si sa-si vada de treaba lui si sa lase golaniile cu legi date dupa interes. Oricum PNL e compromis.

# hahaha date 22 September 2020 20:53 +1

a scazut numarul de fraieri care cred in examenul pentru pomposul titlu :eek: de avocat. titlul a intrat la apa, propun sa folosim sintagma de porecla. anul asta sunt doar vreo 2400 denaivi din care 1200 doar din Bucuresti. :D :D

# Demian date 22 September 2020 21:07 +2

Trebuie scapate anumite primarii, pentru care Curtea de Conturi a constatat achizitionarea nelegala de servicii juridice, de catre avocati (Brasovul e pe primul loc...). Si, mai si pierd procesele !

# Ioana M. date 22 September 2020 21:39 +2

Uitati va la Nota de fundamentare si o sa va cruciti. Pe langa faptul ca jigneste consilierul juridic, il face incapabil sa gestioneze o actiune civila sau penala mai spune si lucruri traznite. De cand avocatii au specializari in diverse 'domenii" ? Unde scrie asta in Legea 51/95 ? Unde si au desavarsit specializarile ? Unde s diplomele recunoscute ca " specializari in avocatura " ?

# Gheorghe date 23 September 2020 07:49 +2

Fenechiu mai bine si-ar revedea comentariile de pe Lu ju si ar contabiliza greșelile gramaticale. După mai vorbim de legi, de incapabili si despre bauturi fine. Nu toti suntem pseudo licențiați in drept. Noi cand ne aghezmuim nu facem circ in mass media sa ne vada o tara intreaga cum ne pisicim. ????

# Gici Brici date 23 September 2020 09:33 0

deja exista proiect ce va fi aprobat ..

# anomis date 23 September 2020 11:03 +3

O întrebare retorică, noi consilierii juridici nu am făcut aceeași scoală precum domnii avocați? Să nu mai vorbim că unii dintre aceștia au intrat în profesia de avocat doar pe bază de interviu și acum le pute! Din practica mea personală de consilier juridic litigant într-o mare multinațională, vă spun că am văzut avocați care habar nu au să treacă strada, deci ce doriți? Nu mai aveți litigii ca liber profesioniști și tânjiți la pâinea noastră? Să vă fie rușine!

# Aura date 23 September 2020 21:25 +1

Bătaie de joc. Se vânează demult restructurarea și falimentul acestui stat ,sau cum s-o numi el. Dacă va iubiti profesia ,e timpul să ne unim sa lupta pt.drepturile noastre .Profesia de jurist este cântată demult. Asociațiile juristilor nu au contribuit cu nimic la drepturile noastre ,avem o lege și un statut care nu ne ne apara . Cu ce se diferențiază fata de noi ,în fața instanțelor suntem priviți cu ochi critici și hăituit și amenințați de niste nulități de av.niste puturosi ,cate își fac apărarea pe munca noastră. Treziti-va , daca vor ajunge sa apere ,,cursul,, corpurilor din instituție sa nu uitati ca ei scapa și noi plătim. Dacă îi lăsăm să modifice lg.nu va trece mult și vor modifica si lg.salarizarii .Si vor reusi sa demonteze mitul conform căruia nimic nu se pierde totul se transformă. Avem raspundere și suntem platiti mizerabil ,mai ales în sănătate, un șofer cu 10 lcd.are sal.mai mare decât noi juriștii. Luptati pt.drepturile voastre ,macar ca principiu dreptății

# bachus date 24 September 2020 18:31 +3

Imi provoaca greata cind il vad pe micul ecran. Efectiv schimb instant canalul ca nu pot rezista sa vad un asemenea individ care are darul de a te enerva de cum deschide gura. Si-au dat astia de la tv seama ca nu este oportun un asemenea invitat. CUM ERAU AVOCATII IN PERIOADA INTERBELICA SI CUM SUNT ACUM, JALNICI, NEPREGATITI, FARA DISCURS!!!

# H date 29 September 2020 20:37 +1

De cand s-a ajuns in politica vad ca nu-l mai incap hainele. Ce urit ii sta cravata peste pantec. Imi aminteste de vechii activisti de partid.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva