28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RAPORTUL MCV – Comisia Europeana vede influente politice doar la numirea sefilor DNA. La ICCJ zice ca e in regula: “La numirile de la Inalta Curte nu au fost semne de interferenta politica in proces... Am vazut probleme politice la numirea sefilor si adjunctilor DNA”. CSM se umfla in pene: “Progresele CSM au fost reflectate de o maniera obiectiva si cuprinzatoare”. Kovesi se vaita: “Raportul constata obstacolele intampinate in lupta anticoruptie” (Documente)

Scris de: L.J. | pdf | print

22 January 2014 15:36
Vizualizari: 12559

Comisia Europeana a prezentat miercuri, 22 ianuarie 2014, Raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Practic, raportul nu contine nicio surpriza. La fel ca si in anii trecuti, Comisia Europeana a ridicat in slavi CSM, care este vazut ca fiind “principalul aparator al independentei Justitiei”, si DNA, criticand in schimb Parlamentul Romaniei. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat cu ocazia prezentarii Raportului ca Romania a facut progrese in mai multe domenii, dar a acuzat posibile influente politice in numirile la varful marilor parchete.


Desigur, oficialii europeni, asa cum reiese din declaratiile lui Mark Grey, au vazut probleme de acest gen in cazul numirii sefilor DNA, constatand in schimb ca nu au existat interferente politice la numirile judecatorilor la Inalta Curte: “Romania a facut progrese in multe domenii de la precedentul raport MCV. Bilantul institutiilor-cheie din sistemul judiciar si de integritate a ramas pozitiv, in ciuda unor circumstante uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificari legislative necesare si indelung asteptate, iar spiritul de cooperare dintre institutiile judiciare si Ministerul Justitiei contribuie la solutionarea problemelor de ordin managerial. (…) La numirile de la Inalta Curte nu au fost semne de interferenta politica in proces. Sunt situatii mai dificile cand vine vorba despre investigatiile penale, asa cum am vazut in septembrie 2012. In toamna lui 2013 am vazut probleme politce la numirea sefilor si a adjunctilor DNA. Au fost nominalizri temporare, la inceput, nu au fost consultari, au fost critici de la public si de la CSM. (…) Raportul exprima ingrijorari fata de independenta justitiei. Sunt multe exemple de rezistenta fata de masurile de integritate si anticoruptie. (…) In ceea ce priveste numirile in posturi-cheie, avem o imagine amestecata. Anumite proceduri s-au desfasurat deschis, transparent si pe baza meritelor, in timp ce altele pot fi criticate pentru interferente politice”.

De asemenea, oficialul CE a amintit si de episodul din decembrie 2013, cand Camera Deputatilor a adoptat mai multe modificari la Codul penal: “Amendarea grabita si netransparenta decatre parlament a Codului penal in decembrie 2013 a generat ingrijorare generala, fiind privita ca o atingere asupra sistemului anticoruptiei si de integritate”.

CSM: “Comisia Europeana constata mentinerea track-recordului pozitiv la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Ministerului Public in general, si al Agentiei Nationale de Integritate si saluta rezultatele Consiliului Superior al Magistraturii”

Consiliul Superior al Magistraturii a emis un comunicat de presa la scurt timp dupa publicarea Raportului MCV. Cu aceasta ocazie, CSM tine sa sublinieze faptul ca oficialii CE au aprecieri pozitive la adresa Consiliului, care este descris ca fiind principalul aparator al independentei Justitiei:

Ca si in ultimele rapoarte, Comisia Europeana constata mentinerea track-recordului pozitiv la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Ministerului Public in general, si al Agentiei Nationale de Integritate si saluta rezultatele Consiliului Superior al Magistraturii in indeplinirea rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, dar si in eficientizarea sistemului judiciar, formarea magistratilor si a grefierilor, precum si practica disuasiva a Sectiilor CSM in materie disciplinara. Se impune a fi subliniat ca referirile la CSM sunt pozitive. (...) Totodata, un alt aspect edificator pentru progresele inregistrate de CSM in cadrul MCV este reprezentat de faptul ca Raportul din acest an contine un numar redus de recomandari a caror implementare revine CSM, marea majoritate fiind adresate Legislativului si Executivului. Recomandarile adresate puterilor legislativa si executiva urmaresc consolidarea in continuare a rolului CSM. De asemenea, si celelalte recomandari sunt benefice CSM si sistemului judiciar in ansamblu. Spre deosebire de alte rapoarte anterioare, nu exista recomandari adresate exclusiv CSM, recomandarile privind reforma judiciara implicand colaborarea inter-institutionala a tuturor actorilor cu atribuții in gestionarea sistemului judiciar. Salutam faptul ca progresele CSM si ale sistemului judiciar in ansamblu au fost reflectate de o maniera obiectiva si cuprinzatoare in Raport”.

DNA: “Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie reprezinta una din cele mai importante modalitati in care Romania isi indeplineste obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”

Si DNA a reactionat imediat dupa publicarea Raportului MCV. Prin intermediul unui comunicat de presa, DNA precizeaza ca raportul confirma ca activitatea procurorilor anticoruptie contribuie in mod major la indeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. Pe de alta parte, oficialii DNA arata si ca CE a retinut obstacolele cu care s-ar confrunta procurorii in instrumentarea dosarelor:

Raportul confirma faptul ca activitatea Directiei Nationale Anticoruptie reprezinta una din cele mai importante modalitati in care Romania isi indeplineste obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Documentul subliniaza ca DNA a reusit sa isi consolideze performanta in lupta anticoruptie la nivel inalt, in pofida unor circumstante dificile.

Instrumentarea dosarelor privind persoane cu functii importante a demonstrat eficienta sistemului de justitie din Romania, atat sub aspectul trimiterilor in judecata cat si al condamnarilor. Pe parcursul anului 2013, DNA si-a mentinut ritmul din perspectiva investigatiilor in cazuri de mare coruptie, cu o crestere importanta a numarului de persoane trimise in judecata.

Expertii europeni remarca faptul ca dorinta procurorilor DNA de a-si apara institutia poate fi privita ca o nota pozitiva a angajamentului organizatiei de a-si indeplini scopul.

Cu toate acestea, raportul constata obstacolele intampinate in lupta anticoruptie, dintre care sunt mentionate incercarea de numire procurori in functii de conducere fara a consulta procurorul sef al DNA, atacurile la adresa magistratilor care instrumenteaza cauze privind persoane publice, precum si maniera pripita si netransparenta in care a fost modificat Codul Penal la finele anului 2013.

Raportul confirma utilitatea propunerilor formulate de conducerea DNA de suplimentare a numarului de politisti in vederea aplicarii prevederilor la confiscarea extinsa si identifica posibile probleme in aplicarea noilor Coduri, de natura sa justifice o interventie legislativa anterior intrarii in vigoare a acestor acte normative.

Raportul Comisei Europene realizeaza intr-un mod obiectiv o imagine a principalelor probleme cu care se confrunta sistemul judiciar roman”.

Cazanciuc: “Se poate spune ca in acest an Romania a obtinut un raport mai bun decat anul trecut”

La randul sau, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a precizat ca avem de-a face cu un Raport mai bun decat cel de anul trecut. Cazanciuc a explicat ca exista mai multe recomandari facute de Comisia Europeana: “Se poate spune ca in acest an Romania a obtinut un raport mai bun decat anul trecut. Sunt 18 recomandari cu accent pe reforma si independenta justitiei, integritate si combaterea coruptiei”.

Potrivit lui Cazanciuc, unele dintre ele se refera la Ministerul Justitiei, cum ar fi “restructurarea curtii judiciare, in sensul desfiintarii instantelor si parchetelor mici; punerea la dispozitia sistemului juridiciar a instrumentelor necesare unei bune functionari; publicarea hotararilor judecatoresti; identificarea solutiilor necesare in procesul de valorificare a bunurilor confiscate; dezvoltarea Strategiei nationale anticoruptie”.

Ministrul Cazanciuc a mai precizat ca in Raportul MCV este “apreciat angajamentul Guvernului de a asigura conformitatea procesului de revizuire a Constitutiei cu normele europene, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Venetia”.

*Cititi aici Raportul MCV dat publicitatii in 22 ianuarie 2014

*Cititi aici anexa tehnica MCV

*Cititi aici integral reactia CSM

*Cititi aici integral reactia DNA

Comentarii

# hai sictir date 22 January 2014 16:04 -10

MCV = viziunea sumbra a unei parti din Europa iesita din Evul Mediu asupra unei alte parti din Europa (inca in Evul Mediu). Pacat, mare pacat ca \"martea neagra\", campaniile A3 de ciopartire ale Justitiei si batalia crancena care se da pentru controlul Romaniei ne arunca din nou in epoca Nastase, cand eram priviti ca o tara profund corupta.

# vasile date 23 January 2014 08:44 +5

Tu crezi ca am uitat de cei 148 de ani de puscarie pe care trebuie sa-i execut penalul Basescu, dupa ce-si termina mandatul! Pai sa le luam la rand: dosarul Flota, dosarul casa din Mihaileanu,dosarul spalarea de bani de la Casuneanu, dosarul mita cu masina de lux de la Casuneanu, dosarul Nana, dosarul \"Pumnul in plex\", ,dosarul Cap in fata\", dosarul Alro cu Tromp si Trompita, dosarul trafic de influienta la ministrul Seres.

# carmen date 23 January 2014 18:40 -2

Tu esti eternul hipnotizat profund mani******t de luju.ro impreuna cu latrina3...Campaniile de demonizare asupra justitiei nu au avut nici un efect asupra CE ...in schimb are efect profund negativ asupra privitorilor latrinei3 spalati pe creier de acesti tonomati! Adevarul a iesit la suprafata! Treziti-va animalelor pana nu este prea tarziu!

# Agramaticalisme date 22 January 2014 16:59 +6

Pentru semidoctii din CSM: Corect se spune \"intr-o maniera\", nu \"de o maniera\". E adevarat, la scoala de partid ajungeau in special tractoristi, care ulterior deveneau magistrati pe puncte sau pe dosar.

# Nume si prenume date 23 January 2014 06:52 +2

Din anexa tehnica MCV: \"The Penal Chamber settled, at first instance, 10 high-level corruption cases and the Panels of 5 judges settled, as final instance, 15 high-level corruption cases. Defendants included among others a former deputy, a former senator, former ministers...\" and \"According to DNA, during 2013... indict(ed) defendants, including: 1 Deputy, Member of the European Parliament; 5 Deputies, including a Vice-Prime Minister; 1 Senator, a senior officer within the Ministry of National Defence; 1 Minister, currently Member of the European Parliament... During the same reference period, 244 final conviction decisions were issued ... Many of them were also high profile defendants, including 1 Senator, 1 Deputy, 2 Ministers...\" Dar sa intrebat cineva cinda a scris acest \'raport technic\' daca exista (in ce procent si de ce) si \'politicieni portocali\' prntre exemplele enumerate? Dar de sigur, justitia e independenta :sigh: :-? :o :-* :-| ;-)

# csm clica luihttp://www.luju.ro/static/smiles/cool.gif date 23 January 2014 18:22 +3

8) o banda terorista-comunista organizata de securitatea lui ciausescu si urmasul basescu 8) teroristii internationali ,hotii interlopii ,eba ioana basinile astea cu tatal lor demis ce tace ca rahatul de caine in cazul avionul cazut ,si gasit de taranii din munti ,voi cei dela sts,sri,politia etc ,vau dat o palma 3 tarani :lol: politicienii analfabetii cu neamurile lor de criminalii :eek:

# adi date 24 January 2014 09:00 0

(MCV) adica MaCoVei sa traiasca , \"eroina\" romanilor

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva