Raportul TI pe coruptie - 2009 arata ca personalul DLAF a fost politizat

Scris de:

04.08.2010 15:06
Vizualizari: 7802

Concluziile Raportului anual pe coruptie realizat de Transparency International Romania, organizatie coordonata de Victor Alistar (foto) sunt descurajatoare. Ele mentioneaza faptul ca a ”doua jumatate a anului 2008 a dus la o stagnare a oricaror progrese în domeniul justitiei si al combaterii coruptiei, iar anul 2009 a fost marcat de politici si decizii care destructurează sistemul national de integritate si contribuie la cresterea fara precedent a vulnerabilitatilor sectorului public la coruptie, de la momentul negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana.

 

 

Astfel, sistemul de achizitii publice a fost modificat de cinci ori consecutiv, iar rezultatul a fost scăderea standardelor de siguranta privind utilizarea fondurilor publice. In acelasi timp, in domeniul institutional s-a anulat independenta operationala a Departamentului de Lupta Antifrauda si s-a politizat personalul acestei institutii, in conditiile in care DLAF este un instrument cheie in protejarea utilizarii fondurilor europene impotriva fraudelor si a coruptiei. Totodata au existat încercări politice de desfiintare sau de reducere a importantei Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor, ca jurisdictie administrativa independentă. Pe fondul acestor masuri, Autoritatea Natională pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a fost acuzata ca a acordat avize si puncte de vedere privind achizitii publice suspecte pe baza de fidelitate politica, si nu pe baza legii atunci cand i-a fost solicitat punctul de vedere de către comisiile de anchetă ale Parlamentului României. Această destructurare a mecanismelor de siguranta in domeniul cheltuirii resurselor publice, in conditiile crizei economice si a cresterii gradului de indatorare a tarii, afecteaza serios interesul national si chiar poate pune in pericol siguranta statului”. Cititi tot raportul la rubrica ONG.

 

Continutul integral al raportului TI il puteti citi aici.

Comentarii

# cetateandebusolat date 5 August 2010 20:25 0

Oare exista DLAF? Pe bune?Cu atatea cumetrarii si rubedenii, unde nasul "controleaza" finul, varul lucreaza cu camatarul, certificate fara datorii dupa cum da clientul,seful pleaca pe teren cu...subalterna(pt respectul femeii, bineanteles!, mafiotii isi fac firme,justitia le baga-n ceata, biserica le trece la "mantuire ", ce mai lasam urmasilor? Ca se pare ca l-am fura si pe Dumnezeu, n-ar scapa neciordit !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii