23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Raspunderea materiala a magistratilor, intre ipocrizie si necesitate

Scris de: proc. Paula TANASE, PCA Galati | pdf | print

8 June 2020 14:35
Vizualizari: 10012

Contextul juridic al ultimilor ani este unul dominat de abuzuri judiciare repetate, anchete selective cu o vadita inclinare spre cercetarea anumitor fapte si subiecti activi in detrimentul altora, protocoale ilegale, scurgeri de informatii din dosare aflate in lucru ori bunaoara redarea transcrierilor in presa ; vin sa completeze tabloul interceptarile multianuale fara finalitate dar cu costuri exorbitante, telejustitia, valurile de achitari ale DNA precum si completurile compuse ilegal. In ciuda acestei realitati, criticam cu mult aplomb, promt, doar derapajele, erorile sau abuzurile savarsite in alte zone decat cea a justitiei.



Spiritul nostru critic se blocheaza in identificarea si mai ales sanctionarea propriilor erori. Ne oprim abrupt, cautam justificari iar cand, in sfarsit legiuitorul intrezareste solutii reparatorii pentru victimele noastre, gasim subterfugii si recurgem la atitudini care doar mimeaza schimbarea.

Cred cu tarie ca, daca nu panaceul, cel putin antidotul problemelor din justitie il reprezinta raspunderea materiala a magistratilor.

In opinia mea, acceptarea in mod firesc a raspunderii materiale e testul suprem de altruism si buna-credinta pe care ar trebui sa-l treaca orice magistrat.

In urma unei analize riguroase a textului de lege privind raspunderea materiala a magistratilor, am identificat intr-un material precedent principalele capcane juridice, adaugiri strecurate de colegii de breasla, concretizate in tot atatea impedimente in calea aplicarii acestuia.

Aratam atunci ca defintia erorii judiciare nu include situatiile nerespectarii deciziilor obligatorii ale CCR, ale ICCI pronuntate in solutionarea recursurilor in interesul legii ori ale CEDO; de asemeni, demonstram ca formularea este deficitara si cautioneaza autorii abuzurilor, prin referirea la o vatamare care nu a putut fi remediata intr-o cale ordinara sau extraordinara de atac.

Subliniam de asemeni ca textul art. 96 din legea 303/2004 actualizata (modificata prin legea nr. 242/2018) nu este corelat si vine in contradictie cu dispozitiile in materie din Codul de procedura penala (art.538 si urmatoarele). Astfel, legea 303 nu stabileste un termen pentru exercitarea actiunii in repararea pagubei, in timp ce in CPP este prevazut un termen de 6 luni de la data ramanerii definitive a hotararii instantei de judecata precum si a ordonantei sau incheierilor organelor judiciare prin care se constata eroarea judiciara sau privarea nelegala de libertate. Daca potrivit dispozitiilor CPP actiunea in regres poate fi exercitata de catre stat impotriva tututor persoanelor care au cauzat situatia generatoare de daune - judecator, procuror, politist etc.- textul art. 96 restrange cercul acestora doar la magistrati.

Remarcam faptul ca trimiterile abuzive in judecata, fara probe sau in baza unor probe nelegale soldate cu achitarea definitiva a inculpatilor, data fiind amplitudinea fenomenului, reprezinta un caz particular al erorii judiciare si trebuie explicitat ca atare prin lege.

Procedura instituita de art. 96 este stufoasa si aproape imposibil de aplicat, lasand la latitudinea statului, prin Ministerul Finantelor Publice exercitarea actiunii in regres impotriva magistratului raspunzator, in baza raportului consultativ al Inspectiei Judiciare si a propriei aprecieri; stabileste termene foarte relaxate de maximum un an pentru plata daunelor si de 6 luni pentru exercitarea actiunii in regres si nu prevede o cale de atac impotriva deciziei de a nu exercita actiunea in regres.

Daca tot s-a optat pentru asigurarea obligatorie a magistratilor, desi personal nu agreez ideea, textul trebuia sa includa prevederi clare referitoare la asigurarea profesionala a judecatorilor si procurorilor, cu limitarea despagubirii la maximum doua situatii per magistrat. In opinia mea, reputarea de catre magistrat a unei a treia erori judiciare imputabile trebuie sa atraga excluderea din magistratura. Aceeasi sanctiune se impune in cazul unei condamnari CEDO. Aceste prevederi si procedura specifica trebuie reglementate prin lege si nu prin regulament al CSM ca in prezent.

Revenind la definitia erorii judiciare, aceasta anuleaza, face inaplicabila practic norma legala prin includerea conditiei ca vatamarea produsa de actul de dispozitie sau hotararea judecatoreasca contrare legii, “sa nu fi fost indreptata in cai ordinare sau extraordinare de atac”.

In sensul definitiei actuale, nu vor putea pretinde despagubiri persoanele ale caror drepturi au fost grav lezate in cursul anchetei penale soldate cu clasarea cauzei, intrucat se considera ca prin insasi solutia de clasare si incetarea/ridicarea masurilor prejudiciante s-a indreptat orice vatamare suferita de acestia. Este exclusa deci raspunderea materiala a procurorului de caz si eventual a sefului ierarhic in cazul solutionarii plangerii impotriva solutiei.

Pentru mandatele de supraveghere emise in baza legii nr.51/91 (interceptari telefonice, in mediu ambiental, luari de imagini, localizare etc ) fata de una sau mai multe persoane pentru ani intregi cu costuri aferente de milioane de euro ori pentru mandatele de supraveghere dispuse in baza CPP fata de sute de persoane pe perioada maxima intr-un singur dosar in care ulterior se dispune clasarea cauzei pentru inexistenta faptei, statul nu va raspunde material intrucat vatamarea se repara prin incetarea masurilor de supraveghere. In subsidiar, celor mai multe persoane nici nu li se comunica faptul ca au fost supuse acestor masuri profund abuzive de natura a limita dreptul la viata privata.

Asijderea, pentru sechestrarea averii pe parcursul mai multor ani, cu consecinta privarii persoanei in cauza de mijloace elementare de trai, nu raspunde nimeni intrucat prin solutia de clasare se ridica si masurile asiguratorii acoperindu-se chipurile vatamarea produsa.

In ipoteza trimiterii in judecata fara probe soldata cu achitarea definitiva a inculpatului, solutia in sine va fi considerata o reparatie suficienta in sensul legii, asa incat nu se poate pune problema despagubirii. Din nou, procurorul de caz, procurorul sef ierarhic, procurorul de sedinta ori judecatorul nu raspund material.

O logica similara se va aplica din pacate si situatiei in care un inculpat trimis in judecata pe baza unor probe nelegale, cum ar fi audierea unei persoane (denuntator, martor, suspect) sub mai multe identitati protejate ori in baza interceptarilor dispuse sau efectuate in mod nelegal, este achitat definitiv. Si aici orice vatamare suferita se va considera acoperita cat timp probele nelegale au fost excluse din dosar.

Am trecut in revista cateva erori judiciare frecvente pe care textul legal in vigoare le exclude din aria sa de aplicare, le cautioneaza cu multa bunavointa.

In baza celor expuse, forma optima a textului art. 96 din lege capata urmatorul continut:

Alin.(3) se modifica astfel: “Exista eroare judiciara atunci cand:

a) s-a dispus in cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu incalcarea evidenta a dispozitiilor legale de drept material si procesual, prin care au fost incalcate grav drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, producandu-i-se o vatamare (...).

b) s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca definitiva in mod evident contrara legii sau situatiei de fapt care rezulta din probele administrate in cauza, prin care au fost afectate grav drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, producandu-i-se o vatamare (...).

Se considera eroare judiciara si nerespectarea deciziilor CCR sau a hotararilor CEDO savarsita in conditiile prevazute la litera a) sau b)”.

Alin.(6) se modifica astfel: “Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maximum 3 luni de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.“

Alin.(7) se modifica astfel: ”In termen de 30 zile de la comunicarea hotararii definitive pronuntate in actiunea prevazuta la alin.(6), Ministerul Finantelor Publice sesizeaza Inspectia Judiciara pentru a verifica daca eroarea judiciara a fost cauzata de judecator sau procuror ca urmare a exercitarii functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, potrivit procedurii prevazute la art.74 ^1 din legea nr.317/2004 republicata, cu modificarile ulterioare.”

Alin.(8) se modifica astfel: ”Statul prin Ministerul Finantelor Publice exercita actiunea in regres impotriva judecatorului sau procurorului in baza raportului (...) Inspectiei Judiciare (...) din care rezulta ca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de judecator sau procuror a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta. Termenul de exercitare a actiunii in regres este de 30 zile de la data comunicarii raportului Inspectiei Judiciare.

Alin.(10) se modifica astfel: “Impotriva hotararii pronuntate potrivit alin.(9) se poate exercita calea de atac a recursului la sectia corespunzatoare a ICCJ, in termen de 10 zile de la data comunicarii hotararii.

Se introduce alin.(12) cu urmatorul enunt: ”Asigurarea obligatorie de raspundere civila a judecatorului sau procurorului poate acoperi cel mult doua situatii per procuror/judecator pe tot parcursul carierei. Savarsirea unei noi erori judiciare atrage excluderea din magistratura.

Masura excluderii din magistratura se va aplica si fata de magistratul care prin eroarea comisa cu rea-credinta sau grava neglijenta a determinat condamnarea statului roman la CEDO”.

 

Comentarii

# Sisu date 8 June 2020 16:33 -2

Asa de frica vrabiilor nu o sa mai semanam mei!Sa ne arate d na procuror vremelnic in ce dosar a facit o urmarire penala asa cum preconizeaza dinsa si mai ales care s a finalizat cu o condamnare rasunarasunatoare?Ca asa e usor a scrie vorbe cind nimic nu ai a spunr insirand cuvinte goale ce din coada ausa sune!

# Ioan Duscas date 8 June 2020 17:29 -2

Criminali cu pretenții de oameni ai legii acționează împotriva mea și a familiei mele precum o gașcă de criminali dar aceiași criminali nenorociți pretind că ar fi oameni ai legii

# Nu agreez date 8 June 2020 17:54 -3

Sunt niste idei crete. Pe logica asta niciun procuror nu isi va mai asuma solutii de trimitere in judecata pentru a proteja po******tia de infractori si niciun judecator nu va mai condamna criminalii de teama sa nu i se desfiinteze solutia in calea de atac. Nimeni nu va mai retine, aresta sau condamna de teama raspunderii ulterioare, iar nenorocitii din societate vor zburda in voie. Va fi vai steaua ei de societate. Un haos total.

# nae din dealul feleacului date 8 June 2020 18:37 +9

Bravo D-na Procuror Paula Tanase,sa va auda Dumnezeu ca numai El poate indrepta infectul sistem juridic din aceasta tara!Spun si fac apel la divinitate pentru ca nulitatile care ne conduc sint incapabile sa inteleaga/priceapa pt.ca sint de o prostie inraita.

# Recenzorul date 8 June 2020 19:37 +4

Pt Sisu Pentru inceput, d-na procuror poate exemplifica cu dosarul înșelăciunilor cu locuințe comise de magistrtii oblojiți ulterior de sistem Ce zici?

# Recenzorul date 8 June 2020 19:58 +4

Pt Sisu: Hai sa incepem exemplificarea amintind de dosarul cu zecile de magistrați autori de înșelăciuni cu locuințe nefinalizat cu condamnări de răsunet pt faptul ca aceștia au fost oblojiți de sistem. Rămâi pe receptie.

# Pt "Nu agreez" date 8 June 2020 20:23 +5

Sunt convins că nu agreezi. Și mai sunt convins că ai terminat cu 6 și ești full de achitări.

# Baran Gheorghe date 8 June 2020 23:15 +11

Propunerea doamnei procuror este in sprijinul dreptatii si înlăturării abuzurilor si înlăturării incompetenței multora dintre procurori si judecători. Trebuie să muncească domnii procurori sa strângă probe legale, sa fie imparțiali, sa strângă si sa utilizeze probele pentru toate părțile, sa întocmească un rechizitoriu corect si atunci nu au de ce să se teamă. În orice profesie e la fel , cine greșește este tras la raspundere si in final este pedepsit. Doamnelor/Domnilor magistrați, dumneavoastra sunteti perfecți? Cucu.

# Dr. Botomei Vasile date 11 June 2020 11:35 0

Boomei Vasile,doctor in drept, apreciaza propunerile formulate de dna procoror, pe care le gaseste scrise in teza de doctorat dr.Botomei Vasile autorizata de MEN din Romania Atestat de doctor in drept nr.66035 eliberat din 17-04-2014.Consider ar trebui calculate erorile judiciare la nivelul fiecarui an calendaristic si nu la toaa perioada carierei de magistrat.Asemenea, in teza de doctorat se prevede mai intai retrogadarea din functia de la instanta superioara sau de la parchetul superior la instanta inferiora sau parchetul inferior, iar in conditiile in care n mai are unde retrogada, abia atunci se aplica excluderea din magistratura.

# Dr.botomei Vasile, 0744191717 date 11 June 2020 12:01 0

Botomei Vasile,doctor in drept, apreciaza propunerile formulate de dna procuror Paula Tanase.Aceste recomandari sunt inscrise in teza de doctorat dr.Botomei Vasile autorizata de MEN din Romania prin Atestat de doctor in drept nr.66035 eliberat din 17-04-2014.Consider ar trebui calculate erorile judiciare la nivelul fiecarui an calendaristic si nu la toata perioada carierei de magistrat.In teza de doctorat se prevede mai intai retrogadarea din functia de la instanta superioara sau de la parchetul superior la instanta inferiora sau parchetul inferior,iar in conditiile in care nu mai are unde retrogada, abia atunci se aplica excluderea din magistratura.In teza se recomanda ca sefii de instante,sefii de parchete, magistratii de la ICCJ si PICCJ sa fie validati prin Parlament,dupa care sa urmeze procedura de numire prin decret al presedintelui Romaniei.Aceasta procedura de validare confera si posibilitatea de revocare prin Parlament,la sesizarea justitiabililor.Felicirari dnei Paula Tanase!

# CODUL LUI HAMURABI date 18 June 2020 02:01 -7

doamna aceasta vorbeste prostii cit ea de mari!Ar fi bine sa nu uite de o serie de probe noi,care se administreaza doar in faza de judecata ,probe care pot rasturna probatiunea din faza de urmarire penala si care pot duce la solutii de achitare . IN DREPT NU ESTE CA LA BUCATARIE-DACA RESPECTI RETETA IESE PRAJITURA DORITA,tanti DE LA P.C.A.GALATI!

# Observatie date 18 June 2020 21:11 0

E lesne de înțeles că nu ați parcurs cu atenție textul sau pur și simplu nu puteți înțelege că se face referire la achitările imputabile. Până la urmă, multi văd, putini pricep.

# Coincidenta date 18 June 2020 21:17 0

Cunosc un milițian autor de înșelăciuni care "gândește" că tine.

# Ce sa zic date 18 June 2020 21:21 0

Multi da' prosti. Prosti și hoți. La asta duce lipsa de responsabilitate.

# Nene Hamurabi, date 19 June 2020 06:08 +1

Ești într-o mare eroare. Articolul vizează ERORI JUDICIARE, nicidecum ACHITARI NEIMPUTABILE. Nu știu dacă poți înțelege și distinge.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva