RASPUNSUL LUI NEACSU CATRE "CONFRATELE" SAU LIVIU POPESCU – Fostul membru CSM Adrian Toni Neacsu: "Primesc pe cale ocolita, intr-o logica de tip unde dai si unde crapa, o replica intarziata la articolul meu referitor la acoperitii serviciilor secrete din justitie. Un cunoscut avocat, iar pentru mine personal un si mai cunoscut profesor, imi da un fel de leapsa, dupa care cand s-o intorc iocandi causa fuge si se ascunde prin vecini. Pai asa, Maestre, se duce tot farmecul jocului!"

Scris de: Alex PUIU

17.10.2014 14:54
Vizualizari: 6505

Afirmatia "agentii acoperiti in avocatura sunt cat se poate de legali", prin care avocatul Adrian Toni Neacsu, fost judecator si membru al CSM, sublinia ca, din pacate, actuala legislatie nu interzice avocatilor sa fie acoperiti ai serviciilor de informatii, asa cum se intampla in privinta magistratilor si a politicienilor, a generat un mic diferend, de bun augur am putea spune, in breasla avocatilor. Adrian Toni Neacsu a postat pe blogul personal jurindex.ro, vineri 17 octombrie 2014, articolul intitulat "Raspuns confratern scrisorii inchise a domnului avocat Corneliu Liviu Popescu", o replica data maestrului Corneliu Liviu Popescu la numai o zi dupa ce acesta i-a transmis sefului UNBR, Gheorghe Florea, o cerere prin care solicita, bine argumentat, modificarea Legii nr. 51/1995 in sensul introducerii unui paragraf care sa prevada interdictia avocatilor de a fi agenti acoperiti.


Fostul judecator Adrian Toni Neacsu a tinut sa explice ca, si in opinia sa, in ciuda vidului legislativ, acoperitii nu au ce cauta printre avocati: "Sunt ferm de parere ca lucratorii acoperiti ai serviciilor secrete nu au ce cauta in randurile avocatilor. Cred la fel ca nu au ce cauta printre jurnalisti. Insa una e una, alta e alta. Legea actuala le permite, legea viitoare inca nu exista. Inca".

Prezentam integral raspunsul lui Adrian Toni Neacsu adresat avocatului Corneliu Liviu Popescu:

"Raspuns confratern scrisorii inchise a domnului avocat Corneliu Liviu Popescu

Primesc pe cale ocolita, intr-o logica de tip unde dai si unde crapa, o replica intarziata la articolul meu referitor la acoperitii serviciilor secrete din justitie. Un cunoscut avocat, iar pentru mine personal un si mai cunoscut profesor, imi da un fel de leapsa, dupa care cand s-o intorc iocandi causa fuge si se ascunde prin vecini. Pai asa, Maestre, se duce tot farmecul jocului!

Mai exact, d-l avocat Corneliu Liviu Popescu adreseaza UNBR o solicitare de interpretare a dispozitiilor legale in vigoare in sensul ca avocatii nu pot fi agenti acoperiti ai serviciilor secrete, dar si de promovare a unor propuneri de modificare legislativa in acest sens. D-l Corneliu Liviu Popescu tine sa explice in sesizarea pe care o face publica faptul ca demersul sau este determinat de faptul ca a fost 'stupefiat' dar si 'revoltat' de faptul ca un confrate (subsemnatul) 'face o afirmatie complet neargumentata, prin care in opinia mea aduce prejudicii imense profesiei si corpului profesional si submineaza grav increderea de care avocatul trebuie sa se bucure in ochii justitiabililor si ai celorlalti clienti'. Confratele (subsemnatul, repet) a facut urmatoarea afirmatie, pierduta de altfel intr-o analiza care urmarea cu totul altceva: potrivit legilor in vigoare nu este interzis ca serviciile de informatii sa aiba agenti acoperiti in avocatura.

D-l avocat, fiind probabil o persoana mult prea serioasa, nu-mi adreseaza aceasta critica pe blog, pe care vad ca l-a citit, nici in particular pentru a-mi cere, confratern dar ferm, sa-mi revizuiesc afirmatiile pentru a nu submina profesia din care fac parte, nici macar in mod direct intr-o scrisoare deschisa sa zicem. Nu, dumnealui, gaseste de cuviinta sa faca o sesizare la adresa organelor de conducere ale profesiei in care sa strecoare mici barfe si despre sustinerile confraternului autor (subsemnatul, repet).

Am dificultati enorme in a raspunde si le impartasesc cu cititorii mei.

Mai intai, pe ce canal s-o fac?

Primul impuls a fost sa trimit un punct de vedere in scris pe adresa presedintelui UNBR. Ar fi totusi nepoliticos. Apoi am zis ca trebuie sa raspund in acelasi loc in care s-a devoalat sesizarea, pe site-ul de stiri din domeniul judiciar luju.ro. Tot nepoliticos ar fi, confratele autor (subsemnatul) e pomenit acolo in trecere. N-am primit nici o scrisoare deschisa pe adresa redactiei, eventual doar una foarte inchisa. Asa incat voi face ceea ce este natural sa fac, eu nefiind la fel de serios ca d-ul avocat, si anume voi raspunde in acelasi loc unde am publicat materialul incendiar in opinia d-lui Corneliu Liviu Popescu.

In al doilea rand, la ce sa raspund? Afirmatia gasita vinovata este aceea ca in momentul de fata nu este interzis expres prin legislatia Romaniei ca un avocat sa fie si agent acoperit al unei serviciu de informatii. Afirmatie simpla, neutra, rece, pozitivista, asa cum sade bine unui jurist. Singurele domenii in care in mod explicit se interzice serviciilor sa recruteze personal sunt cele din magistratura si politica. N-o spun eu, o spune legea. Doar magistratii si politicienii acestia sunt obligati sa dea, anual sau la depunerea candidaturii, declaratii pe propria raspundere cu privire la inexistenta calitatii de lucrator acoperit. Avocatii nu dau o astfel de declaratie, iar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii nu-i verifica sub acest aspect.

In al treilea rand, ce argumente sa aduc cand cele mai bune argumente sunt aduse chiar de d-l avocat Corneliu Liviu Popescu? Pai, domnule confrate, daca lucrurile ar fi altfel, iar interdictia ar fi prevazuta in lege, de ce mai e nevoie sa cereti UNBR sa interpreteze actele normative in sensul ca exista aceasta interdictie? De ce mai solicitati modificarea Legii nr. 51/1995 dar si a Statutului profesiei de avocat tocmai pentru a consacra aceasta interdictie? Ipocrizia este antecamera relei credinte. Iar cu aceasta din urma nu poti dialoga.

Am sa mai fac cateva precizari totusi.

Mai intai, inainte de a-mi fi confrate, d-l Corneliu Liviu Popescu mi-a fost un profesor pe care il respect si-l voi respecta foarte mult. Exista prea mult exces de zel in ce priveste persoana mea din partea sa, insa sunt sigur ca intr-o zi o vom lamuri. Cred mult in buna sa credinta in general.

In al doilea rand, sunt ferm de parere ca lucratorii acoperiti ai serviciilor secrete nu au ce cauta in randurile avocatilor. Cred la fel ca nu au ce cauta printre jurnalisti. Insa una e una, alta e alta. Legea actuala le permite, legea viitoare inca nu exista. Inca.

In al treilea rand, pe blogul meu scriu ceea ce vreau, in stilistica pe care mi-o aleg si pentru cititorii pe care mi-i doresc eu. Demonstratia de judiciarism doct o voi face acolo unde vreau eu, astfel incat d-l avocat Corneliu Liviu Popescu, ca orice alt cititor, citind materiale de pe acest blog trebuie sa accepte aceasta conventie.

In sfarsit, ma ofer si eu umar la umar cu d-l avocat Corneliu Liviu Popescu sa ajut la redactarea textelor normative care sa interzica pe viitor infiltrarea acoperitilor in avocatura. Il rog pe d-l presedinte Gheorghe Florea sa ia act de oferta mea de voluntariat. Il pot asigura ca am experienta, participand activ la interzicerea infiltrarilor in magistratura prin redactarea textelor normative din 2005.

A, semneaza, pentru ca cineva trebuia s-o faca, un Confrate – fost judecator, fost presedinte de instanta si fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii".

*Cititi aici integral cererea avocatului Corneliu Liviu Popescu privind propunerea de modificare a Legii nr. 51/1995, inaintata presedintelui UNBR Gheorghe Florea

Comentarii

# dan date 17 October 2014 14:01 -29

cata aroganta...fost judecator..fost vicepresedinte..fost csm ist....de ce nu spune si actual inculpat prezumat nevinovat....articol jenant scris de dl exjude...apropos de ce si a dat demisia?

# unul din lumea cea mare date 17 October 2014 15:32 -8

sia dat demisia finca stia ca organele stie si are probe ca toni si soferul lui angel egal friki friki chestie santajata de gruparea ifractionala organizata de la latrina3 in frunte cu codamnatul dan voiculescu

# Parker date 18 October 2014 10:06 -9

Mie imi place talentul literar si verbul lui Neacsu. Si n-as fi zis ca le are pana cand nu a devenit avocat si, surpriza, se exprima liber. Concluzia mea: o tara trista in care judecatorii nu pot fi liberi in exprimare. O prost inteleasa menire a judecatorului.

# dankh date 18 October 2014 18:13 -13

orisicat as fii de dus cu capu tot mai am atata minte ancat sama antreb bai nene daca mircea basescu anfunda puscaria pentru niste controversati putine sute de miiii de euro tiganesti dece hrebenciuc gusganu rosaliu printu coruptiei iplicat SI AN ACEST CAZ DE TREI SUTE MILIAOANE DE IEURO ca si an multe alte tot asa e bine mersi si doarme linijtit in patu lui. cat de cretini este judecatoriiii si procuroriiii si cinel protejeaza pe panarama asta? am uitat sa zic cuvantul de cod care este PATILE MULTE PASTILE CAT MAI MULTE PASTILE IUHUUUUUUU

# Vlad date 18 October 2014 20:35 -9

Mircea Basescu "infunda puscaria" pentru ca a promis ca va interveni pe langa magistrati si, mai ales, pe langa Preseditele Romaniei (functie ocupata vremelnic de fratele sau) pentru a scapa de la pedeapsa un interlop. Uite un motiv serios pentru care nu intram in Schengen. Nu zic ca Gusganul rozaliu sa nu fie arestat. Aici sunt niste judecatori care trebuie sa decida.

# Doctor Anti! date 17 October 2014 15:37 +7

Acoperiți sau neacoperiți... Nu asta este marea problemă a sistemului judiciar românesc. Esențial, îndrăznesc să cred, necazurile justiției și injustiției române sunt determinate de: lipsa cronică a unui sistem coerent de valori căruia să i se supună, în ascensiunea lor, toți magistrații; existența aplicată a unui „sistem” normativ-legislativ superficial de promovare în eșaloanele supreme al justiției;  lipsa separației clare a „puterilor interne” ale sistemului judiciar, context în care, paradoxal și dramatic, stirpea/clanul procurorilor conduce „Puterea judecătorească”!   Atât. Deocamdată!

# morarescu date 17 October 2014 18:00 +13

"Acoperitii" sunt periculosi pentru ca : - sunt stiuti sau banuiti de toata lumea; - accepta si promoveaza o alta "filozofie despre lume si viata" : serviciile sunt cheia succesului ! - sunt prea multi, inutili d.p.d.v. al profesiei de baza, scump remunerati ( sinecura ) ; - amintesc de vechea Securitate .

# ADEVARUL date 17 October 2014 18:47 +11

UN NEBUN CHIOR ARUNCĂ O PIATRĂ IN APĂ SI 100 DE HANDICAPAȚI-MAGISTRATI-AVOCAȚI INCEARCĂ SĂ O SCOATĂ,BĂSESCU STIE SI VORBESTE  DE SECURISTI NU DE AGENTI...

# MAI NASTE TARA ASTA OAMENI ! JURISTA DIN CADRU ROMSILVA date 17 October 2014 19:25 -10

MAI NASTE TARA ASTA OAMENI !INCA UN EROU AL ROMANIEI MODERNE : JURISTA DIN CADRU ROMSILVA !!!Nu stiu cum se numeste DAR ESTE UN EROU AL ROMANIE ! GLORIE TIE EROU AL ROMANIE! Ce a facut ca sa ajunga erou ? Si-a facut datoria !!

# Lyly date 17 October 2014 22:11 +2

Privitor la separarea patrimoniului Curtii de Apel Bucuresti de cel al U.N.B.R., traditional, vedeti art. 214 C. civ si art. 215 C. civ., iar in ce priveste identificarea functionarii persoanei juridice a U.N.B.R., taditional, vedeti art. 226 C. civ., art. 227 C. civ.,si art. 229 C. civ.

# un oarecare date 18 October 2014 00:41 +10

"confratii" in avocatura, unul fost judecator, presedinte de tribunal, membru csm, anchetat penal, celalalt profesor de drept pentru si avocat sau nu, mai putin conteaza pentru mine... Justitia romaneasca nu a fost reformata, dupa anii '90 si mai ales dupa asa-zisa democratie justiara, incepand cu acel faimos ministru al jusitiei in guvernarea CDR valeriu stoica si dupa el s-a ales prafu, a se vedea macovei, predoiu si altii si acum se contrazic pe o chestie care nu ar fi trebuit sa fie bagata in seama prea mult...

# horica date 18 October 2014 17:25 +12

Ati vazut in cate escrocherii este bagat acest valeriu stoica? Sper sa-l lege DNA -ul . Mafiotii se considera confrati. Cata mizerie , ei nu au acte si nu exista dar se dau avocati in baroul fosilelor comuniste. Cata scirba ne provoaca acesti penibili  ai lumii juridice.

# unul din lumea cea mare date 18 October 2014 23:28 +12

daca nu stie dna/ul adresa ii ajut eu.valeriu stoica.str dr nicolae manolescu nr 1/3 ap 6 et 2 sect 5 - cotroceni.bai prostii de la dna sa nu va napustiti peste usa altcuiva.este prima vila pe ,artea stinga cum se intra de pe dr toma ionescu.ca sa va vina mai usor intrebati la sectia de politie 17 care/i pe str dr grigore taranu nr 10 sau si mai usor sunati la nr 5 pe grigore taranu unde/i o firma a sri.cuvint de cod vertical stabilaizer

# dodo date 18 October 2014 18:35 -14

Vedeti ca sint agitata, nu ma mai enervati ca stau treaza doua zile si scriu. Sa plece parchetul corupt sa-mi aduca cocosul, medicamentele, si frectia ca am nevoie de un masaj, altfel ii cercetez pe toti, eu sint presedintele parcului cismigiu. cuvint de cod// mi-a murit cocosul

# DD date 18 October 2014 21:01 -12

Dormiti linistiti ca DNA vegheaza la drepturile voastre pana la urmatoare votare. Dupa aceea va incepe vanatoarea.

# unul din lumea cea mare date 18 October 2014 22:37 +12

pentru emisiunea dnei stoicescuQ&A//se afirma unele chestii eronate in emisiunea dvS.1)Istoricul oprea nu are dreptate.STEFAN ANDREI NU A FOST NICIODATA MINISTRUL COMERTULUI EXTERIOR,EL A FOST NUMAI MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE!! 2)ICE DUNAREA(intreprinderea de comert exterior ) a fost infiintata de catre fostul SEF AL AGENTIEI ECONOMICE DE LA CAIRO (se alfla pe str talaat harb street) GRECESCU SI DE SERBAN adjunctul lui ,amindoi aveau rang diplomatic,serban era secretar 1 al agentiei.3)cele 2 luni care va ,,lipsesc,,au fost stagiu de pregatire la GRADISTEA(obligatoriu se trecea prin acel stagiu) si min de externe,chiar daca se semnase la ccpcr ordinul de plecare la antwerp(de biroul 2 adica cona leana care se ocupa DIRECT DE CADRE)au fost doua um care aveau 2 de 00 ceea ce in regimul de atunci era clasificarea ,,ULTRA STRICT SECRET,,(DOAR SPRE EXEMPLIFICARE SI INTELEGERE UM 0033) una dintre acele unitati a fost condusa de un ofiter popescu ion decedat cindva spre sf anului 1993/

# unul din lumea cea mare date 18 October 2014 23:01 +12

continuare//acest POPESU. ION. a facut parte din grupul celor 13 ai generalului caraman care a penetrat sediul nato cind informatiile au fost furate dupa plompagina(adica dupa indigourile cu care au fost scrise documente de doar 2 pagini,pentru nr 1 si 2 al nato)melescanu care/i acum in emisiune va poate confirma ca stefan andrei nu a fost niciodata decit min de externe.imperiul raului a fost retras de la antwerp dupa ce s/a,, INTOXICAT,, la bordul unui vapor grecesc si s/a desconspirat.mi6 umbla sa/l lichideze si c/spionajul a aflat a fost adus ACASA DE URGENTA (DIN CITE STIU DOCUMENTUL DE INCETARE AL MISIUNII LA ANTWERP A FOSt SEMNAT DE UN ANUME S.P. de la directia de cadre(care a fost si el in misiune cca 3 ani la un birou tehnic al unei ambasade romanesti din west,si a reusit sa ,,aduca,,parti de tehnologie pentru cea mai mare forja din europa de la imgb)cuvint de cod trailling edge panels

# Dante Dante date 18 October 2014 23:06 -13

Ești comic domnule Neacșu.....vrei să pari spiritual, dar nu reușești, cu siguranță! Doar un fost.....și prezent arogant, mărunt, dar cu păreri bune despre sine! Fost și actual.....descoperit! Pregătești justificări pentru ziua când vei fi demascat!? Stai departe de stimatul domn profesor! Singura admirație pe care ai avut-o și o ai este față de Monica Macovei, în rest.....numai ipocrizie! Șmecherie este, în rezumat, comportamentul tău! Atât! Mai ai nevoie de câteva vieți să emiți pretenții de selecție a cititorilor domnule ,,fost”.... în toate! Scuze.....poate doar ,,încă acoperit” :lol: Te vei ,,descoperi” într-o zi....Sper!

# gicu date 20 October 2014 09:10 -12

Dl av(ex jude )Neacşu=cale n-am dar drum îmi fac!Daca tot nu avem procese ,măcar sa ne băgăm în seama cu DL.Liviu POPESCU!E ca si cum şoarecele s-ar răţoi la elefant!

# Vuicu date 23 October 2014 16:34 +1

Situatia juridica a U.N.B.R., si barourilor Bota pot fi configurate pe baza a dou principii : Principiul libertatii asociative a indivizilor persoane fizice care au la baza hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si statutul ce le-a dat dreptul a se infiinta in mod legal. In virtutea acestui principiu au libertatea de a se forma si actiona pentru a-si implini scopurile iar entitatea creand pentru sine ordinea juridica interna. Mai mult, raman supuse ordini juridice supuse de stat conform art. 1 alin. 5, coroborat cu art. 16 alin. 2 din Constitutie. Actiunea lor trebuie sa fie reglementata numai de regulile statale si regulile interne autonome proprii in orice stat de drept.

# UNBR BOTA date 23 October 2014 17:33 +1

Mai e un atu: UNBR-Bota si toate barourile au statut ! -nu pacaleala cu statutul profesiei ! (art. 9 din Constitutie)

# Titi date 23 October 2014 19:09 0

Da, este ceea ce art. 226 C.civ., art.227 C. civ., si art. 229 C. civil definesc astazi, mult mai clar, decat art. 34 din Decretul nr. 31/1954.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii