RECHIZITORIU PENTRU JUDECATORUL MODORAN – Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pe judecatorul Laurentiu Modoran de la Tribunalul Bucuresti dupa sesizarea avocatei Ingrid Mocanu. Modoran e acuzat de atitudini nedemne: “A inteles sa mi se adreseze, pe ton rastit: 'Va dau amenda maxima. Deci va rog frumos nu sunteti in presa'... A tipat efectiv la petent, acesta fiind scos din sala, pe motiv ca ar fi privit spre procurorul de sedinta cand incerca sa depuna inscrisuri” (Sesizarea)

Scris de: George TARATA

12.09.2021 12:48
Vizualizari: 8183

Judecatorul Laurentiu Modoran (foto) de la Tribunalul Bucuresti a fost trimis in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara. Un prim termen a avut loc deja in 8 septembrie 2021, la Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara.Dosarul lui Modoran a fost deschis in urma unei sesizari formulate de avocata Ingrid Mocanu, magistratul fiind acuzat de posibila comitere a abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. c) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor constand in “atitudinile nedemne in timpul exercitării atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”.

Potrivit sesizarii formulate de Ingrid Mocanu, pe care Lumea Justitiei o prezinta integral la finalul articolului, judecatorul Modoran este acuzat ca ar fi avut un comportament total neadecvat la o sedinta din 3 februarie 2021. O sedinta din dosarul in care Ingrid Mocanu a dat statul roman in judecata pentru acordarea de daune, pe motiv ca a fost arestata nevinovat mai multe luni, intr-un dosar in care in final a fost achitata definitiv. Concret, judecatorul Modoran ar fi avut un ton total nepotrivit la adresa avocatei Mocanu, amenintand-o ca ii va da amenda maxima daca mai indrazneste sa ia cuvantul fata sa i se permita si explicandu-i ca nu se afla in presa: “Dumneavoastra unde aveti impresia ca sunteti aici? Aveti impresia ca sunteti in presa sau unde credeti ca sunteti aici? V‐am dat cuvantul? Doamna Mocanu va rog frumos daca mai scoateti un cuvant peste mine cand vorbesc eu va dau amenda maxima. Deci va rog frumos nu sunteti in presa aici, sunteti intr‐o sala de judecata. Da? Vorbiti cand va dau cuvantul. Asa merge treaba aici!”.

In acest context, Ingrid Mocanu arata ca tonul folosit de judecatorul Modoran devoaleaza o atitudine de de dispret la adresa sa, manifestata prin judecati de valoare depreciative. De asemenea, arata Ingrid Mocanu, Modoran a dovedit ca desconsidera presa in ansamblul sau, in special in ceea ce priveste rolul acestei adevarate institutii in devoalarea abuzurilor din justitie.


Petentul dat afara din sala


Pe de alta parte, in aceeasi sesizare sunt retinute alte doua incidente. Unul dintre ele priveste modul in care judecatorul Laurentiu Modoran ar fi tipat si dat afara din sala un petent pe un motiv de-a dreptul incredibil. Mai precis, Modoran ar fi fost nemultumit ca petentul ar fi privit spre procurorul de sedinta atunci cand incerca sa depuna o serie de inscrisuri.

Cel de-al doilea incident se refera la modul in care acelasi judecator Laurentiu Modoran i-ar fi cerut pe un ton rastit procuroarei DNA de sedinta sa se ridice in picioare. Asta desi era evident ca procuroarea oricum ar fi facut acest lucru.


Iata fragmente din sesizarea avocatei Ingrid Mocanu impotriva judecatorului Laurentiu Modoran de la Tribunalul Bucuresti, pe care o atasam integral la finalul articolului:


“Astfel, in sedinta de judecata din 03.02.2021 judecatorul Modoran Laurentiu Florin a avut o atitudine nedemna atat fata de procurorul reprezentant al Ministerului Public cat si fata de subsemnata. Mai mult, faptul ca o instanta se antepronunta direct in sedinta publica, chestiune ce pare a fi a intrat deja intr‐un cotidian judiciar care instituie de facto o anormalitate legala si procedurala, nu absolva manifestarile nu doar nepotrivite ci si cu iz penal pe care le adopta judecatorul in scaun.

In concret, cu privire la procurorul reprezentant al Ministerului Public, atunci cand judecatorul Modoran Laurentiu Florin a cerut procurorului sa puna concluzii pe admisibilitatea cererii subsemnatei si pe cererea de suspendare, desi era evident pentru toate persoanele aflate in sala de judecata ca magistratul procuror urma sa se ridice, judecatorul Modoran Laurentiu, pe un ton rastit a cerut acesteia sa se ridice in picioare. Faptul ca judecatorul Modoran Laurentiu intelege sa apostrofeze nejustificat un coleg magistrat procuror, direct in sedinta publica, tine probabil de modalitatea particulara, sfidatoare si neprincipiala, in care se raporteaza judecatorul la pretoriu.

Aceeasi atitudine sfidatoare si neprincipiala a caracterizat si actiunea judecatorului Modoran Laurentiu in ceea ce priveste strigarea si judecarea unei cauze anterioare, din aceeasi sedinta de judecata. Astfel, in dosarul 26993/3/2020 strigat cu prioritate, judecatorul Modoran Laurentiu a tipat efectiv la petentul Morari Vasile acesta fiind efectiv scos afara din sala de judecata, pe simplul motiv ca acest petent, in opinia judecatorului, ar fi privit spre procurorul de sedinta atunci cand incerca sa depuna o serie de inscrisuri.

Cat priveste atitudinea judecatorului Modoran Laurentiu fata de subsemnata arat ca acesta a avut o atitudine nepotrivita si nedemna pentru un magistrat. In concret, la dezbaterile pe fondul cauzei judecatorul s‐a adresat subsemnatei cu replica 'Va depasiti atributiile. Va depasiti atributiile doamna'. Desi am cautat indelung prin norma procesual civila cat si prin jurisprudenta in materie civila nu am regasit atributiile ce incumba statutului de reclamant in litigii civile.

In plus, atunci cand subsemnata, in mod absolut cuviincios m‐am adresat instantei, judecatorul Modoran Laurentiu a inteles sa mi se adreseze, pe ton rastit, cu afirmatia: 'Nu v‐a intrebat nimeni doamna. Dumneavoastra unde aveti impresia ca sunteti aici? Aveti impresia ca sunteti in presa sau unde credeti ca sunteti aici? V‐am dat cuvantul?'.

Parandu‐i‐se probabil insuficienta atitudinea absolut deplasata si afirmatiile nedemne de o sala de judecata, judecatorul Modoran Laurentiu a continuat afirmand ca 'Doamna Mocanu va rog frumos daca mai scoateti un cuvant peste mine cand vorbesc eu va dau amenda maxima. Deci va rog frumos nu sunteti in presa aici, sunteti intr‐o sala de judecata. Da? Vorbiti cand va dau cuvantul. Asa merge treaba aici!'

Dincolo de amenintarea fatisa la adresa subsemnatei, manifestata prin ton, atitudine si scop, apreciez ca modalitatea in care judecatorul Modoran Laurentiu intelege sa se raporteze la persoana unui simplu cetatean, justitiabil, este una profund dispretuitoare.

Din faptele judecatorului Modoran Laurentiu reise nu doar partinirea cu privire la activitatea proprie de judecata in speta subsemnatei, dar si desconsiderarea presei in ansamblul sau, in special in ceea ce priveste rolul acestei adevarate institutii in devoalarea abuzurilor din justitie. Faptul ca subsemnata a fost la un moment dat prezenta in aparitii mass-media devoaland aspecte scandaloase din activitatea sistemului judiciar, in considerarea libertatii de exprimare, nu indreptateste niciun judecator, nici in scaun si nici macar din Inspectia Judiciara, sa formuleze judecati de valoare depreciative cu privire la persoana subsemnatei si la actiunile mele. Si acestea cu atat mai putin in sedintele publice de judecata.

Cat priveste chestiunea despre cum merge treaba nu pot a nu mentiona ca subsemnata a avut pozitii publice asumate, conforme statutului de la momentul respectiv, niciodata cerand public bani, foloase ori alte beneficii. Judecatorul Modoran Laurentiu, din pozitia de judecator in scaun si de promotor al unei organizatii neguvernamentale intr-un interviu public dadea de intele ca anumite entitati private ar trebui sa ia aminte probabil la calitatea sa de magistrat si sa isi achite anumite asa-zise obligatii, afirmand ca 'Trebuie si ei sa inteleaga ca sunt anumite costuri care trebuie achitate...Stiu ei echipele la care ma refer'. Mai mult, spre a completa, chiar partial, tabloul persoanei aparent preocupate mai mult de activitatile extrajudiciare ale justitiabililor arat ca intr-un alt interviu public judecatorul Modoran laurentiu se devoaleaza ca profund implicat in activitati incompatbile cu statutul de magistrat, afirmand ca 'Apropo, individul care le-a propus sa le duca acolo intai a venit la mine ca sa ducem noi acolo. Cand am auzit de 100 de euro de persoana zic cred ca ai incurcat destinatia...Deci beneficiile tin in primul rand de partea financiara, sa spunem asa'. Acestea sunt interviuri ale judecatorului Modoran Laurentiu date in calitate de presedinte al Asociatiei Liga Prieteniei”.

 


Comentarii

# Pintea date 12 September 2021 14:12 +509

Uitandu-ma la poza fara sa citesc articolul, am crezut ca musculosul ăsta e vreun cămătar sau, fiind pe iaht, vreun PDL-ist la Monaco. Nicidecum un magistrat.

# din ciclul când instanța se transformă în secție de miliție date 12 September 2021 15:20 +569

Polițist vopsit în judecător. O grămadă de astfel de indivizi au adus din politie apucăturile și metehnele pe care le cunoaște toată lumea. O frustrare pe care o au cei mai mulți dintre sectoriștii ajunși judecători e legată de dorința de a fi respectați. Însă aproape niciunul nu impune nimănui respect, nici prin educație, nici prin inteligență, nici prin pregătire profesională, corectitudine sau ținută morală. Fotografia de mai sus ilustrează perfect cu cine avem de a face și te gândești fără să vrei la clanul sportivilor. Așa că să nu se aștepte vreun avocat să fie tratat cu decență în sala de judecată când are în fată astfel de '' magistrați ''.

# CARCOTAS date 12 September 2021 15:31 +544

Iata si urmasii stegarului de la Tribunalul Bucuresti. Se stie el care. Ala protejat de ceseme fata de nenumaratele plangeri ale petentilor bruscati in sala. In alta ordine de idei,cred ca doamna Mocanu poate sa isi ia gandul ca va gasi dreptate. Tipologia asta de magistrat se revendica din coasta lu' Vanghelie, au scaunul de judecator 'pe persoana fizica', ca asa le-a spus lor duamnili de la inm.

# ALECSANDRA date 12 September 2021 15:31 +529

Un judecător mediocru, știu ce spun.

# morgan date 12 September 2021 15:44 +526

Unii spun ca acest magistrat ( ce gluma !! ) ar fi fost la baza politist .Posibil, asa se explica de ce e paralel cu profesia de judecator , habar n a-re de dosare , face comentarii absolut paralele cu procedura , sufera de mania persecutiei si in general , sedintele prezidate de el sunt de o golaneala desantata , el zice ce vrea , el amendeaza , el se rasteste , el da afara , totul in afara legii si procedurii.Nu stiu cum a ajuns judecator si cum de mai rezista in scaun. sa se duca la orice ONG vrea , poate acolo are succes.

# Baba rada date 12 September 2021 17:55 +228

Povestea lui e asa, ajuns polițist pe niște locuri speciale, pe chestii de discriminare, apoi procuror la Răcari, apoi judecator pe la Giurgiu.. Cereți referințe la foștii colegi polițiști.

# maxtor date 12 September 2021 19:54 -1

judecatorul Laurentiu Moforan.(era cu masca pe fatza,https://www.luju.ro/static/smiles/lol.gif?)

# Goargas date 12 September 2021 20:18 +316

Un penibil. Își lasă niște unii barbă ,,de trei zile", cică par mai virili, mai macho. Bre, dacă nema putirință...geaba...Provine din milițian? Atunci este explicabilă și atitudinea și poza. Sigur, nu toți judecătorii sunt ca el și nu toți polițiștii devin juzi (boss)umflați. Poate o fi ,,cerut-o" și Ingrid, mai știi?

# santinela date 13 September 2021 07:51 +222

Uitindu-te la poza astuia ce vezi- aroganta,ingimfare,suficienta-pe un purcoi de bani si vezi doamne -cine sint eu ! Esti un nimeni ,un magistrat de duzina fara cei 7 ani de acasa.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii