RECUPERAREA LIDIEI – Fosta presedinta a Curtii de Apel Timisoara Lidia Barac a revenit ca secretar de stat la Ministerul Justitiei, functie pe care a mai ocupat-o in 2010-2012, cand ministru era tot Catalin Predoiu. Lidia Barac a ramas in istorie prin faptul ca a refuzat sa-l despagubeasca pe Alexandru Riti, un timisorean achitat definitiv dupa 283 zile de arest (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC

08.11.2019 14:07
Vizualizari: 10354

Lozinca anilor '90 „La vremuri noi, tot noi” revine in actualitate. Joi, 7 noiembrie 2019, fosta judecatoare Lidia Barac (foto dreapta) – cea care a condus Curtea de Apel Timisoara in perioadele 2009-2010 si 2012-2015 – a fost numita secretar de stat in Ministerul Justitiei, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban publicata in Monitorul Oficial. Barac a mai ocupat functia de secretar de stat la MJ in intervalul 2010-2012 – cand ministru era tot Catalin Predoiu (foto stanga) – si a pronuntat o controversata hotarare definitiva, despre care puteti citi in randurile ce urmeaza.


Readucerea Lidiei Barac la Ministerul Justitiei a fost ceruta chiar de catre ministerul condus de Catalin Predoiu, dupa cum puteti vedea mai jos.

Iata textul Deciziei nr. 292/2019 a premierului Orban (vezi facsimil):

Avand in vedere Adresa Ministerului Justitiei din data de 6 noiembrie 2019, inregistrata la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/18.640/TG din 7 noiembrie 2019,

in temeiul art. 29 si art. 31 lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completarile ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie.

Articol unic. – Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei decizii, doamna Lidia Barac se numeste in functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei.


Cutremuratorul caz Riti

Dupa cum spuneam, judecatoarea Lidia Barac a ramas in istorie prin faptul ca pe 27 mai 2015, alaturi de judecatorul Florin Vivi Suiu, a respins cererea de daune morale formulata de catre timisoreanul Alexandru Riti, acuzat pe nedrept de omor de catre procurorul Flavius Cristea (care activa atunci la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis), tinut in arest preventiv timp de 283 de zile si achitat definitiv. Intre timp, procurorul Cristea a trecut pe la DIICOT Craiova, iar in prezent activeaza la Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova.

Redam minuta prin care tandemul Barac-Suiu au respins cererea de daune morale:

Respinge apelul declarat de reclamantul Riti Alexandru Ioan impotriva sentintei civile nr. 2918/PI/04.12.2014 pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. 6241/30/2014, ca nefondat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 27 mai 2015. Document: Hotarare 97/27.05.2015”.

Dupa cum puteti citi aici (unde Lumea Justitiei a prezentat intreaga istorie a cazului), atat judecatoarea de la fond (Andra Andrei, de la Tribunalul Timis), cat si magistratii de la apel au interpretat intr-un mod cel putin controversat (cu incalcarea principiilor CEDO) dispozitiile articolului 539 din noul Cod de procedura penala, introdus in CPP – dupa cum bine ne aducem aminte – pe vremea guvernului Emil Boc, cand ministru al Justitiei era acelasi Catalin Predoiu – unul dintre principalii artizani ai noilor coduri.

Iata ce prevede art. 539 NCPP:

Dreptul la repararea pagubei in cazul privarii nelegale de libertate

(1) Are dreptul la repararea pagubei si persoana care, in cursul procesului penal, a fost privata nelegal de libertate.

(2) Privarea nelegala de libertate trebuie sa fie stabilita, dupa caz, prin ordonanta a procurorului, prin incheierea definitiva a judecatorului de drepturi si libertati sau a judecatorului de camera preliminara, precum si prin incheierea definitiva sau hotararea definitiva a instantei de judecata investita cu judecarea cauzei”.

Controversa cu privire la articolul de mai sus este una mult mai profunda, intrucat insasi CCR i-a declarat constitutional alineatul 2 in mai multe randuri, invocand teza a II-a din art. 52 alin. 3 al legii fundamentale.

Prezentam dispozitiile articolului constitutional invocat:

Dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica

(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei.

(2) Conditiile si limitele exercitarii acestui drept se stabilesc prin lege organica.

(3) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.

Asa cum puteti vedea aici, in Decizia nr. 133/2017, Curtea Constitutionala a Romaniei se leaga de sintagma „in conditiile legii” din textul de mai sus. Or, in opinia noastra, aceasta logica este cel putin bizara, intrucat CCR a judecat constitutionalitatea unui text de act normativ invocand norme infraconstitutionale (respectiv legi).

Iata cel mai relevant pasaj din Decizia CCR nr. 133/2017:

In motivarea acestei solutii, Curtea a retinut ca dispozitiile art. 539 alin. (2) din Codul de procedura penala sunt similare prevederilor art. 504 alin. 3 din Codul de procedura penala din 1968, care au fost supuse controlului de constitutionalitate prin deciziile nr. 417 din 14 octombrie 2004 (...), nr. 221 din 21 aprilie 2005 (...), si nr. 78 din 5 februarie 2008 (...), prin care s-a constatat ca textul de lege criticat este o concretizare a principiului constitutional prevazut de art. 52 alin. (3) din Constitutie, conform caruia 'Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii [...]' si, pe cale de consecinta, realizarea dreptului la repararea de catre stat a pagubei cauzate prin erorile judiciare are loc in conditiile legii.

Prin aceleasi decizii, Curtea a retinut ca prevederile art. 504 alin. 3 din Codul de procedura penala din 1968 nu numai ca nu ingradesc accesul liber la justitie, ci instituie tocmai normele procedurale necesare exercitarii acestui drept, fiind in deplina concordanta si cu dispozitiile constitutionale ale art. 126 alin. (2), in temeiul carora procedura de judecata este prevazuta numai prin lege. De asemenea, Curtea a statuat ca reglementarea expresa a actelor procedurale prin care se constata incalcarea libertatii individuale nu este de natura a limita accesul liber la justitie al acelor persoane care nu se regasesc in unul din cazurile enumerate in art. 504 alin. 3 din Codul de procedura penala din 1968, acestea avand posibilitatea de a-si valorifica dreptul in justitie pe alte cai legale, dar in conditiile legii si urmand procedura prevazuta de lege”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 8 November 2019 14:31 +8

abia si timid incepuse psd sa puna oleaca de ordine in mermeleala ca a venit ,,nea mandibula,, ca a si inceput sa mermeleasca iarasi ca pe vremea lui moroiu si udrea.halal sa va fie si de cap!!!!!!!astia/s astia de dreapta vor fura si vor mermeli!!!!!!!ba romanilor ,,vine iarna si NICI NU STITI CE VA ASTEAPTA CU ASTIA DE DREAPTA,, VOTATI/L PE HITLERICA IN SPILHOZENI PA ALA NALTUL CA BRADUL SI PROST CA GARDUL SI CU MUCII PA PIEPT SI O SA RIDETI CU LACRIMI INGHETATE PE OBRAZ!!!!!MI SE PARE CIUDAT CA NIMENI DINTRE FRAIERICII DE MERMELACI NU REALIZEAZA CE LI SE PREGATESTE.O SA VOTEZ DANCILA SAU DIACONU DACA/MI PROMIT CA VOR BAGA LA PUSCARIE IMEDIAT PE JOIANIS SI SICA TRAFALETEBASCA TOTI NENOROCITII DE DREAPTA CARE AU INCALCAT LEGEA CONSTANT DE LA MOROIUL SI PINA IN ZIULICA DE AZI

# Neanae date 8 November 2019 15:12 +2

Cu alte cuvinte, regimul totalitarist de dreapta a început “insurubarea” pe teritoriu. De la Cotroceni vor porni comenzi de selectare a rasei ariene cu protocol secret care va prevedea eliminarea blonzilor cu ochi albaștri care s-au nascut, trăit in familii nesănătoase caci pesedisti și părtinit cumva cu PSD chiar numai pe tangenta. Se vor salva etnii mai mult sau mai puțin pure, ca și interlopi de orice grad, chiar fiind bruni și cu ochi de orice culoare, dacă pot dovedi ca au belit pesediști. Se admit dovezi de scuipați. Doveditii LGTB vor fi modele in noua ordine civila de dreapta. Militarii sa se abțină, vor fi monitorizați continu caci raman independenți. Klemm va rămâne in istorie ca nemuritor al diplomației americane ... Cu cu totul alte cuvinte, dapai sa va ia frigurile și dracu la el acolo la călduri ca sa va lecuiți de extremisme. PSD va reveni întărit. Asta e sigur, bucurați-va de rarele clipe de extaz demențial voi astia deraiatii de extrema dreapta.

# DODI date 8 November 2019 17:54 +5

Ce au reparat cu greu în 4 ani PSD acești liberali nemernici, în frunte cu ciolanis, sunt în stare să distrugă în 4 zile. Să îi vedem pe veșnic ”corecții” unguri cum vor scoate cămașa pentru că ei au condiționat susținerea acestui nefericit ungur orban de renunțarea la emitere de OUG. Și primul lucru făcut de sluga lui ciolanis a fost chiar... OUG!!!!!!!!!!!!!!!

# Calin din Cluj date 8 November 2019 18:43 +1

AROGANTA si INGAMFARE (pe romaneste -SICTIR) din partea lui Johannis , nu s-a pomenit intr-o campanie prezidentiala. ASTA NU a binevoit nici macar sa-si arate FATA (divina) la TV (oricare ar fi EA) si sa ne dea si noua amaratilor un semn din mareata lui gandire. Asa ca ii SPUN- ADIO BA!.

# se schimba date 8 November 2019 20:05 +1

Mult anuntata depesedizare a intrat in linie dreapta. Se schimba inclusiv amantele.

# Gery date 8 November 2019 20:32 +1

Despre activitatea noului Ministru al justitiei,inca nu putem emite pareri,mai ales ca are in program o initiativa deosebita:recuperarea uriaselor sume care au ajuns "pe maini particulare" in urma marii coruptii si a altor malversatiuni.In schimb este alt subiect cazul judecatoarei care a sfidat un cetatean considerand ca nu este cazul de reparatii morale,dupa ce persoana a pierdut aproape un an din viata,in urma unei erori.Cu timpul(viata) cuiva ,nu este nimeni legitimat sa se joace.Poate sa scrie oriunde.Timpul este singurul ,capital' al omului,care doar scade.Tuturor,fara exceptie.Nu poate fi cumparat.

# Pintea date 8 November 2019 22:06 +1

Pai, se refac echipele! Revin colaborationistii si colaboratorii!

# santinela date 9 November 2019 08:02 0

Excelent,revin toate TUTELE in minister,toti incompetentii sint readusi de Predoiu.Pai Predoiu ce este ? O nulitate dovedita !

# romanul date 9 November 2019 08:15 +1

Astept sa revina si Macovei si cu Kovesi si sa fie desfintata SIIJ!!!!!!!!!!!!! Daca romanii tolereaza jivinele astea.....

# Pic date 9 November 2019 10:32 +1

Ministrul a adus singura persoana care a "carpit" dezastruoasele coduri platite cu bani grei, de care nu au fost mandri nici autorii, pentru ca ei lucrau ziua, iar noaptea, directiile din minister modificau/adaugau la comanda ministrului. Doamna va avea viata in minister, atat cat poate rezista ministrul geloziei. Cat despre cei care l-au pus acolo, mult succes! Si sa-si aminteasca de relatia acestuia cu presedintele timpului... asteptam primele comisii/comitete create de ministrul care e maestru la evitarea asumarii raspunderii

# imun/teanu date 9 November 2019 12:37 +1

De fapt "recuperarea" lui Catalin. Ca de!, vorba poetului, "copil de casa" (si pripas?).

# Av Obirsanu Carmen date 9 November 2019 21:29 0

Aceasi Lidia Barac are deschis dosar la SIIJ pentru ca a refuzat dreptul la restituirea proprietatii unui cetatean al carui teren i-a fost luat in mod abuziv. Acel teren a fost repartizat unor apropiati ai primarului Robu desi exista cerere de restituire din partea fostului proprietar.Robu liberal-Lidia secretar de stat solicitat tot de liberali va dati seama ce justitie corecta facea femeia asta. Intrebare: Cate decizii de despagubiri discutabile cel putin a semnat Lidia Barac in vremea cand era secretar de stat? Intrebati-l pe Florin Motiu.

# ?????? date 11 November 2019 15:13 0

@Apreciați că Predoiu ar tebui să explice cum de în primă instanță se dă o decizie , iar la recus o decizie total opusă, deși magistrații promovează aceleași examene, ?

# Etnic date 13 November 2019 12:40 -1

NU STIU ,ALTII,CUM SÎNT,DAR EU CÎND MÃ GÎNDESC LA TOATE ,FÃRÃDELEGILE,FÃCUTE DE ACESTI NENOROCITI(BÃSE,WERNER)Nu POT STA PE GÎNDURI SI SÃ NU VOTEZ ,UN ROMÂN,DAR ROMÂN% NU ALDE,,,PREZEVENGHI,,,CUM A AVUT ROMÂNIA DE15 ANI .,,,,O SÃ VOTEZ,,ROMÂN,,FIE IEL SI,,,,,DÃNCILÃ,,,DAR SÃ FIE ROMÂN.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii